Herpes en voeding

Laatste Update: 16 januari 2017

Lysine-rijk voedsel om herpes te bestrijden

Herpes is een erg vaak voorkomende besmetting. Het wordt veroorzaakt door twee verschillende maar zeer gelijkende virussen, HSV-1 en HSV-2. Genitale herpes wordt meestal veroorzaakt door het type 2, orale herpes door type 1.

Het is erg makkelijk dit virus op te lopen en eens we het hebben blijven we er helaas de rest van ons leven mee rondlopen. De symptomen, blaasjes rond de mond of genitaliën, komen en verdwijnen op onregelmatige tijdstippen.

In periodes dat ons immuunsysteem verzwakt is komen de symptomen vaker op. We kunnen door echter door een juiste balans in ons dieet wel de kans op uitbraken gevoelig verminderen.

Voeding dat rijk is aan het aminozuur arginine zou verantwoordelijk zijn voor frequentere en hevigere herpes-symptomen bij sommige mensen. Arginine is een stof die ons lichaam nodig heeft voor de synthese van stikstofmonoxide. Het helpt ons snel te herstellen van blessures en helpt ook onze bloeddruk te verlagen.

Het is dus belangrijk dat we voldoende van deze stof binnenkrijgen via ons dieet. Het herpes-virus gebruikt dit aminozuur echter om te kunnen groeien, zich te vermenigvuldigen en actief te worden.

En herpes komt zoals gezegd heel veel voor. Heel wat mensen beseffen niet dat ze met het virus rondlopen omdat ze zelden of nooit last van uitbraken hebben, maar schattingen spreken van tot wel 80% van de bevolking die HSV-1 heeft en 25% zou besmet zijn met HSV-2.

Hoewel het dus geen goed idee is voor al deze mensen om een dieet te gaan volgen dat arm is aan arginine is er wel iets anders dat ze kunnen doen om te voorkomen dat dit aminozuur het herpes-virus stimuleert. Ze kunnen de arginine in hun lichaam in balans brengen met lysine.

Lysine

Lysine is namelijk een aminozuur dat concurreert met arginine in ons lichaam en dat op die manier juist de replicatie van het herpes-virus onderdrukt. Uit verschillende studies is gebleken dat lysine, indien het in voldoende concentraties in ons dieet aanwezig is zorgt voor minder frequente en minder hevige uitbraken van herpes.

Het gemiddelde westerse dieet bevat tussen de zes en tien gram lysine per dag. Maar een mediterraans dieet bijvoorbeeld is veel rijker aan lysine doordat het veel groenten, fruit, kaas, yoghurt en vis bevat.

Het beste is dus te kiezen voor een dieet dat een goede balans tussen lysine en arginine biedt. Als je geen last hebt van hartproblemen of overgewicht valt het ook aan te raden eerder te kiezen voor volle, organische zuivelproducten dan voor de magere varianten.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel arginine?

 • Chocolade
 • Noten: alle noten zijn rijk aan arginine maar in het bijzonder pindanoten en amandelen. Ook pindakaas kan je best vermijden.
 • Linzen
 • Bonen en sojabonen
 • Vis en zeevruchten: in het bijzonder tonijn, zalm en garnalen, andere vis bevat een redelijk 'gezonde' verhouding arginine/lysine
 • Eieren
 • Tofoe
 • Volkoren graanproducten
 • Knoflook

Welke voedingsmiddelen bevatten een goede verhouding arginine/lysine

 • Yoghurt (volle)
 • Boter
 • Melk (volle)
 • Veel vruchten zoals: avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten
 • Kip, rund- en lamsvlees

Als je het moeilijk vindt om je in je dieet de juiste balans aan te brengen dan kan je er eventueel ook voor kiezen om een lysine-supplement te nemen. Veel lysine-supplementen worden echter niet gemaakt op basis van natuurlijke producten maar kunstmatig aangemaakt in een laboratorium. Er wordt door nogal wat wetenschappers getwijfeld aan de effectiviteit van deze supplementen. Een goed uitgebalanceerd dieet verdient dus steeds de voorkeur.

Probeer jij herpes-uitbraken onder controle te krijgen met een aangepast dieet? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoe snel zal je resultaat merken met dit dieet als je net je eerste uitbraak hebt? Normaliter duurt een uitbraak 2/3 weken..

 2. Hallo,

  Ik wil graag het dieet gaan volgen. Ik zie ook dat er in volkoren/graanproducten veel arginine. Dat zit ook in brood, muesli ect. Wat is daar een goed alternatief voor? Ik hou van brood namelijk.

  groetjes

 3. ik heb genitiale herpes mij uitbraak is echter nu onderdrukt met antibiotica . dit is mijn eerste uitbraak mijn huisarts zegt dat ik na deze uitbraak niet besmettelijk ben als ik geen blaasjes heb klopt dit ?

  1. Beste Jan,

   Dit klopt niet helemaal. Je blijft altijd besmettelijk als je eenmaal genitale herpes hebt. De kans dat je iemand besmet is weliswaar veel kleiner als het virus niet actief is. Echter, er blijft altijd een risico op besmetting.

   Sterkte!
   Jack

   1. Je herpes is besmettelijk zolang er (pijnlijke en jeukende) blaasjes zijn. Het vocht in de blaasjes is superbesmettelijk dus kijk uit. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd ben je niet meer besmettelijk. Je kunt jezelf ook besmetten wanneer je de blaasjes aanraakt en daarna bijv in je oog wrijft ...

  2. beste

   ik heb acht jaar gelede last gehad heb toen iets gekregen voor je immum te verstreke en een kortezone zalf tegen het weekend was het weg we zijn 6 acht jaar later heb het voor de eerste keer terug gehad hop terug het zelfde en ben niet besmetelijk je bent alleen snel pakbaar bv als je ziek bent of van vieze glaze drinkt enz !
   succes mvg AV

 4. Hallo allemaal, ik wordt er weer gek van, ik schaam me en durf de straat haast niet meer op. Het is weer herpes Time!! Ondanks dat ik toch echt op aanraden van anderen niet meer aan een vreemd glas heb gedronken, of iets dergelijks. Verder sport ik veel en krijg ik ook genoeg goede voedingsstoffen binnen, omdat ik daar juist door de Herpes op ben gaan letten. Ik heb hier al zon 15 jaar last van, en het eerste crempje die helpt moet nog komen??!!
  Als je al ziet hoever de medische techniek gaat, kunnen ze dan geen antistofje maken tegen dit virus??
  Ik vind het zeer frustrerend omdat ik verder veel aandacht aan mijn gezondheid besteed. Ik ga komend jaar op de fiets door europa heen touren met een gemiddelde van 150km per dag, en ik verheug me weer op die gezellige reisgenoot van me Mr Herpes himself, want ik krijg m niet weggejaagd!!!

  1. Beste Raymond,
   In reactie op jouw vraag: L-lysine preventief gebruiken (navragen bij De Tuinen, daar hebben ze natuurlijke lysine) combineren met tea tree olie. Als je blaasjes voelt komen beetje pure olie er op doen. Meestal zet het dan niet door. (Wederom, ook deze hebben ze bij De Tuinen)

   Je voeding en je rust in de gaten houden en dan moet het lukken denk ik. Zalfjes houden de huid vochtig; tea tree olie droogt de blaasjes juist uit.

   Bij mij gaat het op deze manier prima. En ik heb de plekjes (eerder plakaten!) echt in heel m'n gezicht gehad. Tot de oogleden toe. Nu veel beter onder controle te houden!

 5. Mijn (antroposofische) huisarts geeft me Baptisia/Lachesis comp. druppels van Weleda (6x per dag 7 druppels in wat water nemen). Ik heb genitale herpes.
  Verder had ik van Quantum: Super Lysine zalf, wat ik zelf goed spul vind.
  Ook bestaat er van Weleda Lipblaasjescrème.
  En dieet houden natuurlijk! Laatst pindakaas gegeten van de Voedselbank en het is weer mis. Die zal ik maar beter weggeven. Zoals zoveel voedingswaren die ik daar krijg. Jammer, maar het is niet anders.

 6. Wauw dit is nieuw voor mij, ik wil dit binnenkort graag proberen.
  Op dit moment ben ik (hoog) zwanger en het virus is bijna de hele zwangerschap niet opgekomen (ook een goede remedie dus, haha). Alleen sinds ik erg verkouden ben geweest afgelopen week heb ik toch weer een koortslip gekregen. En een flinke ook.
  Ik heb gehoord dat lysine middelen beter niet tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden, maar ik weet niet waarom. Klopt dat?
  Voorlopig (sowieso de komende 2-6 weken) heb ik de volkoren producten nog even nodig voor de stoelgang.
  Maar hierna wil ik graag een dergelijk dieet gaan proberen!

  1. Hallo Lindi,

   Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap. Geweldig!
   En inderdaad, lysine kun je beter niet gebruiken tijdens je zwangerschap. Lysine stimuleert namelijk de groei. Een extra shot lysine zou alles uit balans brengen voor de ongeboren vrucht. Niet doen dus!

   Veel succes in de komende periode!
   Jack

   1. Volgens mijn huisarts was lysine niet schadelijk, tijdens mijn zwargerschap. (Kamp al 10 jaar met heftige herpes uitbraken) Het stimuleerd de groei....weet niet wat ik hoor! Daarom kreeg ik zeker een dochter van 4230 gram!

 7. mijn dochtertje van 5jaar heeft sinds vorig jaar al enkele opstoten van herpes op haar oogje gehad. zou lysine hiervoor een oplossing zijn om de opstoten te onderdrukken? Mijn dokters zeggen dat herpes door niks onderdrukt kan worden, en we geraken een beetje ten einde raad. Ze heeft ondertussen ook al 2 kleine littekentjes op haar oogje...

 8. Hi Jack,

  Hoe zit het gebruik van lysine icm borstvoeding? Ik heb iig de lysine rijke vruchten enz in huis gehaald. Ben als de dood dat ik m'n 5mnd dochtertje aansteek 🙁
  Lindi: ik had ook de hele zwangerschap niks en nu na 5mnd geleden te zijn bevallen m'n eerste flinke koortslip. Helaas. Had stiekeme hoop dat het bij mij voorlopig slapende zou blijven haha! Proficiat en geniet van je zwangerschap.

  1. Ik snap je zorgen, Tessa. Maar extra Lysine slikken tijdens zwangerschap en borstvoeding is niet aan te raden.

 9. Ik ben van plan op mijn voeding te Letten. Ik heb regelmatig koortslip. En let al enorm op mijn weerstand. Eet gezond, slaap goed, extra vitamine C, buitenlucht.
  En nu maar eens Letten op voeding.

  1. Dat is een heel goed voornemen voor 2016, en je was al goed bezig.
   Ik wens je ontzettend veel succes en sterkte!

 10. Hallo

  Ik heb sinds een maand of 3 heftige uitbraken van 2 of soms 3 plekken op mn lip. Heb het hiervoor nooit gehad.
  Lysine kan ik dus kopen bij de tuinen?

  Thanks

 11. Er bestaat ook Lysinezalf en die helpt bij mij uitstekend. Te koop bij o.a. Erica drogisten ( bijv op station Amstetdam Ce). Niet duur en het werkt beter dan andere zalfjes. Als ik meteen smeer zet het niet door.

  1. Dank je wel voor deze aanvullende tip.
   Zijn er meer mensen die ervaring hebben met lysine-zalf?

 12. Solgar heeft ook héél goede Lysine tabletten. Helaas blijft het bij mij iedere maand raak! Die verrekte hormonen ook. Het gaat wel beter sinds ik let op wat ik eet. Bv uien, champignons en noten, helaas want vooral de noten mis is wel!
  Zal ook eens op zoek naar de lysinezalf. Klinkt goed!

  1. Hou je ons op de hoogte van je ervaringen met de lysine-zalf?
   Thanks en heel veel succes!

 13. Ik heb af en toe de zonneherpes, nu dus weer rijkelijk op de onderlip.
  Ik ben veganist, dus veel dierlijke voedingsmiddelen komen niet binnen.
  Maar ik ben wel blij met de andere tips.
  Ik slik maar weer extra Lysine, maar ga ook de tea tree olie kopen.
  Dank voor de tips.

  1. Nog even een vraag.
   Chocolade is niet goed vanwege het teveel aan arginine. Maar ik eet wel rauwe cacao. Valt dat onder dezelfde categorie?

 14. Ik heb op dit moment ook last van een herpesblaar op mijn lippen en toen ik 'm voelde opkomen ben ik meteen begonnen met het slikken van Lysine (van de Tuinen) en ik merkte dat de blaar niet verder uitbra. Normaal krijg ik een enorm dikke lip met een flinke pijnlijke plek. Nu nog wel pijnlijk maar toch een stuk minder. Het helpt dus echt.

 15. Hallo,

  Mijn zoon van 6 heeft de ene uitbraak na de andere. Dit al sinds hij 1 jaar oud was.
  Ik zal dit dieet eens toepassen want het blijft nooit bij 1 maar 3 of 4 koortsblaren in een keer.

 16. Hallo ik slik prednison omdat ik graf versuschost heb in de huid na een donorstamceltransplantatie. Sinds die tijd breekt de herpes op mijn kont steeds door. Ook door hoge dosering medicatie heen. Normaliter kan dit helemaal niet volgens de dermatoloog.

 17. Beste Robert Jan, ik ben erachter gekomen dat ik al vele jaren chronische herpes heb op mijn kont. Is altijd afgedaan als eczeem. In november 2015 heb ik een donor stamceltransplantatie gekregen en in maart 2016 de donor t cellen. Daarna is de ellende van omgekeerde afstoting (graft versus host) in de huid begonnen waardoor ik prednison en neoral moest slikken om mijn weerstand te verlagen waardoor de t cellen hun werk kunnen doen. De herpes brak daardoor vreselijk uit en ik kreeg famciclovir tabletten van de dermatoloog. Ondertussen heb ik rapamune ipv neoral gekregen vanwege de vreselijke bijwerkingen, die ik met rapamune ook had alleen een heel klein beetje minder. Rapamune kan de herpes aanwakkeren maar met 2 x daags 250 mg famciclovir kon de herpes onder controle gehouden worden. Helaas ben ik nu 3 maanden van de rapamune af en is de herpes juist erger geworden. In april ben ik van 2 x daags 250 mg naar 2 xdaags 500 mg famciclovir gegaan en zelfs daar breekt de herpes doorheen. Afgelopen maandag is er een kweek genomen en inderdaad weer de herpes wat volgens decdermatoloog met de hoge dosis famciclovir uitzonderlijk is. Ik slik nog wel iedere dag prednisolon waarvan ik ook allerlei bijwerkingen heb. Ik heb sowieso ook een hoge medicijnintolerantie. De dermatoloog en de hematoloog gaan nu overleggen. Ik weet het niet meer wat ik eraan kan doen. Via het forum hematon stamceltransplantatie heb ik de tip lysine en lysinerijke voeding gekregen. Heb je alsjeblieft tips voor mij qua voeding en supplement lysine? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik hoor echt heel erg graag van je. Vr gr Catharina

 18. Neen naast l' lysine ook cat's claw. Dit kruid werkt specifiek tegen herpes, en daarnaast ook 3x daags 250 mg vitamine C. Deze drie middelen helpen tegen alle variaties van Herpes en ook bij zgn. Fibromialgie welke mijns inziens ook veroorzaakt wordt door een ( herpes) virus. Neem de vitamine C in de vorm van kauwtabletten, van Roter. Zo neem je de vitamine via de slijmvliezen van de mond snel op.

 19. Enkele jaren geleden kocht ik Bional Lipblaasjes: hier zat L-Lysine, Cat's Claw en Zink in. Een prima combinatie. Als ik een lipblaasje voelde aankomen nam ik een tablet in en gelukkig bleef het dan weg, ik moest dan wel enkele dagen doorslikken. De tabletten hadden een lange houdbaarheid dus ik heb er lang mee gedaan. Tot vorig jaar toen kwam ik er achter dat het uit de handel is. Verschrikkelijk... Ik heb nu de L'lysine van het Kruidvat gekocht maar deze helpen dus echt niet. Ik krijg er zelfs een opgeblazen gevoel van.
  De tube Vectavir is helaas ook uit de handel genomen. Deze zalf had ook een prima werking en kon het doorgebroken blaasje goed terug dringen.

 20. Ik krijg altijd een koortslip als ik veel avocado, chocolade, knoflook en muesli eet waar noten en zaden in zitten. Het is ongelooflijk, als het opkomt slik ik een paar dagen veel l-lysine tabletten en het worden dan geen blaasjes maar alleen een rood plekje wat ik na 2 dagen ook niet meer voel. Echt perfect uitgevonden die l-lysine, ik heb zoveel last gehad in het verleden

 21. Ik heb sinds kort gh en ik ben nu aan het uitzoeken hoe ik mijn dieet het beste kan aanpassen. Ik schrik er allee van dat ik als vegetariër alles wat ik nu eet, opeens niet meer zou kunnen eten? Ik eet veel noten, zaden, bonen, soja als vleesvervanger. Kan ik dit gewoon blijven eten als ik er lysine supplementen bij slik?

  1. Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open: Arginine binnenkrijgen, en daarom méér Lysine slikken om de Arginine op non-actief te stellen.
   Beter is het om de Arginine in ieder geval flink naar beneden te brengen.
   En ja, dat betekent keuzes maken...

 22. Hallo,ik heb al 16 jaar last van de vaginale herpus,mijne uitbraken waren regelmatig om de twee maanden echt een drama..‍♀️
  Ondanks dit hebben we samen met mijne partner gezonde sexleven..zonder enkele bescherming..natuurlijk als ik blaasjes heb gebruiken we condoom ..ik persoonlijk ben ik tegen de medicijnen en ga liever alles proberen wat gezonder isVia email had ik zo half jaar geleden berich van Robert gekregen en ging ik iedere dag lysine 100mg En vitamine C gebruiken..eerste paar maanden waren uitbraken iets minder vaak..ik dacht yesss!!eindelijk iets wat werkt..zo drie maanden geleden Ging ik deze twee supplementen samen innemen en ben gestopt met gebruiken van kauwgom ( klinkt misschien raar maar had ik ergens gelezen dat alle producte waar in aspartaam zit heel slecht zijn en kunnen voor zorgen dat in je lichaam ontstekingen kunnen instaan,dus lage weerstand dus herpus aanval)ik heb tot nu toe geen herpus uitbraak gehadIk hoop natuurlijk dat er uit supplement op de markt komt die deze virus volledig kapot maakt maat voor nu ben ik blij met de tip van Robert..Gr.Veronika

  1. Aspartame is een vorm van 'vergif', Veronica.
   Ben blij dat jij je persoonlijke trigger hebt gevonden!

 23. hallo,

  ik ben besmet met het herpus virus type 2. ik zit zelf midden in me 2de herpus uitbraak en het is verschrikkelijk. ik had op internet gelezen dat de 2,3 enz uitbraken minder heftig zouden zijn. helaas ervaar ik dit niet zo en is mijn 2de keer net zo erg als de eerste. tussen de eerste en tweede uitbraak heeft max 4 maanden gezeten. ik heb in de tussentijd alles gedaan om een 2de uitbraak te voorkomen door middel van:
  - genoeg rust en minder stress moment
  - goed en genoeg eten
  - voldoende beweging
  - goeie hygiene
  - begonnen met vitamine te slikken(omdat ik niet veel fruit eet)
  toch werkt het allemaal niet echt zo goed. veder ben ik erg verslaafd aan pistach nootjes...ook moet eerlijk toegeven dat ilk ze heel veel eet. vorige week nog 2 zaken op 1 dag. veder ben ik dankzij deze site er ook achtergekomen dat ik eigenlijk alleen maar arginine eten eet...ik woon nu sinds amper een half jaar bij mijn vriend thuis en daar hebben ze om een of andere redenen alleen maar eten met arginine. ik vind het ook weer een heel ding om aan zijn vader een boodschappenlijstje te geven met eten alleen voor mij omdat ik herpes heb. heeft iemamd tips??

  1. Je zult toch een manier moeten zien te vinden om minder arginine in te nemen, Manon.
   Andfere tip kan ik in jouw geval niet geven. Sorry. Even doorbijten richting je schoonpa...

 24. Als je ergens inwoont terwijl je dieet wensen hebt betekent dat je moet helpen met koken en boodschappen doen. Je compenseert daarmee de overlast en ,wat zien dat het je serieus is en niet een manier om aandacht te trekken. Vooral niet achterover leunen en wachten tot anderen jouw probleem oplossen. Het bijkomende probleem is dat er tegenwoordig erg veel mensen zijn die om wat voor reden dan ook dieet eisen hebben (bijv. gluten intolerantie) terwijl de kans dat ze die intolerantie echt hebben zeer klein is.

 25. 'Hallo Robert Jan,

  Ook ik ben rm slachtoffer van een herpes uitbraak.
  Als ik het dieet bekijk mag ik de voedingsmiddelen die ik graag eet niet meer nemen.
  Spijtig, er valt wel heel veel weg daardoor.

  Wat als je een lactose intolerantie hebt?
  In melkproducten zit blijkbaar veel Lysine.

  Benieuwd,
  Groet Astrid

  1. Dan is het verstandig om dit te compenseren met andere lysinerijke voedingsmiddelen, of eventueel supplementen.

 26. Ik heb sinds vandaag te horen gekregen dat ik GH heb. Welk type moet ik nog te horen krijgen. Nu wil ik graag mijn dieet aan gaan passen, dus bij deze bedankt voor de tips! Nu heb ik nog wel een aantal vragen. Is het aan te raden om te beginnen met het slikken van l-lysine tabletten en vitamine-c tabletten? Ik heb namelijk (vind ik zelf) een slecht immuunsysteem. Daarnaast ga ik binnenkort op kamp naar de Ardennen met school (3 dagen) waarbij de hygiëne en voedingsmiddelen dus primitief zullen zijn (veel brood, voeding met arginine), wat voor tips zijn er om daar een uitbraak te voorkomen? Vind het namelijk nogal een stap om aan te geven waarom ik een apart dieet zou moeten hebben. Alvast heel erg bedankt!

 27. Mijn zoon van 18 jaar heeft de laatste tijd veel koortslip uitbraken/krentenbaard. We hebben de tips op deze website in acht genomen (suikers,alcohol enz.) en lysine tabletten gekocht. In het begin een hoge dosis geslikt.nu 1 per dag. Hoe lang mag je hier mee doorgaan? Is het schadelijk voor je gezondheid als je er 1 per dag blijft slikken? Is het belangrijk om een natuurarts of huisarts om advies te vragen?

  1. Ik zou inderdaad even het advies van zowel je huisarts als een natuurarts vragen, en daarna overwegen hoe je dit voort gaat zetten.

 28. Hallo Robert Jan,

  Ik had 20 jaar geleden H1 en kreeg vorige week weer een koortslip. Nu ook H2.. Hoe dat kan is me een raadsel want ik heb mezelf niet aangeraakt. Nu slik ik 2000 mg l-Lysine per dag.maar.....
  Nu heb ik last gekregen van droge ogen, keelpijn.... en ben bekend met Sjogren.
  Kan het zijn dat de L-Lysine niet goed is voor mensen die al droge slijmvliezen van zichzelf hebben>

  1. Dat het niet goed is, wil ik niet zeggen. Maar als je al last hebt van droge slijmvliezen, dan maakt de lysine het alleen maar erger. Inderdaad een hele vervelende bijwerking in jouw geval.

 29. Ik heb een vraagje, ik heb nu enkele maanden geleden voor het eerst type 2 gehad, door stress en ongezonde leefstijl merk ik nu maandje terug 1 bultje, maar nu alleen branderig gevoel en irritatie gevoel, maar hoe besmettelijk ben ik dan? Wordt dit ook gezien als een uitbraak, of alleen met blaasjes? I.v.m. besmetting voorkomen.

  1. Dit wordt gezien als een uitbraak, dus erg besmettelijk.
   Je immuunsysteem is niet in topvorm, dus ben je per definitie meer besmettelijk.
   Zorg dat je je weerstand sterk houdt!

 30. Beste,
  Probeer ook op mijn voeding te letten sinds kort nu ik steeds vaker herpes uitbraken heb helaas...
  Vraag; wat is een goed alternatief voor brood? Mag je bv speltbrood? Ik vind hier niet veel info over...
  Ik heb het namelijk wel een beetje gehad met fruit, yoghurt en salades de ganse dag 😉 bedankt alvast voor een reactie!
  Meitje

 31. Beste

  Ik heb al voor de 3de keer last van gordelroos. Meestal krijg ik het na drukke periodes of nadat ik ziek ben geweest. Dit dus doordat mijn weerstand dan wat lager is. Nu was mijn vraag of ik ook preventief lysine kan slikken om dit te voorkomen?

 32. Hoii , ik wil graag een voedingsschema die rijk is aan Lysine . Ik geef ook borstvoeiding dus kan echter niet weing eten

  1. Hoi Ruth,

   Ja kan heel goed je voeding aanvullen met lysine rijke producten zoals volkoren, graanproducten, bonen, sojabonen, tofu, linzen, ongezoute pinda's en amandelen. Gebruik geen lyssine supplementen i.v.m je borstvoeding. Succes!

   Groeten RobertJan

 33. Ik heb maandelijks een uitbraak van gordelroos. Ik heb er nu maar cbd olie opgedaan, en de jeuk trekt echt weg. Heb er daarna propolis op gedaan(had ik ergens gelezen dat de combie met cbd olie nog beter is) had van ellende hormoonzalf van de huisarts op gedaan,maar dit mag je niet blijven gebruiken omdat de huid dunner word. Ik ga nog even door met de cbd olie en propolis want het werkt!

 34. Hallo Robert-Jan, ik denk dat ik gordelroos heb. Voor dd tweede keer inmiddels. Vooral erg veel jeuk en blaasjes op mijn romp.
  Ik zou het graag met goede voeding willen bestrijden.. Het liefst zonder supplementen en medicijnen.
  Ik lees nu dat ook linzen en bonen arginine bevatten en verschillende soorten vis en ei . Heb je tips voor een dieet met een goede argjnine/lysine balans? Ik heb een snelle stofwisseling dus wel voldoende voeding nodig
  En bestaat er een lijstje met producten die arginine en lysine bevatten?

 35. Het is zo frustrerend om te weten dat hsv2 al zo ontzettend lang bestaat en ze er helemaal niks aan doen om een oplossing the vinden. Mijn gehele dieet bestaat uit argenine rijk voedsel, door weer andere gezondheidsproblemen waar geen andere oplossingen voor zijn.. Ik voel me hierdoor zo ontzettend alleen. Dat zelfs de mensen die me zouden kunnen helpen, er niks aan doen. Ook zijn er GEEN verzekeringen voor dit soort producten/medicatie. En het zelf betalen kan ik niet (geen werk door gezondheidsproblemen). Gaat helemaal top hier..

  1. Dag Meike, wat naar dat je last hebt van gezondheidsproblemen. Het herpus virus blijft inderdaad latent aanwezig en kan vooral lokaal frequent opnieuw optreden. De hoeveelheid herpes uitbraken waar iemand last van krijgt hangt af van verschillende factoren. De meeste mensen die eenmaal eerder een genitale herpes uitbraak hebben gehad hebben een 80% kans om er weer opnieuw last van te krijgen. Goede reden dus om hier goed op voorbereid te zijn. Echter, er zijn er meer factoren van invloed dan alleen voeding, het immuunsysteem is extreem belangrijk om nieuwe uitbraken te voorkomen. Dit komt omdat het herpes virus niet te genezen is en je immuunsysteem ervoor moet zorgen dat nieuwe uitbraken in de vorm van een koortslip of genitale herpes, op tijd gestopt worden. In dit artikel besteed ik hier meer aandacht aan. Ik hoop dat je wat met deze tips kunt. Heel veel sterkte Meike!

 36. Heel goede info ben 72 doe veel aan fitness en neen extra arginine ,veel driuiven en bananen heb een herpes uitbraak gehad 14 dsgen geleden rechts op borst tot helft rug. Ben gestopt met de vorige producten btrf arginine en neem nu 1500 mg Lysine half uur voot ontbijt om het virus te onderdrukken het is zo pijnlijk en de eerste maal dat ik iets mankeer.
  Grtjs
  Gerard

 37. Beste Robert Jan,
  Ik zou graag een dieet volgen waarbij herpes geen kans krijgt. Nu eet ik veganistisch en dat is ongeveer het hele lijstje arginine producten. Wat is een goed veganistisch dieet tegen herpes? Nog een andere vraag. Men zegt dat als er geen blaasjes zijn je niet besmettelijk bent. En dat het twee verschillende types zijn. Ik heb onlangs genitale herpes opgelopen van de koortslip van mijn vriend die bij hem nog niet zichtbaar was. Ik heb hem nl direct vermeden toen hij die koortslip had en nu heb ik het toch. Hoe kan dit? Ik merk dat ik er ook vreselijk boos en verdrietig over ben omdat ik nu voor altijd zo moet blijven. Zijn hier therapieën voor oid?
  Vriendelijke groet Doris

  1. Dag Doris, een goed dieet is erg belangrijk om nieuwe herpes uitbraken tegen te gaan. Kijk anders even bij deel 1 voor het versterken van je immuunsysteem en deel 2 voor het versterken van je immuunsysteem. Het zijn vooral de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die in planten zitten die het immuunsysteem versterken. Met een veganistisch dieet rijk aan verse bladgroenten, bladkruiden, peulvruchten, noten, zaden en onbewerkte koolhydraten zoals aardappel zit je goed! Het herpes virus is erg besmettelijk ook wanneer de blaasjes nog niet opengebroken zijn. Dat kan iets simpels zijn als een glas water drinken van iemand met een koortslip. Hier lees je meer over hoe herpes wordt overgedragen. Eenmaal je het herpes virus hebt blijf je drager, de sterkte van je eigen immuunsysteem speelt een grote rol bij nieuwe uitbraken. Er bestaan wel therapieën in de vorm van medicijnen om de symptomen te bestrijden maar helaas gaat dit op de lange termijn vaak gepaard met de nodige bijwerkingen. Je kunt overwegen of dit de moeite zal zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen, met goede voeding, het vermijden van stress en voldoende rust kun je een heleboel doen. Natuurlijke supplementen kunnen hierbij helpen, denk dan aan colloïdaal zilver, wilde oregano olie, gemberthee en olijfblad extract. Ik hoop dat je wat aan deze informatie zult hebben. Heel veel sterkte Doris!

 38. Hallo, Ik heb hulp nodig bij het vinden van balans in mijn voeding tussen lysine en l arnitine. Ik heb al jaren een herpes simplex in mijn zenuwknoop van de bil met zenuwpijn in het been. Ik eet bewust geen pinda’s, noten, chocolade om deze klacht zo min mogelijk te triggeren. Eet daarnaast elk dag 2lysine capsules van 1000 mg.
  Nu zag ik dat er in veel meer voedingsmiddelen deze l arginies inzitten. Kan bijna niks meer eten. Help!!
  Groetjes Sandra meijs.

  1. Hallo Sandra, het kan inderdaad een uitdaging zijn om een goede balans te vinden tussen lysine en l-arginine in je dieet, vooral als je herpes simplex hebt Het is goed dat je al lysine capsules neemt, aangezien lysine kan helpen bij het verminderen van de groei van het herpesvirus. Je kunt eventueel de dosering hiervan met je arts laten nakijken. Andere voorbeelden van lysine rijke producten zijn: zuivelproducten (yoghurt, kwark, melk, kaas) vis (zalm, tonijn, forel, kabeljauw) gevogelte (kip, kalkoen) mager vlees (rundvlees, varkensvlees) het eiwit van eieren. spirulina een blauwgroene alg met een hoog lysinegehalte en ardappelen, vooral gewone aardappelen. Daarnaast zou je ook bij een diëtiste een voedigngsplan kunnen opstellen. Heel veel sterkte toegewenst Sandra

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share