Voedingsadvies

Laatste Update: 18 mei 2014

Natuurvoedingswinkel versus ‘normale’ supermarkt

Het mag duidelijk zijn dat er een groot verschil is tussen de normale supermarkt en de gespecialiseerde natuurwinkels en biologische winkels. Maar waar liggen die verschillen? Als je een enquête zou houden, zal de prijs als het grootste verschil genoemd worden. Is helemaal waar. Maar waar komen deze prijsverschillen vandaan? En is dit gerechtvaardigd? Laten we de verschillende elementen eens onder de loep nemen.

Prijs

Het grootste struikelblok van heel veel mensen om de wekelijkse boodschappen te doen in een natuurwinkel is wel de prijs. Heel begrijpelijk, want als het budget niet groter is en je wilt toch iedere dag een warme maaltijd, dan ga je al snel voor het goedkopere alternatief. Industrieel product op niet, het maakt dan niet uit. Er moet gewoon gegeten worden. Punt uit!

Het is aan de andere kant ook weer een beetje overdreven dat producten uit de natuurwinkel, of biologische producten in het algemeen, alleen voor de rijken der aarde is weggelegd. Ook binnen de markt van natuurwinkels en biologische supermarkten zijn soms forse prijsverschillen te bespeuren voor dezelfde producten. De totale markt wordt steeds groter, het aanbod wordt groter, er komen meer winkels en de concurrentie wordt heviger. De ‘natuurlijke’ marktwerking zorgt er dan voor dat de prijs daalt.

Uit een recent onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat biologische producten over het algemeen 40% duurder is dan de niet-biologische varianten hiervan. Waarom is dat toch? In het algemeen kunnen ze stellen dat het groeiproces langer duurt, en dan maakt het niet uit of het om groente, fruit of vlees gaat. Even een paar voorbeelden om dit duidelijk te maken:

  • Neem bijvoorbeeld een lekker kippetje. Biologische kippen hebben helemaal niks te maken met de kiloknallers die je in de supermarkt vindt. De kip heeft, volgens de biologische regelgeving, meer ruimte tot haar beschikking, leeft langer en wordt gevoerd met biologisch eten. Allemaal stuk voor stuk kostprijsverhogende elementen. Maar het resultaat is natuurlijk wel veel lekkerder dan de gemiddelde kiloknaller, maar dat terzijde.
  • In het geval van groente en fruit, gelden vergelijkbare criteria. Een biologische boer is bijvoorbeeld gebonden aan een maximale opbrengst per hectare. En bij het telen wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen tegen ziektes of om onkruidgroei tegen te gaan. De biologische boer is dus veel langer bezig (manuren!) met het handmatig of machinaal verwijderen van het onkruid. De biologische teelt is dus arbeidsintensiever, wat resulteert in een hogere prijs.


En dan is er natuurlijk het verschil in bedrijfsvoering en filosofie tussen een natuurwinkel en de reguliere supermarkt, wat ook een onvermijdelijke invloed heeft op de prijs:

  • Natuurwinkels zijn natuurlijk speciaalzaken. Het personeel heeft meer kennis van de producten dan alleen maar “als het niet in het schap ligt, hebben we het niet meer…”. Dit zijn onvermijdelijk hogere kosten die in goed personeel gestoken moet worden.
  • Natuurwinkels hanteren andere criteria bij de inkoop. In tegenstelling tot de supermarkten, waar een groot deel van het assortiment de concurrentie met de prijs van de buurman aan moet gaan, worden er door natuurwinkels andere criteria gesteld aan de producten. Producten krijgen langer de tijd om te rijpen, biologische producten hebben sowieso meer tijd nodig tot de oogst etc. etc. Dit resulteert natuurlijk in een hogere inkoopprijs.
  • Het aanbod in de winkel is, als speciaalzaak, vele malen breder dan die van de supermarkt. Het is een gegeven dat een breed assortiment, in tegenstelling tot een selectief aanbod, duurder is.
  • Het principe van natuurwinkels in het algemeen is het feit dat iedereen in de productieketen een redelijke prijs moet krijgen voor de geleverde prestaties. Dit werkt natuurlijk kostprijsverhogend. Supermarkten zijn er bij de inkoop op gericht om de prijs zo veel mogelijk te drukken, waarbij de kwaliteit en de redelijke beloning voor de producent vaak van ondergeschikt belang is.


Een ander element wat hier een sterke rol in speelt is het geheel van subsidieregelingen voor de (reguliere) landbouw binnen Europa. Deze subsidies komen té vaak ten goede aan de niet-biologische producten. Eigenlijk om een beroepsgroep in stand te houden, een beroepsgroep die we nodig hebben om onze kiloknallers mogelijk te maken. Heet dit niet oneerlijke concurrentie? Iets waar Europa in principe tegen is? Ok, een vraagstuk wat veel discussie kan veroorzaken. Voor nu ga ik hier even niet op in. Misschien een andere keer, in een ander artikel.

Het is dus, zeker in de huidige markt en met de huidige subsidieregelingen, onvermijdelijk dat natuurwinkels en hun biologische producten duurder zijn. Wellicht dat deze prijzen nog verder gaan zakken als er meer aanbod komt, meer natuurwinkels. Ik juich het van harte toe!

Assortiment

Zoals eerder gezegd, heeft de natuurwinkel een veel breder assortiment dan de supermarkt. Dit werkt niet alleen prijsverhogend, maar is beslist een groot voordeel voor de klant. De consument verwacht in een speciaalzaak ook een brede keuze. Dit is niet alleen een verschil tussen een supermarkt en een natuurwinkel, maar meer een groot verschil tussen speciaalzaken in het algemeen en de supermarkt.

Verpakking

Een ander groot verschil tussen de twee soorten winkels, kun je vinden op het gebied van verpakking. En dan heb ik het niet alleen over de verpakking van de producten, maar ook over de ontelbare plasticzakjes en draagtassen.

Wist je dat we in Nederland per jaar ongeveer 260 tasjes per persoon gebruiken? Als we dit dan optellen, komen we aan de 25 miljoen kilo (25.000.000 kilo) aan plastic per jaar. Ok, er wordt gewerkt aan bio-afbreekbare tasjes gemaakt van de meest gekke producten, maar het feit blijft dat het een vreselijke verspilling van energie en middelen is. Deze tasjes krijg je gratis bij je boodschappen. Als je boodschappen doet voor een week, heb je aan 7 of 8 tasjes beslist niet genoeg. Zo sterk zijn ze nu ook weer niet. Er zijn inmiddels wel heel veel initiatieven om deze vreselijke aantallen terug te dringen, maar zolang de tasjes beschikbaar blijven, zullen ze gebruikt worden, en weggegooid worden.

In de natuurwinkels doen ze dit beter. Plastic tasjes zijn uit den boze! Je neemt je eigen boodschappentas mee, of je koopt er eentje in de natuurwinkel. De tas die je koopt heeft vaak een levenslange garantie. Dat wil zeggen, als hij kapot gaat, versleten is of alleen het hengsel is kapot, krijg je gewoon een nieuwe. Maar alléén als je de oude netjes inlevert natuurlijk. De kapotte tassen worden gerepareerd of gerecycled tot nieuwe tassen. Goed initiatief!

En dan is er nog het verschil in de verpakking van de producten zelf. In de supermarkt is alles gericht op lage prijs en lange houdbaarheid. Met name deze laatste moet opgelost worden door een plastic verpakking. Hygiënisch en lekker praktisch, maar uiteindelijk superslecht voor het milieu. En ook al zijn veel verpakkingen tegenwoordig ‘bio-afbreekbaar’, dan nog blijft het een vreselijke verspilling van energie en beschikbare productiemiddelen.

Als je vanavond gaat koken met de boodschappen die je in de supermarkt gedaan hebt, gooi dan niet direct alle verpakkingsmaterialen weg. Leg het even aan de kant en verbaas je er over wat je allemaal weggooit na 1 x koken en eten.

In de natuurwinkels is hier beter over nagedacht, of hebben in ieder geval een andere visie hierop. Hoewel je ook plastic in de natuurwinkels gaat vinden, is dit wel tot een minimum teruggebracht. Maar als je je fruit koopt, krijg je dit bijvoorbeeld in een (ongebleekte, recyclebare) papieren zak.

Lokale producenten en hun producten

Vanwege de inkoopstructuur is het in de supermarkt meestal niet mogelijk om met lokale producenten te werken. Dus kaas van de kaasboerderij om de hoek is niet mogelijk. De natuurwinkel kan dat juist wel, en dat is een heel erg sterk punt. Het is niet alleen heel erg herkenbaar en tastbaar voor de consument, het stimuleert ook de lokale economie. Daarnaast is het voor de klant ook controleerbaar. Als ze willen kan de producent bezocht worden om te kijken of het allemaal ook écht zo is. Erg belangrijk, want in de supermarkt wordt je té vaak genept met mooie filmpjes en plaatjes. Geloof me, er bestaan geen oude dames die de hele dag oma’s cake staan te bakken, en de dames van Bertolli die in de saus staan te roeren bestaan al evenmin. De producten van de lokale producent zijn dus eerlijker producten.

Biologische producten in de supermarkt

Natuurlijk kun je profiteren van beide werelden: De grootschalige inkoop van de supermarkten en het kopen van biologische producten. Het is waar dat er veel biologische producten in de supermarkt kunt krijgen. Maar helaas het merendeel alleen maar aangeduid met de kreet ‘bio’ of ‘100% natuurlijk’. Beweringen die vaak niet bewezen kunnen worden, en waar je na het lezen van het etiket toch hele grote vraagtekens bij kunt zetten. Dat wil niet zeggen dat het allemaal nep is in de supermarkt, maar hier 100% op vertrouwen kun je ook niet.

Conclusie

Uit dit alles is de bijna onvermijdelijke conclusie dat boodschappen doen in een natuurwinkel beter is voor jezelf en het milieu. Het grote struikelblok is de prijs. Zolang deze nog niet gaat zakken, zullen de natuurwinkels minder snel groeien dan mogelijk is.

Waar doe jij je boodschappen, en waarom?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share