LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hypertensie: wat je absoluut moet weten + 15 tips!

Last van kloppende oren, ernstige hoofdpijn en vermoeidheid? Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van hypertensie ofwel te hoge bloeddruk.

Hypertensie is een lastige aandoening. Wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen heb je geluk, want dan weet je tenminste dat je last kan hebben van hypertensie en kun je dus actie ondernemen. De meeste mensen merken niet dat ze last hebben van hypertensie.

Ongeveer één op de drie (1) van de mensen met hypertensie is zich niet bewust van hun aandoening. Voor sommigen wordt het pas duidelijk wanneer het te laat is, door een hartaanval of een beroerte.

UPDATE: Heb je mijn gratis eBook al met 29 handige tips om hypertensie op een natuurlijke wijze aan te pakken? Zodat je niet afhankelijk blijft van pillen en bijwerkingen?

Download dan hier mijn nieuwste boek tijdelijk gratis: 29 bloeddrukverlagers

Wat is hypertensie?

Als je hypertensie hebt, heb je eigenlijk last van een te hoge bloeddruk. Wanneer het bloed sneller gaat stromen doordat je hart harder pompt, wordt de druk op de aderen hoger. De aderen moeten zich weren tegen deze hoge druk, en verstevigen zichzelf door een verdikkingsproces. Zo lopen ze niet het gevaar te barsten, maar doordat de aderen verdikken, vernauwen ze tegelijk en wordt de druk op het bloed dus nog hoger.

Dit is vergelijkbaar met een fietsband. Je pompt deze op tot de druk hoog genoeg is om je van de hobbelige grond te houden, maar wanneer je deze te ver oppompt, knapt hij. Een fietsband kun je dan gelukkig repareren, maar met je aderen is dit een ander verhaal.

Beschadigde aderen zijn erg moeilijk te herstellen door het lichaam. Daarnaast kan overtollig cholesterol gemakkelijk achter een beschadiging blijven haken en loop je een vergroot risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Wij meten de bloeddruk met twee cijfers (bijvoorbeeld 124/84 mmHg). Het eerste getal heet de systolische bloeddruk en het tweede getal wordt de diastolische bloeddruk genoemd. Deze twee cijfers zijn geschreven als 'systolisch/diastolisch' gevolgd door de meeteenheid:

De systolische bloeddruk is je hoogste bloeddrukmeting en wordt geregistreerd als je hart zich samentrekt.

De diastolische bloeddruk is je laagste bloeddrukmeting en wordt geregistreerd wanneer je hart zich ontspant en zich met bloed vult.

Hoe hoger je systolische of diastolische druk is en hoe langer het hoog blijft, hoe meer schade er wordt aangebracht aan je bloedvaten. Beroerten en hartaanvallen worden veroorzaakt door beschadigde bloedvaten.

De diagnose van hypertensie

Een hoge bloeddruk aflezen is niet genoeg voor een diagnose van hypertensie. De meeste mensen hebben hogere lezingen bij fysieke of emotionele stress. De bloeddruk moet worden gemeten wanneer je ontspannen en uitgerust bent. Hieronder vind je verschillende manieren om uit te vinden of je hypertensie hebt.

Jouw arts

Een arts zal meteen de hoge bloeddruk diagnosticeren als je bloeddruk extreem hoog is (hoger dan 200/120 mmHg). Als je bloeddruk hoger is dan 180/110mmHg, dan zal je arts na slechts twee bezoeken over een korte periode je met een hoge bloeddruk kunnen diagnosticeren. Als je bloeddruk hoger is dan 160/100mmHg, dan zijn drie bezoeken voldoende. Als je bloeddruk hoger is dan 140/90mmHg, dan zijn er vijf bezoeken nodig, voordat je een diagnose kunt stellen. Als jouw systolische of diastolische bloeddruk hoog blijft, dan kan de diagnose van hypertensie worden gesteld. De diagnose kan ook worden gesteld als je diabetes of nierziekte en een bloeddruk van hoger dan 130/80mmHg hebt.

Het meten van je bloeddruk thuis

Je kunt jezelf ook met hypertensie diagnosticeren door je bloeddruk thuis te meten. Als de aflezingen bij twee bezoeken aan de dokter hoog zijn en als je bloeddruk hoger is dan 135/85mmHg wanneer je thuis meet, dan kan de diagnose van hypertensie worden gesteld. Dit vereist dat je je bloeddruk twee keer per dag, 's morgens en 's avonds, gedurende een week meet. Let niet op de metingen niet van de eerste dag. Het meten van bloeddruk thuis vereist nauwkeurige apparatuur en goede meettechnieken. Meet ook de bloeddruk van anderen in jouw huis; hun bloeddruk kan ook hoog zijn.

Een bloeddrukmeter kopen om je bloeddruk thuis te meten

Bloeddrukinstrumenten kunnen in de meeste apotheken worden gekocht. Als je niet zeker weet of een instrument is goedgekeurd, vraag het dan aan je apotheker. Zodra je het instrument hebt gekocht, vraag dan je arts of je apotheker om deze te controleren om ervoor te zorgen dat het instrument jouw bloeddruk accuraat meet.

Het meten van de ambulante bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ook gediagnosticeerd worden door middel van een speciaal apparaat dat een ziekenhuis bloeddrukmonitor heet. Een arts, een verpleegster of een apotheker zal je vertellen om het apparaat een volle dag te dragen. Het apparaat meet elke 20 tot 30 minuten de bloeddruk en geeft de arts een gemiddelde van je bloeddruk tijdens de dag en tijdens het slapen. Deze apparaten zijn niet overal beschikbaar en kunnen ongemakkelijk zijn om te dragen.

Hypertensie Symptomen

Naast de meting kun je bij ernstige hypertensie ook last hebben van de volgende symptomen:

 • Ernstige hoofdpijn
 • Vermoeidheid of verwarring
 • Problemen met het zicht
 • Pijn op de borst
 • Ademhalingsproblemen
 • Onregelmatige hartslag
 • Bloed in de urine
 • Kloppend gevoel in je borst, nek of in de oren

Wanneer je last hebt van deze symptomen moet je direct actie ondernemen. Bel je dokter!

Probeer je bloeddruk zo snel mogelijk omlaag te brengen. Als je niets doet wanneer je last hebt van de bovengenoemde symptomen kan dit ernstige gevolgen hebben.

Je kunt dan hart- en vaatziekten krijgen, je nieren kunnen niet goed meer functioneren en door de druk op je aderen kun je vrij snel problemen aan je ogen krijgen waardoor uiteindelijk zelfs blindheid kan optreden. Alsof dit nog niet genoeg is kun je ook nog eens een beroerte of hartaanval krijgen. Dit zijn natuurlijk uitersten, maar de kans is wel aanwezig.

Wat kan ik doen om van mijn hypertensie af te komen?

Stap 1: Jouw levensstijl

Sommige mensen vinden het niet fijn om gelijk te beginnen met medicijnen. Gelukkig kun je ook heel wat doen aan hypertensie door veranderingen in jouw levensstijl door te voeren.

Wat je moet weten over Hypertensie

Er is goed nieuws. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je bloeddruk, zelfs zonder medicatie, op een natuurlijke manier te verminderen.

Hier zijn vijftien natuurlijke manieren om een hoge bloeddruk te bestrijden.

 1. Loop en doe regelmatig oefeningen

Het doen van oefeningen is een van de beste dingen die je kunt doen om een hoge bloeddruk te verlagen.

Het regelmatige doen van oefeningen helpt je om je hart bij het pompen van het bloed sterker en efficiënter te maken, wat de druk in je slagaders vermindert.

In feite kan 150 minuten per week van matige lichaamsbeweging zoals wandelen of 75 minuten per week van krachtige lichaamsbeweging zoals hardlopen de bloeddruk verlagen en de gezondheid van je hart verbeteren.

Bovendien zal het doen van meer oefeningen je bloeddruk nog verder verlagen.

In het kort: het lopen van slechts 30 minuten per dag kan je helpen om je bloeddruk te verlagen. Het doen van meer oefeningen helpt om dit nog verder te verlagen.

 1. Verminder de inname van zout

De innamen van zout is over de hele wereld hoog. Dit komt grotendeels door bewerkt en kant-en-klaar voedsel. Om deze reden zijn veel inspanningen op het gebied van de volksgezondheid gericht op het verlagen van zout in de voedingsindustrie.

In veel onderzoeken wordt zout gekoppeld aan hoge bloeddruk en hartziekten, zoals een beroerte.

Als je al een hoge bloeddruk hebt, is het de moeite waard om de inname van zout te verminderen en te bekijken of het een verschil maakt. Vervang bewerkt voedsel met vers voedsel en probeer je voedsel te kruiden met kruiden en specerijen, in plaats van zout.

In het kort: de meeste richtlijnen voor het verlagen van de bloeddruk raden je aan om de inname van zout te verminderen. Deze aanbeveling kan echter het meest zin hebben voor mensen die gevoelig zijn voor zout.

 1. Drink minder alcohol

Alcohol drinken kan de bloeddruk verhogen. In feite is alcohol wereldwijd de oorzaak van 16% van problemen met de bloeddruk.

Hoewel sommige onderzoeken hebben gesteld dat lage tot matige hoeveelheden alcohol het hart kunnen beschermen, kunnen deze voordelen gecompenseerd worden door de negatieve effecten.

In Europa wordt gematigd alcoholgebruik gedefinieerd als niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Als je meer dan dat drinkt, moet je minderen.

In het kort: het drinken van elke hoeveelheid alcohol je bloeddruk verhogen. Beperk het drinken tot niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen en twee voor mannen.

 1. Eet meer kaliumrijke voedingsmiddelen

Kalium is een belangrijk mineraal. Het helpt je ​​lichaam om zich van zout te ontdoen en verlicht de druk op je bloedvaten.

Moderne diëten hebben bij de meeste mensen de inname van zout vermeerderd en de kaliuminname verminderd.

Om een ​​betere balans van kalium tot natrium in je dieet te krijgen, moet je je focussen op het eten van minder bewerkte voedingsmiddelen en meer verse, volkoren voedingsmiddelen.

Voedsel dat bijzonder hoog is in kalium, zijn:

 • Groenten, vooral groene groenten, tomaten, aardappelen en zoete aardappelen
 • Fruit, waaronder meloenen, bananen, avocado's, sinaasappelen en abrikozen
 • Melk, zoals melk en yoghurt
 • Tonijn en zalm
 • Noten en zaden
 • Bonen

In het kort: het eten van verse groenten en fruit, die rijk zijn aan kalium, kan de bloeddruk verlagen.

 1. Verminder de inname van cafeïne

Als je ooit een kopje koffie hebt gedronken, voordat je je bloeddruk hebt opgenomen, weet je dat cafeïne een onmiddellijke boost veroorzaakt.

Er zijn echter niet veel aanwijzingen dat het regelmatig drinken van cafeïne kan leiden tot een blijvende toename.

In feite hebben mensen die thee en koffie drinken vaak een lager risico op het krijgen van hartziekten, met inbegrip vaneen hoge bloeddruk, dan degenen die dat niet doen.

Koffie kan een sterker effect hebben op mensen die het niet regelmatig gebruiken.

Als je vermoedt dat je gevoelig bent voor cafeïne, verminder dan de inname om te kijken of het je bloeddruk verlaagt.

In het kort: koffie kan op korte termijn een toename van de bloeddruk veroorzaken, hoewel het voor veel mensen geen blijvende toename is.

 1. Leer om stress te beheren

Stress is een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. Wanneer je chronisch gestrest bent, is je lichaam in een constante vecht-of-vlucht modus. Op fysiek niveau betekent dat een snellere hartslag en vernauwde bloedvaten.

Wanneer je stress ondervindt, kun je wellicht ook andere gedragingen aangaan, zoals alcoholgebruik of ongezond eten, wat de bloeddruk negatief kan beïnvloeden.

Verschillende onderzoeken hebben onderzocht hoe het verminderen van stress kan bijdragen tot een lagere bloeddruk. Hier zijn twee voor de hand liggende tips om te proberen:

 • Luister naar rustgevende muziek: kalmerende muziek kan helpen om je zenuwstelsel te ontspannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het een effectieve aanvulling vormt op andere bloeddruktherapieën.
 • Werk minder: veel werken en stressvolle werksituaties in het algemeen worden gekoppeld aan hoge bloeddruk.

In het kort: chronische stress kan bijdragen aan hoge bloeddruk. Het vinden van manieren om stress te beheren kan helpen.

 1. Eet donkere chocolade of cacao

Het eten van enorme hoeveelheden chocolade zal waarschijnlijk je hart geen goed doen, kleine hoeveelheden wel.

Dat komt omdat donkere chocolade en cacaopoeder rijk zijn aan flavonoïden, plantaardige verbindingen die ervoor zorgen dat de bloedvaten verwijden.

Uit een onderzoek bleek dat flavonoïde-rijke cacao op korte termijn verscheidene markers van hartgezondheid verbeterd, met inbegrip van het verlagen van de bloeddruk.

Voor de sterkste effecten, moet je niet-alkalische cacaopoeder gebruiken, dat bijzonder hoog is in flavonoïden en geen toegevoegde suikers heeft.

In het kort: donkere chocolade en cacaopoeder bevatten plantenverbindingen, die helpen om bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen.

 1. Verlies gewicht

Als je overgewicht hebt, kan het verliezen van gewicht een groot verschil maken voor je hartgezondheid.

Volgens een onderzoek uit 2016 kan het verlies van 5% van je lichaamsgewicht de hoge bloeddruk aanzienlijk verlagen.

In eerdere onderzoeken was het verlies van 15 pond (7,5 kg) gekoppeld aan het verlagen van de systolische bloeddruk met 8,5 mmHg en diastolische bloeddruk met 6,5 mmHg.

Om dat in perspectief te zetten, moet een gezonde lezing minder zijn dan 120/80mmHg.

Het effect is nog groter wanneer gewichtsverlies in combinatie met het doen van oefeningen plaatsvind.

Gewichtsverlies kan je bloedvaten beter laten werken en contracteren, waardoor het gemakkelijker wordt om voor de linker kamer van het hart om bloed te pompen.

In het kort: gewichtsverlies kan een hoge bloeddruk aanzienlijk verlagen. Dit effect is nog groter wanneer je oefenen doet.

 1. Stop met roken

Onder de vele redenen om te stoppen met roken is dat de gewoonte een sterke risicofactor voor hartziekten is.

Elke trek van een sigaret zorgt voor een lichte, tijdelijke toename van de bloeddruk. De stoffen in tabak staan ook bekend om bloedvaten te beschadigen.

Verrassend genoeg hebben onderzoeken geen beslissende link gevonden tussen roken en een hoge bloeddruk. Misschien komt dit omdat rokers met de tijd een tolerantie ontwikkelen.

Aangezien zowel roken als hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, kan het stoppen met roken het risico omkeren.

In het kort: er is tegenstrijdig onderzoek naar roken en hoge bloeddruk, maar wat duidelijk is, is dat beide het risico op hartziekten verhogen.

 1. Stop met toegevoegde suiker en geraffineerde koolhydraten

Er komt steeds bewijs dat een verband tussen toegevoegde suiker en een hoge bloeddruk aantoont.

Maar het is niet alleen gewoon suiker - alle geraffineerde koolhydraten, zoals het soort dat in witte bloem voorkomt brengt teveel suiker in je bloedstroom en kan problemen veroorzaken.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het verminderen van de inname van koolhydraten ook kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Een onderzoek onder mensen die een statine kuur gebruikten, bleek dat degenen die op een zes weken durend, caloriearm dieet ging een grotere verbetering van de bloeddruk en andere hart- en vaatziekten markers zagen, dan mensen die niet dat dieet volgden.

In het kort: geraffineerde koolhydraten, vooral suiker, kunnen de bloeddruk verhogen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een caloriearm dieet kan helpen om de niveaus te verlagen.

 1. Eet bessen

Bessen zitten vol met meer dan alleen maar sappige smaak. Ze zitten ook vol met polyfenolen, natuurlijke plantenverbindingen die goed zijn voor je hart.

Tijdens een klein onderzoek hadden mensen van middelbare leeftijd voor acht weken bessen. Deelnemers ervaarden verbeteringen in verschillende markers van de hartgezondheid, met inbegrip van de bloeddruk.

Tijdens een ander onderzoek kregen mensen met hoge bloeddruk een laag-polyfenol dieet of een hoog-polyfenol dieet met bessen, chocolade, fruit en groenten.

De mensen die bessen en polyphenol-rijke voedingsmiddelen consumeerden, hadden verbeterde markers van hartziekte risico's ondervonden.

In het kort: bessen zijn rijk aan polyfenolen, die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het algemene risico op hart- en vaatziekten.

 1. Probeer meditatie of diepe ademhaling

Terwijl deze twee gedragingen ook onder de "stressreductie technieken" vallen, verdienen meditatie en diepe ademhaling een specifieke vermelding.

Van zowel meditatie als diepe ademhaling wordt gedacht dat het het parasympathisch zenuwstelsel kan activeren. Dit systeem werkt optimaal als het lichaam zich ontspant, de hartslag vertraagt ​​en de bloeddruk verlaagt.

Er is nogal wat onderzoek op dit gebied, met onderzoeken die aantonen dat verschillende stijlen van meditatie voordelen lijken te hebben voor het verlagen van de bloeddruk.

Diepe ademhalingstechnieken kunnen ook vrij effectief zijn.

Tijdens een onderzoek werd aan de deelnemers gevraagd om gedurende 30 seconden zes diepe ademhalingen te nemen of om 30 seconden stil te blijven zitten. Degenen die adem haalden, verlagen hun bloeddruk meer dan degenen die stil zaten.

In het kort: zowel meditatie als diepe ademhaling kunnen het parasympathische zenuwstelsel activeren, wat jouw hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt.

 1. Eet voedingsmiddelen met veel calcium

Mensen met een lage calciuminname hebben vaak een hoge bloeddruk.

Terwijl van calcium-supplementen niet definitief is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagd, lijken calciumrijke diëten gekoppeld te zijn aan gezonde niveaus.

Voor de meeste volwassenen is de calciumaanbeveling 1000 mg per dag. Voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven 70 jaar is het 1.200 mg per dag.

Naast melk, kun je calcium ook uit boerenkool en andere groene groenten, bonen, sardines en tofu halen.

In het kort: calciumrijke diëten worden gekoppeld aan gezonde bloeddrukniveaus. Calcium krijg je van donkere groene groenten en tofu, evenals van zuivel.

 1. Natuurlijke supplementen

Sommige natuurlijke supplementen kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Hier zijn enkele van de belangrijkste supplementen die hun nut bewezen hebben:

 • Knoflook extract:knoflook extract is succesvol als een zelfstandige behandeling en samen met conventionele therapieën voor het verlagen van de bloeddruk.
 • Berberine:traditioneel gebruikt in de Ayurvedische en de Chinese geneeskunde, kan berberine de productie van stikstofoxide verhogen, wat de bloeddruk verlaagt.
 • Wei-eiwit:uit een onderzoek uit 2016 bleek dat wei-eiwit de bloeddruk en de bloedvatfunctie bij 38 deelnemers verbeterde.
 • Visolie:lang bekend om zijn voordelen voor het verbeteren van de gezondheid van het hart, kan visolie voor de meeste mensen met hoge bloeddruk ook voordelen hebben.
 • Hibiscus:de bloemen van Hibiscus bloemen geven een lekkere thee. Ze zijn rijk aan anthocyaninen en polyfenolen, die goed voor je hart zijn en de bloeddruk kunnen verlagen.

In het kort: verschillende natuurlijke supplementen zijn onderzocht op hun vermogen om de bloeddruk te verlagen.

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat de bloedvaten helpt te ontspannen. Hoewel magnesiumtekort vrij zeldzaam is, krijgen veel mensen niet genoeg.

Het eten van een magnesiumrijk dieet is een aanbevolen manier om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Je kunt magnesium in je dieet met groenten, zuivelproducten, peulvruchten, kip, vlees en volle granen opnemen.

In het kort: magnesium is een belangrijk mineraal dat helpt om de bloeddruk te regelen. Je kunt het vinden in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en volle granen.

Stap 2: Stress de baas!

Niet alleen je voeding en beweging is van invloed op hypertensie. Ook stress is een factor die hypertensie kan veroorzaken. Je kunt er erg gemakkelijk achter komen of je last hebt van stress:

 • Fysieke symptomen: duizeligheid, pijn in het lichaam, tanden knarsen, klemmende kaken, hoofdpijn, indigestie, spierspanning, slaapproblemenhartkloppingen, oorsuizen, voorovergebogen houding, zweterige handpalmen, vermoeidheid, uitputting, beven, gewichtstoename.
 • Geestelijke symptomen: constante zorg, moeite met het nemen van beslissingen, vergeetachtigheid, onvermogen je te concentreren, gebrek aan creativiteit, verlies van gevoel voor humor
 • Emotionele symptomen: Woede, angst, huilen, depressie, gevoel van machteloosheid,frequente stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, eenzaamheid, negatief denken, nervositeit, verdriet.
 • Gedragssymptomen: bazigheid, dwangmatig eten, kritische houding van anderen, explosieve acties, frequente verandering van baan, impulsieve acties, toegenomen gebruik van alcohol of drugs, terugtrekking uit relaties of sociale situaties.

Naast deze symptomen weet je waarschijnlijk wel of je last hebt van stress of niet. Gelukkig kun je op veel manieren stress aanpakken:

 • Eet en drink verstandig: Misbruik van alcohol en voedsel kan een manier lijken om stress te verminderen, maar in werkelijkheid draagt het alleen maar bij aan een verhoging van stress.
 • Sta op je strepen: Je hoeft niet aan verwachtingen of eisen van anderen te voldoen. Het is OK om NEE te zeggen. Vergeet niet om op te komen voor jouw rechten en overtuigingen met inachtneming van die van anderen.
 • Stop met roken: Niet alleen vanwege de voor de hand liggende gezondheidsrisico’s van sigaretten. Nicotine fungeert als een stimulerend middel en zorgt voor meer symptomen van stress op lange termijn.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging: Kies een niet competitieve oefening en stel een redelijk doel voor jezelf. Bij aerobic oefeningen is aangetoond dat endorfine vrijkomt waardoor men zich beter voelt.
 • Ontspan elke dag: Kies uit een variëteit van verschillende technieken van meditatie tot het kijken van een film, of nog beter het lezen van een boek. Lezen gaat namelijk altijd op je eigen snelheid! De televisie niet!
 • Verantwoordelijkheid nemen: Controleren wat je kunt en laat achter wat je niet kunt beheersen.
 • Verminder de oorzaken van stress: Veel mensen vinden dat het leven gevuld is met teveel eisen en te weinig tijd. Voor het grootste deel hebben we deze eisen gekozen.  Stel dus prioriteiten aan wat je wel en niet moet doen.
 • Onderzoek je waarden en leef daar mee: Hoe meer je acties jouw overtuigingen weerspiegelen, hoe beter je zult voelen, ongeacht hoe druk je leven is.
 • Stel realistische doelen en verwachtingen: Het is goed en gezond om je  te realiseren dat je niet 100% succesvol in alles tegelijk kunt zijn.
 • Verkoop jezelf aan jezelf: Als je je overweldigd voelt, herinner jezelf dan aan wat je goed doet. Heb een gezond gevoel van eigenwaarde.
 • Genoeg rust: Zelfs met goede voeding en lichaamsbeweging kan je stress niet effectief bestrijden. Rust is ook nodig. Je hebt tijd nodig om te herstellen van oefeningen en stressvolle gebeurtenissen. De tijd die je besteedt om te rusten moet lang genoeg zijn om je geest en je lichaam te ontspannen. Sommige mensen vinden dat het nemen van een dutje in het midden van de dag helpt om stress te verminderen.
 • Ga aan de slag met mijn Gratis Anti Stress Cursus voor meer tips en adviezen om stress uit je leven te bannen.

Stap 3: Medicatie in overleg met je huisarts

Er zijn verschillende soorten medicijnen om hoge bloeddruk te verlagen:

 • Angiotensine-converting enzyme (ACE)-remmers
 • Angiotensine / receptor blokkers (ARBs)
 • Bètablokkers
 • Calciumantagonisten
 • Alfa-blokkers
 • Alfa-agonisten
 • Renineremmers
 • Diuretica

Diuretica is vaak het eerste medicijn dat mensen met hypertensie voorgeschreven krijgen. Je arts kan er ook voor kiezen een ander medicijn te gebruiken wanneer je last hebt van meerdere symptomen.

Vaak krijgen mensen die naast hypertensie ook last hebben van diabetes ACE-remmers voorgeschreven. Als een geneesmiddel niet werkt of onaangename bijwerkingen heeft kan de arts ook kiezen voor een ander medicijn of een combinatie van medicatie.

Tot slot…

Hoge bloeddruk kan desastreuze gevolgen hebben als je het niet tijdig behandeld, of laat behandelen. Natuurlijk kun je afwachten wat je arts je voorschrijft, maar het is beter om zelf direct actie te ondernemen. Het is, en blijft, jouw eigen verantwoordelijk, en niet die van je huisarts.

Na het starten van een hoge bloeddruk therapie moet je bij jouw arts tenminste eenmaal per maand op controle. Dit moet totdat jouw "bloeddrukdoel" bereikt is. 1 of 2 keer per jaar controleert je arts het niveau van kalium in jouw bloed. Diuretica kan dit niveau namelijk verlagen. ACE-remmers en ARBs kunnen het kalium niveau verhogen. Je arts controleert dan ook andere elektrolyten en BUN / creatinine niveaus. Dit is van belang om de gezondheid van je nieren te controleren.

Na het bereiken van je bloeddruk doel, moet je doorgaan met het zien van je arts om de drie tot zes maanden, afhankelijk van de aanwezigheid van andere problemen of andere ziekten!

Wil je meer weten over hoe je zelf de regie in handen kunt nemen?

Download dan hier het GRATIS eBook ’29 bloeddruk verlagers’ >>>

In dit boek gaan we samen aan het werk om jouw bloeddruk weer op een normaal niveau te krijgen, zodat de risico’s op complicaties zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.

Bronnen

www.khanacademy.org/science/health-and-medicine/circulatory-system-diseases/hypertension/a/what-is-hypertension

en.wikipedia.org/wiki/Hypertension

www.nwpc.com/getting-a-handle-on-hypertension/

www.stylecraze.com/articles/simple-diet-tips-to-keep-high-blood-pressure-in-control/#gref

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Abrikozen tegen hypertensie

Abrikozen tegen hypertensie

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share