Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 15 juli 2021

Nr. 1 Regel… Alles met Mate


Zonder te overdrijven denk ik dat ik minimaal elke week vragen krijg in de trend van: "Hoeveel moet ik sporten?", "Hoeveel mag ik eten?" en "Mag ik dit wel eten?". Iedere situatie is natuurlijk anders, maar veelal geef ik de regel "Alles mag, maar met mate" als antwoord. Natuurlijk verwoord ik dit altijd anders, maar het komt op hetzelfde principe neer. Hetzelfde geval met alcohol, sommige mensen zullen zeggen dat alcohol slecht voor je gezondheid is, dit is in sommige gevallen ook waar, maar in de meeste gevallen is alcohol pas gevaarlijk wanneer je er teveel van drinkt!

Kijk maar eens op tv, je ziet dagelijks de reclame "geniet, maar drink met mate" voorbij gaan.

Waarom overdrijft men?

Dit principe wordt ons al vroeg aangeleerd. Niet iedereen heeft dit door, en zelf ben ik er ook pas net achter gekomen Allereerst even een rijtje om dit principe wat duidelijk te maken:

  • Drink minimaal 2 liter water per dag
  • Een student heeft een "40-urige werk week"
  • Eet geen zoete dingen meer
  • 4x per week sporten


Alles bovenstaande zaken zien er allemaal vrij overdreven uit. Het stellen van dit soort doelen kan je wel helpen om je doelen te halen(1), al dan niet helemaal.

Echter wanneer we gezonder willen leven, willen afvallen of wanneer we studeren zijn dit de standaard "regels" die hiermee gepaard gaan. Is dit alles niet een beetje overdreven?

Ja dit klopt...

Maar waarom overdrijft men dan zo, wanneer zijn deze ongeschreven regels dan altijd zo scherp en voor veel mensen niet haalbaar? Dit heeft met onze "eigenwijze hersenen" te maken.

Wanneer we iets "moeten" doen, hebben we er bij voorbaat geen zin meer in. Wanneer je de opdracht krijgt om (wanneer je wilt afvallen) helemaal geen zoete dingen meer te eten, gaan onze hersenen ons hierin tegenwerken. Het "verboden" wordt ineens een stuk interessanter.

"Net als Adem die de verboden appel eet"

Kinderen die thuis niet mogen snoepen hebben ook een heftigere reactie op het zien van snoep dan kinderen die thuis wel mogen snoepen(2).

Doordat onze hersenen zich meer aangetrokken voelen tot zoete dingen, geven we onszelf toestemming om toch wat zoets te eten.

Wat leren we hiervan?

Wanneer we willen afvallen is het inderdaad nodig om minder zoetigheden te eten(3). Maar het is overdreven om dit compleet te vermijden. Door de "regel" te maken dat je helemaal niets zoets meer mag eten, wordt er toch nog een klein beetje gesnoept. Wanneer de regel was dat je wel een klein beetje mag snoepen, wordt er in de praktijk meer gesnoept dan goed voor je is.

Door de regels te overdrijven kunnen we alsnog onze doelen halen. Toen ik nog studeerde werd er geachte om 40 uur per week aan de studie te wijden. Ik haalde de 40 uur nooit, ik deed er 30 (gemiddelde tijd dat studenten in de studie stoppen). Toch heb ik het gehaald.

Wanneer er geacht werd dat er 30 uur per week in de studie moest worden geïnvesteerd zou ik er waarschijnlijk (zo zijn onze hersenen "ingericht") 20 uur in investeren. De kans dat ik het niet zou halen zou aanzienlijk groter zijn.

Conclusie

Welk doel je ook wilt bereiken, zorg er altijd voor dat het doel overdreven, maar toch realistisch is. Hierdoor is de kans dat we dit doel halen vele malen groter. Of je nu wilt afvallen, een six-pack wilt hebben of geen stress meer wilt, deze regel gaat altijd op!

Alles mag.... maar wel met mate

Bronnen:

  1. https://static1.squarespace.com/static/5b0b8f55365f02045e1ecaa5/t/5b14d215758d46f9851858d1/1528091160453/Lunenburg%2C+Fred+C.+Goal-Setting+Theoryof+Motivation+IJMBA+V15+N1+2011.pdf
  2. https://www.mdpi.com/1660-4601/17/6/1859
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1467-789X.2003.00102.x

[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share