Het middel valaciclovir tegen herpes klachten

2016-11-08T09:21:57+01:00maart 29th, 2012|Herpes|26 Reacties

Laatste update: door

Valaciclovir tegen herpes klachten

Er zijn vele herpes medicijnen op de markt die alleen een goede werking kunnen helpen om het herpes virus zo goed mogelijk onder controle te houden! Af en toe zal ik eens een mogelijke medicinale behandeling in een artikel bespreken. Dit artikel zal gaan over valaciclovir. Dit middel is al meer dan 15 jaar op de markt en is alleen als receptmedicijn verkrijgbaar!

Waarom valaciclovir?
De reden dat is voor dit medicijn heb gekozen is omdat ik laatst een artikel heb gelezen dat dit middel de kans op besmetting aanzienlijk kan verminderen. Uiteraard is het praktisch onmogelijk om jezelf voor 100% te beschermen tegen dit virus. Vooral mensen die een relatie hebben met een partner die dit virus heeft, hebben baad bij dit middel! Zelf ben ik niet echt een fan van medicijnen maar mede door dit grote "voordeel" onderscheid dit medicijn zich ten opzichte van andere medicijnen. Het is nog steeds geen wondermiddel, het is altijd verstandig om meerdere beschermingsmogelijkheden te gebruiken.

Wat is valaciclovir

Wanneer u last heeft van een infectie door het herpes virus kan de arts valaciclovir voorschrijven. Normaal gesproken zullen de klachten van de infectie al afnemen! Valaciclovir remt de groei van het virus en behandeld zo dus ook de direct oorzaak van de infectie. Indirecte is de oorzaak dus niet opgelost. Omdat het herpes virus niet (nog niet) helemaal uit het lichaam gehaald kan worden moeten we ook (om in de toekomstige uitbraken te voorkomen) onderliggen indirecte oorzaken aanpakken zoals zwak immuunsysteem, ziekte, slechte voeding en stress.

Hoe te gebruiken?
Valaciclovir wordt gebruikt tijdens een kuur dat normaal gesproken een dag of 10 duurt. Vroegtijdig stoppen met een kuur is afgeraden omdat het stoppen van de klachten niet betekend dat de infectie weg is! Het medicijn is als tabletvorm verkrijgbaar en kan zowel tijdens als na eten het ingenomen worden! Ben je het vergeten in te nemen? Neem deze dan zo snel mogelijk in, mits het nog langer duurt dan 8 uur voordat je de volgende dosis inneemt!

Voor- en nadelen van valaciclovir

Als ik het over de voor- en nadelen heb, heb ik het natuurlijk over de mogelijke bijwerkingen als nadeel. Het enig voordeel van dit medicijn is, is dat het de groei van het virus vermindert!

Hieronder de nadelen:

  • Het voornaamste nadeel is, is dat de kans (50%) op duizeligheid erg groot is.
  • Niet iedereen kan dit medicijn verdragen. Je lichaam kan allergische zijn voor dit middel en dit kan zich uiten is zwellingen in het gezicht! Niet echt een pretje...
  • Algemene medicinale bijwerkingen als huiduitslag, jeuk en kleine bultjes. Na de behandeling zullen deze bijwerkingen automatisch weer verdwijnen.
  • Overgevoelige huid. Blootstelling aan zonlicht kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Wanneer je merkt dat je huid geïrriteerd raakt door zonlicht, probeer dit dan zo veel mogelijk te mijden. Draag lange mouwen en zoek de schaduw op! Niet naar de zonnebank gaan is aan te raden.
  • Pijn tijdens het plassen
  • Er is een mogelijkheid dat het de aanmaak van witte bloedplaatjes remt. Er is een verhoogde kans op kleine bloedingen bijv. een bloedneus. Raadpleeg altijd een arts aangezien dit ook op iets anders kan duiden.
  • Slecht slapen, nervositeit en en onrustig zijn komen zelden voor!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

26 Reacties

  1. a.montana. 12 februari 2013 om 18:40- Antwoorden

    Ik denk dat ik allergisch ben voor Aciclovir want na het innemen van de medicijnen is mijn gezicht enorm opgezwollen, mijn ogen waren ook heel dik en ik kon ze bijna niet openkrijgen. Ik krijg nog steeds jeukende bultjes erbij op mijn nek links en op mijn rechterschouderblad. Het jeukt verschrikkelijk en ik krap alles kapot. De zalf hel[t ook al niet. Ik hoop dat ik morgen (woensdag) mijn pakket ontvang, want het duurt nu al twee weken en het einde is nog n iet in zicht. Ook bultjes die ik open krab op handen, onderarmen en benen. Verder niet. Ik word hier gewk van. Je kunt beter pijn hebben dan jeuk. Slapen doe ik ook bijna niet. Steeds smeren met gel., dag en nacht om de drie uur.

    • Robert Jan Hendriks 13 februari 2013 om 18:08- Antwoorden

      Dat is heel goed mogelijk. Als ik uw heftige symptomen lees lijkt dat erg op een allergische reactie. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met uw arts voor wellicht een ander (anti viraal) middel. Ik heb nog niet eerder gelezen dat er dusdanige klachten kunnen optreden door het herpes simplex virus alleen. Vandaar dat het beste wat u nu kunt doen is contact op nemen met uw arts om te kijken naar andere behandelmogelijkheden.

      Bij een (normale) herpes uitbraak is de fitheid van het immuunsysteem erg belangrijk. Ik heb al een aantal artikelen op de blog met tips hier over gewijd. Ook in het programma zal hier dieper op in gegaan worden.

      Hou me op de hoogte!

      Succes,

      Jack

      https://www.optimalegezondheid.com/herpes/

      • R.Rijsdijk 26 februari 2013 om 16:31- Antwoorden

        Ik heb dit middel vandaag voorgeschreven gekregen. Een kuur van 5 dagen. Is dit voldoende?
        Omdat ik hier lees dat het meestal 10 dagen is?
        Ik moet er wel 2 per dag.. zou dat er mee te maken kunnen hebben dat ik maar 5 dagen moet?
        Of is het verstandig om te vragen naar nog een kuur?
        Dank u alvast voor uw reactie..

        • Robert Jan Hendriks 27 februari 2013 om 08:19- Antwoorden

          Waarschijnlijk doordat je er 2 per dag neemt wordt de kuur maar 5 dagen voorgeschreven. Verstandig is om het toch even na te vragen zodat de herpes klachten ook écht afnemen.

          Succes!

  2. Liz Schumann 23 maart 2013 om 07:37- Antwoorden

    Helaas herpes virus 2 opgelopen. Partner nergens geen last van ! Krijgt wel bloed en urine uitslag over een paar dagen.

    Is herpes virus 2 van invloed op een transplantatie. Binnenkort ga ik een nier doneren.
    Ben enorm ongerust dat dit invloed heeft.

    • Robert Jan Hendriks 25 maart 2013 om 10:33- Antwoorden

      Volgens het onderzoek ''http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC145294/'' is het zeker mogelijk dat er sprake is van een besmetting bij een transplantatie. Belangrijk is om dit met uw arts te overleggen, er zijn een aantal medicijnen beschikbaar om de kans op besmetting te reduceren.

      Succes!

  3. Jan Bezemer 10 juni 2013 om 14:37- Antwoorden

    Ik heb 17-5 j.l.een levertransplantatie gehad. Hoewel ik nooit geen herpes heb gehad, moet ik toch dit middel slikken. Weet u misschien waarom?
    J.Bezemer.

    • Robert Jan Hendriks 12 juni 2013 om 12:12- Antwoorden

      Beste Jan,

      Het kan zijn dat je lichaam nu meer gevoelig is en dat ze daarom het medicijn geven.
      Als ik u was zou ik even langs de huisarts gaan en vragen waarom de arts voor de beslissing gekozen heeft.

      Groetjes,

  4. jose 24 juni 2013 om 18:27- Antwoorden

    Ik heb werkelijk al jaren last van een koortslip, zeker 5 a 6 maal per jaar en soms vaker. Deze zijn dan ook werkelijk zeer heftig. Ik houd ook nog van de zon en dat is voor een koortslip een vijand. Sinds maart dit jaar neem ik twee llysine 1000 mg tabletten per dag en ik heb voor het eerst in mijn leven tijdens de vakantie (met veel zon) GEEN koortslip gehad. Wel heb ik tijdens de vakantie de dosering verhoogd naar 4 tabletten per dag. Ik denk nu ..... is het toeval of helpt llysine werkelijk, ik denk toch echt het laatste, ik wil niet meer zonder llysine en heb een voorraad ingeslagen voor de rest van dit jaar, zodat ik alle jaargetijden kan testen of ik geen koortslip krijg. Aan het eind van dit jaar zal ik een melding doen. Veel succes allen die dit ook gaan proberen.

  5. Obibobo 1 juli 2015 om 17:22- Antwoorden

    Kan je dit zonder recept krijgen?

  6. Pat 20 september 2015 om 14:43- Antwoorden

    Hallo,
    Ik heb al jaren Herpes 2 en heb het redelijk onder controle maar door ziekte weer een uitbraak. Gek genoeg op mijn arm, niet in mijn schaamstreek. Met Valaciclovir kon ik er meestal snel van af komen, nu lijkt het langer te duren. Ik slik al drie dagen twee per dag maar de bultje op mn arm is er nog.
    Mijn vraag 1: is het zo dat je immuun kan worden voor een medicijn? Is het misschien verstandig om over te stappen naar bv Aciclovir...is er een verschil tussen de verschillende meds?
    Vraag 2:Als ik het plekje op mijn arm afdek, ben ik dan nog besmettelijk als ik gemeenschap heb? Aangezien ik al dagen pillen slik.
    Al vast bedankt voor je reactie.

    • Team OptimaleGezondheid 13 november 2015 om 16:32- Antwoorden

      In principe ben je altijd besmettelijk als je gemeenschap hebt. En daarbij maakt het niet uit waar je een herpesuitbraak hebt. Ok, de kans is kleiner, maar toch...

    • Kristel 22 maart 2018 om 22:30- Antwoorden

      Sinds ik de virusremmers neem, ondervind ik ook dat de uitbraken heviger en frequenter worden. Het lijkt idd dat het virus er immuum voor wordt...

  7. Layla 1 mei 2017 om 13:44- Antwoorden

    Goeiendag
    Is het ook mogelijk om dit middel een tijdje elke dag te slikken? Om het virus te onderdrukken voor momenten wanneer je wat zwakker bent zoals ongesteldheid.

    • Annet 2 juni 2017 om 07:20- Antwoorden

      Dag Layla,

      Lysine is echt een aanrader om elke dag te slikken, en bij beginnende koorstlip kun je dit verdubbelen.
      Kruidvat heeft dit in assor

      Mvg annet

  8. Maarten van den Berg 14 mei 2017 om 09:22- Antwoorden

    Hoi Layla,

    Ik heb in het verleden geen waterpokken gehad. Maar afgelopen week heb ik er dan toch aan moeten geloven.
    Valaciclovir voorgeschreven gekregen en zeer tevreden over de werking daarvan!!

  9. christine 19 mei 2017 om 09:54- Antwoorden

    Is dat medicijn ook voor de herpes in het oog? en komt het ook snel weer in het oog? en hoelang kan je er last van hebben?

  10. tine 18 januari 2018 om 16:39- Antwoorden

    Ik heb last van hartkloppingen en felle buikpijn, sinds 3 dagen 1 tablet per dag. Is dit normaal?

    • Team OptimaleGezondheid 24 januari 2018 om 17:41- Antwoorden

      Even terug naar je behandelend arts, Tine

  11. Toon 30 maart 2018 om 09:41- Antwoorden

    Ik heb valaciclor voor 2 dagen gekregen voor de koortslip
    2 dagen van 2000 Mg
    Zou dit voldoende zijn, wij gaan meestal 3 weken naar een vrij zonnig gebied

    • Team OptimaleGezondheid 5 april 2018 om 22:16- Antwoorden

      Normaal gesproken wel, maar dat verschilt per situatie. Dit is meer een vraag voor je behandelend arts, Toon.

  12. Petra 5 april 2018 om 10:19- Antwoorden

    Heb voor de eerste keer te maken met herpes... Waarschijnlijk opgelopen omdat mijn vriend met een koortsblaasje in zijn mond zit.. nu heb ik van de huisarts valaciclovir 500mg gekregen .. heb reeds 5 pilletjes genomen nu mijn derde dag .. ik heb de indruk dat er nog meer zwellingen en wondjes zijn bijgekomen... De pijn is ondraaglijk.. kan niet normaal gaan, kan niet normaal gaan zitten en plassen is een marteling... Wie herkent zich in deze situatie? Helpen mijn pillen niet? Deze namiddag naar de gynaecoloog.. hopelijk kan ze mij asap uit deze bangelijk situatie helpen... Heb van de apotheker zalf gekregen dat ze gebruiken voor baby's maar dit helpt niet...

    • Ria 27 september 2018 om 15:27- Antwoorden

      Hai Petra.
      Hoe is het afgelopen? Ik zit momenteel in dezelfde situatie.. Ben erg benieuwd hoe het met je gaat.

  13. Amiga 17 september 2018 om 08:28- Antwoorden

    Ik heb type 1 genitaal. Vorig jaar sep besmet geraakt door orale seks met een drager die nergens last van had. Wrang. Maar goed; nu voor 2e x uitbraak. Op zelfde plek: perineum. Lijkt totnutoe minder heftig iig. Ik smeer lidocaine/vaseline zalf en zinkzalf. Ik lees hierboven over llystine. Kun je me vertelle wat is de aanbevolen dosis is? Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share