Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 29 november 2020

Melatonine en Oorsuizen Voor Diepe Slaap

Een dagelijkse hoeveelheid melatonine kan helpen tegen tinnitus en om je slaap te bevorderen(1). Ik kreeg laatst een e-mail van een meneer met tinnitus en had vragen over melatonine en oorsuizen om juist slaap te bevorderen.

Biologische Klok
Mensen, planten, dieren hebben allemaal een eigen biologische klok en deze klok vertelt ons wanneer we moeten eten, drinken, slapen en wakker worden.

 • Wordt je weleens wakker in het weekend zonder dat je hoeft op te staan?
 • Of heb je na een lange reis in het vliegtuig last van ‘’jet lag’’?

Dit zijn klassieke voorbeelden van je interne klok op de hobbel en weer gereset moet worden.

Wanneer iemand een snelle biologische klok heeft wordt deze persoon vroeg wakker en gaat op tijd slapen. Blootstelling aan voldoende licht heeft direct invloed op je biologische klok, aanmaak melatonine en slaap en dag ritme.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon afkomstig uit de pijnappelklier en vind je in de hersenen. Melatonine helpt om de slaapcyclus van het lichaam te bevorderen. Kleine hoeveelheden van melatonine tref je aan in vlees, graan, fruit en in verse groente.

Effect op je lichaam
Je lichaam heeft een eigen interne klok om de natuurlijke dag / nacht cyclus te bevorderen. Ook zorgt deze interne klok ervoor hoeveel melatonine je lichaam aanmaakt.

Normaal gesproken wordt er meer melatonine aangemaakt door je lichaam later op de dag en blijft hoog gedurende de nacht om slaap te bevorderen. Vervolgens daalt de hoeveelheid melatonine drastisch wanneer het weer licht is en vroeg in de ochtend is.

Slaapproblemen
Het lichaam heeft ongeveer 200 verschillende cyclussen waarvan wakker worden en slapen slechts één is. Zelfs hoe snel je hart klopt, adem haalt en je ogen knippert zijn allemaal onderdelen van een cyclus.  Mensen die last hebben van slaapproblemen hebben vaak een verstoring met hun circadiaan ritme, oftewel slaap en waak ritme.

Depressies
De pijnappelklier reageert heftig op de hoeveelheid licht in je omgeving om de productie van melatonine te bepalen. Ongelooflijk eigenlijk, dat je interne klok en pijnappelklier in staat is aan de hand van de hoeveelheid licht in te schatten wanneer er melatonine moet worden aangemaakt.

Bij te weinig licht kan de interne klok op de hobbel komen, of dat er op verkeerde tijdstippen melatonine wordt aangemaakt. Daarom hebben mensen in landen met relatief weinig zonlicht vaak last van depressies doordat de interne klok niet goed werkt.

Maar ook het omgekeerde is er nu gaande, we hebben nu overal kunstmatig en grote hoeveelheden licht waardoor de productie van melatonine ook weer wordt beïnvloed

Super Slaap Tip:

 • Donkere slaapkamer -  schaf eventueel dikke gordijnen aan en verwijder ook alle lichte objecten. Het doel is om je kamer dusdanig donker te maken dat je helemaal niks meer kunt zien. Dit heeft natuurlijk zeer positieve werking op de aanmaak melatonine in je lichaam en het bevorderen van slaap. Vervolgens gedurende de dag zoveel mogelijk licht opvangen voor aanmaak vitamine D en een sterke interne klok. Tenslotte is melatonine ook een sterke antioxidant en houd je lichaam gezond en vitaal.

Hierover heb ik nog een interessant video fragment (Engels) gevonden op youtube over de werking van melatonine:
http://youtu.be/P6ZOadpNZmk

Oorsuizen en Melatonine

Veel mensen met oorsuizen ondervinden grote problemen om in slaap te vallen(2). Het hebben van oorsuizen alleen kan slapen een lange strijd maken. Vaak uren lang wakker liggen en niks lijkt te helpen.

Het vervelende hiervan is dat je daardoor in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Je hebt oorsuizen waardoor je slecht slaapt, slecht slapen veroorzaakt weer meer oorsuizen.

vicieuze oorsuizen cirkel

Gelukkig kun je toch veel doen om slaap te bevorderen, een manier is om melatonine te gebruiken om het dag / nacht ritme te versterken. Want beter slapen vermindert oorsuizen en dat merk je (wellicht) bij het wakker worden wanneer je oorsuizen er nog niet zijn.

Studie

In een dubbele blinde studie (3) gedaan onder patiënten met tinnitus werd onderzocht of melatonine daadwerkelijk kan helpen om slaap te bevorderen en oorsuizen te verminderen. De patiënten in de studie kregen 3.0 mg melatonine toegediend voor een periode van 30 dagen. Vervolgens kregen ze ook 30 dagen een placebo en de resultaten zijn vrij interessant..

Resultaten:
Uit het onderzoek is gebleken dat melatonine goed kan helpen tegen oorsuizen. Vooral mensen met slaapproblemen kunnen baat hebben bij melatonine om ''diepe slaap'' te bevorderen. Wel letten op de dosering aangezien 3.0 mg te veel kan zijn, een lagere dosering van 0.1 tot 0.5 kan ook al goed werken.

Zo heb ik samengewerkt met iemand met chronische slaapproblemen en dacht in het begin baat te hebben bij een hoge dosering. Uiteindelijk was de beste dosering velen malen lager dan gedacht.

Werking en Bijwerkingen
Melatonine kan worden gebruikt om slaapproblemen of chronische slaapstoornissen te behandelen. De bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn, maagpijn, depressies, en vermoeidheid. Ook is het belangrijk om te laten controleren of melatonine verder geen extra bijwerkingen heeft in combinatie met andere medicijnen.

Zoals altijd eerst overleggen met je arts of KNO arts voordat je begint met melatonine. Ook kun je zelf al veel doen om de aanmaak melatonine in je lichaam te bevorderen. Denk aan een donkere slaapkamer (echt donker) en gedurende de dag veel zonlicht!

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/00005537-199803000-00001
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/000632239390260K
 3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1097/00005537-199803000-00001/abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Met belangstelling heb ik de informatie over oorsuizen gelezen. Zelf heb ik me daar ook in verdiept en geef daar lezingen over en behandel cliënten.
  Ik wil graag een vraag met je delen. Mijn cliënt heeft eerder melatonine gebruikt om beter te kunnen slapen maar het werkte niet. Ze eet heel veel fruit 's avonds. Het zou kunnen dat de (ver)werking van de suikers haar uit de slaap houden.
  Verder slaapt ze haar leven lang met de gordijnen open. Dat ging altijd prima maar sinds het oorsuizen (nu 2 jaar) slaapt ze niet meer.
  Ik hoor graag of je bereid bent je expertise met me te delen.

  Hartelijke groet,
  Angela Dol

  1. Dag Angela,

   Het kan goed zijn dat de dosering van melatonine enerzijds te hoog of te laag is. De juiste hoeveelheid is essentieel om het gewenste resultaat te bereiken. De laatste jaren heb ik veel geleerd over ons voedingspatroon en het effect op onze gezondheid. Wanneer iemand te veel fruit eet komt er veel te veel suikers binnen in het lichaam. Natuurlijk zit fruit ook vol met belangrijke vitamines, maar meer dan 200 gram per dag is zeker niet nodig (plus nog 200 gram groente).

   Doordat er plotseling veel suikers in het lichaam terecht komen reageert het lichaam hierop met een verhoogde bloedsuikerspiegels. Daarbij kun je ook plotseling erg veel energie krijgen en kan zeker het slaappatroon negatief beïnvloeden. Daarbij is er (waarschijnlijk) een correlatie tussen een verhoogde inname suikers en het prikkelen van oorsuizen.

   Ik denk dat het beter is om te minderen met zoveel fruit te eten, en vooral ’s avonds voor het slapen gaan. Voor het slapen moet het lichaam niet druk bezig zijn met de spijsvertering.

   Verder is een goede slaapomgeving essentieel en om een goed dag / nacht ritme te creeeren moet er overdag voldoende licht zijn. En ’s avonds een compleet donkere ruimte is zeker aan te raden.

   Ik heb hier overigens nog een aantal extra artikelen over gewijd:

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-slapen-deel-1-hoeveel-slaap-hebben-we-nodig/
   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-slapen-deel-2-slaapproblemen/
   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-slapen-deel-3-supplementen-en-fabels/

   Verder nog een ebook over de gevaren van teveel suikers:

   http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/pdf/Optimalegezondheid.com-Geheimen-en-Gevaren-Van-Suiker.pdf

   Heel veel succes en hou me op de hoogte!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 2. mijn vader heeft een opertie gehad en heeft zindienst heel erg last van oorsuizen en weet niet wat hij er aan moet
  doen wort er helemaal gek van kan snags niet meer van slapen

  1. Hallo Leontine,

   het kan heel goed zijn dat tijdens de operatie er een beschadiging is opgetreden, het gehoor is erg gevoelig! Mag ik vragen om wat voor operatie het ging? Daarnaast kan het ook heel goed een bijwerking zijn van medicatie. Ik heb net een eBook geschreven met 23 tips om tinnitus te verminderen. Het eBook is nog niet klaar voor publicatie, echter ik zal je de kale versie even emailen.

   Succes!

   Groetjes,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share