Acne

Laatste Update: 24 februari 2022

Zonlicht en Acne

Wanneer ze zomer in aantocht is, krijgen alle Nederlanders de kriebels. Zelfs wanneer er ook maar een beetje zon schijnt komen we massaal onze "grotten" uit. Even heerlijk dat kleine beetje zon op de gezicht kan wonderen doen voor onze gemoedsrust en hoe we ons voelen. Maar direct zonlicht is niet voor iedereen gezond, en het kan zelfs zorgen dat bepaalde aandoening komen opsteken. Acne is vooral een gezichtsaandoening en zonlicht kan een prikkel zijn dat acne prikkelt, dit is verschillend per individu(1).

Tientallen jaren is men al op zoek naar ideeën om van deze aandoening af te komen! Zonlicht hebben we nodig. Zonlicht zorgt voor de ó zo nodige vitamine D productie in ons lichaam en daarnaast is het bewezen dat men zich simpelweg beter gaat voelen!

Zonlicht tegen acne

Veel mensen met acne gaan ervan uit dat zonlicht een goede invloed heeft op de huid. Veel onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat 60 minuten zonlicht per dag erg goed voor je gezicht is! Het kan zelf op zeer korte termijn de acne doen verminderen. Minder rode vlekken en minder pijn op het gezicht!

Echter brengt het ook een nadeel met zich mee. De acne klachten mogen dan wel verminderen, maar dit komt in de meeste gevallen 2 keer zo hard terug! Het is dan de vraag of het wel verstandig is om in de zon te gaan wanneer we acne hebben.

De zon vermijden in de meeste logische oplossing, maar daar zit niemand op te wachten. Een goede zonnebrand creme met speciale uv-filter is noodzakelijk voor mensen met acne die toch van de zon willen genieten.

Daarbij zijn er ook behandelingen met kunstmatig zonlicht die zorgen voor een vermindering van acne(2).

Gevoelige huid

Mensen met acne hebben daarnaast ook nog eens een erg gevoelige huid, acne kan de huid namelijk erg beschadigen. Wanneer beschadigde huid te lang wordt blootgesteld wordt aan direct zonlicht, kan dit gaan irriteren en daarnaast is de kans op bijvoorbeeld huidkanker aanwezig.

Goede bescherming is niet alleen beter voor de acne klachten, maar ook voor je totale gezondheid op langer termijn(3).

Wanneer je dan toch in de zon wilt is het belangrijk dat je een goede zonnebrandcrème gebruikt! Deze mag echter niet vol zitten met chemische verbindingen waar je huid alleen nog maar verder van gaat verslechteren. Eurerin heeft speciale zonnebrandcrèmes voor mensen met een overgevoelige huid.

Voordat je deze creme gaat aanbrengen (30 minuten voordat je de zon in gaat(3) is het handig om eerst je gezicht grondig te reinigingen, omdat deze anders weer reageert met de zonnebrandcrème..

Conclusie
Wanneer je last van acne hebt, is het af te raden om zonder bescherming je gezicht bloot te stellen aan direct zonlicht! Zonlicht heeft ieder persoon nodig maar dit hoeft niet direct te worden opgenomen via je gezicht. De huid om je armen en benen kan ook voor de productie van vitamine D zorgen. Zorgt voor een goede UV-filter, dit is namelijk de boosdoener (wat betreft zonlicht dan).

Zonlicht hoef je niet te ontlopen, maar zorg er simpelweg voor dat je er goed tegen beschermt bent voordat jij je gezicht hieraan blootstelt.

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/fampra/article/22/1/62/440463?login=false
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.12149
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201584303

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share