Oorsuizen stress en angst

2011-06-22T15:03:43+00:00juni 22nd, 2011|Oorsuizen Stress|24 Reacties

Hoe Stress en angst zijn verbonden met Oorsuizen

oorsuizen stress

Stress is de oorzaak van veel gezondheidsproblemen, en kan in veel gevallen oorsuizen sterk vergroten of het geluid in de oren verergeren. Natuurlijk zijn er tal van redenen waarom iemand last kan krijgen van oorsuizen, maar het is bewezen dat stress en angst juist het geluid in de oren enorm intensifiëren.

Hierdoor is het noodzakelijk dat mensen met tinnitus goed leren omgaan met stress en angst om juist tinnitus niet te verergeren of zelfs gedeeltelijk te verminderen. In de praktijk schijnt dit nogal een groot probleem te zijn. Juist omdat men de oorzaak van de stress en angst niet kan identificeren.

Nog meer gezondheidsnadelen van stres: Depressie, slapeloosheid, hoofdpijn, weinig energie, prikkelbare darm syndroom, huidaandoeningen en noem maar op!

Last van tinnitus

Wanneer je last hebt van tinnitus heb je het gevoel alsof je de hele dag wordt aangevallen door een niet stoppende hinderlijke last (de piep in de oren natuurlijk). Het grote probleem met tinnitus is dat je juist EXTRA klachten door ontwikkelt.

Denk hierbij aan slapeloosheid, angst en zelfs depressie, een vicieuze cirkel als het ware die moeilijk te ontsnappen is.

Je snapt natuurlijk dat het daarom van ongelooflijk groot belang is om toch een manier te vinden om je te leren ontspannen, ondanks de hinderlijke symptomen van tinnitus. Natuurlijk is dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar toch zul je een manier moeten vinden om juist je stress niveaus te beperken omdat door stress het gezoem en gesuis vele malen erger wordt.

Het is jammer dat mensen juist STRESS krijgen van tinnitus met als resultaat dat de symptomen blijven verergeren. Gelukkig zijn er veel manieren om stress en angst onder controle te krijgen voordat het uit de hand loopt en je tinnitus verergert. Een goede tip om stress te beperken is door simpelweg te gaan sporten!

Het is bewezen dat lichamelijke inspanning mensen helpt ontspannen omdat er zogenaamde "genotshormonen" vrijkomen waardoor jij je beter gaat voelen. Het zijn dezelfde hormonen die te vinden zijn in donkere chocolade en ben je in staat om even de symptomen van oorsuizen te vergeten.

yoga tegen stress

Een goede optie om stress te verminderen door lichamelijke oefening is door yoga of pilates. Je leert hier om op een professionele manier te ontspannen en stress uit je lichaam te verbannen.

Zelf beoefen ik ook al een ruime tijd pilates om mijn lichaam te strekken en om te ontspannen. Bij mij duren de sessies ongeveer 45 minuten en wordt elk onderdeel van mijn lichaam ge-gebalanceerd en gestrekt.

Je kunt ook kiezen om je regelmatig te laten masseren of elke avond proactief te mediteren. Deze ‘’simpele’’ tips alleen kunnen VEEL doen om je oorsuizen onder controle te houden/krijgen. Want steeds meer onderzoeken geven aan dat oorsuizen grotendeels verergeren door stress/angst/depressie vanwege de oorsuizen.

Niemand wil last krijgen van oorsuizen en als jij op dit moment last hebt van ringende oren wil je zeker niet dat het erger wordt. Daarom is het aan jou ervoor te zorgen dat je tinnitus onder controle krijgt en de volume zodanig kunt verlagen dat het niet langer je leven zo erg kan hinderen. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je stress niveaus laag houdt en proactief bezig bent om je zoveel mogelijk te ontspannen.

Hier nog aantal simpele tips om tinnitus onder controle te krijgen:

 • Leer om te ontspannen: denk aan ontspanningstechnieken zoals meditatie of probeer thuis of buiten de deur pilates/yoga.
 • Probeer niet teveel te denken aan tinnitus door bezig te zijn met een hobby.
 • Drink niet teveel cafeïne – dus niet teveel koffie, thee of frisdrank.
 • Goed slaapritme: niet teveel slapen overdag, als je moe bent probeer dan een zogenaamde "powernap" van 20 minuten en zorg voor stilte in je slaapkamer.
 • Ga aan de slag met een effectieve anti-stress management om de negatieve factoren van stress en oorsuizen onder controle te krijgen.

Wat zijn jouw ervaringen met stress en oorsuizen?
Als je vragen hebt kun je altijd een reactie achterlaten helemaal onderaan deze pagina en zal ik zo snel mogelijk beantwoorden!

Conclusie: Stress kan symptomen erger maken, maar door de angst voor oorsuizen zal je stressniveau ook weer gaan stijgen. Het is een vicieuze cirkel waar je lastig uitkomt! Om te beginnen is het noodzakelijk dat je voor jezelf de prikkels van oorsuizen weet, je angst voor plotselinge klachten zullen afnemen en je stress (zowel lichamelijk als mentale) zal hierdoor dalen.

Minder stress = minder angst = minder oorsuizen

24 Reacties

 1. Cor 1 mei 2012 om 14:48 - Antwoorden

  Hallo ik ben Cor man van 55 jaar.

  Ik heb sinds vorig jaar (2011) last gekregen van Tinitus, door stress en uiteindelijk paniek en angstaanvallen kreeg ik Tinitus. Het vreemde was dat ik dat na een maand ook weer de Tinitus kwijt was. Het lag inderdaad aan de enorme stress die ik had alsmede de angst en paniek aanvallen.

  Zoals ik al zei, was het opeens ook weer verdwenen de Tinitus. Hoe kwam dat nu ?
  Ik was op de eerste plaats al meer dan 12 kilo te zwaar, dus ik ging veel lopen en sporten, ging op een goed en gezond dieet over, pakte mijn stress aan, ik stopte met snoepen en het eten van patat en snacks, en voelde me beter, en de Tinitus was weg.

  Sinds een maand of 5 heb ik weer de Tinitus terug gekregen, hoe kwam dat nu ?
  Wel ik ben weer te dik, meer dan 12 kilo, want ik doe niets meer aan sport, ik begon weer met patat en snack, begon me weer druk te maken over alles en nog wat, dus de stress nam in alle hevigheid toe, dronk te veel koffie etc.

  Ik zie nu duidelijk in en besef nu ook heel goed, dat Tinitus inderdaad ook door stress en angst kan komen, ik ben nu weer helemaal terug bij af omdat ik mij niet aan het sporten heb gehouden, weer te veel ging stressen, en niet meer op mijn eten ging letten. Hoe meer stress je hebt hoe meer stress gevoeliger je wordt.

  Ik let nu weer 100% op mijn eten en eet gedrag, vermijd alles stress indien mogelijk, ben weer aan het wandelen en joggen, en voel mij nu ook weer rustiger en meer in balans. Ik heb nog steeds last van Tinitus, maar als ik mij aan het bovenstaande hou, komt dat wel weer goed. De kunst is om de gezonde levenswijze vast te houden, en dagelijks te beoefenen. Gezond leven begint bij gezond denken. Mijn tip is: ben je te dik, val dan af, pak je stress aan, en eet gezond.
  Ik ben weer terug bij af, maar dat ben ik zelf schuld. Ik ben weer opgestaan en ga met frisse zin weer aan mij zelf werken.

  Groet, Cor

 2. Sam 28 juni 2012 om 05:05 - Antwoorden

  Hoi,

  Ik ben naar de KNO arts geweest. Hij bevestigde dat ik geen gehoorschade heb als gevolg van mijn middenoorontsteking en dat ik ook geen middenoorontsteking meer heb.

  Maandag ben ik opgenomen na een paniek aanval. Ik had een deuntje in mijn hoofd dat niet wilde stoppen. Ik greeg hele zware medicijnen en ben hallucinerend wakker geworden. Ik hoorde stemmen die het hadden over op vakantie gaan. Ik was eerst bang, ben mijn ouders gaan ophalen en heb de hond gehaald. Vervolgens moest ik lachen. De stemmen waren immers niet kwaadaardig, dus laat ze maar praten. Ik was immers moe en moest dus slapen. Vervolgens kwamen de stemmen terug in mijn droom. We gingen samen op vakantie. Een man in visserkleding, zijn zoon en ik gingen naar een meer om te vissen (ironisch want ik heb een hekel aan stil zitten en vissen etc.). Het was heerlijk rustig op het meer. De meneer vroeg vervolgens aan mij 'En Samantha heb je genoten van je vakantie? Zou je voor altijd willen blijven? Waarop ik antwoordde: 'Ja. Ik zou voor altijd willen blijven.' De man keek somber... 'Ja... helaas Samantha je moet nu echt wakker worden.' Wakker worden? Vroeg ik. 'Ja je moet wakker worden.' Ik baalde als een stekker en.... ik werd wakker. Waarom kon ik nou gewoon niet blijven? Ter plaatse sterven en voor altijd op die rivier blijven zitten zonder gedachten?

  Natuurlijk weet ik het antwoord al: Ik ben hypochondrisch. Het geluid in mijn hoofd fabriceer ik zelf, maar ik ben er ook bang voor. Wanneer ze mij genoeg bewelmen dan kan ik het beter aan. Dan hoor ik het niet meer. Probleem is... Ze willen de échte Sam zien en die is altijd boos, verdrietig, zwartgallig en somber van binnen. Op dit moment vooral boos op het oorsuizen wat natuurlijk niet helpt duh. Mijn suisen wordt daar ook alleen maar erger door. Ik heb vet zware medicijnen en die helpen ook niet meer bij het slapen. De suis was vannacht om 16.00 ellendig hard en ik kom er niet meer vanaf. Jack.... Kan jij mij tips geven om s'nachts beter te slapen en overdag het suisen niet te horen? Kan het bijvoorbeeld kwaad als ik een mp3 zou opzetten met natuurgeluiden? Heb jij nog plaats in jouw praktijk om mij op te nemen?

  En hoe kom ik in hemelsnaam de zomervakantie door wanneer ik niet moet werken (ergo minder afleiding heb). Wanneer ik voor de klas sta kan ik de symptomen beter onderdrukken omdat ik mijn leerlingen wil beschermen. Ik kan tevens geen toetsen meer nakijken, want daar is het geluid weer. Wat moet ik nu? Ik zit helemaal vat. Mijn psychiater lijkt ook niet te weten wat hij moet doen. Moet ik mezelf vandaag maar eens door het lint laten gaan en me als een gestoorde gedragen om zijn aandacht werkelijk te krijgen? Er wordt gezegd dat ik half overspannen ben... Lastig allemaal....

  Nog een belangrijke vraag... Kan ik door deze varierende zoemen permanent doof worden? Of is het slechts een prikkel van mijn fantasie....

  Oh had ik al gezegd:

 3. Christel 15 november 2012 om 08:57 - Antwoorden

  Door paradontitis ben ik moeten stoppen met roken. Stoppen met roken betekend voor mij niet meer kunnen slapen. De laatste keer heb ik dit 15 maanden volgehouden. Omdat ik trombone speel op hoog niveau, kan ik mijn tanden niet missen en heb toch de keuze gemaakt om te stoppen met roken. En ja hoor, kan al sinds 1 juli niet meer slapen. Heb inmiddels een aantal zeer luidruchtige behandelingen bij de paradontoloog gehad. Ik dacht dat het geluid in mijn hoofd bij het genezingsproces hoorde, maar het blijkt dus oorsuizen te zijn. Dit wordt ook steeds erger. Inmiddels heb ik al mijn optredens af moeten zeggen, mijn wereld is erg klein, kan ook niet meer werken, omdat alles erg hard klinkt en heb antidepressiva die mij in slaap zou moeten krijgen, wat helaas niet lukt. Zit met mijn handen in het haar en weet niet meer wat ik moet doen. Kunt u me helpen?

  Christel

  • Robert Jan Hendriks 16 november 2012 om 10:08 - Antwoorden

   Dag Christel,

   Oorsuizen en slaaproblemen gaan vaak hand in hand. Het is een vicieuze cirkel omdat oorsuizen het slapen aantast, en vervolgens worden de oorsuizen erger door een slaaptekort. De oorzaak van oorsuizen kan medicijnen zijn, maar ook stress en angst. Ik heb een artikel serie geschreven over slaapproblemen en wellicht kunt u daar een aantal handige tips uit halen (zoals melatonine).

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-slapen-deel-1-hoeveel-slaap-hebben-we-nodig/

   Verder zijn er tips om oorsuizen dratisch te verminderen, een eental hiervan heb ik op
   mijn blog geplaatst:

   https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

   Tevens heb ik een het gratis eBook opgestuurd (naar uw e-mail adres) met tips tegen oorsuizen.

   Oorsuizen is een verschrikkelijke aandoening, helemaal met alle bijkomende klachten. Gelukkig krijg ik toch regelmatig reacties van mensen die hun oorsuizen hebben verminderd. Alleen al meer water drinken kan het oorsuizen verminderen. Er zijn dus zeker mogelijkheden!

   Heel veel succes Christel en hou me op de hoogte!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 4. Theo 17 april 2013 om 23:39 - Antwoorden

  Kan ik ook het gratis E Book ontvangen ?

  Heb ook last van oorsuizen, en wil ook dit graag op een zo natuurlijk mogelijke manier verminderen..

  Groetjes,

  Theo

 5. Julia 10 februari 2014 om 12:38 - Antwoorden

  Ik zou ook graag het E-book ontvangen.

  Hartelijk dank.

 6. marco 21 september 2016 om 10:15 - Antwoorden

  ik ben ook gebukt gegaan onder lange tijd stres laag zelfbeeld.
  loop nu bij praktijk ondersteuner om stres uit m.n leven te zetten.
  mijn huis arts zegt dat het suizen door de stres is en als stres weg gaat dus het geruis ok zal verwdwijnen.
  maar ik vind het niet makkelijk om het te negeren enzo.
  wellicht uw verhaal mij kan helpen.
  uw e book

  • Team OptimaleGezondheid 28 september 2016 om 16:21 - Antwoorden

   Stress is inderdaad een belangrijke oorzaak van oorsuizen.
   Concentreer je op het vermijden van de stress, en je zult zien dat je jezelf beetje bij beetje beter gaat velen. Niet alleen het oorsuizen, maar ook je zelfbeeld en je kijk op de wereld.
   Stress heeft veel negatieve invloed op je lijf en je geest, vergeet dat nooit!

 7. clazien 22 april 2017 om 17:23 - Antwoorden

  Hallo ik heb sinds vorige week erg veel last van oorsuizingen het begon toen ik heel veel stres had ik kreeg het geluid zo erg dat ik er bang werd en kreeg angsten soms zit het in me oor dan weer hard in me hoofd net een afzuigkap ik probeer me nu maar nergens druk over te maken en hoop dat de oorsuizingen weer weg gaan wat denken jij m.v.g.

  • Team OptimaleGezondheid 27 april 2017 om 20:55 - Antwoorden

   Stress is inderdaad een hele belangrijke factor bij oorsuizingen. Hou je me op de hoogte als het oorsuizen inderdaad verdwijnt als je de stress de baas bent?

 8. Michel jordens 4 november 2017 om 07:49 - Antwoorden

  Hallo. Zou ik ook.dat ebook.kunnen krijgen?

 9. Shanti 11 maart 2018 om 20:48 - Antwoorden

  Bij mij ligt het niet aan stress , maar het is gewoon heel de dag aanwezig. Hierdoor wordt ik ontzettend moe. Als ik naar bed ga veranderd de hoge pieptoon in een lage brom. De toon wordt laag als ik op de 1e verdieping van huis kom, en op bed lig heel vreemd. Ik heb oorbeschadiging opgelopen door een avond in een kroeg met veel te harde muziek van een band.
  Als ik boven oor op hoofd druk wordt de piep harder en is even weg, maar dat is maar even. Ik kan er moeilijk mee omgaan en denk er steeds aan ook als ik met mensen praat.
  In ieder geval is mijn leven niet meer hetzelfde jammer ik had het goed naar mijn zin maar dat is nu een stuk minder.

 10. Shanti 13 maart 2018 om 22:07 - Antwoorden

  Na hoeveel tijd na gehoorbeschadiging, met tinnitus is het nog zinvol om vitamine B12 te nemen ? is het na 4 maanden b.v. nog zinvol ?

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2018 om 21:03 - Antwoorden

   Daar zijn geen regeltjes voor, Shanti. Dat is erg persoonlijk, en afhankelijk van de ernst.
   Maar vitamine B12 kan geen kwaad, dus gewoon blijven proberen.

 11. gerda 28 juli 2018 om 11:27 - Antwoorden

  Helpen anti stress vitaminen om rust te krijgen door mijn tinnitus

  • Team OptimaleGezondheid 2 augustus 2018 om 17:59 - Antwoorden

   Antistress vitaminen (wat dat dan ook mag zijn) bestrijden de symptomen. Beter is om de oorzaken van je stress an te pakken. Daar heb je geen vitaminen voor nodig!

 12. Melissa 15 oktober 2018 om 16:18 - Antwoorden

  Ik heb sinds een paar dagen last van een oorsuis. Ik heb geen gehoorbeschadiging volgens de huisarts. Huisarts vermoed dat het ook wel weer verdwijnt. Ik word er alleen knettergek van! Hoe kom ik hier vanaf?

  • Team OptimaleGezondheid 15 november 2018 om 07:11 - Antwoorden

   In sommige gevallen verdwijnt het inderdaad vanzelf.
   Kun je een oorzaak van het oorsuizen aanwijzen? Bezoek aan de tandarts? Concertbezoek? Andere harde geluiden? Veel stress?

 13. Mw van der Wilk 5 mei 2019 om 21:29 - Antwoorden

  Beste,

  Is iemand hier nog actief? Ik heb nu sinds vijf dagen last van oorsuisen (piep in beide oren) vooral in de ochtend en in de avond. Overdag valt het mee (ik denk omdat het komt omdat ik dan bezig ben) ik heb dit nooit eerder gehad. Ik heb ook hele erge hoofdpijn al meer dan 7 dagen. Afgelopen tijd een stressvolle periode gehad. Ik hoop met alles dat het piepen weer weg zal gaan. Zou u n.a.v. mijn verhaal iets meer kunnen vertellen?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: