Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 21 maart 2014

Waarom foliumzuur zo belangrijk is bij zwangerschap

foliumzuur supplementenEén van de meest belangrijke stappen die je kunt zetten om een gezond kind te krijgen is voldoende foliumzuur (B9) binnenkrijgen.  Dit omdat een tekort aan foliumzuur gepaard gaat met een vergroot risico op geboorteafwijkingen.

Waarom foliumzuur zo belangrijk is en wat de risico's zijn na de zwangerschap kun je in dit artikel lezen.

Alles over foliumzuur

Foliumzuur, oftewel vitamine B9 tref je vooral aan in donkere bladgroenten. Onderzoek (1) toont aan dat voor de conceptie en tijdens de zwangerschap deze B vitamine een cruciale rol heeft om geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje te voorkomen. Dit komt omdat het menselijk lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken en dus afhankelijk is om deze cruciale vitamine uit de voeding te halen.

Maar daar stopt het niet! Vitamine B9 is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van een gezonde baby’s, maar in normale hoeveelheden ook nog belangrijk voor:

  • Het synthetiseren van DNA, RNA en vooral het herstellen hiervan.
  • Belang van voldoende aanmaak rode bloedcellen (een tekort kan bloedarmoede veroorzaken)
  • Belangrijk voor de hersenen en dan met name het concentratievermogen
  • En natuurlijk om geboorteafwijkingen te voorkomen!

Hoeveel foliumzuur moet je dan nemen?

Het gevaar bij een tekort aan foliumzuur is vooral wanneer de zwangerschap ongepland voortkomt. Dit heeft als mogelijke gevolg dat er een mogelijk tekort is aan foliumzuur. Het beste zou zijn dat foliumzuur al voor de conceptie te nemen en kun je het beste timen wanneer je  bijv. stopt met het nemen van de anticonceptiepil.

Echter, 50% van de zwangerschap gaat niet gepland en daar ligt dus ook de uitdaging om voldoende binnen te krijgen! 

De aanbevolen hoeveelheid ligt momenteel op 0.4 – 0.5 mg per dag (400 – 500 microgram) bovenop wat je dagelijks via voeding binnenkrijgt. Zodoende weet je zeker dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt.

Een interessant onderzoek(2) gedaan in 2009 toont aan dat wanneer de aankomende moeder al 12 maanden voldoende foliumzuur binnenkrijgt voor de zwangerschap, het risico op geboorteafwijkingen tot wel 50% kan verlagen.

De meeste geboortedefecten treden op in de eerste 4 weken van zwangerschap. Denk dan aan een open ruggetje (een incomplete dichting van de ruggenmerg). Onderontwikkeling van de hersenen en een abnormale opening in de schedel. Vandaar dat foliumzuur extreem belangrijk is bij zwangerschap.

Het is nog niet geheel duidelijk waarom foliumzuur zo belangrijk voor de baby is. Gedacht wordt dat foliumzuur een belangrijke functie heeft voor de DNA ontwikkeling en reparatie van het kind. Met andere woorden het groeiproces van de cellen wordt bevorderd.

Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur

Nu zijn het vooral donkere plantaardige bladgroenten rijk aan foliumzuur. De volgende lijst geeft je een indicatie welke producten rijk zijn aan foliumzuur:

foliumzuur voedingsmiddelen

*Een aantekening is het eten van lever. Bij zwangerschap moet er opgepast worden met de hoeveelheid vitamine A. Vandaar dat lever niet is toegestaan.

*Alleen uit voeding voldoende foliumzuur halen bij zwangerschap is geen goede strategie. Aangezien je nooit precies weet hoeveel je binnenkrijgt.

Foliumzuur uit supplementen

Aangezien het een extreem belangrijke toevoeging is voor de bescherming van de baby. Is het aan zeker aan te bevelen om voedingssupplementen te nemen. Hierdoor weet je zeker dat je de hoeveelheid van 400 tot 500 microgram binnenkrijgt.

Schokkend is dat zelfs met alle informatie voorhanden wat betreft foliumzuur komt het nog steeds een tekort vaak voor. In Canada (3) is een onderzoek gedaan en 20% van de zwangere vrouwen hadden nog steeds niet de optimale hoeveelheid foliumzuur in het bloed (1% had een tekort).

Dit geeft aan dat de inname foliumzuur zeker niet onderschat mag worden en voor de zwangerschap al genomen moet worden.

Na de zwangerschap (gevaren van foliumzuur)

hartEen voedingspatroon met voldoende groente, fruit, peulvruchten en vezelrijke graanproducten zou je streven moeten zijn. Echter, een aantal onderzoeken laten zien dat het niet verstandig is om op lange termijn foliumzuur supplementen te nemen.

Zo zou er een vergroot risico zijn op bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten. Of het daadwerkelijk zo is moet nog blijken. Echter, de eerste resultaten (4) zijn verontrustend en zijn alleen van toepassing wanneer je geen kinderwens hebt of na de menopauze.

Conclusie

Voor vrouwen met een kinderwens is foliumzuur supplementen zeker essentieel. Onderzoek toont aan dat foliumzuur het risico op geboorteafwijkingen drastisch kan verlagen. Echter, na de menopauze of wanneer je geen kinderwens hebt is het volgens een aantal onderzoeken niet verstandig om foliumzuur te nemen. Zodoende kan er een vergroot risico zijn op de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker en hart- en vaatziekten op lange termijn.

Wanneer je geen kinderwens hebt is het naar mijn mening beter om foliumzuur uit natuurlijke bronnen te halen zoals spinazie en andere donkere bladgroenten. Alleen bij zwangerschap supplementen nemen omdat onderzoek dit talloze keren heeft aangetoond!

Heb je zelf nog een handige tip of aanvulling? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd.

_______________________________________________________________________

Bronnen

  1. J Gend Specif Med. 1999 May-Jun;2(3):24-8. The importance of folic acid.
  2. http://www.teratology.org/pubs/folicacid.pdf
  3. Folate status of the population in the Canadian Health Measures Survey- Cynthia K. Colapinto, MSc, Deborah L. O’Connor, PhD, Mark S. Tremblay, PhD⇓
  4. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=207344 en http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=184898

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share