Oorsuizen door mobiele telefoons?

Het gebruik van mobiele telefoons neemt elk jaar dramatisch toe en steeds vaker maken onderzoekers zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen op lange termijn. Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon en we kunnen steeds meer "draadloze" verbindingen maken. Zou dit onze gezondheid op een of andere manier kunnen beinvloeden? Sommige wetenschappers zeggen van wel, andere ontdekken het weer.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat regelmatig gebruik van mobiele telefoons het risico op oorsuizen doet verhogen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Hans-Peter Hutter aan de universiteit van Vienna zegt dat intensief en lang gebruik van mobiele telefoons wellicht tinnitus kan veroorzaken. Daarom is het aan te raden voor mensen met oorsuizen om bewust en voorzichtig hier mee te zijn.

Zijn team heeft  100 mensen met chronische tinnitus onderzocht met een vragenlijst over het mobiele telefoon gebruik.  Volgens de studie bij mensen met beginnende oorsuizen kwam naar voren dat door het mobiele telefoongebruik  de kans op oorsuizen met 37% méér toeneemt dan de controle groep. Tevens kwam naar voren dat mensen met intensief gebruik 71% meer kans hebben op de verdere ontwikkeling van oorsuizen.

Microwave energie

Stralingen

Volgens de onderzoeker is er wellicht een link tussen hoge hoeveelheden microwave energie waardoor tinnitus verergerd en veroorzaakt kan worden. Wat precies de link is zal door vervolg onderzoeken moeten worden bewezen.

Maar of er daadwerkelijk een verband bestaat is volgens dr. Thomas Balkany aan de universiteit van Miami niet aangetoond. Omdat de gegevens uit het onderzoek niet doorslaggevend zijn om de hypothese te bevestigen. Vooral ook omdat overige oorsuizen symptomen zoals stress, angst, depressies en mp3 spelers niet in het onderzoek mee werd genomen.

Een zwakke correlatie bestaat er tussen tinnitus en mobiele telefoon gebruik. Een groter onderzoek is nodig om tot werkelijke conclusies te komen.

Toch lijkt het mij verstandig om je oren zoveel mogelijk te beschermen tegen de signalen van elektronische apparaten. Aangezien de overgevoeligheid van de aandoening en het kan zeker geen kwaad. Tevens zou het mij niks verbazen dat op lange termijn steeds meer bijwerkingen naar boven komen.

Bron: alegant.com en onderzoek Hans-Peter Hutter

Conclusie

Om nu massaal de mobiele telefoon links te laten liggen is inderdaad vrij radicaal. Dit zal betekenen dat men minder snel bereikbaar is en indirect kan dit natuurlijk weer stress opleveren. Langzamerhand is de technologie in onze levensstijl geslopen en we moeten er ook niet meer aan denken dat dit verdwijnt.

Mocht het inderdaad zo zijn dat de GSM de oorsuizen veroorzaakt, dan is het verstandig om de GSM zo weinig mogelijk op zak te hebben. Veel mensen slapen met de telefoon naast of op het bed. Leg de telefoon wat verder weg en merk het verschil.

Deze tip heb ik onlangs gekregen en blijkbaar had de persoon in kwestie geen last meer van oorsuizen. Misschien is het een kleine kans, maar mocht je last hebben van deze aandoening, lijkt me het wel de moeite waard om dit te proberen.

Lees meer: Oorsuizen blog