Stress

Laatste Update: 22 juni 2020

Diarree bij stress: De 15 beste tips

diarree bij stress tipsKen je die grap van de piraat die bij een te groot schip als vijand om zijn bruine broek vraagt in plaats van de rode blouse als hij niet zeker weet dat hij gaat winnen? (Iedereen die een bepaalde serie heeft gekeken waarschijnlijk wel ;)). Hij is erg treffend want acute stress kan ervoor zorgen dat je stoelgang opeens een stuk sneller gaat, waardoor je het per ongelijk in je broek kunt doen.

TIP van Rober Jan:
Wil je diarree snel stoppen op een veilige manier? Dit helpt direct >>

Voor iedereen die last heeft van diarree bij stress heb ik opgezocht waarom dat zo werkt en geef ik de beste tips om ervan af te komen.

Stress kan voor spierspanningen zorgen. Spieren in je buikregio zijn ook belangrijk voor je stoelgang. Als die de hele tijd gespannen zijn kan je stoelgang sneller gaan dan normaal. Hierdoor wordt er te weinig vocht uit de voeding gehaald waardoor je last kunt krijgen van diarree.

Angstaanvallen door acute stress en langdurige stress kunnen daardoor voor te snelle ontlasting zorgen. Dit is erg vervelend en kan heel gênant zijn en weer voor extra angst en stress, buiten de originele angst om zorgen.

Angstaanvallen

Bij een angstaanval heb je psychologische stress die zijn weerslag op je lichaam heeft. Als je een paniekaanval hebt komt er in een keer veel adrenaline in je lichaam vrij. Dit verandert je bloedstroom en de vochtdistributie in je lichaam.

Hierdoor functioneert het systeem dat juist vocht uit je voeding moet halen niet meer, waardoor je ontlasting veel vochtiger is dan het hoort te zijn.

Daarnaast wordt het verteren van voeding vertraagt.

Het vocht uit je voeding en drinken komt dus snel door je darmen heen, maar de stevige voeding juist niet en dan is het gevolg diarree.

Daarnaast span je jouw spieren aan waardoor je stoelgang ook verstoord wordt en dit dus het hele proces nog verder van slag maakt.

De uitdrukking dat je het “In je broek doet van angst” is dus op de waarheid gebaseerd.

Langdurige stress

Soms heb je niet door dat je last hebt van stress. Diarree kan dan juist het symptoom zijn dat je erop wijst dat je langere tijd onder grote druk staat. Langere tijd zijn je spieren gespannen waardoor na verloop van tijd de stoelgang zo verstoord is geraakt dat je last krijgt van diarree.

Het is een lichamelijke waarschuwing om het even kalmer aan te doen.

Wanneer is de kans op diarree door stress het hoogst?

Niet iedereen heeft dezelfde psyche en precies hetzelfde lichaam. Daarom kan de kans op diarree door stress en angst voor iedereen verschillen.

Als je langere tijd stress hebt kan het “zomaar” gebeuren zonder duidelijke aanwijzingen.

Bij andere mensen met stress wordt de kans juist groter bij het eten van bepaalde voeding, over het algemeen vette ongezonde voeding.

Dit is eigenlijk heel bijzonder. Want je lichaam geeft je dan eigenlijk ook het signaal om je lichaam van gezonde voeding te voorzien in plaats van die vette onvoedingrijke zooi. Door gezond te eten krijg je mineralen binnen, zoals magnesium, dat juist belangrijk is voor spierontspanning en goed is voor je hersenen waardoor ze eerder een oplossing voor de stress kunnen bedenken.

Daarnaast kan een paniekaanval ook voor diarree zorgen door het fysieke effect dat het heeft.

Voedingstips

Een van de eerste dingen die je kunt doen om diarree door stress te verminderen is je voedingspatroon aanpassen. Als je deze tips al hebt doorgevoerd kun je de psychologische tips tegen stress gebruiken om de diarree te stoppen.

Het is altijd gezond om in ieder geval 2 stuks fruit en 2 porties groente per dag te eten.

Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om de diarree en de stress te verminderen.

Laat vette voeding staan

Vette voeding doet eigenlijk weinig voor je stoelgang en daarmee glijdt alles er nog makkelijker door. Bovendien zitten er vaak niet veel voedingsstoffen in waar je lichaam ook echt wat aan heeft. Laat de vette hap dus staan als je gestrest bent.

Eet meer vezels

Vezels zorgen ervoor dat je darmen de voedingsstoffen goed in zich opnemen en vertragen daarmee de snelheid waarmee je voeding en vocht zich door je darm beweegt.

Voeding met vezels zijn onder andere volkoren producten en bladgroenten.

Eet meer magnesium

Magnesium is een belangrijk voedingsmiddel voor het bevorderen van je concentratievermogen en het verminderen van stress. Bovendien helpt het ook om je spieren (ook bij je darmen) te laten ontspannen.

Gelukkig zit magnesium in volkoren producten en is het ook vaak aanwezig in noten.

Eet meer vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor je geheugen. Dit kan je helpen bij het oplossen van problemen die stress veroorzaken.

Vitamine B12 zit vooral in zuivel, ei en vlees.

Kies wel voor mager vlees, zoals kip en kalkoen.

Eet meer omega 3

Omega 3 is een vetzuur die erg belangrijk is voor je hersenen. Het wordt zelfs aangeraden voor mensen met een depressie en andere psychische klachten. Door je hersenen de voedingsmiddelen te geven die ze nodig hebben zorg je ervoor dat je beter met stress omgaat.

Omega 3 zit veel in vis en olijven.

Levensstijl tips

Naast voeding kunnen sommige veranderingen in je levensstijl stress ook goed verminderen. Daarom geef ik ook nog een aantal tips om je leven zo stressvrij mogelijk te maken.

TIP van Rober Jan:
Wil je diarree snel stoppen op een veilige manier? Dit helpt direct >>

Ga iets leuks doendiarree bij stress

Dit kun je ook eventueel thuis doen. Door je te focussen op wat wel kan en iets leuks voor jezelf (eventueel met anderen) te doen kun je echt ontspannen. Lees een boek of luister naar je favoriete muziek.

Als je het nog eng vindt om bij vrienden op bezoek te gaan kun je ze uitnodigen voor een filmavond, game-middag of om iets lekkers te maken.

Beweeg regelmatig

Misschien moet je er niet aan denken omdat beweging de stoelgang juist ook op gang kan brengen, maar regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichaam minder last van stress heeft.

Bovendien dwing je daarmee ook om spieren in je buik anders te bewegen dan in de krampachtige houding. Hierdoor kan de verwerking van voeding ook weer normaler verlopen.

Je kunt ook thuis bewegen met workouts die op YouTube staan als je de deur nog niet uit durft.

Daarnaast is yoga een vorm van lichaamsbeweging die ook voor rust en mindfulness kan zorgen en daarmee dubbel zo effectief kan zijn tegen stress.

Slaap voldoende

Slaap is een van de belangrijkste dingen die je hersenen nodig hebben. In de nacht worden alle indrukken van de dag verwerkt en krijgt alles zijn plaats. Na een goede slaap kun je veel ontspannener zijn dan na een kort hazenslaapje waarbij de stressgevende gedachten nog niet goed uitgesorteerd zijn.

Na een nacht goed slapen kun je de volgende dag zomaar een idee krijgen die je stress vermindert.

Voldoende slaap varieert voor de meeste mensen van tussen de 7 en 10 uur. Als je in ieder geval 8 uur slaapt is dat voor de meeste mensen voldoende, maar 6 uur slaap is écht te weinig!

Psychologische tips

Naast gezonde voeding en een gezonde levensstijl zijn er ook nog een paar andere meer psychische en praktische tips die je kunt gebruiken om je stress te verminderen.

Gebruik mindfulness

Stress is vaak het gevolg van ingebeeld gevaar of zorgen uit het verleden die je lastig kunt loslaten. Door mindful te zijn leef je in het hier en het nu. Daardoor reageer je pas gestresst als er echt wat aan de hand is en je in direct gevaar bent en dus nog niet als je in indirect of ingebeeld gevaar bent.

Bij mindfulness focus je je op het hier en nu. Dit kan door je heel bewust te worden van je ademhaling en de handelingen die je uitvoert. Ik ben me nu ik hierover schrijf bijvoorbeeld erg bewust van hoe ik de spatie eigenlijk alleen met mijn linkerduim intoets en dus helemaal niet bezig met dat deze tekst op tijd online geplaatst moet worden.

Vertraag je ademhaling

Het onder controle houden van je ademhaling kan helpen om de lichamelijke reactie bij paniek of acute stress te verminderen of zelfs te stoppen. Je gaat dan heel bewust langzamer door je buik ademen.

Als je paniek hebt is de kans namelijk groter dat je gaat hyperventileren en om juist langzamer te gaan ademen voorkom je dit en ook de andere lichamelijke reacties die bij hyperventileren horen, zoals duizeligheid.

Mediteer

Dagelijks mediteren helpt om langdurige stress te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend of avond 10 minuten zittend mediteren, als je dit lastig vindt is yoga meditatie een goed alternatief.

Identificeer waar je stress van krijgt

Het is eenvoudig om te denken dat je stress krijgt van je werk, maar ook positieve dingen in je leven kunnen voor stress zorgen. Als je bijvoorbeeld in een korte periode, zoals een jaar, gaat trouwen en een nieuw huis koopt en een nieuwe baan begint kan dit uiteindelijk toch voor stress zorgen.

Ook kunnen negatieve dingen die je eigenlijk gewoon aan wilt kunnen voor stress zorgen.

Ga daarom na van welke dingen, gebeurtenissen of personen je stress krijgt. Je mag hiervoor zelfs een lijstje maken.

Identificeer waar je wel en niet wat aan kunt doen

Nu je een lijstje hebt gemaakt kun je nagaan of je ergens wel of niet wat aan kunt doen. Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat je niet genoeg opschiet met je werk omdat je laptop het telkens begeeft kun je kijken of je ruimte hebt voor een nieuwe pc om achter te werken of dit bij je leidinggevende aangeven.

Als je erachter komt dat je gestresst raakt door het organiseren van je bruiloft, vraag dan hulp aan vrienden. Die staan misschien wel te trappelen om je te helpen, wie weet vragen ze je het al de hele tijd en moet je het gewoon accepteren.

Natuurlijk zijn er ook dingen waar je niets aan kunt doen, als je bijvoorbeeld gestresst raakt door het nieuws of een trein met vertraging die niet was aangekondigd.

Laat los waar je niets aan kunt doen

Als je hebt geïdentificeerd waar je wel wat aan kunt doen en waaraan je niets kunt doen is het belangrijk om waar je niets aan kunt doen los te laten.

Een gebeurtenis uit het verleden kun je niet meer veranderen.

De vertraagde trein die niet was aangekondigd is vervelend, maar wat kun je nog meer doen dan een berichtje sturen dat de trein vertraagd is?

Doe iets waar je wel wat kunt doen

Als je wel invloed hebt op de situatie dan kun je natuurlijk stappen nemen om de bron van je stress te vermijden of te veranderen. Er valt aan de volgende dingen te denken:

 • Taakverdeling
 • Nee zeggen
 • Vermijden van situaties/personen

Bij taakverdeling bedoel ik dat als je thuis te veel taken in de huishouding hebt je die taken met je partner opnieuw kunt verdelen en anders moet voorstellen om een hulp aan te nemen (als die ruimte er is).

Bij nee zeggen bedoel ik dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven. Als je bijvoorbeeld taken op je werk krijgt die niet bij je taakomschrijving horen kun je nee zeggen. Wanneer je dit lastig vindt kun je de nee verzachten door een alternatief aan te bieden, zoals dat die taak beter past bij Anne, die wel daarvoor is aangenomen. Of door aan te geven dat je nog veel ander werk te doen hebt en dat je agenda het simpelweg niet toelaat.

Sommige personen kunnen je stress bezorgen. Als het mogelijk is om die persoon te vermijden doe dit dan of beperk het contact tot een minimum.

Tot slot...

Stress of die nu langdurig is of acuut kan diarree veroorzaken. Dit komt onder andere door de verkramping van je spieren tijdens stress en door de hormonen die je lichaam vrijlaat op een moment van acute stress.

Diarree door stress is erg vervelend omdat je niet altijd kunt voorspellen wanneer ‘het’ komt.

Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen die de diarree en vooral je stress stoppen. Vooral als je niet echt merkt dat je onder veel druk staat kan diarree het signaal van je lichaam zijn om het eens rustiger aan te doen.

Help je brein en je lichaam om stress te verminderen door gezond te eten en daarbij voedingsstoffen te eten die vooral goed zijn voor je hersenen, zodat ze beter om kunnen gaan met de stress.

Daarnaast is regelmatige beweging (desnoods thuis) belangrijk om je spieren weer te normaliseren en om stress te verminderen. Ook is het belangrijk om de oorzaak van stres te achterhalen, los te laten of om die juist aan te pakken.

TIP van Rober Jan:
Wil je diarree snel stoppen op een veilige manier? Dit helpt direct >>

Succes met het verminderen van stress het het stoppen van de diarree.

Bronnen:

http://www.webmd.com/ibs/guide/stress-anxiety-ibs

http://www.calmclinic.com/anxiety/signs/diarrhea

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/basics/stress-basics/hlv-2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als senior kine was ik veel in kontakt met 'stress disordred persons.
  Uw zienswijze deel ik volledig ;
  zelf pas ik dagelijks EFT (emotionel freedom tapping therapie toe (zie website) doe ik dagelijks buiten adem en stretching oefeningen en 2 x per week aqua-sauna fitness.Na mijn whiple operatie pancrasduodenomectomie ben ik daaraan begonnen ,naast meditatie,mindfullnes,cognitieve gedragstherapie enz..
  Het bijzonderst echter blijft afstand nemen van de stressfactor en dat is wel de meest moeilijke opdracht.
  Goede moed en volharding toegewenst en dank voor de informatie.pros

  1. Geen dank. Mijn dank aan u, voor de moeite die u neemt om deze informatie te lezen en te reageren.

 2. Kan je van de kleinste dingen onbewust gestressed raken en aan de diarree? Ik maak mij bijv. een beetje druk over een afspraak met mijn dochter om even naar de markt te gaan. Gedachten van te voren zijn dan oa: wat zal het weer zijn, wat trek ik aan enz enz...hele simpele dingen maar toch...Dit is één voorbeeld maar ik heb dit met veel dingetjes, eigenlijk druk maken om niets.

  1. Dat kan een belangrijk kenmerk van stress zijn, Karin.
   Van een mug een olifant maken, zou hier een passend gezegde zijn.

   Probeer dit onder controle te krijgen, en je zult zien dat je (mentale) gezondheid met sprongen vooruit gaat.

 3. ik kamp al een aantal jaar met chronische stress, en heb als gevolg waarschijnlijk een prikkelbare darm gekweekt.
  wegens een burn out heb ik een tijd acute diarree gekregen ....juist op plekken waar ik heen moest, als ik wist dat de veiligheid weg was, als er geen wc in de buurt was.
  verschrikkelijk. nu ben ik dus bang om ergens heen te gaan en er geen wc is. je wereld word kleiner , heb inmiddels medicatie voor angststoornis en duspatal tegen darmklachten.
  opgelost? nee... mn wereld word echt kleiner , wat kan ik verder nog doen, naar de huisarts voor een darm onderzoek? yoga heb k al gedaan. grenzen aangeven doe ik beter. maar lijkt wel of ik steeds gevoeliger word. bijna hyper gefocust ofzo. echt ontspannen en loslaten lukt haast niet. en dat terwijl ik de rust zelve was. herken mezelf niet meer..... 🙁

  1. Beste Minoe,

   Wat vervelend heel herkenbaar. Ik kan me helemaal vinden in jou verhaal. Ik loop sinds juni met dit zelfde probleem. Ik kom uit een drukke baan en om het wat rustiger en aan mijn eigen toekomst te denken aan een nieuwe baan begonnen in Januari al met al toch een hoop stress of ik het allemaal wel goed heb gedaan. Ik was een weekend weg met vrienden en in eens kreeg ik een heel raar gevoel in me wat later een paniekaanval moet geweest zijn. Ik moest direct de auto uit om mijn behoefte te doen. Sinds die tijd steeds vaker dit meegemaakt. Al gaat het de laatste tijd gewoon goed met de diarree ben ik er wel constant mee bezig met wat als en ik krijg mijn oude leven nooit meer terug enz. Ik ben nu bezig met EMDR bij de psycholoog. Hopelijk haalt dit wat uit. Ik ben benieuwd of jij inmiddels een manier heb gevonden om mee te leven?

  2. Ik heb het zelfde, weg gaan zit er bijna niet in ,zoek altijd uitvluchten om niet weg te moeten gaan vreselijk heb geen leven meer terwijl ik zoveel zou willen doen .De avond voor dat ik weg ga neem ik twee Imodium in dan geraak ik de dag door .Ook altijd die angst dat ik naar het toilet ga moet gaan en van wat als er geen is wat als er maar eentje is en ze komen op je deur kloppen .Bij ons zit het in de familie .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share