Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 21 september 2020

Oorsuizen Factoren, Oorzaken en Prikkels

Veel mensen hebben last van oorsuizen en bij sommige is de aandoening zo heftig dat ze niet meer goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven.

Schattingen lopen uiteen over hoeveel mensen last hebben van tinnitus. De meeste mensen krijgen te horen dat ze er mee moeten leren leven en pas bij meerdere malen aandringen wordt er serieus gekeken naar de aandoening.

Tinnitus kan een symptoom zijn van andere gezondheidsklachten waardoor het erg moeilijk kan zijn om oorsuizen te verminderen.

Daarbij zijn er veel factoren waardoor tinnitus plotseling kan optreden of zelfs volledig door veroorzaakt kan worden. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met alle mogelijke factoren van oorsuizen.

Het kan goed zijn dat je last hebt van één of meer factoren waardoor oorsuizen geprikkeld kan worden. Kennis hebben over deze factoren is erg belangrijk.

Tinnitus Factoren:

Hieronder heb ik een complete lijst gemaakt met alle mogelijke tinnitus prikkels en ga ik stuk voor stuk behandelen:

oorsuizen oorzaken en factoren
oorsuizen factoren / oorzaken

Factor 1: Gehoorverlies

Als je last hebt van oorsuizen en één van deze bovenstaande factoren heb je ook last van dan heb je een goede indicatie waardoor de oorsuizen kunnen optreden.

gehoorverlies

Meest voorkomende tinnitus factor is toch wel een gehoorbeschadiging of gehoorverlies vanwege hard geluid. Om dit goed te begrijpen ga ik het eerst hebben over hoe ons gehoor precies werkt.

Je oren zijn ongelooflijke complexe organen en zeer gevoelig. Ze zijn in staat om zelfs de kleinste vibratie op te vangen en vervolgens te vertalen in je hersenen zodat je het kunt begrijpen.

Het meest ongelooflijke hieraan is dat het volledig onbewust en op de automatische piloot gaat.

Wat is geluid?

Geluid en licht zijn beide golven en afhankelijk van de frequentie en trillingen in de lucht. Wanneer de frequentie van de bron hoog is dan heeft de geluidsgolf ook een hoge frequentie.

Het geluid dat we horen komt allemaal van een vibrerende bron. Wanneer je een toren bel hoort zorgt de trillingen van de bel ervoor dat de lucht in trilling wordt gebracht en je hoort het geluid(2).

Wat betreft onze oren zijn de trommelvliezen de ontvangers van deze trillingen. Wanneer de trillende lucht onze trommelvliezen bereikt gaan onze trommelvliezen ook trillen.

De trommelvliezen verzend deze trillingen naar hele kleine botten in het middenoor, totdat de trillingen het binnenoor bereiken waarin de trilling omzet wordt naar elektrische signalen in de hersenen zodat we kunnen horen.

Factor 2: Gehoorbeschadiging

gehoorbeschadiging Een beschadiging aan het gehoor wat één van de grote oorzaken is van tinnitus is te wijten aan beschadigingen (hard lawaai) aan de oor zenuw.

Deze oor zenuw is verantwoordelijk voor het sturen van elektrische signalen naar de hersenen dat wordt omgezet naar onze perceptie van geluid.

Mensen met dit soort gehoorbeschadigingen hebben niet alleen problemen om te horen en oorsuizen, maar ook het begrijpen van woorden tijdens een gesprek.

Mensen met tinnitus hebben vaker een geleidelijke afname van het gehoor dan mensen die zonder tinnitus doof worden(3).

Wat te onthouden

De twee meest voorkomende oorzaken van oorsuizen is een gehoorbeschadiging en stress. Maar het kan natuurlijk heel goed voorkomen dat je last hebt van oorsuizen door meerdere factoren.

Het vinden van de factoren waarom jij nu last hebt van oorsuizen is de eerste en belangrijkste stap om het te verminderen en onder controle te houden.

De komende tijd zal ik de bovenstaande factoren één voor één behandelen zodat je een goed en compleet overzicht hebt van alle mogelijke oorsuizen oorzaken en wat te doen!

Voor meer relevante tips om oorsuizen te verminderen kun je het beste even een kijkje nemen op de tinnitus blog. Heb je zelf last van oorsuizen en een vraag? Laat het mij dan weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

 1. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/45276748/Tinnitus_causes_and_clinical_management20160502-8237-cl1y4t.pdf?1462196193=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DTinnitus_causes_and_clinical_management.pdf&Expires=1600700922&Signature=E-Jcjs5s7ZDW2fw1Q1LrmOxKuRJ~chCow9Fi1--6fKQnbXgb27SbDqGPnt3GheYsw5v1YsJSreu7iqsy-MAfHnrWmlCf-U8Cc9S7fG2ZOusDkXzllSiDkyFKEAPW6sJMiXBt4xipDZOWcBLayRtkeckaJm9-aBq6CcHSe~4qND-hbwGl49jrqURyIsyRQrvF3Y4fcIDo9wvy07~Nhl3XRVmmKeTLNbFgVA3fI9eftlSQ9asFLXM9p2cz2ABFKQY91moE6JAPtEs3pNIZw3Ht02PABcGwtYoEQP~m8nSwuloJ4GdKWaV7NP5ErT5rdEpUjcFu5fvuIXtjqZWruyNqzw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
 2. https://www.researchgate.net/profile/Cedric_Linder/publication/231063461_Understanding_sound_So_what_is_the_problem/links/562b413d08aef25a2440af63.pdf
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1474442213701601

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo
  er is chron. Lyme bij me vastgesteld nadat ik al zeker 20 jaar met Lyme klachten rondliep. Sinds 2 jaar word ik gek van de tinnitus. KNO arts en Internist zeggen beiden het is door lawaai gekomen.
  Wie heeft er gelijk? Bedankt voor de gratis studieboeken die ik zal bekijken. Ook goed dat er een website aan gewijd is.. nu nog de specialisten in de medische wereld overtuigen!

  mvg
  Marc

 2. ik heb sinds 5 jaar last van piep/suizen in mijn hoofd, op ritme van mijn hartslag. 1 dag heel hoog 2de dag minder 3de dag stil daarna weer minder en volgende dag weer heel hoog en steeds hoor ik mijn hartslag.bij activiteiten zoals traplopen rennen enz wordt het erger. Ook hoor ik mijn buurvrouw die 6 meter van mijn huis woont haar wasmachine centrifugeren, dit gaat dan gepaard met trillingen.Als er ergens heel ver weg iets elektrisch aangaat begint hart harder te kloppen en piep wordt nog harder. Heb in huis al eens iemand gehad die metingen heeft gedaan en die had nog nooit mee gemaakt dat iemand zo duidelijk laag en hoogfrequent kan horen. Regen hoor ik al in de lucht voor het regent en als het soms dagen regent wordt ik bijna gek van suis. En ik ben nog wel doof bij gesprekken. Heb gehoor apparaten gekregen maar kan ze niet verdragen omdat het geluid dan nog veel harder binnen komt.
  Iedereen doet het af als tinnitus dokter ,specialist enz. Nooit is het stil, Er wordt al gesproken over gevoelig voor stralingen, wifi
  kan ik niet verdragen.
  Als tv aan gaat wordt het nog heftiger.
  Druk in hoofd duizelingen piepen, ik weet het niet meer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share