• natuurlijke behandeling van herpes

Herpes, een natuurlijke benadering

2016-11-01T15:17:11+00:00december 15th, 2011|Herpes|2 Reacties

Herpes, een natuurlijke benadering

Het Herpes Simplex Virus (HSV) is een verzamelnaam voor een groep soortgelijke virussen die de geslachtsziekte herpes, de koortslip, gordelroos, netelroos, waterpokken en ook de Ziekte van Pfeiffer veroorzaken. Het virus nestelt zich na de eerste besmetting in een zenuwknoop waar het de rest van je leven sluimert. Vaak vinden er na de eerste besmetting regelmatig nieuwe uitbraken van het virus plaats.

Alles verminderen van symptomen?

In de reguliere geneeskunde richt de behandeling van het virus zich vooral op het verminderen van de symptomen, doorgaans de blaasjes die, afhankelijk van het type HSV, op een bepaalde plaats op het lichaam gevormd worden.

De behandeling gebeurt meestal met een zalf of crème die de werkzame stof Aciclovir bevat. Er is nog geen middel beschikbaar dat het virus kan vernietigen. De natuurgeneeskunde benadert het probleem van de andere kant; de uitbraken van het herpesvirus gebeuren meestal wanneer je weinig weerstand hebt. Door je weerstand op te bouwen kan je de uitbraak van het virus en de daarmee samenhangende klachten dus voorkomen. En er is bovendien een scala aan natuurlijke behandelingen van de blaasjes die mogelijk net zo goed werken als Aciclovir.

Een goede weerstand voorkomt een uitbraak

Een gezond immuunsysteem begint bij een gezonde darmflora. Er zijn veel voedingsmiddelen verkrijgbaar met probiotica, of goede bacteriën, denk aan Yakult, Activia en Vifit, maar je kan probiotica ook in capsulevorm of als poeder kopen bij de natuurvoedingszaak. Dat laatste is meestal goedkoper en een uitkomst als je niet van mierzoete zuiveldrankjes houdt.

Antivirale eigenschappen

Natuurlijke producten met antivirale eigenschappen zoals vlierbessen en zoethout worden al vanaf de prehistorie gebruikt. Van veel soorten zeewier is bekend dat ze gezondheidsvoordelen hebben, en sommige soorten hebben bewezen antivirale eigenschappen. Van rood zeewier (red algae) is meerdere malen aangetoond dat het specifiek werkzaam is tegen het herpesvirus.

Een groot aantal wetenschappelijke artikelen bevestigt dat dit een goedkoop en goed medicijn tegen HSV is, en mogelijk ook tegen andere virussen die zich in het DNA nestelen, zoals het HIV virus. Toch wordt rood zeewier door reguliere artsen niet voorgeschreven. Het is wel verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels en op internet.

Melisse olie, Poison Ivy en fosforzuur

Als je toch weer een uitbraak van het HSV virus krijgt dan kan je ervoor kiezen om de blaasjes op een natuurlijke manier te behandelen. Een koortslip kan je bijvoorbeeld deppen met melisse olie of in het beginstadium koud maken door er een blokje ijs tegen aan te houden. Blaasjes die ontstaan bij waterpokken en gordelroos kan je verminderen met het homeopathische middel Rhus toxicodendron ('poison ivy'). Bij de ziekte van Pfeiffer ontstaan geen blaasjes, maar er is wel sprake van een grote vermoeidheid tijdens en ook na de ziekte. Er zijn een aantal homeopathische middelen verkrijgbaar die fosforzuur bevatten die de vermoeidheidsverschijnselen kunnen verminderen.

Tenslotte is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Door je weerstand op peil te houden door genoeg te slapen, gezond te eten, niet te roken en geen alcohol te drinken maak je de beste kans om uitbraakvrij door het leven te gaan.

Klik hieronder  om meer artikel over herpes te lezen op de blog:

Herpes Blog

2 Reacties

 1. Tanja 14 maart 2018 om 23:12 - Antwoorden

  Fantastische blog, heel blij mee, dankjewel!!

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2018 om 20:40 - Antwoorden

   Geen dank, Tanja.
   🙂

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: