Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 7 april 2017

De meest belangrijke vitaminetekorten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De meest belangrijke vitaminetekorten

foliumzuur supplementen

Het is allemaal zo vanzelfsprekend: Je eet je dagelijkse eten en je lichaam doet daarna haar werk om alle voedingsstoffen aan het eten te onttrekken. Als je altijd gezond en gevarieerd eet, zal dat nooit problemen opleveren.

Maar als je, om wat voor reden dan ook, even niet genoeg gezond eten binnenkrijgt, zal er een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, en dan met name vitamines die onontbeerlijk zijn voor bepaalde lichaamsfuncties.

Bekijk hier eerst een leuk en informatief filmpje over de ontdekking en de werking van vitamines in je lichaam:

Vitamine A

Vitamine A wordt ook wel Retinol genoemd. Het is een vitamine die in de categorie vet-oplosbare vitamines valt. Vitamine A is belangrijk voor het tandvlees, voor de huid, de ogen en speelt daarnaast een rol bij het versterken van het immuunsysteem en bij de groei van het lichaam.

Symptomen van een tekort:

Voordat je Ć©cht last krijgt van een tekort aan vitamine A, dan moet er eerst het nodige gebeuren. In de Westerse wereld komt dit relatief weinig voor, want voordat je een Ć©cht tekort hebt moet je gedurende langere tijd weinig tot niks voedzaams te hebben gegeten dat geen in ieder geval geen vitamine A bevat.

De symptomen worden dan: Een duidelijk verminderde weerstand, dof haar, en een schilferige huid. Daarnaast krijg je last van nachtblindheid en, in heel extreme gevallen, totale blindheid. In de derde wereld is dit een veel voorkomende kwaal als gevolg van geen, of slecht, eten.

Waar je deze vitamine vindt: Je krijgt vitamine A binnen door het eten van vlees, vis en zuivelproducten en ei.

Vitamine B-1

Wat deze vitamine doet:

Vitamine B-1 is een water-oplosbare vitamine die een rol speelt bij het functioneren van je hart, het functioneren van je zenuwstelsel en (heel belangrijk) een rol speelt bij de verbranding van de koolhydraten die we dagelijks eten.

Symptomen van een tekort:

Een tekort aan vitamine B1 heeft nogal wat gevolgen voor het lichaam. Je begint last te krijgen van allerlei aandoeningen die met je zenuwstelsel te maken hebben. Denk maar eens aan verlies van geheugen, problemen met de concentratie, irritatie en eventueel depressieve gevoelens. Daarnaast kun je last krijgen van maagproblemen, verlies van gewicht, minder eetlust, slechtere reflexen en zwakkere spieren.

Waar je deze vitamine vindt:

Op het moment dat je weer voldoende vitamine B1 binnen krijgt, gaan alle symptomen weer weg, behalve de problemen aangaande het zenuwstelsel. Deze schade is blijvend. Des te belangrijker dus om voldoende vitamine B1 binnen te krijgen. Vitamine B1 kun je vooral vinden in varkensvlees, maar ook in graanproducten, zuivel, groente en aardappelen.

Vitamine B-6

Wat deze vitamine doet:

Vitamine B6 is een water-oplosbare vitamine, en wordt ook wel Pyridoxine genoemd. Deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en is belangrijk voor het zenuwstelsel, de weerstand en de spijsvertering.

Symptomen van een tekort:

In de praktijk kun je nooit te veel vitamine B6 innemen. De veilige bovengrens ligt op 25 milligram per dag. Om dit te bereiken zou je 65 bananen of meer dan 10 kilo aardappelen moeten eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op 1,5 milligram per dag, tenminste voor volwassenen. Een tekort aan vitamine B6 komt vaker voor. Als je te weinig vitamine B6 binnenkrijgt, kun je last krijgen van vermoeidheid, verwardheid, depressieve gevoelens en ontstekingen van de huid en/of de tong.

Waar je deze vitamine vindt:

Vitamine B6 kun je vooral vinden in peulvruchten, aardappelen, graanproducten; vis, eieren en vlees.

Vitamine B-11 (Foliumzuur)

Wat deze vitamine doet:

Vitamine B11 staat bekend als het bekende foliumzuur. Belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn. Aangezien foliumzuur belangrijk is voor een correcte deling van de lichaamscellen, is dit een belangrijke vitamine tijdens de zwangerschap. Hiermee wordt de kans op een open ruggetje vermeden. Ook speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de vorming van het DNA en bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Symptomen van een tekort:

Een tekort aan foliumzuur kan directe gevolgen hebben voor de opname van andere belangrijke voedingsstoffen vanuit je darmen. Daarnaast kun je last krijgen van een vermoeid gevoel, verlies van gewicht en een slechtere eetlust.

Waar je deze vitamine vindt:

Foliumzuur vind je vooral in producten van volkorenmeel, fruit en (groene) groenten. Hierin zit natuurlijk foliumzuur. Hier is geen bovengrens voor vastgesteld. Voor en tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om een extra supplement in te nemen. Supplementen bestaan uit synthetisch foliumzuur. Daaraan is een bovengrens vastgesteld van 1000 milligram per dag voor volwassenen en zwangere vrouwen.

Vitamine B-12

Wat deze vitamine doet:

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de opname en verwerking van het eerder genoemde foliumzuur (vitamine B11). Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een correcte werking van het immuunsysteem, bij de vorming van rode bloedlichaampjes en een optimale werking van het zenuwstelsel.

Symptomen van een tekort:

Een tekort aan vitamine B12 komt niet zo heel vaak voor. Maar veganisten kunnen hier wel last van krijgen. Veganisten zijn mensen die helemaal geen dierlijke producten eten, dus ook geen melk en eieren. Deze kunnen een tekort aan vitamine B12 ontwikkelen. Het is in die gevallen dus noodzakelijk om supplementen in te nemen.

Eventuele symptomen van vitamine B12 komen vaak pas na een hele lange tijd aan het licht. Dit komt doordat het lichaam in staat is om een voorraad van deze vitamine aan te leggen. Op de lange termijn kun je dus last krijgen van een aantasting van het zenuwstelsel, problemen met het geheugen en problemen met de concentratie.

Waar je deze vitamine vindt:

Je kunt vitamine B12 alleen maar vinden in allerlei producten die een dierlijke oorsprong hebben. Denk hierbij maar eens aan vlees-, vis- en zuivelproducten.

Vitamine C

Wat deze vitamine doet:

Als belangrijke antioxidant zorgt vitamine C natuurlijk allereerst voor een betere weerstand. Daarbij speelt vitamine C een hele belangrijke rol in het gezond houden van bloedvaten, huid, tanden en botten. Ook het zenuwstelsel profiteert van de aanwezigheid van vitamine C. Samen met vitamine E beschermt vitamine C je tegen vrije radicalen, slechte stoffen die een belangrijke rol spelen in het proces van ouder worden.

Symptomen van een tekort:

Een heel bekend symptoom van een tekort aan vitamine C kennen we uit de geschiedenisboekjes: Scheurbuik. Een aandoening wat veel voorkwam bij scheepslui die lange tijd op zee waren en verse producten moesten ontberen. De symptomen die bij scheurbuik horen zijn de volgende: slechte weerstand, extreem moe, slecht slapen en verlies van gewicht. In extreme gevallen kan scheurbuik zorgen voor bloedingen van het tandvlees, inwendige bloedingen en uitvallen van de tanden.

Waar je deze vitamine vindt:

Vitamine C vindt je voornamelijk in (citrus-) fruit, groente en aardappelen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is gesteld op 75 milligram per dag. Dit staat gelijk aan 1 Ć  2 sinaasappels per dag.

Vitamine D

Wat deze vitamine doet:

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij gezonde botten en sterke tanden. Dit komt doordat vitamine D de opname van belangrijke mineralen zoals fosfor en calcium bevordert. Ook is vitamine D belangrijk voor een goede weerstand en een optimale werking van de spieren.

Symptomen van een tekort:

Een tekort aan vitamine D kan veel gevolgen hebben voor je lichaam. In het dagelijkse leven kan dit je doen en laten heel erg belemmeren, omdat een tekort Ć©Ć©n van de oorzaken kan zijn voor osteoporose. Dit is een vorm van het ontkalken van de botten wat vooral op oudere leeftijd kan voorkomen. Extra vitamine D innemen op latere leeftijd is dus erg verstandig om onnodige botbreuken te voorkomen. Ook is extra vitamine D verstandig om spierkrampen en spierzwakte te voorkomen.

Waar je deze vitamine vindt:

Vitamine D is maar voor een klein deel aanwezig in je dagelijkse voeding. Hierbij betreft het dan alleen maar dierlijke producten. In vette vis, zoals makreel, zalm en paling, zit weer wat meer vitamine D, maar dat blijft relatief beperkt. Het overgrote deel moet komen uit zonlicht. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag buiten moet zijn om voldoende vitamine D aan te kunnen maken.

Iedere dag een half uur buiten zijn is al voldoende. Hierbij moeten minimaal de handen en het hoofd onbedekt zijn om voldoende zonlicht op te kunnen vangen.

Vitamine E

Wat deze vitamine doet:

Vitamine E is, samen met vitamine C, een hele belangrijke antioxidant. Het helpt je immuunsysteem in de strijd tegen de vrije radicalen in je lichaam. Daarnaast is vitamine E belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en voor het onderhoud van onder andere spierweefsels.

Symptomen van een tekort:

Een tekort aan vitamine E komt maar heel zelden voor. De meest voorkomende reden is dat er een ernstige verstoring is in de algemene opname van vitamines in je lichaam. Het tekort aan vitamine E is dan wel je minste probleem. Er dan waarschijnlijk veel meer aan de hand. Symptomen bij een tekort kunnen verweking van de hersenen en bloedarmoede zijn.

Waar je deze vitamine vindt:

Vitamine E zit met name in plantaardige producten. Dierlijke producten zijn, voor wat betreft deze vitamine, te verwaarlozen. Denk maar eens aan de plantaardige producten zoals fruit, groenten, zaden, noten, granen en allerlei plantaardige oliƫn.

Vitamine K

Wat deze vitamine doet:

Vitamine K speelt een hele belangrijke rol bij de bloedstolling en bij de stofwisseling in de botten.

Symptomen van een tekort:

Ook een tekort aan vitamine K komt maar zelden voor. Toch is het belangrijk om het hier even te noemen, want een tekort kan wel ontstaan na een langdurige antibioticakuur. De antibiotica vernietigen namelijk de bacteriĆ«n in de darmen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vitamine K. Ook bij pasgeboren babyā€™s kan er een tekort ontstaan, omdat deze vitamine niet meegegeven kan worden via de placenta.

Waar je deze vitamine vindt:

Deze vitamine wordt voor een klein deel door het lichaam zelf aangemaakt door bepaalde darmbacteriƫn. Maar dit is bij lange na niet voldoende voor de dagelijkse behoefte. Daarom is het belangrijk om het resterende deel uit je dagelijkse voeding te halen. Zoals bijvoorbeeld een ei of groene bladgroenten.

Conclusie

Als jij een gezond leven wilt leiden is het dus belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je voldoende van alle bovengenoemde vitamines binnenkrijgt. Als je een tekort hebt is het wellicht verstandig om dit tekort weg te werken met extra supplementen.

Maar supplementen moeten nooit een vervanger zijn voor een gezond dieet. en natuurlijk is het belangrijk om regelmatig wat zonlicht op je gezicht te laten stralen voor je vitamine D.[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/vitamins-minerals.aspx[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Aambeien worden inderdaad vaak behandeld met (onder andere) vitamine E. Ook B6 en C kunnen hierin een rol spelen.

  1. Ik ben overspannen en ben begonnen met het nemen van magnesium, dit werkt heel goed voor het slapen. Zijn er nog meer vitaminen goed om te nemen tijdens deze tijd?,

  2. Waarom wordt er altijd zo afgegeven op het eten van varkensvlees,terwijl je er hoogstens in de pubertijd last van kan krijgen ivm. acnƩ???
    Het is gewoon smakelijk en enorm divers in zeer vele producten...en religie doet er niet toe lijkt mij.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin3
Share3