Algemeen

Laatste Update: 15 februari 2018

Nagelbijten: hoe je in tien stappen kunt stoppen

Nagelbijten: Ben jij er zo eentje die altijd op je nagels zit te kluiven? Je bent echt niet de enige. Ik heb er zelf jarenlang last van gehad, maar ik heb het overwonnen. En vandaag wil ik graag met je delen hoe ik dat heb gedaan!

Maar waarom bijten mensen in de eerste plaats eigenlijk op hun nagels? Het antwoord is, zoals we zullen zien in dit artikel, niet eenvoudig - maar de gewoonte is zeker af te leren. Ik begrijp de strijd als geen ander. Ik ben namelijk een chronische nagelbijter en mijn ouders hebben een heleboel dingen geprobeerd om me van die gewoonte af te helpen: van nagellak zo vies dat ik er misselijk van werd, 's nachts handschoenen dragen, en nog veel meer dingen, maar het mocht toen allemaal niet baten.

Maar waar komt deze manie vandaan? Zal het bij bepaalde mensen meer voorkomen dan bij anderen? En is er iets dat het kan stoppen? Als je één van de drie volwassenen bent, die nog steeds op hun nagels bijt, ga dan een paar minuten zitten terwijl je dit leest. Het lezen van dit artikel kan je misschien helpen om je met die gewoonte te laten stoppen - of je tenminste helpen je arme nagels met enige sympathie voor hun benarde toestand te bekijken.

7 redenen om te stoppen met nagelbijten

Als je zeven redenen nodig hebt om te stoppen met het bijten op je nagels zit je met deze lijst goed.

Vervelende infecties

Als je een te groot stuk nagel afbijt, kun je de tere huid onder je nagel blootleggen, zodat deze blootgesteld wordt bacteriën of ziekteverwekkers in je mond - en die zijn er genoeg. Onze mond zit boordevol bacteriën, dus je kunt jezelf gemakkelijk infecteren.

Eén van de meest voorkomende vormen van infectie wordt Paronychia genoemd en kan zwelling, roodheid, pijn en met pus gevulde knobbeltjes veroorzaken. Die infectie kan weken achtereen in leven blijven, zo blijkt uit een onderzoek.

Het bijten op je nagelriemen - de smalle halvemaanvormige huid die de onderkant van je nagel omgeeft - de meest voorkomende oorzaak van het krijgen van Paronychia is.

Ontsteking

De chemische samenstelling van je speeksel maakt het mogelijk om vetten en andere voedselmoleculen af ​​te breken. Hoewel dat je spijsvertering bevordert, kan het ook de huid van je vingertoppen beschadigen en in beweging brengen als je ze constant in je mond klemt. Om dezelfde reden kan het likken aan je lippen ervoor zorgen dat je kloven krijgt. Je speeksel tast de huid echt aan.

Ziekte

Terwijl het blootstellen van je vingers aan de bacteriën in je mond slecht is, is het waarschijnlijk nog slechter om alle vervelende micro-organismen op je vingers toegang tot je mond te geven. Onze handen komen in contact met allerlei soorten vuil en ziekteverwekkers en deze dingen hopen zich vooral onder onze nagels op. Doe je nagels maar eens in je mond en het kan in tal van slechte dingen resulteren - van het krijgen van een gewone verkoudheid tot de ontwikkeling van een ernstig maagvirus.

Ingegroeide nagels

Je vingernagels bevatten een generatieve laag, ook wel de 'matrix' genoemd, dat lijkt op het bed waaruit al je nagelcellen komen. Infecties op je nagels of in je mond, die worden overgedragen door het nagelbijten, kunnen die matrix beschadigen wat kan leiden tot chronische ingegroeide nagels of zelfs de vervormingen van de nagels, zegt hij.

Gezichtswratten

Krab je aan een wrat dan kan het besmettelijke materiaal op of onder je nagels terechtkomen. Raak je dan je gezicht of mond aan met die vervuilde nagels dan zou dat kunnen eindigen met wratten op je gezicht of in je nek.

Herpeshanden

Nou ja, dat is eigenlijk niet hoe het wordt genoemd, maar het is om je een idee te geven. De echte aandoening wordt 'herpetische stomatitis' genoemd. Als je orale herpes hebt - ongeveer 40% van de volwassenen heeft dat - kun je ook je vingers infecteren met het virus. Dat kan koorts veroorzaken, maar meestal zijn de eerste symptomen pijnlijk branden en tintelen van je geïnfecteerde vingertoppen. Na een week of twee zou je ook met vloeistof of met bloed gevulde zweren kunnen ontwikkelen, die nog twee weken aanwezig blijven (en dat bovenop de pijn).

Tandproblemen

De holtes, die de wortels van je tanden vasthouden, kunnen door chronisch nagelbijten worden vervormd of worden vernietigd en daardoor kunnen je tanden scheef gaan zitten. Nagelbijten kan ook in de tanden, die je gebruikt om mee te bijten, fracturen veroorzaken en dan kan dan een tandvleesontsteking of een tandvleesaandoening veroorzaken.

Hoe kun je het nagelbijten stoppen?

Stap 1: het écht willen

Dit is het moeilijkste deel, ook al klinkt het zo bedrieglijk eenvoudig: Je moet wel echt met het NAGELBIJTEN WILLEN STOPPEN.

En ik bedoel, je moet je er dan ook echt voor inzetten. Doe dit hoe dan ook. Zeg het hardop tegen je partner, je ouders of je vrienden. Schrijf het op en hang het boven je bureau, zodat je het elke dag kunt zien. Zet het op Twitter. Houd het constant in je hoofd. Doe écht alles wat ervoor nodig is.

Je geeft je woord en dit is een belofte die je aan jezelf doet. Neem het net zo serieus als een plechtige gelofte aflegt aan je allerbeste vriend. Geen half werk hier. Het is alles of niets.

Stap 2: STOP ERMEE

Ik weet hoe vervelend het klinkt of als iemand tegen je zegt "De enige manier om te stoppen met nagelbijten is om ook echt gewoon te stoppen." Echt ik weet het als geen ander. Maar het is irritant waar.

Je moet stoppen met je vingers in je mond te steken of doelbewust aan die losse huid te pulken, langs oppervlakken te schuren, met je nagelriemen bezig te zijn of wat je specifieke gewoonte ook is om te doen. STOP ERMEE.

Ik ga er straks nog verder in op welke manier je dit kunt doen, maar nu moeten we het even over iets anders hebben dat minstens net zo belangrijk is.

Stap 3: identificeer je triggers

Je weet misschien al wat deze zijn; je zou kunnen gaan bijten uit verveling of wanneer je met je gedachten afdwaalt, wanneer je bijzonder gestrest bent, wanneer je ongelukkig bent om zo je angst te ventileren, etc. Als je deze triggers nog niet hebt geïdentificeerd, moet je dat echt gaan doen! Let op en kijk of je een verband kunt vinden tussen gebeurtenissen of emotionele toestanden en hoe groot je drang dan wordt om te gaan bijten.

In de meeste gevallen wordt dit al snel duidelijk. Als je eenmaal weet wat je laat beginnen met bijten, kun je het gemakkelijker voorkomen.

Stap 4: mindfulness

Veel slechte gewoonten gebeuren wanneer we verveeld zijn - nagellak wordt afgekrabd, er wordt aan de droge huid op de lippen geplukt en ja, er wordt dan ook op nagels gebeten. Je moet hiertegen vechten. Wees aanwezig en wees je altijd of zoveel mogelijk van de tijd bewust van wat je doet, zodat je je niet onbewust bezighoudt met nagelbijten.

Dit was voor mij echt moeilijk, want als ik niet 100% gefocust ben op wat ik aan het doen ben, is mijn brein niet meer dan een chaos en bezig met een een miljoen verschillende dingen. Leren aanwezig te zijn, in plaats van af te dwalen, was dus super behulpzaam. Als ik mijn brein focus op het hier en nu, kan ik niet eens per ongeluk op mijn nagels bijten. Ik moest dit, nadat ik had besloten dat ik dit niet langer wilde doen, ook bewust niet meer doen.

Dat maakte echt hét verschil.

Stap 5: gedragsverandering

Ik denk dat dit het deel van het plan is, dat het meest per persoon zal verschillen. Ik ga je vertellen wat voor mij het beste werkte, maar je kunt dit natuurlijk naar behoefte aanpassen.

Mijn grootste uitdaging, zoals ik al zei, was me ervan bewust zijn. Heel lang was het focussen op het nu een onmogelijke taak; ik werd dan angstig of verveeld en mijn handen gingen dan eigenlijk onmiddellijk in mijn mond.

Ik merkte niet dat het gebeurde. Terwijl ik leerde om meer aanwezig te zijn - wat tijd kostte - moest ik beginnen met dingen OP TE MERKEN.

Wat voor mij werkte, was om een ​​groot elastiek om mijn pols te doen. Op het moment dan mijn handen dan naar mijn mond gingen, merkte ik het meteen. Niet ongelooflijk strak - je wilt jezelf natuurlijk niet verwonden - maar wel strak genoeg om mijn aandacht te trekken. Zodra ik het opmerkte zei ik tegen mezelf: "Ik hoef nu echt niet op mijn nagels te bijten." En dan ging ik anders zitten, tekende ik iets of maakte ik een wandeling. Echt alles wat niet gepaard ging met angstig of nutteloos knagen.

Iets anders dat voor mij werkte, toen het elastiek niet meer genoeg was (of ik het niet op tijd merkte), was een milde vorm van openbare verlegenheid. Ik was in deze tijd van mijn leven nogal gevoelig voor ‘scènes maken’, dus als mijn vingers nog steeds hun weg naar mijn mond vonden, sloeg ik letterlijk mezelf op mijn hand en schreeuwde tegen mezelf. “NEE! Stop ermee!" Het werkte meestal.

Ik zag er waarschijnlijk bizar uit en dat was ook precies de bedoeling. Ik verving de opluchting van het nagelbijten door de schaamte van een stel mensen die me aanstaarden. Ik heb mezelf nooit teleurgesteld; tenslotte had ik het mezelf beloofd. Ik gooide in gesprekken, in menigten en zelfs een paar keer in de klas mijn handen in mijn nek en schold mezelf uit. Ik haatte het ZO ERG en dat was ook de bedoeling. Zo'n scène maken was het het niet waard om op mijn nagels te bijten.

Lange tijd kon ik het niet uitstaan ​​dat mijn nagels een witte rand hadden. Het gevoel maakte me misselijk en ik wilde het METEEN afbijten. Ik ontdekte dat het hebben van een nagelvijl in mijn tas van onschatbare waarde was om dit gevoel te bestrijden. Ik kon het uit mijn tas halen als dat nodig was en mijn nagels vormgeven in plaats van erop te kauwen; iets wat ik vaak deed. Als je een negatieve gewoonte kunt vervangen door een positievere gewoonte, moet je het zeker doen. Ik vind nog steeds dat het vijlen van mijn nagels een zeer ontspannende, kalmerende bezigheid is.

Stap 6: begin met het herstellen van de onderliggende oorzaken

Weet je het nog de triggers? Ja, je moet hiermee leren omgaan, want anders zal er een andere slechte gewoonte degene, die je probeert kwijt te raken, vervangen. Of het nu om therapie, medicatie, yoga, meditatie, het vouwen van papieren vliegtuigjes of wat dan ook is - ga er volledig voor en maak het tot een gewoonte.

Ik ben, nu ik mijn angst heb overwonnen, een veel gelukkiger persoon en hoewel ik nog steeds een hekel heb aan verveling, leer ik me wel beter te ontspannen. Ik ben ook veel minder dwangmatig. Hetzelfde hoop ik voor jullie, wat je probleem ook is. Dat je voor altijd gelukkig en gezond mag zijn!

Stap 7: roep hulp in

Omdat ik de eerste zes weken, nadat ik was gestopt met het bijten op mijn nagels, echt een monster was - constant kortaf, mezelf uitschelden en overdreven zenuwachtig en angstig gedrag vertonen - riep ik al mijn vrienden bijeen en vertelde ik ze wat ik probeerde te doen. Ik vroeg ze of als ze me ooit zagen nagelbijten, me het volgende konden zeggen: "Handen uit je mond!" Dit vestigde mijn aandacht erop, zodat ik de bewuste keuze kon maken om te stoppen.

Dit was écht van onschatbare waarde. Ik heb geen idee of een van hen wist hoe nuttig deze vriendelijke herinneringen waren, maar echt, het was echt onmisbaar. Ik wil iedereen nog even daarvoor bedanken.

Stap 8: onderhoud van je nagels

Verzorging van de nagels is erg belangrijk, en ik kan me voorstellen dat je (als je een vrouw bent) regelmatig een manicure wilt laten doen.

Het beste wat je voor jezelf kunt doen, als je een nagelbijter bent, is om heel precies te zijn met je manicures thuis. Het klinkt misschien raar, maar oordeel hier niet over totdat je het zelf hebt geprobeerd! Ik merkte dat als ik één of twee uur bezig was om mijn nagels er echt fantastisch uit te laten zien, ik minder snel op hen zou willen bijten omdat ik dan wist dat ik al mijn harde werk zou verpesten.

Begin met het vormgeven en het vijlen van je nagels zodat ze allemaal dezelfde lengte en vorm hebben. Ik zou om mee te beginnen een korte ovale vorm aanbevelen. omdat het gemakkelijk te onderhouden is. Het geeft ook meer kracht aan beschadigde nagels - geen hoeken om aan dingen te blijven haken zoals met een vierkante vorm. Neem hiervoor de tijd. Geniet ervan. Wees lief voor je nagels en natuurlijk voor jezelf.

Nagelbijten: Stoppen in 10 stappen!

Ongeacht hoe sterk de verleiding ook is, vijl het platte vlak van je nagel niet af. Je nagels kunnen hierdoor erg geribbeld en ongelijk worden. Geloof me je verzwakt ze dan juist meer en dat wil je niet.

Gebruik een versterkende basislaag voordat je een kleurtje opdoet. Dit voorkomt dat gevoelige nagels bevuilen, splijten of zelfs breken.

In eerste instantie zou ik je aanraden om rode of een fel roze nagellak te gebruiken. Omdat deze kleuren heel snel tekenen van beten of zelf toegebrachte schade vertonen, zul je minder snel bijten.

En wat doe je met je nagelriemen? Het antwoord is niets. Ik heb er eigenlijk nooit last van. Ik knip ze niet af, duw ze op dat moment niet terug en ik gebruik geen speciale oliën of crèmes - ik duw ze eigenlijk alleen zachtjes terug terwijl ik onder de douche sta en breng dan daarna wat lotion aan, maar dat is het dan ook. Mijn nagelriemen waren er zo slecht aan toe dat als ik je een foto zou laten zien je waarschijnlijk ziek zou worden, dus ik ben nu fan van de "less is more" filosofie.

Stap 9: één stap tegelijk

Probeer niet alles in één keer te implementeren in je leven. Doe alles rustig aan, doe het stapje voor stapje. Neem de tijd om aan de nieuwe gewoontes te wennen en maak gebruik van alle mogelijk hulpmiddelen die ik je eerder heb aangegeven.

Veel van die hulpmiddelen heb ik ook gebruikt toen ik probeerde mijn ernstige nagelbijtende probleem te doorbreken. Ik wist dat de enige manier zou zijn om dit te stoppen en ik besloot het stap voor stap aan te pakken. Ik wist dat ik elke dag als ik wakker werd weer opnieuw toegewijd zou moeten zijn om andere keuzes te maken en betere gewoontes aan te nemen. Ik wist ook dat het moeilijk zou zijn. Ik wist dat ik verantwoordelijkheid moest nemen voor wat ik deed en ik wist dat ik geduldig moest zijn.

Ik wist ook dat ik het kon.

Op sommige dagen, ben ik wanhopig geneigd om opnieuw te gaan bijten. Ik wil dan al mijn nagels er van af hebben en op mijn huid gaan kauwen totdat ik bloed. En acht jaar lang heb ik het al niet gedaan. Acht jaar lang heb ik dat vreselijke jeukende gevoel gevoeld en toch andere keuzes gemaakt. Vanzelfsprekend heb ik die keuzes niet gemaakt zodat mensen me daarvoor zouden prijzen, maar wanneer jullie mijn nagels of mijn handen complimenteren, hoor ik in mijn hoofd wel een applaus en heb ik het gevoel dat ik op de goede weg ben. Elke dag voelt mijn besluit als een goed besluit en voel ik me sterker.

Stap 10: Heb geduld

Je nagels zullen tijd nodig hebben om weer mooi te worden. De huid geneest langzaam, schade aan het nagelbed duurt lang om te herstellen en ze worden nu eenmaal NIET snel beter. Maar dat is OK, want je hebt het zelf in de hand. Jij wilt dat je nagels en handen er gedurende je hele leven goed uitzien en zich ook goed voelen, dus blijf voor hen zorgen en raak niet ontmoedigd. Ik denk dat het ongeveer drie jaar duurde voordat mijn handen er constant goed uitzagen en echt het voelde als een eeuwigheid. Ik dacht dat ik mezelf voor eeuwig had verminkt, maar dat had ik niet en dat heb jij ook niet.

Het wordt moeilijk, maar het komt ook echt weer goed. Als je maar één ding uit dit lijstje gebruikt dan is dit zo. Het komt goed.

Tot slot…

Ik ben niet speciaal. Ik heb geen magische vermogens die het op de een of andere manier gemakkelijker maakten om te stoppen met het bijten op mijn nagels. Ik heb geen bovenmenselijke wilskracht en ik ben natuurlijk niet zo verbluffend dat het maken van grote veranderingen - en ik overweeg een gewoonte doorbreken die ik het grootste deel van mijn leven heb gehad- een eitje was.

Stoppen met op mijn nagels bijten was echt moeilijk voor mij, maar ik deed het toch. En als ik het kan, kan iedereen het. Ik kan niet beloven dat het gemakkelijk zal zijn maar zoals het oude gezegde luidt, ik KAN wel beloven dat het het waard zal zijn.

Je reactie wordt erg op prijs gesteld: bijt jij op je nagels? Heb jij dat gedaan? Hoe ben jij gestopt? Wat heeft je er doorheen geholpen? Was er iemand echt zo’n vreselijke nagelbijter zoals ik? Hoe zien jouw nagels er nu uit?


Bronnen

www.npr.org/sections/health-shots/2012/10/01/161766321/nail-biting-mental-disorder-or-just-a-bad-habit

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/26/nail-biting.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dankjewel voor je artikel. Hoop dat het mij lukt om te stoppen. Bijt al heel lang nagels en hoop dat ik, zoals je beschreef, niet mezelf voor altijd vermink. Het bijten is de laatste tijd alleen maar toegenomen en er blijft maar weinig over om op te bijten. Ik schaam me ervoor, maar toch blijf ik het doen. Misschien is het de boosheid op mezelf dat ik bijt totdat het pijn doet. Ik wil me vrouwelijker voelen en mijn nagels niet te hoeven verstoppen en trots zijn op mezelf.

 2. Een mooi stappenplan. Ik ben zelf inmiddels ongeveer een maand bijt vrij. Ik beet vroeger altijd op m'n nagels maar had dit ingeruild voor alleen de velletjes. Hier kon ik heel moeilijk mee stoppen. Uiteindelijk heb ik de heil gevonden in een stift met een heel zuur goedje. Dit maakte mij ervan bewust als mijn vingers onbedoeld in mijn mond verdwenen. Tot nu toe heeft het gewerkt. Ik stop veel tijd in het smeren van mijn handen en nagelriemen en het vijlen van mijn nagels. Dit helpt mij mee om inderdaad niet te willen bijten. Dank je wel voor dit artikel, het helpt mij om door te gaan.

 3. Volgens mij bijt ik al sinds mijn 2e, ik word 50 dit jaar... Ik HAAT het nagelbijten. Het is een onderdeel van mijn gedrag geworden. Ik heb het al zo vaak gedaan, stoppen... hoe mooier ze worden die nagels... 1 haaltje... die stem in mijn hoofd... nu gaan ze er allemaal af.
  Te zot, ik krijg er geen controle over. Mijn ogen zeggen NEE het ziet er vies uit. En toch steek ik ze weer in mijn mond....
  Waar koop ik discipline hiervoor? Waarom kan ik dat nou niet.
  Zeg niet je moet het ècht willen dan lukt het. Ja even een paar weken en dan weer één haaltje, de stem... ze gaan er allemaal weer af.
  Ik wil wel maar het lukt me niet.

 4. Ik was na zo'n 15 jaar nagelbijten 4 maanden gestopt. (Ik was super trots!!!) Maar toen werden ze te lang en knippen/veilen hielp niet, waardoor ze gingen scheuren en ik weer ging bijten... Knippen, veilen en vieze middeltjes hielpen niet helaas. Door mijn perfectionisme en stress waren ze binnen 3 dagen er weer allemaal af! Dag alle doorzettingsvermogen en moeite! Nu weer opnieuw beginnen...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share