Rosacea behandeling

Laatste Update: 7 september 2020

Natuurlijke Rosacea Behandelingen of toch maar medicijnen?

Natuurlijke Rosacea Behandelingen versus Medicijnen

Zelf heb ik last van acne rosacea en kenmerken zijn naast de roodheid in het gelaat ook acne plekken in het gezicht. Een veel voorkomende behandeling is om acne met medicijnen te behandelen, denk aan antibiotica (minocycline) of zalven van de dermatoloog zoals metronidazol. Bij mij hebben deze behandelingen niet goed gewerkt omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Mijn huid werd dunner en kon slechter tegen de zon, het enige voordeel was een vermindering van acne.

Natuurlijke behandelingen neemt toevlucht

Er is veel interesse van mensen met rosacea om te behandelen met natuurlijke behandelingen en remedies. Veel rosacea patiënten willen liever niet met topische medicijnen beginnen zoals antibiotica of zalven voorgeschreven door de dermatoloog. Sommige mensen met extreme rosacea (acne) zijn zelfs genoodzaakt om roaccutane te gebruiken wat normaal gesproken voorgeschreven wordt voor acne, maar een te hoge dosis kan je huid uitdrogen en voor vrouwen is het zelfs gevaarlijk!

Wel zijn er voordelen om roaccutane te gebruiken op basis van een lage dosering (maximaal 10 mg per dag). Zelf heb ik ook roaccutane gebruikt en in het begin merkte ik een groot verschil wat betreft een vermindering van mijn acne.

Maar na verloop van tijd werd mijn huid erg droog waardoor rosacea zelfs erger werd dan voorheen. Het kan werken, maar het is en blijft een paardenmiddel en rosacea onder controle houden op een natuurlijke manier is een betere lange termijn oplossing!

Hieronder een aantal natuurlijke middelen waar ik zelf goede ervaring mee heb:

Vitamines en leefstijl

Zelf ben in van mening dat veel mensen met rosacea een tekort hebben aan bepaalde vitamines. Dit heeft te maken met een probleem in de spijsvertering of te weinig zuivelproducten in je dieet. Met name vitamine B2 hebben mensen met rosacea een tekort aan deze vitamines en aanvullen is een bekende behandeling(1).

Ook juist een tekort aan vitamine B en dan met name RIBOFLAVIN veroorzaakt niet alleen problemen in het gelaat maar ook rosacea keratitis (ogen). Naast een tekort aan bepaalde vitamines hebben mensen met rosacea ook veel meer demodex mijt op de huid dan normaal waardoor problemen met de huid veroorzaakt worden om je immuunsysteem hierop reageert en rode vlekken het gevolg kunnen zijn.

Nu is deze theorie niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik gebruik zelf een crème specifiek om deze demodex mijt tegen te gaan (Zhongzhou Zinc oxide and sublimed sulfur ointment ) en werkt bij mij vrij goed om rosacea onder controle te houden. Ook problemen met de hoofdhuid is een stuk verminderd.

Voedsel intoleranties

Mijn ervaring is ook dat veel mensen last hebben van een voedsel intolerantie en de oorzaak kan zijn van vele aandoeningen. Zelf merk ik dat mijn rosacea erger wordt wanneer ik teveel voedsel neem met histamine (histamine intolerantie?). Daarnaast kan rosacea ook door andere voeding getriggerd worden, zoals alcohol, voeding met caspaicine en voeding met kaneelaldehyde (2).

Maar ook teveel gluten en snelle koolhydraten veroorzaakt bij mij rosacea. Een gebalanceerd dieet met veel verse groente en kleine porties doet wonderen om rosacea onder controle te houden en krijgen.

Spijsverteringsprobleem

Net zo als veel huidproblemen lijkt rosacea erger te worden of zelfs volledig veroorzaakt te worden door een probleem met je spijsvertering. Wij mensen met rosacea verteren simpelweg minder goed en juist deze spijsvertering bevorderen kan voor verbetering zorgen(3). Nu zijn er ook natuurlijke remedies om wat te doen tegen verteringsproblemen door supplementen zoals enzymen complex en appelciderazijn etc.

Zelf heb ik het beste resultaat bereikt door een ontbijt gebaseerd op verse groente (broccoli, spinazie) en 2 eieren. Als lunch havermout met magere yoghurt (havermout zit vol vitamine B), avondeten mager vlees of gevogelte met groente. Als snack neem ik of gezonde noten (amandelen, walnoten) of verse wortels vanwege vitamine A.

Nu snap ik dat een dergelijk dieet wellicht te extreem is voor veel mensen. Dan kun je natuurlijk proberen om rosacea te verminderen met vitamines en spijsverteringssupplementen, hierover volgt meer op mijn blog.

[pullquote]Laat me weten wat jij doet  tegen je rosacea door een reactie hier achter te laten.[/pullquote]

.

Bronnen:

 1. http://home.caregroup.org/clinical/altmed/interactions/Nutrients/Vitamin_B2.htm
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718124/
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092318112030267X

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Heb een vraagje. Er is bij mij in een huidkliniek Acne Roacea geconstateerd. Op dit moment ben ik 50 en heb 30jaar de diana35, en nu een lichtere anti-conceptie-pil geslikt tegen mijn acne.Altijd anti-acne-huidverzorgingingsproducten gebruikt, dus mijn huid is nu vrij dun.
  Ik ben begonnen met een kuurtje om mijn darmen schoon te maken, en ben ook van start gegaan met natuurlijke, gezonde voeding. Nu ben ik pas begonnen met een nieuw huidverzorgingsproduct (QMS) om mijn 'oude' droge huid weer wat body te geven, want inderdaad acne producten zorgden ervoor dat ik een zeer pijnlijke huid had. Nu wil ik graag met QMS doorgaan, en kijken wat het me brengt. In een artikel las ik dat blauwe led lampen helpen tegen acne. Nu heb ik een lamp gevonden met blauw en rood licht. .... en nu de vraag:
  Is dit goed te gebruiken als je Acne rosacea hebt? Droogt hier de huid niet van uit?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor je tijd, met vriendelijke groet, Jacqueline.

  1. Blauw licht wordt inderdaad toegepast tegen acne en rood licht om de algemene roodheid van rosacea te verminderen. De resultaten kunnen erg uiteenlopen waarbij de ene goede resultaten behaald (wel op lange termijn) en bij iemand anders kan het voor extra droogheid zorgen. Bij mij heeft de rode led lamp mijn rosacea niet écht weten te verminderen. Het kan dus goed zijn dat de huid extra droog wordt, helemaal in combinatie met medicijnen / zalven. Belangrijk hierbij is om de huid goed te hydrateren.

   Ik moet zeggen dat voeding een grote rol heeft bij het verminderen van zowel acne als rosacea. Dat moet de basis zijn en huidverzorging om de vochthuishouding van de huid op orde te houden.

   Succes en hou me op de hoogte over de werking van de lamp.

 2. Hoi Roderick, het beste werkt bij mij het zuur-base dieet; zorgen dat de darmflora en mondflora in orde komt en blijft. De omega vetzuren ook niet vergeten. Dan kom je al aardig in de richting

 3. Dag,

  Ik heb al een tijdje last van onzuiverheden en acne rosacea. Wat mij vooral opvalt is wanneer ik naar buiten ga op een koude winterdag dat het echt heel erg wordt. Bovendien draag ik ook nog foundation die op natuurlijke basis is gemaakt met SPF 15. Nu weet ik niet hoe ik het beste kan behandelen behalve gezond eten. Ik raak er soms zoo gefrustreerd van daarnaast kamp ik ook met droge huid en vermoeide ogen. Hoe kan ik dit het beste bestrijden ? Zodat ik er voorgoed vanaf kom ?

  Ik hoor het graag

  1. Ik heb hetzelfde en wat bij mij het verschil heeft gemaakt is de nieuwe Eucerin lijn. Ik gebruik de vochtinbrenger voor een extreem gevoelige huid bij het opstaan en daarna de anti redness zalf. Vervolgens de Tinto van Rosaceacare om de huid extra te beschermen. Vervolgens 's avonds wassen met de bijbehorende cleanser en daarna nog een keer de vochtinbrenger. De volgende stap is zz creme (essentieel) en soms nog een keer de vochtinbrenger. Het is heel belangrijk om de huid soepel te houden en niet te droog (helemaal in de winter). Wanneer het erg droog wordt gaat het mis en komen rosacea uitbarstingen.

   Wat betreft vermoeide ogen is het een tip om een afspraak te maken bij je huisarts.

   Succes!

 4. Hai, heb sinds afgelopen winter last van rosacea. Nu werd het lente en ook de zon maakt het erger. Ben appelazijn verdund met water met een watje gaan deppen op mijn wangen en ik drink de rest vervolgens op (2 x per dag) met een beetje honing erdoor. Nadat ik dat gedaan heb doe ik calendulaolie van de Tuinen erop en de bultjes drogen in en de roodheid gaat weg. Aanrader!

 5. Beste allemaal,
  Pas sinds dit voorjaar is er bij mij Rosacea geconstateerd. De huisarts heeft Rozex voorgeschreven, maar het middel hielp bij mij nauwlijks. Omdat ik het toch een behoorlijk vervelende aandoening vind en er ook in mijn beroep representatief uit moet zien, ben ik een hele dag bezig geweest met zoeken op internet. Wat kan ik er aan doen. Op basis van al deze informatie ben ik gewoon naar de drogist gegaan. Ik maak 's morgens en 's avonds de huid eerst goed schoon met een reiningsmiddel voor de overgevoelige huid. Daarna smeer ik Inotyol zalf op de huid (deze zalf bevat ichtammolum -zinc oxidum - titanil dioxydum) en is bedoeld voor de behandeling van huidziekten. Omdat het witte zalf is en ik zo niet naar mijn werk kan, smeer ik er een colour correction erover heen waar ook nog eens een zonbescherming faktor SPF 25 in zit (dr van der Hoog). Met deze eenvoudige middelen, die niet veel geld kosten ben ik de zomer prima doorgekomen. Mijn huid is nu heel rustig. Wel ben ik ook bepaalde voedingsmiddelen gaan mijden die mijn huid zichtbaar onrustig maakten. Dit zijn voor mij: varkensvlees, tomaat, avocado en chocolade. Maar ik ben heel blij dat het nu zo goed gaat met mijn huid. Ben benieuwd hoe het in de winter gaat.

 6. Pas vastgesteld dat ook ik rosacea heb.ben 51 en maand geleden gestopt met de pil,weet niet of het hormonaal zou kunnen zijn.vroeger toen ik jong was had ik last van gewone acne,maar niet echt zo erg.toen nam ik de pil,diane 35,en laatse jaren yasminelle.wel moet ik zeggen dat ik gestresst leven heb,wie niet hè?door gebrek aan tijd leef ik ook ongezond op gebied van voeding,en voor het slapengaan om de zenuwen te kalmeren,paar glazen alcohol en dit dagelijks.niet dat ik alcohollieker ben maar kon zo genieten van men cavakes.maar dat is hetgeen mij direct verboden werd:alcohol en pikante voeding.rozex werd me ook voorgeschreven en gebruik nu proodcten van apotheker om te reinigen.dus nu ga ik anders beginnen leven ,gezond eten en geen alcohol,pfffffff,saai hè.heb geen andre keuze.zo zie je maar hoe rap een mens zen leven veranderen kan.we moeten leven van dag tot dag en meer genieten!

 7. Bij mijn vrouw is onlangs Rosacea vastgesteld. We zijn nu natuurlijk veel aan het zoeken op het internet. Zeker ook naar alternatieve mogelijkheden.
  Een paar mogelijkheden springen in het oog:
  - Kanuka honing. Er schijnt daar een onderzoek naar te zijn geweest onder een relatieve kleine groep mensen bij het Medical Research Institute of New Sealand. Maar we vinden bijna geen reviews op het internet.
  - Veel positieve berichten over een heel eenvoudige methode. Zeewater / zwemmen in de zee. Net als bij de juiste voeding lijkt ons dit ook logisch, het heeft een positieve invloed op het gehele menselijk lichaam.

  Heeft iemand ervaring met deze beide zaken ?

  Ronald
  PS is schrijf dit artikel omdat mijn vrouw Zwitserse is en geen Nederlands schrijft.

  1. Veel zwemmen in zout water is inderdaad erg goed voor je huid, en voor je algemene gezondheid.
   Als alternatief kun je een zout bad nemen, want om op dit moment de zee in te duiken, lijkt me een heel koud plan!

   Kana honing heb ik geen persoonlijke ervaring mee. Iemand van de lezers die hier iets over kan zeggen?

   Fijne dag!

 8. Ik heb zelf last van teveel demodex wat zich uit in oogproblemen, deze probeer ik met alle macht te bestrijden. Nu heeft mijn vriend rosacea en dus ook veel demodex maar hij zit er niet mee. Voor mijn gevoel probeer ik nu iets te bestrijden wat hij continu opnieuw aanbrengt, want demodex is overdraagbaar zolang de nieuwe gastheer hen kan voeding kan voorzien (talg etc). Heel frustrerend, ik hoop haast dat ie er wel last van krijgt zodat ie er iets aan gaat doen want mijn oogproblemen zijn groot en ik wil niet dat dit het in stand houdt of verergert.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share