LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Gezonde bloedcirculatie om hart- en vaatziekten te voorkomen

Heb je last van tintelingen, branderig gevoel of krampen in de handen, kuiten of benen? Heb je te kampen met kortademigheid, gebrek aan energie, onregelmatige hartslag of een bleke teint? Als het antwoord "Ja" is op twee of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat je zoals miljoenen anderen last hebt van een slechte bloedcirculatie. Nu kun je denken dat deze symptomen niet al te erg zijn.

Maar vergis je niet, dit is ernstig en in feite potentieel levensbedreigend!

Slechte bloedcirculatie was vooraf alleen bekend bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, maar komt nu ook voor op grote schaal onder jongeren. Veel mensen onderschatten het optreden van deze verminderde circulatiesymptomen. Helaas, de symptomen van een slechte circulatie ontwikkelen zich niet in één nacht. Het begint in een zeer milde vorm en het wordt steeds erger naarmate de tijd vordert.

Waardoor wordt een slechte bloedcirculatie gekenmerkt?

Een slechte bloedcirculatie wordt gekenmerkt door een beperkte bloedtoevoer door het hele lichaam. Als deze niet wordt behandeld, kan dit leiden tot chronische aandoeningen en kan het onherstelbare schade veroorzaken aan de belangrijkste organen van het lichaam, met name de hersenen en het hart.

Ze veroorzaken problemen, variërend van spataderen, hoge bloeddruk , diabetes, nierfalen tot een beroerte die fataal kan zijn.

Ook een goede genezing van wonden gebeurt door een goede bloedtoevoer naar het aangetaste gebied. Als de bloedsomloop wordt belemmerd, zoals wanneer er circulatieproblemen zijn, kan het lichaam niet voldoen aan de bloedstroom die het nodig heeft om zich te herstellen. Dit resulteert in een veel tragere genezing van wonden.

Het libido kan ook beïnvloed worden door een slechte bloedcirculatie en dat is dikwijls een gevoelig onderwerp voor veel mensen. Ook al is het nog steeds een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Normale intieme functies vereisen een gezonde doorbloeding en een verminderde circulatie kan een dergelijke functie belemmeren.

Slechte doorbloeding door levensstijl?

Een slechte doorbloeding is ook meer en meer  te wijten aan een zittende levensstijl. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Zittend in een verkeerde houding voor langere periodes en een gebrek aan beweging behoren tot de meest voorkomende oorzaken van een slechte doorbloeding.

Slechte voedingsgewoonten ontwikkelen uiteraard ook een slechte doorbloeding. Overmatig gebruik van alcohol of cafeïne, het gebruik van bepaalde drugs of roken kunnen ook verantwoordelijk zijn.

Gelukkig is de behandeling tegen slechte bloedcirculatie eenvoudig en over het algemeen relatief goedkoop. In sommige gevallen zelfs omkeerbaar, vooral als je vroegtijdig met de behandeling start als de eerste slechte doorbloedingssymptomen verschijnen. Als het aankomt op je gezondheid is de moeite die het kost om deze te verbeteren het meer dan de moeite waard, toch?

Pas je levensstijl aan voor betere doorbloeding

Het wijzigen van je levensstijl  door een evenwichtige voeding is een mooi begin. Het beperken van vetten en cholesterol in je voeding is één van de beste manieren om de bloedcirculatie te bevorderen en te handhaven. Een hoog cholesterolgehalte kan namelijk leiden tot verstopte aderen en hoge bloeddruk.

Het eten van een vezelrijk en vetarm dieet zal je helpen om het bloed weer vlot te laten stromen.

Regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken zijn ook absoluut aan te raden. Er wordt niet voor niets aangeraden de fiets te nemen in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift.

Water, vetten, voeding, massage douches, roken etc.

Drink ook veel water voor een goede hydratatie. Water is een belangrijk onderdeel van je lichaam en erg belangrijk voor je bloedplasma. Als je uitgedroogd raakt, krijg je automatisch dikker bloed waardoor het wat stroperiger door je lichaam glijdt. Dit is vergelijkbaar met auto-olie die steeds dikker wordt. Door voldoende water te drinken zorg je voor bloed van de juiste dikte. Minimaal 1 liter water per dag is aan te raden. Ikzelf drink het liefst 2 liter water per dag.

Vermijd verzadigde vetten en transvetten, gecondenseerde melk, geraffineerde suikers  en producten die deze ingrediënten bevatten en cafeïne, rood vlees en producten met geraffineerde witte bloem.

Groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid, met name sinaasappelen, die de bloedstroom bevorderen en tegelijkertijd de haarvaten versterken. Knoflook is zeer gunstig voor een slechte bloedsomloop, dus je moet er genoeg van eten. Overweeg ook het gebruik van supplementen, zoals Ginkgo, rozemarijn en vitamine E.

Knoflook en vitamine E hebben geweldige eigenschappen die je bloedvaten beschermen tegen beschadigingen, cholesterol en aderverkalking. Hierdoor blijft je bloedbaan vrij en flexibel waardoor er de kans groot is dat er altijd genoeg bloed doorheen kan stromen. Ook al aangerichte schade kan met knoflook en vitamine E verminderd worden.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd op ratten bleek bijvoorbeeld dat beschadigingen aan de aorta werden verminderd als ze vitamine E supplementen kregen.

Massage is een andere geweldige en aangename manier om een slechte bloedsomloop te verbeteren.  Het bezoeken van stoombaden, sauna of de jacuzzi is ook zeer gunstig. De warmte stimuleert de bloedvaten om meer zuurstof naar je lichaamsdelen en spieren te voeren. De stoom stimuleert het lymfestelsel om de bloedcirculatie te verhogen. Het lymfesysteem staat met lymfeknopen in contact met het cardiovasculaire systeem.

En als je het aandurft zijn warme en koude douches een andere methode voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Warme douches, gevolgd door koude, maar natuurlijk zonder extreme veranderingen in de temperatuur van het water, zullen de bloedvaten nabij het oppervlak van de huid verwijden zodat meer bloed erdoorheen kan stromen. Let erop dat je altijd met een koude douche stopt in de ochtend. Dat zorgt ervoor dat je wakker wordt en vol energie aan je dag kunt beginnen. Als je 's avonds doucht kun je het beste warm eindigen omdat een warme douche helpt om stress en angst te verminderen. Hierdoor voel je je veel fijner als je in bed stapt.

Tot slot...

Een goede bloedcirculatie is belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen en om wondgenezing te bevorderen. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, massages en afwisselend gebruik van warm en koud onder de douche helpen je lichaam om een goede bloedcirculatie in stand te houden. Succes met het verbeteren van je bloedcirculatie.

Lees meer: Hoge bloeddruk Blog

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Wil je je inname van vetten en suikers verlagen, maar toch blijven genieten van chocola? Ga dan Gezonde Chocola eten!

  Kijk voor meer informatie op (verwijderd door Jack)

 2. Een slechte bloedcirculatie kan ook het gevolg zijn van hartfalen, d.w.z. een mindere pompfunctie van het hart. Bij mijn echtgenote was daar helaas weinig aan te doen. Na necrose van 2 tenen volgde slecht doorbloede darmen (die deels moesten worden verwijderd) enz.enz. Het bleek een niet te winnen strijd.

 3. Sinds ik hartritme stoornissen heb, en daarvoor bepaalde medicatie gebruik, begin ik last van mijn voeten te krijgen. Prikken in de voeten, soms gezwollen en blauwige kleur. Ook wondjes herstellen slecht.
  Volgens mijn huisarts heb ik last van wintervoeten o.a. veroorzaakt door slechte doorbloeding.
  Deze slechte doorbloeding wordt grotendeels veroorzaakt door een bijwerking van een van de medicijnen die ik gebruik voor mijn hartritme.

  Een beta blokker dus........

  Normaal produceert het lichaam adrenaline in meer of mindere mate. Echter deze produktie is niet goed voor het hart. Door het slikken van een beta blokker werk je dit tegen maar gaat ten koste van je bloedsomloop.

  Klopt deze theorie van mijn huisarts en wat kunnen we er aan doen.

  Vriendelijke groeten:

  Hans van Woesik

  1. Dag,

   Vragen over medicijnen kan je het beste stellen aan je huisarts.
   Hierover kan ik helaas niets zeggen.

   Wel zal ik me er eens verder in verdiepen en het artikel aanpassen.

   groetjes,

   Jack

 4. door een vernauwing van de aders is er een stent gestoken in mijn hals, bij operatie zou iets mis gelopen zijn zodat nu mijn rechtse arm van aan de elleboog tot hand weinig bloedtoevoer krijgt met als gevolg pijn in arm bij uitvoeren van huishoudelijk werk, voos gevoel in onderarm, koud hand, steken in arm.
  een operatie zou het nog erger maken met zelfs op lange termijn amputatie van arm volgens de specialist, ik moet nu naar de kine en thuis ook veel oefeningen doen voor de bloedtoevoer opnieuw proberen aan de gang te brengen .In de hoop dat de hoofdader vertakkingen zou gaan vormen. en voor de rest de pijn verbijten. hebt u hier soms ervaring mee

 5. Vitamine k2 en vitamine d3 kunnen ook een zeer positief effect op de doorbloeding van het lichaam hebben. Ik gebruik nu sinds juni 2016 Vitamine k2 menaquinone-7 (180 microgram per dag) in combinatie met vitamine d3 (25 microgram per dag). De reden voor deze combinatie is omdat vitamine k2 en d3 met elkaar samenwerken op het gebied van verkalking. Vitamine k2 haalt namelijk calcium weg waar het niet thuis hoort (zoals de aderen en het hart) en vitamine d3 plaatst het daar waar het wel hoort (zoals de botten en tanden). Dit is waar het samengevat op neer komt volgens artikelen die ik op internet heb onderzocht.

  Sinds ik deze combinatie gebruik, heb ik een gezondere kleur in het gezicht, terwijl ik voorheen standaard een bleke teint had. Ook had ik voorheen regelmatig last van een willekeurige bloedneus, wat sindsdien niet meer is voorgekomen. Verder ben ik merkbaar gezonder dan ervoor.

  Door deze ervaringen raad ik het aan om deze combinatie te overwegen als aanvulling op de tips in dit artikel, maar overleg het dan wel eerst met je huisarts of het in jouw geval veilig is. Zeker als je bloedverdunners gebruikt, omdat vitamine k een grote rol speelt bij de bloedstolling.

  mvg,

  Daan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share