• diepvriesgroenten

Wat is beter voor je: verse of diepvriesgroenten?

2016-11-29T09:23:47+01:00maart 26th, 2013|Voedingsadvies|6 Reacties

Laatste update: door

Wat is beter voor je: verse of diepvriesgroenten?

Verse groenten worden blootgesteld aan een heleboel omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat  de kwaliteit en de nutritionele waarde veranderen. Zowel hoe lang ze bewaard worden als de temperatuur van bewaring kunnen de voedingswaarde van verse groenten behoorlijk beïnvloeden. In de supermarkt kan je 'verse' groenten vinden die gemiddeld toch al een aantal dagen tot een week in de stock hebben gelegen, en die dus ook al een deel van hun vitamines verloren hebben. Denken we aan fruit en groenten die van ver moeten komen, bananen bijvoorbeeld, dan is deze termijn nog veel langer.

Bevroren groenten daarentegen worden meteen na de oogst ingevroren. Eenmaal in bevroren toestand verliezen ze hun voedingwaarde niet meer. De vitamines en andere voedingsstoffen zitten als het ware opgesloten en gaan er amper op achteruit indien ze op de juiste temperatuur ingevroren blijven.  Voor het invriezen ondergaan de groenten wel een behandeling: ze worden geblancheerd. Hierbij gaan noodzakelijkerwijs sommige nutriënten verloren. Vooral vitamine C en folium zijn gevoelig voor warmte. Maar over het algemeen is dit verlies aan voedingsstoffen niet groter dan wanneer je de groenten zelf zou koken.

Is het bewezen? De Studie

De universiteit van Illinois deed een onderzoek naar de kwaliteit van ingevroren groenten. Uit hun resultaten blijkt dat in de meeste gevallen  ingeblikte en bevroren groenten even gezond zijn als hun verse tegenhangers. Sommige voedingsstoffen zoals caroteen (een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A) blijven zelfs beter bewaard indien de groenten worden ingepakt. De verpakking zorgt er immers voor dat er geen licht meer bijkan, en licht breekt caroteen af.

Ingblikte groenten bevatten meestal meer zout dan verse of ingevroren groenten. Veel fabrikanten bieden echter ook alternatieven aan met weinig of geen toegevoegd zout, zeker nu consumenten zich meer bewust vorden van de gevaren van teveel zout in hun dieet.

De meeste mensen consumeren niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groenten en fruit (ter herinnering: vijf porties groenten of fruit per dag voor volwassenen). Als verse groenten teveel tijd kosten om te bereiden of niet altijd beschikbaar omdat het niet het juiste seizoen is hoef je dus niet te twijfelen: diepgevroren groenten kunnen deel uitmaken van een gebalanceerd en gezond dieet!

Haal het meeste uit je groenten!

 • Bij het selecteren van je diepgevroren of ingeblikte groenten kies je best voor de producten zonder saus of dressing. Dat zijn immers de voornaamste bronnen van vet en zout.
 • Zorg ervoor je groenten zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen op een temperatuur van ongeveer -18° C.
 • Consumeer je ingevroren groenten binnen de zes maanden na aankoop, tenzij anders aangegeven op de verpakking.
 • Ingeblikt voedsel bewaar je best op een droge, donkere en koele plek.
 • Voedingsstoffen die oplossen in water gaan verloren tijdens het koken. Je kan het verlies ervan voorkomen door een minimale hoeveelheid water te gebruiken.
 • Andere kookmethodes zoals zoals bakken in de pan, stomen of opwarmen in de microgolf zorgen ervoor dat de voedingsstoffen nog beter bewaard blijven.


Verrassend nieuws dus misschien voor sommigen maar de wetenschap bevestigt het: diepgevroren en ingeblikte groenten zijn over het algemeen minstens zo gezond als verse. En als ze ons kunnen helpen om aan onze dagelijkse portie fruit en groenten te komen is dat mooi meegenomen. We hebben het al druk genoeg, dus die paar keer per week dat je een diepvriesmaaltijd op tafel zet hoef je je hierover echt niet schuldig te voelen.

Wat jullie ervaringen zijn met diepvriesvoeding, of jullie ze vaak kopen en gebruiken en of jullie ze lekker vinden, we willen het graag weten. Laat hier je reactie achter!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

6 Reacties

 1. Cristina 29 mei 2018 om 23:52- Antwoorden

  Omdat ik in een teopisch eiland woont vindt ik dat ze hier snel verotten. En het is vervelend als je het niet zo breed heb. Daarom koop ik alle zoorten diepvries groenten voor de helemaand en tussen door af en toe verse groenten en fruit en ben heel erg tevreden mee.

  • Team OptimaleGezondheid 31 mei 2018 om 07:53- Antwoorden

   Voor jouw situatie een prima keuze, Cristina!

 2. saskia 25 augustus 2018 om 12:55- Antwoorden

  ik blijf het zeer moeilijk vinden vers versus diepvries, het enige dat mij opvalt is dat ze diepvries serieus veel goedkoper zijn dan vers en het voordeel dat je perfect kan doseren zonder enige verspilling wat niet evident is met verse groeten als je maar alleen bent. ik hou nog steeds meer van vers maar de kwaliteit in de winkels is dikwijls erbarmelijk en ga meer en meer over naar diepvries voor de kosten

  • Team OptimaleGezondheid 31 augustus 2018 om 16:46- Antwoorden

   Diepvries hoeft niet persé slecht te zijn. In principe wordt het vers ingevroren. Maar door het invriezen zullen er wel wat voedingsstoffen verloren gaan. Maar voor iemand alleen, is diepvries een prima alternatief.
   En inderdaad: Het voorkomt ook nog eens verspilling, dus per saldo NOG goedkoper.

 3. andre 20 mei 2019 om 10:00- Antwoorden

  Dank je wel voor deze waardevolle informatie.

  • Team OptimaleGezondheid 23 mei 2019 om 21:46- Antwoorden

   Geen dank, Andre.
   Ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
22 Shares
Tweet
Pin1
Share21