Herpes

Laatste Update: 15 september 2022

Mijn vriend of vriendin heeft herpes. Loop ik risico?

Een koortslip kan afschrikken. Men weet eigenlijk allemaal wel dat het besmettelijk is en dat je er de rest van je leven mee moet rondlopen. Wanneer je dit virus onder controle hebt is er helemaal niets aan de hand. Maar wanneer dit niet zo is zullen er "problemen" ontstaan.

Misschien heb je het wel eens eerder mee gemaakt, je vindt iemand "leuk" maar het enige min-puntje wat je kan vinden is de koortslip. Nu ik dit zo schrijf heb ik mijn bedenken. Het hebben van een koortslip zou nooit een "probleem" moeten zijn in de liefde, maar het is niet voor niets dat de eerste indruk zo belangrijk is.

Heb je herpes dan kan ik het me goed voorstellen dat je dit niet graag bespreekt. Toch is dit een belangrijk onderdeel. Het is praktisch onmogelijk in een relatie om ervoor te zorgen dat je de andere partner niet besmet met het virus, maar er zijn genoeg voorzorgsmaatregelen die de kans op besmetting zou laag mogelijk houdt.

Opeens heb ik herpes?
Wanneer je al een tijdje een relatie hebt, en beide partijen hebben geen last van een koortslip is er niets aan de hand. Op het moment dat een van de partijen het herpes virus heeft ontvangen is het van belang dat je dit niet probeert te verschuilen. Hoe je aan dit virus bent gekomen is een andere zaak, maar het gaat nog altijd over een besmettelijk virus die je heel gemakkelijk kan overdragen. Bespreek het zo snel mogelijk met je partner zodat er over een oplossing gesproken kan worden.

Tips om besmetting in een relatie te beperken
Sex zonder condoom is een van de grootste mogelijkheden voor het virus om ook in het andere lichaam binnen te dringen. Wanneer we het hebben over genitale herpes is het verstandig om met condoom te gebruiken. Bewijs dat een condoom werkt om besmetting te voorkomen is er voor vrouwen, maar tussen mannen is dit nog niet helemaal duidelijk (1). Wanneer je gaat vrijen zonder condoom is de kans vele malen groter, ook wanneer er nog geen blaasjes te zien zijn.

Probeer zo min mogelijk uit elkaar glazen te drinken, en was je altijd goed af (2). Dit lijkt allemaal een heel gedoe, maar gezondheid gaat voor alles toch?

Zorg dat je altijd kleine pleistertjes bij je hebt om de blaasjes af te dekken wanneer deze rondom je mond ontstaan. Deze kan je kopen bij een drogist en zijn speciaal ontworpen voor mensen met het herpes virus.

Je denkt misschien "ik krijg het uiteindelijk toch wel van mijn partner, wanneer al die maatregelen?". Dit is niet de goede manier van denken. Wanneer genitale herpes komt opzetten kan seks (met of zonder condoom) dit eigenlijk alleen maar erger maken. Daarom wordt het ook afgeraden om seksueel actief te zijn wanneer herpes komt opzetten. Dit geldt ook voor (tong)zoenen (3).

Bronnen:

  1. https://europepmc.org/article/med/11916494
  2. https://www.proquest.com/openview/5c1c9895368a21f65e44f3341fd2b933/1?pq-origsite=gscholar&cbl=28466
  3. https://www.lohiderm.com/articles/aad_education_library/563481-cold-sores

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share