Voedingsadvies

Laatste Update: 24 november 2016

Het beste eten in de supermarkt deel 1

Het is 2013 en veel mensen zullen er naar streven een gezonder leven te leiden. Veel mensen zullen in het nieuwe jaar beginnen met sporten, gaan stoppen met roken, en zullen er veel aan doen om een gezonder leven te leiden. Er zullen een aantal mensen zijn die direct naar de dichtstbijzijnde reformzaak gaan en verschillende dure opties halen om gezond te kunnen leven. Maar geloof het nou maar, er zijn tal van gezonde opties beschikbaar tegen een betaalbare prijs – gewoon in onze supermarkt.

De dichtstbijzijnde supermarkt heeft duizenden verschillende producten die je kunt kopen, een aantal van deze producten zijn goed voor je en andere… niet zo….dit ondanks wat er af en toe op het etiket kan staan. Om de keuzes een beetje makkelijker te maken en je te helpen in het vervolg sneller te winkelen hebben we hier een lijst van de 16 beste voedingsmiddelen die je kunt kopen - voedingsmiddelen waarvan het bewezen is dat ze helpen bij gewichtsverlies, het opbouwen van spiermassa, of het voorkomen van ziekte. Wanneer je een gezond dieet opbouwt rondom deze opties is dat een goede stap in de richting van een gezonder leven.

1.  Amandelen

Of je amandelen in een salade gooit of er gewoon een handvol van eet - deze noten zijn een uitstekende bron van enkelvoudig onverzadigd vet. Gelukkig is de veelzijdige amandel het hele jaar door beschikbaar om een gezonde en smakelijke aanvulling op zowel zoete als hartige gerechten te geven. Hoewel verpakte amandelen het hele jaar door beschikbaar zijn, koop je de verste amandelen midden in de zomer, dat is wanneer ze op het hoogtepunt van hun seizoen zijn.

De amandel dat wij als een noot zien is technisch gezien het zaadje van de vrucht van de amandelboom, een middelgrote boom die geurige roze en witte bloemen draagt. Net als zijn neef de perzik, kersen en abrikozenbomen, draagt de amandelboom vruchten die zo hard als steen lijken. Het zaad van de amandel fruit is wat wij de amandel noot noemen.

Een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition geeft aan dat wanneer we voedsel eten waarvan onafhankelijk bewezen is dat het ons cholesterol kas verlagen (bijvoorbeeld amandelen) in combinatie met een gezond dieet, de gunstige effecten dubbel werken.

In een studie van 12 patiënten met een verhoogd LDL cholesterolgehalte bleek dat een dieet met amandelen en andere noten, plantensterolen (ook te vinden in noten), soja-eiwit, en oplosbare vezels (in grote hoeveelheden gevonden in bonen, haver, en peren) de bloedspiegels van alle LDL-fracties verlaagde. Inclusief het type LDL dat het risico op hart- en vaatziekten het meest verhoogt. Na slechts twee weken zagen de onderzoekers al de bijna maximale verlaging van cholesterol.

Naast hun cholesterolverlagende effecten, kunnen amandelen ook het risico op een hartkwaal verminderen mede door de werking van de antioxidant vitamine E die in de amandelen zit. Ook helpt het LDL-verlagende effect van amandelen (LDL is de vorm van cholesterol die verbonden is met atherosclerose en hartziekten) hierbij. Wanneer traditionele vetten worden vervangen door amandelen in menselijke studies kan LDL cholesterol worden teruggebracht van 8% tot 12%.

2. Asperge

De vlezige groene stengels van de asperges zijn zowel zacht en mals en worden al sinds de oudheid als een delicatesse gezien. Deze groente komt samen met het begin van de lente wanneer de scheuten door de bodem breken en bereiken de beoogde oogst lengte van 15 tot 20 centimeter.

Het is niet verrassend om te zien dat asperges worden gewaardeerd als een anti-inflammatoir voedingsmiddel, dit komt omdat het een unieke combinatie van anti-inflammatoire voedingsstoffen biedt. Een paar van deze anti-inflammatoire voedingsstoffen zijn asperges saponinen, met inbegrip van asparagine A, diosgenine, protodioscine, en sarsasapogenine.

Een van deze saponinen (sarsasapogenine) wordt positief in verband gebracht met amyotrofe laterale sclerose (ALS). Hoewel ALS wordt geclassificeerd als een chronische, neurodegeneratieve ziekte en momenteel niet geaccepteerd wordt als een auto-immuunziekte, spelen buitensporige en ongewenste ontstekingen een belangrijke rol bij de dood van bepaalde zenuwcellen (motor neuronen) bij ALS. Andere anti-inflammatoire voedingsstoffen in asperges zijn de flavonoïden quercetine, rutine, kaempferol en isorhamnetine.

Deze groente zit niet alleen vol met anti-inflammatoire voedingsstoffen, het bevat ook hoge niveaus van foliumzuur. Foliumzuur kan helpen iemand een beter humeur te geven door het vrijgeven van een neurotransmitter genaamd "serotonine". Maar zelfs als die voordelen van asperges niet genoeg is om je te beïnvloeden dan kunnen misschien de anti-kanker voordelen dat wel. Onderzoek gepubliceerd in het internationale tijdschrift Cancer Letters suggereert dat het eten van asperges de vorming van tumoren kan stoppen.

3. Avocado's

De avocado is wordt ook wel de avocadopeer of alligatorpeer genoemd, dit als gevolg van de vorm en het leerachtige uiterlijk van de huid van de avocado. Avocado is afgeleid van het Azteekse woord "ahuacatl". Avocado's zijn de vruchten van Persea americana, een grote groenblijvende boom die tot 20 meter hoog kan groeien. Afhankelijk van de variëteit kan een avocado in gewicht variëren van 8 gram tot 3 pond.

Voordat we gaan kijken naar de voordelen voor de gezondheid die avocado’s hebben is het belangrijk eerst het grote geheel te bekijken. Dat is precies wat Victor Fulgoni en zijn collega-onderzoekers van Nutrition Impact, LLC deden toen ze gegevens van de Amerikaanse overheid bekeken waarin 14.484 Amerikaanse volwassenen meededen. Het is verbazingwekkend, maar uit die 14.484  deelnemers hadden slechts 273 volwassenen in de laatste 24 uur een avocado gegeten. Onder deze 273 deelnemers die recentelijk een avocado gegeten hadden bleek echter die ze aanzienlijk meer voedingsstoffen in hun systeem hadden dan de andere deelnemers. Ook hadden ze veel meer verschillende vitaminen (vitamine E en vitamine K), en verschillende mineralen (kalium en magnesium), en minstens een van de gewenste macronutriënten (voedingsvezel) in hun lichaam.

Mensen die avocado aten zaten beter op gewicht dan de mensen die geen avocado hadden gegeten. Het totale vetinname, totaal enkelvoudig onverzadigd vet, en de totaal meervoudig onverzadigd vet inname was hoger bij de mensen die wel avocado hadden gegeten, dit terwijl hun totale calorie-inname niet erg verschilde van de mensen die geen avocado hadden gegeten. Deze landelijke vergelijking van avocado eters en niet-eters, bewijst natuurlijk niet dat avocado eters gezonder zijn enkel vanwege de avocado.

Het bewijst evenmin dat het eten van avocado’s ons helpt gewicht te verliezen. Maar het stuurt ons wel in de algemene richting dat een avocado misschien moet worden gezien als een gezondheids-ondersteunend voedsel dat ons kan helpen met de algemene gezondheid en betere voeding.

Deze super vruchten zitten vol met hart-gezonde mono-onverzadigde vetten, en zijn uitstekende bronnen van de vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Onderzoek heeft avocado niet alleen gekoppeld aan een betere cardiovasculaire gezondheid en regulering van ons bloedsuiker, maar een studie uit 2009 gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer stelt dat avocado anti-kanker voordelen heeft. In het bijzonder in de preventie van kanker van de mond, huid en prostaat).

4. Bessen

Of je nu de zwarte bessen kiest die vol zitten met antioxidanten die het functioneren van de hersenen kunnen verbeteren of misschien bosbessen koopt die vol zitten met vitamine C die onze ogen helpen, het is moeilijk een slechte keuze te maken wanneer je deze fantastische voedingsmiddelen in jouw dieet opneemt. Maar als de hoge vitamine en antioxidanten waardes niet aantrekkelijk genoeg zijn dan is het misschien goed om te weten dat recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food erachter kwam dat bessen (in het bijzonder aardbeien, frambozen, en bosbessen) voordelen hebben die het risico op borst- en baarmoederhalskanker kunnen verminderen.

5. Paprika’s

Een prachtige combinatie van pittige smaak en knapperige textuur, zoete paprika's zijn echt sieraden van de plantaardige wereld te noemen met hun mooi gevormde glanzende buitenkant die we tegenkomen in een breed scala van levendige kleuren. Deze kunnen variëren van groen, rood, geel, oranje, paars, bruin, en zelfs helemaal zwart. Ondanks hun gevarieerde uiterlijk zijn alle paprika’s lid van dezelfde plant, wetenschappelijk bekend als Capsicum annuum.

Paprika’s vallen onder de nachtschade familie, waaronder ook aardappelen, tomaten en aubergines vallen. Paprika's zijn wat dikkere, ronde groente. Groene en paarse paprika's hebben een licht bittere smaak, terwijl de rode, oranje, en gele paprika’s zoeter zijn en een bijna fruitige smaak hebben. Paprika kan worden bereid uit rode paprika en chilipepers. Paprika's zijn geen ‘hete’ producten. De primaire stof die "de scherpte" in pepers regelt heet capsaïcine, en dit komen we bij paprika’s maar in zeer kleine hoeveelheden tegen. Hoewel paprika's het hele jaar door te krijgen zijn, zijn deze het lekkerst in de zomer en vroege herfst maanden.

Paprika’s zitten vol met antioxidanten (in het bijzonder vitamine A, C en E). En er blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois dat het eten van groene paprika's het lichaam kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, dit vermindert ons risico op lichamelijke problemen.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Het beste eten in de supermarkt deel 2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share