Verschijnselen van een vaginale schimmelinfectie

2011-06-20T13:54:29+00:00juni 20th, 2011|Vrouwelijke schimmelinfectie|0 Reacties

Laatste update: door

Verschijnselen van een vaginale schimmelinfectie

Als je jeukt hebt, is het niet altijd een vaginale schimmelinfectie

De meeste vrouwen gaan er liever niet voor naar de huisarts en is sommige gevallen hoef dit ook niet. Overal op het internet kun je veel informatie vinden wat je zelf kunt doen tegen vaginale schimmelinfecties.

Soms is het toch nodig dat je bij jeuk en irritatie een bezoekje brengt aan je eigen huisarts. Maar heeft de dokter eigenlijk wel altijd gelijk? Het kan voorkomen dat de verkeerde diagnose wordt gesteld. Zo zijn de symptomen tussen een blaasontsteking en schimmelinfectie aardig vergelijkbaar.

Onlangs was er op het nieuws dat steeds meer klachten op de stapel "schimmelinfectie" worden gegooid zonder dat er hier daadwerkelijk sprake van was.

Hierdoor blijven veel vrouwen rondlopen met vaginale klachten, simpelweg omdat er een "mis-diagnose" is gesteld.

"Mis-diagnose"

Dit klinkt misschien niet zo erg, maar wat nu als er daadwerkelijk wel iets ergs aan de hand is. Je wilt toch niet rondlopen met "groter" probleem, zonder dat jij hier vanaf weet.  Daarom is het belangrijk dat je zelf de verschijnselen van een vaginale schimmelinfectie leert te herkennen.

Een vaginale schimmelinfectie kan vele verschijnselen hebben. Deze verschijnselen kunnen ook duiden op andere onderliggende problemen. Dit artikel zal voornamelijk gaan over de verschijnselen van een dergelijk "vrouwelijke" infectie.

Verschijnselen

Deze specifieke schimmelinfectie kan zich op verschillende manieren kenmerken.

 • Erge Jeuk
 • Witte afscheiding
 • Darmklachten
 • Pijnlijke stoelgang
 • Pijn bij het plassen
 • Kleine bloedingen na de geslachtsgemeenschap/toiletteren.


Vaak ontstaat een schimmelinfectie een week voordat de vrouw ongesteld is. Mocht je niet zeker weten of de symptomen die jij waarneemt daadwerkelijk vaginale schimmelinfectie zijn, zorg dan altijd dat je een bezoek brengt aan je huisarts. Hij kan je altijd helpen om uit te zoeken wat het wel is. Er kan een kweekje worden afgenomen, deze zal dan door het laboratorium onderzocht worden.

De bovenstaande verschijnselen zijn vrij algemeen, er zijn namelijk meerdere aandoeningen die deze verschijnselen/symptomen delen. Daarom is het van groot belang dat je zeker weet waar je last van hebt!

Handige Tips

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om een vaginale schimmelinfectie preventief te behandelen. Altijd wanneer ik over een schimmelinfectie schrijf, blijf ik hameren op een preventieve behandeling. Je kunt namelijk veel doen om een schimmelinfectie te voorkomen.

De eerste stap is om te achterhalen waardoor er bij jou een schimmelinfectie heeft kunnen plaatsvinden:

 • Overmatig veel stress (stress vermindert je weerstand waardoor er eerder een infectie kan optreden)
 • Voeding (te veel suiker voedt als het ware de schimmel en verzwakt je immuunsysteem)
 • Alcohol (te veel alcohol is eenmaal erg ongezond voor je lichaam)
 • Hormonen (je hormonen zijn erg gevoelig en een verandering in je hormoonhuishouding kan grote gevolgen hebben)
 • Hygiëne (een bezoekje aan een openbaar toilet is vaak de oorzaak van een blaasontsteking, zo kunnen er ook factoren spelen waar je niks aan kunt doen wat een schimmelinfectie kan veroorzaken).
 • Medicatie (een antibioticakuur is één van de grote boosdoeners om een schimmelinfectie te veroorzaken. Dit komt omdat de antibiotica ook de goede bacteriën aanvechten waardoor de balans verstoord wordt geraakt).

Belangrijk om te weten!

Niemand zit op een infectie te wachten, maar in sommige gevallen kun je toch last krijgen, zelfs als je een hele gezonde leefstijl hebt.  Zelf wanneer je het bovenstaande herkent is het nog mogelijk dat je een keer last krijgt van een schimmelinfectie. Statistisch gezien krijgt iedere vrouw er wel eens last van in hun leven.

In veel gevallen ook nog wel vaker dan 1 keer.

Gelukkig kun je wel veel doen om een bestaande schimmelinfectie snel te verminderen. De eerste stap is om je immuunsysteem te versterken en een aantal sterke anti candida supplementen te nemen. Eveneens veel rust nemen en niet te veel hooi op je vork.

Voor meer tips tegen deze vorm van een schimmelinfectie, lees dan het artikel met de top 10 tips even door. Heb je zelf nog een paar goede tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: