Oververmoeidheid

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over oververmoeidheid deel 1: Intro oververmoeidheid

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt, geen zin of fut om gezellig te zijn en te moe om de ene voet voor de andere te zetten.

Wanneer iemand het iets rustiger aan doet gaat normaal gesproken vermoeidheid van zelf over.

Iets meer tijd voor jezelf, iets meer slapen en het probleem lost zichzelf op.

Iedereen is wel eens moe, soms weet je precies waarom of je moe bent en soms heb je geen flauw idee waarom. Moe zijn is een normaal verschijnsel. Als je bijvoorbeeld iemand hebt geholpen met verhuizen of erg hard heb gewerkt is moe zijn niet vreemd. Bij veel mensen gaat het na een nacht goed slapen weer gelijk een stuk beter.

Echter, wanneer de vermoeidheidsklachten erger worden en langere tijd aanwezig zijn dan hebben we het niet meer over ‘gewone vermoeidheid’. Dan is het mogelijk dat iemand last heeft van oververmoeidheid.

Oververmoeidheid is niet ineens met een keer goed slapen opgelost en kan zowel geestelijke als lichamelijke klachten veroorzaken.

Wat is de oorzaak van moe zijn?

Het is soms moeilijk om precies te zeggen wat nou precies het probleem is, aangezien er verschillende oorzaken zijn voor oververmoeidheid. Het kan bijvoorbeeld om een onderliggende lichamelijke afwijking gaan, depressiviteit, of misschien te lang en te hard werken.

Daarom is het voor veel mensen handig om een idee te hebben waardoor oververmoeidheid kan ontstaan zodat ze op die manier doorhebben of ze misschien last hebben van oververmoeidheid.

1. Lichamelijke oorzaken – Er zijn verschillende lichamelijke redenen voor oververmoeidheid. Als iemand echter denkt dat ze last hebben van oververmoeidheid is dit vaak enkel te testen door een laboratorium. Dit betekend dat mensen een bloedmonster afnemen en kijken of er bijvoorbeeld sprake is van diabetes, niet goed functioneren van de schildklier, of bloedarmoede.

2. Psychische oorzaak – Het is ook mogelijk dat oververmoeidheid slechts een psychische oorzaak heeft. De belangrijkste reden van oververmoeidheid in Nederland is stress, omdat veel mensen niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal niet goed voor zichzelf zorgen. De twee meest voorkomende psychische redenen achter oververmoeidheid zijn stress en depressie.

3. De manier van leven – Natuurlijk, misschien wel de belangrijkste bron van oververmoeidheid is hoe mensen hun dagelijks leven inplannen. Veel mensen hebben al last van vermoeidheid en krijgen te weinig rust, daarnaast leiden veel mensen een hectisch leven.

Doordat mensen weinig tijd voor zichzelf nemen en zich zowel lichamelijk en mentaal niet optimaal conditioneren bouwt de vermoeidheid steeds meer op, het stapelt zich uiteindelijk op tot oververmoeidheid. Het drinken van alcohol, gebruiken van drugs, te weinig lichamelijke beweging, en ongezond eten zijn allemaal oorzaken van toenemende vermoeidheid in Nederland.

Het is voor veel mensen een goed idee om rustmomenten in te plannen en minder gehaast te leven.

Waarschijnlijke oorzaken

Aangezien de oorzaken voor oververmoeidheid in de vorige drie categorieën kunnen worden gestopt is het ook wel handig om te weten wat de waarschijnlijke, mogelijke, en uitzonderlijke oorzaken zijn voor oververmoeidheid. Op dat moment kunnen de meeste mensen klein beginnen, problemen proberen op te lossen, en uiteindelijk zien of hun oververmoeidheid verbeterd.

Waarschijnlijke oorzaken van oververmoeidheid

1. Postvirale oververmoeidheid – Het is mogelijk dat mensen zich weken oververmoeid voelen na bijvoorbeeld de griep of klierkoorts. Vergeet niet dat een infectie vaak veel van het lichaam vergt.

2. Depressie – Vaak voelen mensen zich moe en futloos als ze last hebben van depressie.

3. Te weinig slaap – Als mensen niet genoeg slapen en dat elke avond weer doen, dan is het niet vreemd dat oververmoeidheid uiteindelijk een feit zal worden.

4. Stress – Stress in combinatie met slecht eten is voor veel mensen de reden achter hun oververmoeidheid. Vaak is het zelfs zo dat mensen in het weekend nog met hun werk bezig zijn of van andere dingen vinden dat ze het ‘moeten’ doen.

Mogelijke oorzaken van oververmoeidheid

  • Diabetes – Doordat het lichaam het lastig heeft om genoeg glucose te gebruiken is het mogelijk dat iemand zich constant moe voelt.
  • Problemen met de schildklier.
  • Anemie (bloedarmoede) – Bij bloedarmoede is het vaak zo dat mensen zich futloos voelen. Het is mogelijk dit te laten testen bij de dokter maar vaak is het zo dat als mensen een gezond dieet volgen ze zich al iets beter voelen.
  • Slaapziektes – Een van de boosdoeners is apnoe, hierbij stopt de ademhaling tijdelijk terwijl mensen slapen. Het is niet problematisch genoeg om wakker te worden, maar wel genoeg om de slaap te verstoren.

Uitzonderlijke oorzaken van oververmoeidheid

  • Langdurige ziektebeelden bijvoorbeeld hart- en nierziektes en kanker
  • Neurologische afwijkingen
  • Spierziektes
  • Hormonale afwijkingen


Symptomen van oververmoeidheid

Het probleem met oververmoeidheid is dat veel mensen het niet als zodanig identificeren. Vaak denken mensen dat het iets anders moet zijn, vooral omdat veel van de symptomen lijken alsof je gewoon slecht geslapen hebt of misschien last hebt van een griepje.

Dit zijn een paar van de belangrijkste symptomen van oververmoeidheid.

  • Na fysieke inspanning een slecht gevoel – Zodra iemand zich inspant hebben ze gelijk last van een malaisegevoel. Wat er precies mis is kunnen ze vaak moeilijk onder woorden brengen maar ze weten dat ze niet lekker in orde zijn. Vaak lijken de symptomen op een milde vorm van griep.
  • Een duf gevoel – Wanneer iemand het gevoel heeft dat ze de hele tijd met het hoofd in de wolken zitten, een gevoel dat ze zweven. Dit gevoel wordt ook vaak genoemd bij een fikse verkoudheid.
  • Een zere keel – gevoelige lymfeklieren in het halsgebied.
  • Hoofdpijn en/of spierpijn.
  • Een andere soort moeheid – Voor veel mensen is oververmoeidheid een andere soort moeheid dan wat ze ooit eerder hebben gevoeld.
  • Slapen maar niet uitrusten – Mensen gaan op tijd naar bed, slapen naar hun eigen menig genoeg maar komen niet uitgerust hun bed uit. Sommige mensen denken zelfs dat ze vermoeider wakker worden dan ze naar bed gaan.
  • Niet enkel motivatie – Het gaat niet slechts om “geen zin hebben” maar gaat erom dat mensen echt geen energie hebben. Het idee nergens zin in te hebben komen mensen met depressie vaak tegen, dit is net iets anders.
  • Slaapproblemen – Dit kunnen verschillende problemen zijn, vaak wakker worden, niet in slaap kunnen vallen ook al wil je best slapen, dit zijn allemaal voorbeelden van slaapproblemen bij oververmoeidheid.
  • Geheugen en/of concentratieproblemen – Veel mensen beginnen al snel door te krijgen dat ze problemen hebben met hun geheugen of concentratie. Ze kunnen dingen minder goed herinneren en komen er ook vaak achter dat het langer duurt om het juiste antwoord te vinden.
  • Snel geïrriteerd zijn – Mensen komen er vrij snel achter dat ze minder begripvol zijn, ze worden een stuk sneller geïrriteerd.

Neem nu je rust

Veel mensen zijn moe en futloos. Veel mensen zeggen “ik kom volgend weekend wel tot rust” maar eten tot die tijd nog een snelle hap omdat ze geen zin hebben om te koken en krijgen dan nog veel te weinig slaap. Oververmoeidheid is een daadwerkelijk probleem, dat vaak moeilijk te identificeren is.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
>Alles over vermoeidheid deel 2: Voeding en vermoeidheid

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik voel mij oververmoeid, ga morgen weer werken, na de echte griep, werk alleen in de nachtdienst, al jaren, slaap slecht, vraag me af of het toch verstandiger is om naar de dokter te gaan, heb jaren geleden in het Z.H. gelegen ivm de z.v.Pfeiffer in ernstige mate, dus ik weet wat vermoeidheid is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin
Share8