Het Herpes Simplex Virus (HSV) is een verzameling van een aantal sterk op elkaar lijkende verschillende virussen met een uiteenlopend ziektebeeld.
De meest bekende vorm van het virus, HSV type 1, veroorzaakt de zogenaamde koortslip, waarbij er op de lippen of op andere plaatsen op het gezicht met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Na verloop van tijd knappen de blaasjes en ontstaat er een korstje dat uiteindelijk weer helemaal verdwijnt.
Er is de geslachtsziekte herpes, en ook waterpokken en gordelroos zijn vormen van herpes. De ziekte van Pfeiffer tenslotte is een uiting van het Herpesvirus zonder blaasjes, maar bij deze ziekte van voorbijgaande aard is er wel hoge koorts en bovendien kan de patiënt last hebben van opgezwollen klieren.
Altijd besmet
Iemand die het herpesvirus eenmaal heeft komt er de rest van zijn leven niet meer vanaf. Dat betekent niet dat iemand die last heeft van koortslippen er altijd eentje heeft, want het virus is de grootste deel van de tijd slapend aanwezig in de zenuwknopen.
Van tijd tot tijd zijn er uitbarstingen van het virus, meestal wanneer de patiënt een verminderde weerstand heeft.
Ziekte van Alzheimer en kinderverlamming
Maar het herpesvirus zelf kan er ook voor zorgen dat iemand vatbaarder wordt voor andere ziektes. Het bekendste voorbeeld hiervan is dat HSV type 1, dat de koortslip veroorzaakt, een sterke correlatie heeft met het ontwikkelen van de Ziekte van Alzheimer.
Naar de redenen waarom dit zo is wordt al meer dan twintig jaar onderzoek gedaan, en zonder veel succes, maar dat er een sterk verband bestaat is wel duidelijk. Dat het Herpesvirus ook de veroorzaker kan zijn van kinderverlamming is ook al lange tijd bekend.
HSV en HIV
Tenslotte wordt er op het moment veel onderzoek gedaan naar het verband tussen het Herpes Simplex Virus en het Human Immunodefficiency Virus (HIV).
Het is namelijk gebleken dat deze twee virussen erg vaak samen voorkomen, sommige onderzoekers beweren dat HIV patiënten in meer dan 95% van de gevallen ook positief testen op het HSV virus.
Ook hoe dit verband precies in elkaar zit is nog niet helemaal bekend. Wel is het waarschijnlijk dat patiënten eerst besmet worden met het Herpesvirus, en daarna met HIV. Dat zou betekenen dat HSV een risicofactor vormt voor het besmet raken met HIV.
Gevoeliger voor HIV
Het zou kunnen dat mensen die het HSV virus met zich meedragen permanent gevoeliger zijn voor het HIV virus, of dat ze simpelweg door het HSV een verminderde weerstand hebben. Bij patiënten die besmet zijn met HSV type 2, de geslachtsziekte, is het ook nog mogelijk dat er juist bij de geslachtsdelen een verminderde weerstand ontstaat door het virus, wat de kans op besmetting met HIV vergroot.
Als je eenmaal met het Herpes Simplex Virus besmet geraakt bent kom je er niet meer vanaf. Af en toe zal je een uitbraak krijgen, vooral als je een verminderde weerstand hebt. Maar helaas verzwakt het virus je lichaam ook, zodat andere, vaak ernstiger aandoeningen, de kans krijgen om zich in je lichaam te nestelen.
Dag,
Een vraagje:als je hsv 2 hebt,dan heb je ook hiv?
Nee, alleen een grotere kans op. Dat komt dus door het verminderen van de weerstand op die plekken waardoor HIV makkelijker binnen kan dringen
Goedenavond, ik ben gediagnostiseerd met herpes virus type 2, heb twee uitbraken gehad, waarvan de eerste afschuwelijk. Nu gaat het al maanden goed, geen blaasjes of wat dan ook te zien. Maar nu heb ik sinds een week enorme huidpijnen. Het begon op m’n rechterbil en buik, en nu heb ik het op de binnenkant van m’n bovenbenen. Er is niets te zien, maar de huid is enorm pijnlijk bij aanraking. Ook voel ik me lichamelijk niet echt lekker. Mijn vraag is: komt dit ook door het herpes virus? Nogmaals, ik heb geen blaasjes gehad de laatste maanden. De huidpijn lijkt op wat beschreven wordt als naverschijnsel van gordelroos, maar ja. Ik kan niets vinden.
Dat zou inderdaad kunnen. Maar voor een correcte diagnose moet je toch echt even naar de huisarts.