• Wat Te Doen Tegen Hypertensie!

Hypertensie

2017-08-29T10:17:26+00:00mei 5th, 2015|Hoge Bloeddruk|0 Reacties

Wat Te Doen Tegen Hypertensie!

Last van kloppende oren, ernstige hoofdpijn en vermoeidheid? Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van hypertensie ofwel te hoge bloeddruk.

Hypertensie is een lastige aandoening. Wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen heb je geluk, want dan weet je tenminste dat je last kan hebben van hypertensie en kun je dus actie ondernemen. De meeste mensen merken niet dat ze last hebben van hypertensie. Ongeveer één derde van de mensen met hypertensie is zich niet bewust van hun aandoening. Voor sommigen wordt het pas duidelijk wanneer het te laat is, door een hartaanval of een beroerte.

Wat is hypertensie?

Als je hypertensie hebt, heb je eigenlijk last van een te hoge bloeddruk. Wanneer het bloed sneller gaat stromen doordat je hart harder pompt, wordt de druk op de aderen hoger. De aderen moeten zich weren tegen deze hoge druk, en verstevigen zichzelf door een verdikkingsproces. Zo lopen ze niet het gevaar te barsten, maar doordat de aderen verdikken, vernauwen ze tegelijk en wordt de druk op het bloed dus nog hoger.

Dit is vergelijkbaar met een fietsband. Je pompt deze op tot de druk hoog genoeg is om je van de hobbelige grond te houden, maar wanneer je deze te ver oppompt, knapt hij. Een fietsband kun je dan gelukkig repareren, maar met je aderen is dit een ander verhaal.

Beschadigde aderen zijn erg moeilijk te herstellen door het lichaam. Daarnaast kan overtollig cholesterol gemakkelijk achter een beschadiging blijven haken en loop je een vergroot risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Hoe kom ik er achter of ik last heb van hypertensie?

De kans dat je last hebt van hypertensie is groter dan normaal wanneer hypertensie of hoge bloeddruk voorkomt binnen jouw familie. Het kan namelijk erfelijk zijn.

Wanneer je geen last hebt van de symptomen dan kom je er meestal alleen achter bij routine onderzoeken van je arts. Als je nog geen routine controles hebt laten uitvoeren (en je wilt weten of je een te hoge bloeddruk hebt), dan kun je zelf een bloeddrukmeter aanschaffen om hiermee zelf je bloeddruk in de gaten te houden.

Op de meter kun je de boven en onderdruk af lezen. Bij een optimale bloeddruk is de bovendruk 120 en de onderdruk 80. Echter, schrik niet direct van je bloeddruk als deze niet direct perfect is. Meet je bloeddruk 2x per dag voordat je een nauwkeurig beeld hebt. Daarbij kun je ook altijd nog een cholesterolmeter aanschaffen ter ondersteuning.

Hypertensie Symptomen

Naast de meting kun je bij ernstige hypertensie ook last hebben van de volgende symptomen:

 • Ernstige hoofdpijn
 • Vermoeidheid of verwarring
 • Problemen met het zicht
 • Pijn op de borst
 • Ademhalingsproblemen
 • Onregelmatige hartslag
 • Bloed in de urine
 • Kloppend gevoel in je borst, nek of in de oren

Wanneer je last hebt van deze symptomen moet je direct actie ondernemen. Bel je dokter!

Probeer je bloeddruk zo snel mogelijk omlaag te brengen. Als je niets doet wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen kan dit ernstige gevolgen hebben.

Je kunt dan hart- en vaatziekten krijgen, je nieren kunnen niet goed meer functioneren en door de druk op je aderen kun je vrij snel problemen aan je ogen krijgen waardoor uiteindelijk zelfs blindheid kan optreden. Alsof dit nog niet genoeg is kun je ook nog eens een beroerte of hartaanval krijgen. Dit zijn natuurlijk uitersten, maar de kans is wel aanwezig.

Wat kan ik doen om van mijn hypertensie af te komen?

Er zijn verschillende soorten medicijnen om hypertensie weg te werken of tegen te gaan.

 • Angiotensine-converting enzyme (ACE)-remmers
 • Angiotensine / receptor blokkers (ARBs)
 • Bètablokkers
 • Calciumantagonisten
 • Alfa-blokkers
 • Alfa-agonisten
 • Renineremmers
 • Diuretica

Diuretica is vaak het eerste medicijn dat mensen met hypertensie voorgeschreven krijgen. Je arts kan er ook voor kiezen een ander medicijn te gebruiken wanneer je last hebt van meerdere symptomen.

Vaak krijgen mensen die naast hypertensie ook last hebben van diabetes ACE-remmers voorgeschreven. Als een geneesmiddel niet werkt of onaangename bijwerkingen heeft kan de arts ook kiezen voor een ander medicijn of een combinatie van medicatie.

Lees meer: Verschillende behandelingen hoge bloeddruk

Hypertensie en levensstijl

Sommige mensen vinden het niet fijn om gelijk te beginnen met medicijnen. Gelukkig kun je ook heel wat doen aan hypertensie door veranderingen in jouw levensstijl door te voeren.

Je kunt jouw hypertensie verlagen met de volgende veranderingen in levensstijl:

Hypertensie en Stress

Niet alleen je voeding en beweging is van invloed op hypertensie. Ook stress is een factor die hypertensie kan veroorzaken. Je kunt er erg gemakkelijk achter komen of je last hebt van stress:

 • Fysieke symptomen: duizeligheid, pijn in het lichaam, tanden knarsen, klemmende kaken, hoofdpijn, indigestie, spierspanning, slaapproblemenhartkloppingen, oorsuizen, voorovergebogen houding, zweterige handpalmen, vermoeidheid, uitputting, beven, gewichtstoename.
 • Geestelijke symptomen: constante zorg, moeite met het nemen van beslissingen, vergeetachtigheid, onvermogen je te concentreren, gebrek aan creativiteit, verlies van gevoel voor humor
 • Emotionele symptomen: Woede, angst, huilen, depressie, gevoel van machteloosheid,frequente stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, eenzaamheid, negatief denken, nervositeit, verdriet.
 • Gedragssymptomen: bazigheid, dwangmatig eten, kritische houding van anderen, explosieve acties, frequente verandering van baan, impulsieve acties, toegenomen gebruik van alcohol of drugs, terugtrekking uit relaties of sociale situaties.

Naast deze symptomen weet je waarschijnlijk wel of je last hebt van stress of niet. Gelukkig kun je op veel manieren stress aanpakken.

Tips tegen stress

 • Eet en drink verstandig: Misbruik van alcohol en voedsel kan een manier lijken om stress te verminderen, maar in werkelijkheid draagt het alleen maar bij aan een verhoging van stress.
 • Sta op je strepen: Je hoeft niet aan verwachtingen of eisen van anderen te voldoen. Het is OK om NEE te zeggen. Vergeet niet om op te komen voor jouw rechten en overtuigingen met inachtneming van die van anderen.
 • Stop met roken: Niet alleen vanwege de voor de hand liggende gezondheidsrisico’s van sigaretten. Nicotine fungeert als een stimulerend middel en zorgt voor meer symptomen van stress op lange termijn.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging: Kies een niet competitieve oefening en stel een redelijk doel voor jezelf. Bij aerobic oefeningen is aangetoond dat endorfine vrijkomt waardoor men zich beter voelt.
 • Ontspan elke dag: Kies uit een variëteit van verschillende technieken van meditatie tot het kijken van een film, of nog beter het lezen van een boek. Lezen gaat namelijk altijd op je eigen snelheid! De televisie niet!
 • Verantwoordelijkheid nemen: Controleren wat je kunt en laat achter wat je niet kunt beheersen.
 • Verminder de oorzaken van stress: Veel mensen vinden dat het leven gevuld is met teveel eisen en te weinig tijd. Voor het grootste deel hebben we deze eisen gekozen.  Stel dus prioriteiten aan wat je wel en niet moet doen.
 • Onderzoek je waarden en leef daar mee: Hoe meer je acties jouw overtuigingen weerspiegelen, hoe beter je zult voelen, ongeacht hoe druk je leven is.
 • Stel realistische doelen en verwachtingen: Het is goed en gezond om je  te realiseren dat je niet 100% succesvol in alles tegelijk kunt zijn.
 • Verkoop jezelf aan jezelf: Als je je overweldigd voelt, herinner jezelf dan aan wat je goed doet. Heb een gezond gevoel van eigenwaarde.
 • Genoeg rust: Zelfs met goede voeding en lichaamsbeweging kan je stress niet effectief bestrijden. Rust is ook nodig. Je hebt tijd nodig om te herstellen van oefeningen en stressvolle gebeurtenissen. De tijd die je besteedt om te rusten moet lang genoeg zijn om je geest en je lichaam te ontspannen. Sommige mensen vinden dat het nemen van een dutje in het midden van de dag helpt om stress te verminderen.
 • Ga aan de slag met mijn Gratis Anti Stress Cursus voor meer tips en adviezen om stress uit je leven te bannen.

Na je hypertensie behandeling

Na het starten van een hoge bloeddruk therapie moet je bij jouw arts tenminste eenmaal per maand op controle. Dit moet totdat jouw "bloeddrukdoel" bereikt is. 1 of 2 keer per jaar controleert je arts het niveau van kalium in jouw bloed. Diuretica kan dit niveau namelijk verlagen. ACE-remmers en ARBs kunnen het kalium niveau verhogen. Je arts controleert dan ook andere elektrolyten en BUN / creatinine niveaus. Dit is van belang om de gezondheid van je nieren te controleren.

Lees meer: Kalium en Diuretica

Na het bereiken van je bloeddruk doel, moet je doorgaan met het zien van je arts om de drie tot zes maanden, afhankelijk van de aanwezigheid van andere problemen of andere ziekten.

Natuurlijke Hypertensie Behandeling
Last van een te hoge bloeddruk en zoek je een alternatief?

Stap 1 is om het gratis ebook met de 29 Bloeddruk Verlagers te downloaden, slechts een paar tips kunnen al het verschil maken tussen een hoge bloeddruk of een gezonde bloeddruk.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: