Rugpijn

Laatste Update: 15 augustus 2017

Pijnstillers tegen rugpijn: pillen en natuurlijke remedies

Als je last hebt van rugpijn of een andere soort pijn, kan je eerste impuls zijn om naar medicijnen te grijpen. Veel mensen vertrouwen op medicijnen, maar vergeten dat ze een risico lopen op bijwerkingen en dat je eraan verslaafd kunt raken.

In plaats daarvan kun je ook de verlichting, die je nodig hebt, krijgen van een verscheidenheid aan natuurlijke pijnstillers.

Veel kruiden en specerijen kunnen een ontsteking of een andere verwante aandoening behandelen. Deze op planten gebaseerde middelen vallen onder de categorie medische behandelingen, die ook wel bekendstaat als complementair of alternatieve medicijnen en waar ook acupunctuur, yoga, reiki en andere praktijken onder vallen. Als het om pijnvermindering gaat, zul je misschien verbaasd staan over hoe dit je écht kan helpen om je beter te voelen.

Hier zijn enkele pijnstillers, die je kunt proberen: sommige zijn op basis van medicatie, maar de meesten zijn gebaseerd op natuurlijke oplossingen en zijn dus geheel zonder bijwerkingen!

Rugpijn remedie: kou

Wanneer je last hebt van je rug, kun je dat gebied het beste koelen. Schade aan een spier betekent dat bloed zich naar die plak snelt, waardoor geneeskrachtige chemicaliën de pijn zullen verlichten. Helaas leidt dit tot zwelling en die zwelling leidt weer tot pijn. Het toepassen van koude kompressen verdoofd de bloedvaten en dit vermindert de toestroom van bloed naar dat gebied. De vermindering van de zwelling betekent ook dat je minder pijn krijgt en dit is dus een geweldige manier om op een natuurlijke manier je pijn te verlichten. Pas het kompres 20 minuten toe en haal het dan weer minstens 40 minuten van de plek af. Gebruik deze methode niet na de eerste 24 uur van pijn.

Rugpijn remedie: warmte

Als de eerste 24 uur voorbij zijn, kun je om de pijn thuis snel te kunnen genezen overstappen op warmte. Warmte helpt om de verrekte spieren te verlichten en om de spanning te verminderen. Het kan ook helpen om het bereik van de beweging te vergroten en de pijn te verminderen. In dit geval wil je het helende bloed naar die plek brengen en de hitte doet dat want het vergroot de bloedvaten en het stimuleert de bloedstroom. Laat het verwarmingskompres niet te warm worden en gebruik het niet meer dan één uur achter elkaar. De warmte kan je huid pijn doen, wat leidt tot nog meer problemen.

Rugpijn remedie: medicatie die je zonder recept kunt verkrijgen

Een andere manier om thuis snel pijn te genezen, is door het gebruik van pijnstillers die je zelf zonder recept bij de apotheek kunt halen. Tylenol of Acetaminofen kun je bij overbelaste spieren of pijn in je rug beter niet gebruiken. Als je last van je rug hebt, is de beste pijnbestrijding een niet-sferoïdale anti-inflammatoir medicijn. Dit is bijvoorbeeld Advil (ibuprofen) en Aleve (naproxen).

Nogmaals, deze medicijnen helpen de bloedstroom naar het gebied te verminderen om zo de pijn te verlichten. Door de ontsteking laag te houden, wordt je pijn verminderd en ben je ook beter in staat om te bewegen. Wees voorzichtig met het gebruik en lees de instructies op de verpakking omdat deze medicijnen maagzweren kunnen veroorzaken.

Rugpijn remedie: rust

Hoewel het misschien niet klinkt als een rugpijn remedie is rust echt van vitaal belang als je op een natuurlijke manier je pijn wilt verlichten. Je spieren zijn in een staat van schok en hebben letsel. Meer overbelasting zal de pijn alleen maar erger maken en kan leiden tot verdere verwonding van de spieren in je rug. Je moet echter geen complete bedrust te nemen. Doe het wat rustig aan maar blijf wel wat bewegen want helemaal niet bewegen kan ervoor zorgen dat je rug komt vast te zitten. Doe geen hele inspannende activiteiten, maar rustig heen en weer lopen is geen probleem. Neem de tijd om regelmatig te gaan zitten of juist even te gaan liggen, totdat je situatie is verbeterd.

Rugpijn remedie: spiercrèmes en pleisters

Een andere manier om thuis snel van je pijn te genezen is om spiercrèmes en pleisters te gebruiken. De medicatie in de pleister of de crème verdooft de zenuwuiteinden in je rugspieren, om je lichaam zo wat te verwarren. Door warmte of koude te voelen, word je afgeleid van de pijn van het spierprobleem. Daarnaast zal de warmte, die deze pleisters afgeven, de pijn verzachten en spieren die gespannen ontspannen. Grote pleisters zijn waarschijnlijk de meest handige manier om snel thuis je rugpijn te verlichten maar crème kan beter werken als je spieren overal gespannen zijn omdat je met een pleister geen groot gebied kunt behandelen.

Rugpijn remedie: spierstimulatie apparaten

Een nieuwe manier om op een natuurlijke manier pijn te verlichten, is door het gebruik van een spierstimulatie apparaat. In het verleden zou je een chiropractor of fysiotherapeut hebben moeten bezoeken om het voordeel van één van deze apparaten te kunnen krijgen, maar tegenwoordig worden ze gewoon zo zonder recept verkocht. Ze zijn alleen wel duur. Ze stimuleren de spieren in de rug en dit helpt hen te versterken. Na meerdere sessies met het stimulatie apparaat zijn je spieren beter in staat om spanning op te kunnen vangen. Wanneer een rugspier pijn doet, verliest het zijn primaire kracht en een stimulatie apparaat kan dat tot op een bepaald punt herstellen. De vrij te verkrijgen versies zijn echter beperkt en bij ernstige rugpijn kun je beter een arts bezoeken.

Rugpijn remedie: massage

Het klinkt misschien grappig om je eigen rug te masseren en natuurlijk is het gemakkelijker om iemand je rug te laten masseren. Eigenlijk is je geliefde of een vriend vragen om met crème je rug te masseren een goede manier om op een natuurlijke manier van je rugpijn af te komen.

Masseer niet direct over de wervelkolom omdat dit de anatomische structuren kan schaden. Maak lange, gladde bewegingen over de hele rug. Deze worden ook wel zogenaamde glijbewegingen genoemd en ze helpen om de spieren onder de huid te ontspannen. Masseer de spieren omhoog en omlaag aan weerszijden van de wervelkolom. Laat je handen over het probleemgebied glijden en gebruik deze crème om de spier een maximale natuurlijke genezing te kunnen bieden.

Rugpijn remedie: wilgenbast

Mensen gebruiken al eeuwenlang wilgenbast om ontsteking (meestal de oorzaak van de meeste pijn en rugpijn) te verlichten. De chemische salicine, wat vergelijkbaar is met het hoofdbestanddeel in aspirine, wordt gevonden in het schors en de bast van de witte wilg. Oorspronkelijk kauwden mensen op de schors om pijn en zelfs koorts te verlichten. Nu wordt wilgenbast gewoon als een gedroogd kruid verkocht waarvan je thee kunt zetten. Het is ook verkrijgbaar in een capsule of als een vloeibaar supplement.

Natuurlijke pijnstillers bij rugpijn

Het kan worden gebruikt om hoofdpijn, lage rugpijn, artrose en vele andere aandoeningen te behandelen. Maar let op: Wilgenbast kan ook maagklachten veroorzaken, de werking van je nieren vertragen en net als aspirine je bloed verdunnen. Het mag alleen door volwassenen worden gebruikt. Het kan giftig zijn voor kinderen en mag net als aspirine niet in grote hoeveelheden worden ingenomen. Als je gevoelig bent voor aspirine of als je al anti-inflammatoire medicijnen (bijv. Aspirine, ibuprofen, naproxen) gebruikt, kun je wilgenbast beter vermijden. Als je warfarine of andere anticoagulante middelen gebruikt, moet je dit ook niet gebruiken omdat teveel salicine het risico op bloedingen kan verhogen.

Rugpijn remedie: kruidnagels

Kruidnagels worden vaak gebruikt om vlees en rijstgerechten wat meer pit te geven. Gemalen kruidnagel worden gebruikt in taarten en vele andere voedingsmiddelen. Als medicijn kunnen kruidnagels worden gevonden in een capsule of in poedervorm. Er is ook kruidenolie verkrijgbaar. Net als andere kruidensupplementen worden kruidnagels gebruikt om een breed scala aan condities te behandelen.

Kruidnagels kunnen helpen om misselijkheid te verlichten en om een verkoudheid te behandelen. Zij kunnen ook helpen om de pijn in verband met hoofdpijn, artritische ontsteking en tandpijn te verlichten. Kruidnagels kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van een actuele pijnstiller. Een onderzoek heeft aangetoond dat kruidnagels zelfs kunnen worden gebruikt om schimmelinfecties te behandelen, maar hiervoor is nog wel verder onderzoek nodig.

Het werkzame bestanddeel in kruidnagel is eugenol, dat een natuurlijke pijnstiller is en ook wordt gebruikt in sommige vrij te verkrijgen medicatie. Als je een kleine hoeveelheid kruidnagelolie op je tandvlees smeert, kan dat de pijn die je ervaart verlichten. Maar te veel onverdunde kruidnagel kan ook je tandvlees beschadigen, dus bespreek deze aanpak met je tandarts voordat je het thuis probeert.

Pas op! Mensen met bloedingstoornissen of mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn met het consumeren van kruidnagelproducten. Kruidenolie kan het risico op abnormale bloedingen namelijk verhogen.

Rugpijn remedie: kurkuma

Kurkuma is een kruid dat curry, een Indiaas gerecht, zijn gele kleur en unieke smaak geeft. Het bevat curcumin, een antioxidant, die het lichaam beschermt tegen de vrije radicalenmoleculen, die de cellen en het weefsels kunnen beschadigen. Kurkuma wordt gebruikt voor de behandeling van vele condities met inbegrip van indigestie, zweren, maagklachten, psoriasis en zelfs kanker. Sommige mensen met osteoartritis gebruiken kurkuma als een natuurlijke pijnstiller omdat het de ontsteking verlicht.

Rugpijn remedie: oefeningen met een lage impact

Als je rug stijf voelt, kan dit je echt helpen. Activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen verbeteren bijna alle spiergerelateerde problemen in het lichaam. Het doen van oefeningen stimuleert ook de afgifte van endorfines in het lichaam, wat de pijn kan verminderen.

Om de stijfheid te verminderen en om aan je conditie te werken, kun je het beste driemaal per week 30 minuten oefeningen met een lage impact doen. (Bij fietsen moet je het zadel op heuphoogte instellen zodat je je lichaam niet te veel belast.) En overweeg, als dat mogelijk is, ook om een krachttraining te doen. Een onderzoek uit 2010 liet zien dat mensen die vier keer per week gewichten aan het heffen waren, ongeveer 42% minder last van rugpijn hadden.

Rugpijn remedie: yoga

Yoga kan een effectieve strategie zijn om pijn te verlichten en het kan mensen bewuster maken van hoe hun lichaam werkt. De voordelen van yoga zijn bewezen in een onderzoek onder meer dan 100 volwassenen met rugpijn. Na 12 weken wekelijkse yogaklassen ervaarden de deelnemers, die tussen de 20 en 64 jaar oud waren, een opmerkelijke verbetering in hun lichaamsfunctie en hadden ze veel minder behoefte aan pijnstillers. Aan het einde van het onderzoek nam slechts 21% van de patiënten, die de yogaklas volgden, nog maar pijnstillers en dat is 60% minder als toen het onderzoek begon.

Rugpijn remedie: een nieuw matras

Als je elke ochtend met pijn wakker wordt, kan het tijd zijn om een nieuw matras te kopen. Na acht of negen jaar kan een matras minder steun bieden, wat kan leiden tot rugpijn. Mensen die last hebben van constante rugpijn ervaren vaak verlichting op het moment dat ze een nieuw matras kopen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een steviger matras niet persé beter.

Onderzoek toont aan dat een middelhard matras het beste is. Pas op voor degenen die worden geadverteerd als "orthopedisch" of "goedgekeurd door artsen". Dit is namelijk in de meeste gevallen grote onzin en je loopt alleen maar kans dat je gewoon een hogere prijs betaalt, dan je zou hoeven te betalen voor een nieuwe matras.

Rugpijn remedie: fysiotherapie of een chiropractische behandeling

Als je alles al hebt geprobeerd om van je rugpijn af te komen en niets helpt kan een professional verlichting bieden bij chronisch ontstoken spieren die thuisremedies niet kunnen. Een verkeerd uitgelijnde wervelkolom kan spierspanning veroorzaken. Zowel fysiotherapie als chiropractische behandelingen verbeteren de uitlijning van je ruggengraat. Fysiotherapeuten versterken door middel van bepaalde bewegingen de spieren die de ruggengraat op hun plaats houden. Chiropractoren manipuleren de wervelkolom om zo pijnpunten in spieren te verlichten. Raadpleeg je huisarts voor een doorverwijzing.

Goed om te weten: Je moet binnen zes weken verlichting beginnen te ervaren. Als dat niet het geval is dan heb je mogelijk een MRI nodig, die kan bepalen of er iets ernstigs zoals bijvoorbeeld een herniaire schijfbeschadiging aan de hand is.

Een andere manier om verlichting te ervaren is om acupunctuur te gebruiken: deze oude Chinese medische behandeling streeft ernaar om pijn te verlichten door de natuurlijke energiebanen in het lichaam weer te compenseren. De stroom van energie, die door je lichaam gaat, staat ook wel bekend als qi (uitgesproken CHEE).

Acupuncturisten plaatsen kleine en zeer dunne naalden in je huid. De plaats van de insertie houdt verband met de bron van de pijn. Maar op basis van de qi kan een naald ver van het deel waar je pijn ervaart worden ingebracht. Acupunctuur kan pijn verlichten omdat het lichaam serotonine, een 'feel good' chemische stof die je pijn verlicht, tijdens deze behandeling zal vrijgeven.

Tot slot…

De hierboven beschreven natuurlijke pijnstillers zijn alleen effectief voor specifieke oorzaken van pijn. Het is mogelijk dat niet alle suggesties in deze lijst voor jou zullen werken, maar deze natuurlijke alternatieven of vrij te verkrijgen medicijnen kun je wel proberen, voordat je overstapt naar farmacologische oplossingen.

Onthoud dat pijn een signaal van het lichaam is dat er iets mis is. Dit kan tijdelijk zijn, zoals een verrekte spier, maar pijn kan ook betekenen dat je een ernstig gezondheidsprobleem hebt, dat professionele medische evaluatie nodig heeft. Aarzel niet om een arts te bezoeken om de bron van je pijn te laten diagnosticeren en bespreek dan meteen enkele natuurlijke mogelijkheden om dit te behandelen.

Bronnen

www.spine-health.com/blog/14-natural-pain-relievers

www.prevention.com/health/10-healing-foods-that-fight-pain

www.everydayhealth.com/pain-management/natural-pain-remedies.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Misschien is het handig om bij de kurkuma te vermelden dat je die in moet nemen met vers gemalen zwarte peper. Zonder dat wordt kurkuma slecht in het lichaam opgenomen.

  2. Ooit onder behandeling geweest bij een chinese arts die me adviseerde minder koffie te drinken en meer water of oolongthee. Heeft me veel geholpen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share