In dit artikel zal je alles te weten komen van de Ziekte van Ménière en de relatie met oorsuizen. Nu zijn er ook een aantal andere factoren waardoor je last kan krijgen van oorsuizen.
De Ziekte van Ménière is een ziekte die je gehoororgaan aantast. Ondanks dat de medische wereld in staat is om harttransplantatie succesvol te verrichten, weet men nog steeds niet de exacte reden van het ontstaan van de Ziekte van Ménière...
Zoals altijd zijn er wel een aantal theorieën gaande, deze zal ik hieronder behandelen. Maar eerst zal ik je de 3 voorkomende symptomen van de Ziekte van Ménière vertellen, hierdoor wordt er een beter beeld gecreëerd. De naam van de ziekte wordt gewijd aan de Franse dokter Prosper Ménière.
Symptomen van de Ziekte van Ménière
De feitelijke oorzaak is dan wel niet bekend, des te beter de symptomen van deze ziekte. De Ziekte van Ménière heeft 3 symptomen namelijk:
Pas wanneer je last hebt van alle 3 de symptomen, dan is en pas sprak van een echte diagnose. Dit kan vaak lastig zijn omdat deze 3 symptomen nooit (zeg nooit, nooit) tegelijk op komen zetten. Iedereen heeft wel eens last van duizelingen en een piep in het oor, maar dit kan gemakkelijk andere oorzaken hebben. Voordat er daadwerkelijk een stempel “de Ziekte van Ménière” erop wordt gezet, gaat er altijd een groot onderzoek aan vooraf. Zo wordt er een bloedonderzoek verricht, de KNO arts zal je gaan testen, de internist wordt geraadpleegd of er kan zelfs een MRI-scan plaatsvinden.
Je merkt al dat de diagnose niet zomaar wordt gesteld, hier gaat veel tijd in zitten.
1. Oorsuizen
Iedereen heeft af en toe wel een last van een piep in het oor, maar wanneer je hier vaak last van hebt, wordt er gesproken over oorsuizen. Dit kan veel oorzaken hebben zoals te veel stress, angst (2), vitamine tekort of zelfs verkeerde voeding eten. Wanneer de factoren van de oorsuizen bekend zijn, kan er dus eigenlijk al niet worden gesproken worden van de Ziekte van Ménière. Zo heeft oorsuizen veel en veel meer mogelijke oorzaken. Snap je nu waarom de Ziekte van Ménière niet zomaar wordt “gegeven”.
2. Duizelingen
Duizelingen kan je krijgen door de alcohol, te weinig gegeten hebben etc. Je evenwichtsorgaan zit in je oren (correlatie met de andere 2 symptomen). De duizelingen die gepaard gaan met deze ziekte zijn anders dan normale duizelingen. Zo erg duizelig worden dat je bijna omvalt, zwarte vlekken zien en flauwvallen zijn de “normaalste” zaken en kunnen soms wel dagen duren. Het kan in extreme gevallen zo erg zijn dat men niet eens het bed kan uitkomen. Zelfs het eten wordt een grote opgave omdat bij duizelingen ook misselijkheid hoort. Overgeven en een bedorven eetlust zijn niets vreemds voor mensen met de Ziekte van Ménière.
De duizeligheid komt in vlagen en niet iedere vlaag kan je vergelijken met de andere vlagen. Hierdoor is het ook lastig te voorspellen wanneer je weer een dergelijk duizeligheids aanval krijgt.
3. Slechthorendheid
Het 3de symptoom van de Ziekte van Ménière is slechthorendheid. Vaak zijn de lagere tonen als eerste aan de beurt en meestal treft het “slecht” 1 oor. Je gehoor zal niet van de ene op andere dag minder zijn, dit proces zal gelijkmatig verlopen. Vaak merk je hier zelfs niet van omdat het dusdanig “traag” verloopt dat je eraan gewend raakt.
Mogelijke oorzaak van de Ziekte van Ménière
Aan de 3 bovenstaande symptomen te zien, is het waarschijnlijk al duidelijk dat het iets met je oren te maken heeft. Oorsuizen, duizelingen en slechthorendheid liggen allemaal in het verlengde van je gehoororgaan. De mogelijke oorzaak van de Ziekte van Ménière is de ophoping van een vloeistof genaamd endolympfe. Deze vloeistof bevindt zich in het binnenste gedeelte van het slakkenhuis. Door een beschadiging aan je oor kan er een scheurtje ontstaan waardoor endolympfe en perilympfe vermengen. Dit kan een mogelijke oorzaak/aanval zijn. Hoe de ophoping van endolympfe kan ontstaat is tot op heden nog niet helemaal duidelijk.
Mogelijke behandelingen?
De meeste voorkomende behandeling is het aanpassen van je levensstijl. Er is geen geneesmiddel. Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer informatie hoe jij je levensstijl kan aanpassen.
Wetenschappers geven aan dat wanneer niets werkt een operatie de druk op het gehoorsysteem kan verlichten(3).
Bronnen:
Ik hebergelast van draaiduizeligheid evenwichtstoornis
Mijn zoon heeft last v. "Een klak geluid" in en rechteroor als hij z'n hoofd schuin houdt. Dit sinds hij vakantiewerk deed in een fabriek wr er een eentonig lawaai was .Niemand kan ons nog helpen ! Wat zouden de kunnen doen?!
Beste Ann,
Als de huisarts je niet verder kan helpen moet hij/zij je zoon doorverwijzen naar de specialist. Wellicht dat de specialist wel een diagnose kan stellen. Zo niet, laat er een andere specialist naar kijken. Neem geen genoegen met "ik weet niet wat het is".
Succes,
Jack
Svp nieuwsbrief over gezonde levensstijl
Als je even een mailtje stuurt naar [email protected], dan wordt je daar verder geholpen, Sabine
Ik heb geen lang onderzoek gehad, mijn huisarts heeft meniere gediagnoseerd. Ik had toen regelmatig aanvallen en heb 2x een kuurtje pillen gehad (weet niet wat). Het werd toen minder en ik ben "gelukkig" een van de mensen die zeldzaam een aanval heeft. Ik ben ook die uitzondering op nooit, want het begint met wegvallen van mijn linkergehoor, dan word ik enorm duizelig (lijkt op teveel alchohol) en als het weer wegtrekt dan krijg ik een heel hard oorsuizen bij mijn linkeroor. Dit gun je niemand.