• Hoe kun je je ovulatie berekenen?

Hoe kun je je ovulatie berekenen?

2018-08-09T13:11:13+01:00augustus 12th, 2018|Zwangerschap en Voeding|0 Reacties

Willen jullie graag zwanger worden? Dan wordt het nu tijd om kennis te maken met je ovulatie. Net zoals de menstruatiecyclus voor elke vrouw anders is, is dat bij de eisprong of de ovulatie ook zo. Door de tekenen van de ovulatie te leren herkennen, kun je de seks met je partner dienovereenkomstig aanpassen om zo de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar zelfs als je op dit moment niet probeert om in verwachting te raken, kan een beter begrip hebben van de tekenen van de ovulatie je een duidelijker beeld geven van je menstruatiecyclus en je helpen om abnormale ovulatieverschijnselen beter op te kunnen lossen. Lees voor alle informatie over de noodzaak om te weten wanneer je ovulatie is, over hoe je je menstruatiecyclus in kaart kunt brengen en hoe je de tekenen van een naderende ovulatie kunt herkennen, snel verder.

Wat is de ovulatie?

Je hebt waarschijnlijk al lang geleden wel op school geleerd dat de ovulatie de fase in je menstruatiecyclus is wanneer een volwassen eicel van de eierstok loskomt en dat dit het stadium is dat er een bevruchting kan plaatsvinden. Elke vrouw wordt met miljoenen onvolwassen eitjes geboren, die wachten om, normaal gesproken één voor één, elke maand te worden vrijgelaten. Tijdens de eisprong reist het eitje door de eileider, waar het een spermazaadje kan ontmoeten en bevrucht kan worden. Voor de meeste gezonde vrouwen gebeurt de ovulatie meestal eenmaal per maand en dit is meestal een paar weken nadat de menstruatie begint.

Wanneer heb je je eisprong?

Je hebt misschien wel gehoord dat de eisprong meestal op dag 15 van je menstruatiecyclus plaatsvindt, maar dit is niet voor iedereen hetzelfde. Als je net als de meeste vrouwen in de vruchtbare leeftijd bent, duurt je menstruatiecyclus tussen de 28 en 32 dagen en de eisprong is meestal tussen dag 10 en 19 van die cyclus – dus ongeveer 12 tot 16 dagen vóór je volgende menstruatie. Bij gezonde vrouwen vindt de ovulatie 14 dagen vóór het begin van de menstruatie plaats. Dus als je cyclus 35 dagen is, zal de ovulatie op dag 21 van die cyclus plaatsvinden. Als je cyclus 21 dagen duurt, vindt de eisprong op dag 7 plaats. De tijdstip van de ovulatie kan per cyclus variëren en is bij iedere vrouw anders. Daarom is het een goed idee om deze zogenaamde menstruatiekalender van je lichaam minstens drie maanden bij te houden, zodat je je eigen ovulatiecyclus beter kunt inschatten.

Bij sommige vrouwen vindt de ovulatie niet altijd plaats of kan deze onregelmatig zijn. Over het algemeen geldt ook dat als je zwanger bent, de menopauze hebt doorgemaakt of als je de anticonceptiepil consequent en op tijd inneemt, je geen ovulatie ervaart. Bepaalde ziektes of stoornissen (zoals het polycysteus ovariumsyndroom of voortijdig ovarieel falen) en het gebruik van bepaalde medicatie (waaronder sommige antidepressiva, medicijnen tegen misselijkheid en chemotherapie) kunnen ertoe leiden dat een vrouw gedurende een bepaalde periode stopt met ovuleren. Ook kunnen andere leefstijlfactoren - stress of een aanzienlijk onder- of overgewicht (gemeten aan de hand van het percentage lichaamsvet) - van invloed zijn op de menstruatie en de ovulatie. Als je onregelmatige menstruatiecycli of kortstondige (minder dan 21 dagen) of lange (meer dan 35 dagen) menstruatiecycli hebt, raad ik je aan om je door een arts te laten onderzoeken zodat medische aandoeningen, die deze onregelmatige cycli zouden kunnen veroorzaken, kunnen worden uitgesloten. Het is waar dat het volgen van de eisprong met onregelmatige cycli moeilijker kan zijn, maar onthoud dat de ovulatie 14 dagen vóór het begin van de menstruatie plaatsvindt, dus zelfs met onregelmatige menstruaties, zou je op een bepaald moment in je cyclus een eisprong moeten ontdekken.

Als je van plan bent om uitsluitend