Oorsuizen factoren

Laatste Update: 29 oktober 2020

Oorsuizen door mobiele telefoons?

Het gebruik van mobiele telefoons neemt elk jaar dramatisch toe en steeds vaker maken onderzoekers zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen op lange termijn. Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon en we kunnen steeds meer "draadloze" verbindingen maken. Zou dit onze gezondheid op een of andere manier kunnen beinvloeden? Sommige wetenschappers zeggen van wel, andere ontdekken het weer.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat regelmatig gebruik van mobiele telefoons het risico op oorsuizen doet verhogen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Hans-Peter Hutter aan de universiteit van Vienna zegt dat intensief en lang gebruik van mobiele telefoons wellicht tinnitus kan veroorzaken(1). Daarom is het aan te raden voor mensen met oorsuizen om bewust en voorzichtig hier mee te zijn.

Zijn team heeft  100 mensen met chronische tinnitus onderzocht met een vragenlijst over het mobiele telefoon gebruik.  Volgens de studie bij mensen met beginnende oorsuizen kwam naar voren dat door het mobiele telefoongebruik  de kans op oorsuizen met 37% méér toeneemt dan de controle groep. Tevens kwam naar voren dat mensen met intensief gebruik 71% meer kans hebben op de verdere ontwikkeling van oorsuizen.

Microwave energie

Stralingen

Volgens de onderzoeker is er wellicht een link tussen hoge hoeveelheden microwave energie waardoor tinnitus verergerd en veroorzaakt kan worden. Wat precies de link is zal door vervolg onderzoeken moeten worden bewezen.

Maar of er daadwerkelijk een verband bestaat is volgens dr. Thomas Balkany aan de universiteit van Miami niet aangetoond. Omdat de gegevens uit het onderzoek niet doorslaggevend zijn om de hypothese te bevestigen. Vooral ook omdat overige oorsuizen symptomen zoals stress, angst, depressies en mp3 spelers niet in het onderzoek mee werd genomen.

Een zwakke correlatie bestaat er tussen tinnitus en mobiele telefoon gebruik. Een groter onderzoek is nodig om tot werkelijke conclusies te komen.

Toch lijkt het mij verstandig om je oren zoveel mogelijk te beschermen tegen de signalen van elektronische apparaten. Aangezien de overgevoeligheid van de aandoening en het kan zeker geen kwaad. Tevens zou het mij niks verbazen dat op lange termijn steeds meer bijwerkingen naar boven komen.

Bron: alegant.com en onderzoek Hans-Peter Hutter

Conclusie

Om nu massaal de mobiele telefoon links te laten liggen is inderdaad vrij radicaal. Dit zal betekenen dat men minder snel bereikbaar is en indirect kan dit natuurlijk weer stress opleveren. Langzamerhand is de technologie in onze levensstijl geslopen en we moeten er ook niet meer aan denken dat dit verdwijnt.

Mocht het inderdaad zo zijn dat de GSM de oorsuizen veroorzaakt, dan is het verstandig om de GSM zo weinig mogelijk op zak te hebben. Veel mensen slapen met de telefoon naast of op het bed. Leg de telefoon wat verder weg en merk het verschil.

Deze tip heb ik onlangs gekregen en blijkbaar had de persoon in kwestie geen last meer van oorsuizen. Misschien is het een kleine kans, maar mocht je last hebben van deze aandoening, lijkt me het wel de moeite waard om dit te proberen.

Lees meer: Oorsuizen blog

Bronnen:

 1. https://oem.bmj.com/content/67/12/804.short

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb s'nachts veel last van oorsuizen was afgelopen weekend uit logeren en hb de mobiele telefoon die altijd op mijn nachtkastje ligt niet meegenomen naar de slaapkamer,omdat ik twee keer langer dan normaal heb gebeld met de mobiele en daar heel erg oorsuizen van kreeg zo erg dat ik het gesprek afgebroken heb.
  dus dacht ik neem de telefoon niet mee naar de slaapkamer en het is nu al 4 nachten dat ik nergens nog last van heb gehad.
  ik weet nu zeker dat bij mij al die ellende van de mobiele telefoon kwam.

  jannie

  1. Tegenwoordig hebben we allemaal wel een mobiele telefoon, soms wel 2! Er zijn op dit moment nog meer onderzoeken gaande op dit gebied. Ik zal je hiervoor op de hoogte houden.

   Fijn dat je nu een stuk minder last hebt van oorsuizen.

   Jack

 2. Ik ben er zeker van dat mijn oorsuizen van die wave stralen komen.Hoe weet ik dat?
  Iedere keer als we op het werk onze pauze nemen ,zijn er veel mensen die hun gsm aanzetten en faceboek of emails nakijken.Dan gaat mijn oorsuizen naar een toon die niet te harden is.Na die pauzes gaat het geluid gelukkig weer naar normaal niveau.Ja het komt door de straling maar wat kan ik er tegen doen.Ze zullen toch nooit de gsm verbieden.

  1. Is inderdaad heel lastig om hier wat aan te doen.
   Maar waar ik wel benieuwd naar ben: Zijn er meer lezers die soortgelijke ervaringen hebben?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share