Herpes

Laatste Update: 28 januari 2022

Herpes, een virus met vele verschijningsvormen

De meeste mensen zullen bij het horen van het woord herpes aan de geslachtsziekte herpes denken. Maar het Herpes Simplex Virus (HSV), zoals het officieel heet, uit zich in veel verschillende vormen(1).

Een koortslip bijvoorbeeld, wordt ook veroorzaakt door een vorm van het herpesvirus, maar in dit geval gaat het om type 1, terwijl de geslachtsziekte als type 2 geclassificeerd wordt. Ook het Epstein Barrvirus, dat de veroorzaker is van de ziekte van Pfeiffer, behoort tot dezelfde familie als het herpesvirus(2). En waterpokken en gordelroos ontstaan onder de invloed van weer een andere variant van het virus.

HSV is een wereldwijd veel voorkomend virus dat zich in de zenuwknopen van het lichaam nestelt. Er wordt geschat dat 60% van de Europeanen drager is van HSV type 1 (de koortslip variant) en 10% van type 2 (de geslachtsziekte). Op volwassen leeftijd hebben 80% van de volwassenen de ziekte van Pfeiffer al gehad, vaak zonder dat ze het zelf gemerkt hebben, en hebben antistoffen in hun bloed.

Alle varianten van het herpesvirus zijn erg besmettelijk, en als je een bepaald type herpes eenmaal hebt opgelopen, blijft het de rest van je leven bij je. Dat betekent niet dat je ook steeds ziekteverschijnselen hebt, tussen de aanvallen van de ziekte zitten perioden van soms wel enkele maanden waarin het virus sluimert.

De kenmerkende uitingsvorm van de meeste vormen van herpes zijn de met vocht gevulde blaasjes die regelmatig te zien zijn bij mensen die last hebben van een koortslip. Deze blaasjes komen ook voor bij de geslachtsziekte herpes, bij waterpokken en bij gordelroos. Daarnaast zetten bij een aanval de lymfeklieren vaak op. Bij de ziekte van Pfeiffer is er geen sprake van blaasjes, maar wel van opgezette klieren en griepachtige ziekteverschijnselen.

Behandeling van herpes type 1 en 2

Omdat er geen middelen zijn om het virus uit te schakelen richt de behandeling van herpes type 1 en type 2 zich vooral op de verlichting van de pijn en de vermindering van de uiterlijke symptomen van de herpes. Omdat de eerste aanval van herpes altijd de meest heftige is wordt deze nogal eens met tabletten behandeld, bijvoorbeeld met Aciclovir. De aanvallen daarna worden steeds lichter. Als patiënten toch veel last hebben van de symptomen kunnen ze een crème gebruiken zoals Zovirax, dat ook Aciclovir bevat. Over de werkzaamheid van deze en andere soortgelijke cremes bestaat echter onduidelijkheid. En misschien zijn huis-tuin-en-keuken middeltjes wel net zo effectief, veel mensen zweren bijvoorbeeld bij vaseline of aloë vera.

Gordelroos, waterpokken en de ziekte van Pfeiffer

Ook bij waterpokken ontstaan de bekende blaasjes op de huid. Er is geen behandeling van deze vorm van herpes, maar na twee tot drie weken verdwijnen de blaasjes vanzelf weer. Waterpokken kan je maar één keer krijgen, maar het virus blijf je bij je dragen. Als het waterpokkenvirus later in je leven weer actief wordt kan het zich uiten als gordelroos. Ook bij gordelroos treden blaasjes op. Meestal wordt ook deze vorm van herpes niet behandeld omdat het vanzelf weer over gaat. Dit geldt ook voor de ziekte van Pfeiffer.

Net als de andere vormen van herpes zijn ook waterpokken, gordelroos en de ziekte van Pfeiffer erg besmettelijk. Hierdoor zal het overgrote deel van de mensen tijdens zijn leven één of andere vorm van herpes krijgen.

Het is belangrijk om op te passen met Herpes omdat dit je kwetsbaarder maakt voor besmettingen met HIV(3).

Bronnen:

 1. https://www.fbscience.com/Landmark/articles/pdf/LandmarkA809.pdf
 2. https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/jvi.63.1.450-455.1989
 3. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/203222

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geen gordelroos, maar 30 jaar geleden werd ik besmet met soa herpes simpex b. Sinds een paar jaar heb ik aanvallen van zenuwpijnen, alsof er stroomstoten door mijn huid gaan waarbij ik iedere keer in elkaar krimp van de pijn, maar er is nooit iets te zien. Wel is de huid op die plek extreem gevoelig (doet pijn bij aanraken). De uitbraak duurt zo'n twee dagen en is steeds ergens anders op mijn lichaam. Zo zit de pijn soms in mijn zij of naast mijn borst, ergens op mijn dij en ook heb ik het op mijn hoofd gehad. Omdat ik toen bang werd verwees mijn huisarts me naar een neuroloog die me vertelde dat hij inderdaad dacht dat er een verband met herpes kon zijn en dat ik in het ergste geval hersenvliesontsteking kon krijgen, niet erg bemoedigend vond ik dat. Heeft iemand dezelfde verschijnselen en heb je een tip?

  1. Hallo Anna,

   Inderdaad heel erg vervelend en kan me voorstellen dat je hier erg moedeloos van wordt.
   Alle kennis die ik heb over het Herpes Simplex Virus, staat om mijn speciale Herpes-blog.

   Heb je al eens geprobeerd om géén Arginine te eten, en méér Lysine? Meer over deze twee stoffen kun je ook op de blog vinden.

   Ik wens je veel succes,
   Jack

 2. Die stroomstoten heb ik ook Anna May! Nooit eerder gedacht dat er een verband kon zijn met het herpesvirus, géén arts die dat herkende?! Zelf raakte ik ook 30 j. geleden besmet met de soa herpes simplex type B. Vier jaar geleden ook een actieve Lymebesmetting gehad (tekenbeet) met 40° koorts en goed half jaar geleden hftige "spasmen" -noem ik het- beginnen krijgen en dit vooral als ik neerlig! Doorschietende pijnen die soms later op dezelfde plaatsen terug kwamen bv. vanuit het onderbeen over de zijkant been tot in de kleine teen. Soms ook dieper liggend: vooral in de borststreek -hier gaat éérst een grote "druk" en/of heftige pijn aan vooraf- en dan door"vlammend" tot in mijn hoofd. Kreeg enorme bloeddrukverschillen van 17/10 naar 9/4 met héél heftige duizelingen en verdwijnen van gevoel uit mijn lichaam... Ademreflex die gewoon stil viel, moest mezelf "commanderen" om eens te ademen! Méérmaals gedacht dat mijn laatste uur geslagen was! Consulten bij cardioloog, neuroloog en een perfusiescan van de hersenen brachten géén verduidelijking. Wél werd er in bloedonderzoek ook nog klierkoorts vastgesteld (Epstein Barr), die door verzwakt immuunsysteem door Lyme steeds opnieuw actief wordt . IgG waarden (= "oude"infectie) blijven steeds stijgen. Ben hierdoor al 1.5 jaar met ziekteverlof nu met veel uitputtingstoestanden en sinds één maand opnieuw heel heftige kouderillingen overdag, zweten 's nachts, opnieuw lichte spasmen en kort daarna ... juist ja... een "zona"! Dus hartelijk dank voor het verband dat jij me hier laat zien!! De klassieke medische geneeskunde staat op dit vlak nog nergens, is een hele zoektocht om ergens au serieux genomen te worden maar zeker blijven doorzetten! Herpes heeft zich na de genitale besmetting ook vastgezet op mijn oog en later (via zakdoek) in neus en daarna keel. Mss ook door de klierkoorts nu ernstige vorm van slaapapeu ontwikkeld en ondanks 5 operatieve behandelingen op één jaar tijd apneus méér dan verdubbeld, dus slaap nu met een CPAP maar de weg is nog lang. Keel (ook tong+ gehemelte) blijven opzwellen. Neus regelmatig verstopt zonder verkoudheid. Héél raar maar op de huid heb ik nog maar weinig herpesinfecties, zit meer binnenin nu. Aciclovir moet ik zeker niet meer nemen want krijg hier juist opstoten van. Ook heb ik -vooral in de zomer- netelroos met gigantisch grote vochtophopingen soms (biopsie gehad) Dacht nu weer dat ik zoiets kreeg maar dus deze keer een "zona" Ben jij ooit ook door een teek gebeten misschien?

 3. Foutje geslopen in de tekst - die je achteraf trouwens bijna niet kunt aanpassen door andere letters die verdwijnen? Pfff... De spasmen kwamen dus een half jaar LATER na de lymebesmetting i.p.v. een half jaar "geleden"...

 4. Heb al jaren 3 retro-virussen o.a. herpes, epstein-barr en toxoplasmose.
  Ben ik nog besmettelijk ?
  Nadien nooit de oude terug geweest
  cvs/fibro....na 25 jaar een endocrinoloog geraadpleegd : bijnieruitputting, coeliakie in darmen dus intolerant voor gluten en lactose,
  Hypofyse verstoord....zit nu aan de hydrocortisone = cortisol + DHEA + mucopure voor darmen.

  1. Een goede homeopate heeft (o.a.) deze virussen bij mij behandeld. Het gaat nu stukken beter met me. Daarvoor heb ik ook orthomoleculaire therapie gehad, wat ook hielp, maar na de homeopathie ben ik erg opgeknapt

 5. Hallo,

  Helaas ben ik ook 1 van de personen die drager is van het HSV type 1 virus. Nu is mijn vraag:

  Kan dit virus seksueel overgebracht worden? Of blijft dit virus in mijn lichaam?

  Alvast bedankt!

  1. Dit virus kan seksueel overgedragen worden, en het zal levenslang in je eigen lichaam blijven.

 6. Waarom is er eigenlijk niks bekend met herpes aan het uitwendig oor ? Dit heb ik al jaren en de dokter vind het ook maar apart

 7. ‘Medical Medium’ van Anthony Wiliam is een aanrader als je de Epstein Barr virus, vader van de Herpes amilie wil uitroeien in je lichaam.
  Revolutionaire theorie en heling.
  2018 we weten nu meer dan enkele jaren geleden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2