• 5 gezondheidsvoordelen van Pastinaak

5 gezondheidsvoordelen van Pastinaak

2018-09-14T12:33:50+01:00oktober 21st, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

Wat is een pastinaak eigenlijk? Pastinaak is misschien dan wel een lid uit dezelfde familie als de wortel, maar het zijn echt aparte soorten. Ze hebben een zachtere smaak, zijn ook groter dan wortelen en ook de voedingswaarde van pastinaak verschilt met die van de wortel.

Hoe zit het eigenlijk met een wilde pastinaak? Wilde pastinaak wordt ook wel eens de giftige pastinaak genoemd. Het kan vrij gele bloemen hebben en langs bermen groeien, maar pluk deze wilde groente niet omdat je dan zou kunnen eindigen met ernstige contact dermatitis.

De gewone pastinaken, die je gemakkelijk kunt vinden bij je lokale supermarkt of op de boerenmarkt, zijn vooral als ze in het seizoen zijn heerlijk. Pastinaak is veelzijdig en heerlijk, het bevat een indrukwekkende reeks voedingsstoffen en zorgt voor een aantal gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken hoe pastinaken je gezondheid kunnen verbeteren en laten we eens enkele van de meest heerlijke recepten met pastinaak (zoals pastinaakfrites) die je kunt gebruiken om van alle geweldige voordelen van de pastinaak te kunnen profiteren doornemen.

Wat is een pastinaak en wat is een wilde pastinaak?

Wortelgewassen zijn stevig en heerlijk en ze zitten boordevol met voedingsstoffen. Een van mijn favoriete wortelgroenten aller tijden is de pastinaak. Maar wat zijn pastinaken eigenlijk? Het zijn groenten die al sinds de oudheid worden gekweekt en vanwege hun eetbare, vlezige witte wortel worden gegeten en pastinaken (ook wel de pastinaca sativa genoemd) zijn feitelijk lid van dezelfde familie als de wortel en peterselie (de Apiaceae-familie of ook wel schermbloemenfamilie genoemd). Andere leden van de Apaiaceae-familie zijn de oranje wortelen, venkel, dille, karwij, kervel, komijn en peterselie. Pastinaak lijkt absoluut erg op wortelen, maar ze hebben een crèmekleurige schil en zijn in feite echt anders dan wortels.

En wat is dan een wilde pastinaak en hoe verschilt deze van andere pastinaken? Wilde pastinaak (de pastinaca sativa) is een invasief Euraziatisch soort onkruid met een eetbare wortel. De bladeren, de stengels en de bloemen bevatten echter giftig sap, dat ernstige brandwonden kan veroorzaken. Het is dan ook veel veiliger om je pastinaak (alleen de wortel) op de lokale boerenmarkt of in de supermarkt te kopen om zo te profiteren van al het goede dat pastinaak te bieden heeft.

Als je besluit om zelf pastinaak in je tuin te gaan kweken, wees dan heel voorzichtig met hun stengels en bladeren, want ze bevatten, net zoals wilde pastinaak, ook gevaarlijk sap voor de huid.

Vijf voordelen van pastinaak

  1. Verhoogt de gezondheid van de ogen

Met zijn indrukwekkend hoge gehalte aan vitamine C is de pastinaak een knolgewas dat de gezondheid van het oog kan bevorderen en met name een veelvoorkomend probleem, dat veel mensen later in hun leven ervaren - maculaire degeneratie genaamd - kan voorkomen. Mensen van ouder dan 60 jaar hebben de grootste kans om dit degeneratieve oogprobleem te ontwikkelen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je moet wachten totdat je ouder wordt om een dieet samen te stellen dat helpt om de optimale gezondheid van het oog te behouden.

Uit een onderzoek dat in 2016 is gepubliceerd, is gebleken dat mensen die leeftijdsgebonden maculaire degeneratie ontwikkelen over het algemeen een lagere inname van vitamine C evenals andere belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, bèta-caroteen, vitamine E, zink en vitamine D hebben. Vitamine C wordt in bijna alle wetenschappelijke onderzoeken, die de oorzaken en de preventie van maculaire degeneratie omvatten, vermeld. De