Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Probiotica special deel 3: Antibiotica (kuren) vijand van de darmflora
De flora in onze darmen zijn van vitaal belang voor elk aspect van onze gezondheid. Veel mensen hebben niet door dat wanneer ze antibiotica nemen, zeker als ze het vaker dan een keer doen, het zowel de goede en de slechte bacteriën kan wegvagen.
Zodra de goede bacteriën, die ons helpen voedsel te verteren en de darmwand te beschermen, uit balans raken, dan kan het zijn dat de spijsvertering en het immuunsysteem hieronder lijden. Dat kan een paar vervelende problemen tot gevold hebben. Bepaalde steroïde medicijnen kunnen de flora in onze darmen ook verstoren.
Er zijn verschillende problemen die door een verstoorde darmflora alleen maar erger worden of juist hierdoor beginnen.
Prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening die de dikke darm beïnvloedt. Prikkelbare darm syndroom veroorzaakt vaak krampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, gas, diarree en obstipatie. Ondanks deze ongemakkelijke tekenen en symptomen, leid PDS niet tot blijvende schade aan de dikke darm.
De oorzaak van PDS is lange tijd ongrijpbaar gebleven. Het werd toegeschreven aan een groot aantal psychische aandoeningen, de verbinding tussen de hersenen en de darmen, de neurotransmitter serotonine, hormonen, geneesmiddelen, voedselvergiftiging en vele andere mogelijke oorzaken.
Hoewel PDS een van de meest voorkomende problemen is voor mensen als het om de gezondheid van de darmen gaat, is het niet een ziekte waar mensen het vaak over hebben. Waarschijnlijk omdat de klachten nogal gênant kunnen zijn om over te praten. Traditioneel is de behandeling van PDS gericht op het verlichten van de symptomen, hopelijk komt daar in de toekomst verandering in.
Schimmelinfecties
Bij een gezonde darmflora is het mogelijk om bepaalde zoals schimmelinfecties candida albicans te voorkomen. Deze problemen komen steeds vaker voor, en het probleem is dat we steeds bezig zijn deze te behandelen, niet voorkomen. Veel mensen denken dat het probleem mede door onze ongezonde voeding komt.
Om schimmelinfecties te voorkomen is een gezonde darmflora nodig. Als onze darmflora echter niet in order is dan is de kans op problemen alleen maar groter.
De meeste schimmelinfecties beginnen vooral in onze darmen. Aangezien we dit niet duidelijk kunnen zien aan de binnenkant van ons lichaam, reageren mensen niet onmiddellijk. Ze merken echter wel dat ze niet helemaal 100% zijn. Na verloop van tijd kunnen deze schimmelinfecties zelfs onze gezondheid ondermijnen.
[pullquote]Het is geen toeval dat mensen vandaag de dag meer last hebben van schimmelinfecties dan ooit tevoren.[/pullquote]
Net als met PDS pakken de meeste doctoren eerst de symptomen van de schimmelinfecties aan. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het probleem niet terugkomt. Niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook het probleem zelf oplossen. Daarom is het belangrijk om de darmflora in balans te houden.
Diarree
Er leven grote hoeveelheden darmbacteriën in onze dikke darm. Zowel goede als slechte darmbacteriën, samen heten deze darmbacteriën darmflora. Diarree wordt veroorzaakt door een verhoogde afscheiding van vloeistof in de darm, de absorptie van vocht uit de darm, of snelle doorgang door de darm. Diarree kan absoluut of relatief worden omschreven.
Absolute diarree wordt bepaald als meer dan vijf ontlastingen per dag of vloeibare ontlasting. Relatieve diarree wordt bepaald als een toename in het aantal ontlastingen per dag of een verhoging van de losheid van ontlasting vergeleken met een gebruikelijke stoelgang.
De lagere dunne darm en in het bijzonder de dikke darm absorberen het water, en maken van onverteerd voedsel een meer-of-minder stevigere ontlasting met vorm.
Verhoogde hoeveelheden water in de ontlasting kan optreden als de maag en / of dunne darm te veel vocht afgeeft, de distale dunne darm en dikke darm niet genoeg water absorberen, of als het onverteerde, vloeibare voedsel te snel door de dunne darm en dikke darm gaat om voldoende water te verwijderen. Natuurlijk is het mogelijk dat een of meerdere van deze abnormale processen op hetzelfde moment plaatsvinden.
Bijvoorbeeld, sommige virussen, bacteriën, en parasieten veroorzaken een verhoogde secretie van vocht, door het slijmvlies van de dunne darm aan te vallen of te laten ontsteken (ontsteking stimuleert de voering vloeistof afscheiden) of toxinen produceren (chemicaliën).
Omdat veel problemen zich in de maag afspelen is het hopelijk duidelijk dat onze darmflora gezond houden deze problemen tegen kan gaan. Dit doen we door voldoende te drinken en gezond en vezelrijk te eten. Daarnaast moeten we genoeg slapen en gezond leven om onze weerstand op peil te houden.
Allergieën
De meest voorkomende misvatting over allergieën is dat ze worden veroorzaakt door allergenen. Hoewel allergenen de reden kunnen zijn die symptomen veroorzaken, is het onderliggende probleem waarschijnlijk een aangetast en verzwakt immuunsysteem dat helemaal uit balans is als gevolg van slechte voeding en een ongezonde leefstijl.
Moderne voedsel-keuzes zijn steeds vaker beperkt, dit verwijdert de diversiteit uit onze voeding die we vroeger wel kregen. Hoewel we verschillende soorten voedsel eten, licht het enige verschil vaak bij het vormgeven van dezelfde, meestal synthetische, ingrediënten in verschillende producten.
Wanneer deze voedingsmiddelen dagelijks worden gegeten dan resulteert het in antigene overbelasting. Zelfs als we iets anders proberen te eten dan normaal dan is onze voeding vaak gevuld met chemicaliën en additieven. Het is dus moeilijk om echt goed te eten.
Hetzelfde kan gelden voor stoffen die in contact komen met de huid en wat we inademen, bijvoorbeeld door onze airconditioning of in de vervuilde lucht. Daarom zijn allergieën een gevolg van een immuun systeem dat beschadigd of aangetast is door de moderne leefgewoonten.
De constante consumptie van dode, bewerkte voedingsmiddelen en het gebruik van verschillende medicijnen binnen dit eten kan leiden tot een verstoring van de microflora in het spijsverteringskanaal. De slechte bacteriën (pathogeen) kunnen door deze verstoring de goede bacteriën (probiotische organismen) overnemen en dit resulteert in gevoeligheid voor een verscheidenheid van ziekten, en natuurlijk een gecompromitteerd immuunsysteem.
Huidaandoeningen
Alles is in harmonie. Een zeer veerkrachtig systeem is vaak succesvol in het afweren van slechte bacteriën en alle andere problemen die eventueel zouden kunnen binnendringen.
Echter, als de bodem uitgeput raakt en de goede bacteriën worden aangetast, dan kan de tuin gemakkelijk worden overspoeld met ongedierte en onkruid.
Onze huid is net als een tuin: om gezond te zijn heb je een gezonde bodem nodig, en de bodem voor het huis is je spijsverteringsstelsel.
Je lichaam heeft zijn eigen interne ecosysteem dat de thuisbasis is van biljoenen microben. Voor een optimale gezondheid en er zo goed mogelijk uit te zien moeten deze bacteriën met elkaar in balans zijn Bij onze spijsvertering worden al onze voedingsstoffen verwerkt. Hiervoor is een combinatie van voldoende water, voedingsstoffen en goede bacteriën voor nodig.
Een verminderde of onevenwichtige darmflora kan leiden tot acne, vroegtijdige rimpels, eczeem, broze nagels, glansloos haar, verschillende huidaandoeningen en talloze andere gezondheidsproblemen.
Een gezonde spijsvertering met goede bacteriën helpt ervoor te zorgen dat er genoeg voedingsstoffen naar alle organen van het lichaam worden gebracht, met inbegrip van de laatste plek waar deze voedingstoffen aankomen: onze huid, onze haren en onze nagels. Door het immuunsysteem te stimuleren en de spijsvertering te helpen kunnen probiotica hierbij helpen.
Helaas is het moderne leven niet al te gunstig voor onze darmflora. Als het lichaam langdurig uit balans is, dan wordt het lichaam ziek. En daar valt natuurlijk de huid ook onder.
Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Probiotica special deel 5: Voedingsmiddelen met goede bacteriën
wat mij enorm geholpen heeft zijn de probiotica capsules van symbion forte. Daar zit een bepaalde mengeling in van verschillende soorten en dat sloeg bij mij meteen aan. Misschien heeft iemand anders hier wat aan die zoekende is in het probiotica doolhof want ik vond het ook lastig een keuze te maken en uiteindelijk ben ik ook door iemand anders gewezen op deze symbion forte capsules
Beste Anne,
Bedankt voor je reactie en je goede advies.
Ik hoop dat andere mensen er ook baat bij kunnen hebben.
Groetjes,
Beste Jack,
Ik vind jouw stuk over probiotica erg interessant, vooral omdat ik zelf last heb van een spastische darm/PDS. Mij is echter nooit verteld wat ik dan moet doen of laten. Ik ben nu zelf sinds een half jaar bezig met anders eten. Echter merk ik dat ik daar enorm van afval omdat ik nogal een snelle spijsvertering heb. Dus ik ben nu een beetje de weg kwijt:-) Daarnaast gebruik ik ook probiotica. Echter is mijn immuunsysteem verzwakt doordat ik al een jaar erg moe ben. Er lopen wat onderzoeken daarvoor. Het schijnt dat ik minder veel witte bloedlichaampjes aanmaak. Nu wil ik wel graag mijn immuunsysteem herstellen en bij maag en darmen helpen sterk te blijven. Is het dan wel raadzaam om probiotica te gebruiken? Ik heb begrepen dat je ook huiduitslag kan krijgen van probiotica. Daar heb ik wel last van. Of is dit een allergische reactie omdat mijn immuunsysteem verzwakt is? Ik gebruikte tot voor kort Orthica maar wil overstappen op Darmcare Pro van Bonusan. Alvast bedankt voor enige reactie en/of advies.
Hallo Niels,
Ik heb zelf ook een vrij snelle spijsvertering en wat bij mij goed werkt is het eten van ongezouten noten, heb je dat al geprobeerd? Aangezien noten rijk zijn aan calorieën is dat een ultieme snack voor iemand met een snelle stofwisseling. Verder wat je ook kunt proberen in plaats van probiotica supplementen is gewoon kefir drinken 's ochtends, dat is wat ik doe. Verder zijn gefermenteerde groene ook rijk aan levende bacteriën.
Tenslotte is het raadzaam om te kijken of je wel goed tegen gluten kunt. Gluten is eenmaal hard werk voor je spijsvertering om te verteren, probeer eens quinoa bijvoorbeeld en een periode glutenvrij te gaan. Kleine aanpassingen kan een groot verschil maken!
Hou me op de hoogte!
Ik eet al een tijdje geen gluten en ik laat melkproducten links staan. Sinds een paar maanden eet ik volgens het Paleoconcept (Oergondisch eten). Dat Kefir ken ik niet . Daar ga ik eens naar kijken. En verder zag ik op ergens op jou site VSL#3 staan. Ben ook benieuwd wat dat met mij doet.
Ik eet zeker ongezouten noten als snack. Maar mijn PDS helpt ook niet altijd mee:-)