Immuunsysteem Versterken

Laatste Update: 14 november 2016

Immuunsysteem versterken deel 1

Deze week zal in het teken staan van het immuunsysteem en over hoe we ons immuunsysteem kunnen versterken. Je immuunsysteem is écht een wonderlijk mechanisme om je te beschermen tegen ziekte, bacteriën, maar ook chronische klachten. Het is de eerste lijn van verdediging tegen indringers die niet in het lichaam thuis horen.

Veel van mijn cursisten hebben de vraag:
‘’Wat kan ik doen om mijn immuunsysteem te versterken?’’

Het beste advies dat ik kan geven om je immuunsysteem te versterken ligt in je leefstijl. De eerste stap is dan ook om zoveel mogelijks suikers uit je dieet te verwijderen. Wist je dat na het eten van geraffineerde suikers het immuunsysteem na 20 minuten al verzwakt is? Het remt de aanmaak van witte bloedcellen (t-cellen). Mensen met een ongezonde leefstijl zijn daarom ook veel vaker ziek! Ik kan dit uit eigen ervaring zeker onderbouwen. Voordat ik mijn levensstijl op orde kreeg at ik veel suikers.

Je kent ze wel: lekkere koekjes, chocoladerepen, bergen met chips en suiker fruit drankjes. Niet geheel verwonderlijk als ik nu terugkijk was ik 4x per jaar écht flink ziek. Ik kreeg altijd een vervelende griep waardoor ik tenminste een week uit de roulatie was. Eveneens was ik genoodzaakt allerlei middelen uit de apotheker te nemen om de symptomen te verlichten.

Nu word ik nog steeds weleens ziek, maar lang niet zo extreem als eerder. Wanneer ik een griep voel opkomen neem ik wat extra immuunsysteem boosters (waar we het straks over gaan hebben) en meestal zijn de klachten binnen 2 dagen weer weg. Wat ik dan altijd ook doe is suikers in deze periode HELEMAAL uit mijn dieet te verwijderen. Want ik wil mijn immuunsysteem dan zo goed mogelijk helpen natuurlijk.

Maar wat is het immuunsysteem precies?

Het immuunsysteem is gemaakt van cellen die het lichaam beschermen tegen virussen en slechte micro-organismen de hele dag door. Het doel van je immuunsysteem is dan ook om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Een groot aantal ziekten wordt veroorzaakt door problemen die verband houden met het  falen van het immuunsysteem.Laten we echter eerst de rol van het immuunsysteem eens bekijken . Elk organisme dat ons lichaam aanvalt zal leiden tot infecties en ziekten en het is de plicht van je immuunsysteem om achter deze organismen aan te gaan en om ze te vernietigen voordat ze verdere schade kunnen aanrichten.

Daarom zal een persoon van wie de immuniteit sterk is niet snel ziek worden. Het klopt dat sommige mensen geboren zijn met een sterker immuunsysteem dan anderen. Maar gelukkig kun je heel veel doen om je immuniteit te verhogen.

Werking (t-cellen)

T-cellen zijn een bepaald type witte bloedcellen die van essentieel belang zijn voor het immuunsysteem en zijn de kern van adaptieve immuniteit, het systeem dat het lichaam immuunrespons op specifieke ziekteverwekkers laat reageren. De T-cellen zijn als soldaten die gericht indringers zoeken en vernietigen.Ze dragen bij aan de afweer op twee belangrijke manieren. Ze bieden hulp aan de complexe werking van het immuunsysteem, vergelijkbaar met de raad van bestuur die het bestuur helpt. Regulatoire T-cellen zijn verder essentieel voor het behoud van perifere tolerantie, het voorkomen van auto-immuunziekten en het beperken van chronische inflammatoire ziekten.

Immature T-cellen (T- stamcellen) migreren naar de thymus in de hals, waar ze volgroeien en splitsen in verschillende rijpe T-cellen en zo actief worden in het immuunsysteem in reactie op een hormoon thymosin genaamd en andere factoren. T-cellen die mogelijk worden geactiveerd tegen de lichaamseigen weefsels worden meestal gedood of gewijzigd tijdens dit maturatie proces.

Er zijn verschillende soorten rijpe T-cellen. Niet al hun functies zijn bekend. T-cellen kunnen stoffen, cytokines genaamd, zoals interleukines, verder de immuunrespons helpen stimuleren.

Waarom zo belangrijk?

Zoals ons afweermechanisme ons  tegen ziekten en kwalen beschermt, is ons immuunsysteem de hoeksteen om ons lichaam fit en gezond te houden. Sommige bacteriën of virussen vallen aan en ons  immuunsysteem stuurt de troepen naar de poorten der gezondheid ter verdediging om ziekte buiten te houden. Globulinen of B-cellen zijn de cellen belast met het circuleren van het bloed en het beheer van  aanvallen van indringers, terwijl de lymfocyten of T-cellen patrouilleren in het lichaam om alle vreemde materialen te beheersen en er zich van te ontdoen.

Voor sommige ongelukkige mensen is er een aantal erfelijke ziekten die ertoe leiden dat hun immuunsysteem niet goed functioneert. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door afwijkingen in de chromosomen, wat een tekort betekent in de productie van antilichamen globuline, T lymfocyten of beide. In dergelijke gevallen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het is mogelijk om te overleven met weinig immunoglobulinen zoals globuline. Deze kunnen aan een patiënt worden toegediend.

Maar een tekort aan witte bloedcellen is veel ernstiger en iedereen geboren met een dergelijke conditie sterft meestal jong aan een virale infectie.Zoals je ziet kan de eigen immuniteit van het lichaam een zeer belangrijke bescherming zijn tegen bepaalde vormen van infecties en ziekte. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Het is dus belangrijk om ons immuunsysteem te stimuleren.

Ziekte afweren

Het lichaam heeft een aantal componenten die allemaal samen werken om te vechten tegen ziekte. Als een component niet werkt, kan het systeem volledig falen. Als alternatief kan het beschadigd raken, gekaapt, en gemanipuleerd worden door ziekteverwekkers. Soms kan het lichaam "vrienden" en "vijanden" verwarren en andere cellen in het lichaam aanvallen van.

Er zijn 3 factoren waardoor een immuunsysteem verzwakt wordt

 1. De eerste grote groep wordt immunodeficiëntie genoemd, waarbij het lichamelijke afweer mechanisme  inactief wordt als gevolg van leeftijd, voeding, of overname zoals invoering van buitenlichamelijke ziekteverwekkers zoals HIV.
 2. Een andere categorie is auto-immuniteit, waarbij het lichaam geen onderscheid tussen zichzelf en vreemde pathogenen maakt. Als gevolg hiervan valt het vaak zichzelf aan, waardoor een soort zelfvernietiging ontstaat.
 3. Ten slotte is er overgevoeligheid, het lichaam gaat overreageren met een enorme respons, wat ervoor zorgt dat het eigen weefsel beschadigd raakt. Deze toestand wordt gekenmerkt door reacties op allergieën. Dit is een mechanisme waardoor anafylactische reacties ontstaan.Immuunsysteem ziekten komen dus met een set van complicaties die gevarieerd zijn en tegelijkertijd beperkt zijn.

De beste manier om de valkuilen van een slechte gezondheid in het immuunsysteem en dus ziekte te voorkomen is door middel van goede preventie van ziekten, versterking van je immuunsysteem, maar ook vroege opsporing. Vroege opsporing stelt ons in staat om te profiteren van de hedendaagse ontwikkelingen in de biologische wetenschappen.

Anti lichamen

Anti-lichamen

Een antilichaam is een immunoglobuline geproduceerd door een soort witte bloedcel, een plasma cel. Het is een groot Y-vormig eiwit in het immuunsysteem dat reageert op de aanwezigheid van antigenen zoals bacteriën of virussen. Elk antilichaam bevat een specifieke "paratoop" die de specifieke "epitoop" van het antigeen kan markeren. Onder dit bindingsmechanisme kan een antilichaam zijn doel neutraliseren met andere delen van het immuunsysteem.

Zij hebben bijgedragen aan het feit dat wetenschappers specifieke antilichamen kunnen produceren en hier specifieke voorwaarden aan kunnen stellen, en de mate van de reactie geeft de mate van de evolutionaire relatie weer. Deze methode kan de snelheid versnellen van het evolutionaire zoeken om ziekte te bestrijden. Als bijvoorbeeld een patiënt geïnfecteerd is met een virus, ka zijn lichaam automatisch een antilichaam aanmaken.

Als het antilichaam op tijd gedetecteerd is  kunnen de artsen de patiënt behandelen en hem uitharden tegen het virus alvorens het zich verspreidt.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

We worden elke dag aangevallen door de geaccumuleerde effecten van niet aflatende aanvallen die we oplopen door vervuiling, stress, slechte voeding, gebrek aan slaap, virussen, bacteriën, schimmels en andere indringers.

De sleutel om gezond en sterk te blijven is wanneer ons immuunsysteem in staat is effectief antilichamen (soort leger) te produceren die de gevolgen van virussen, bacteriën, schimmels en andere ongewenste indringers in ons lichaam bestrijden. Het immuunsysteem moet in balans zijn. Dat wil zeggen niet over  of onder actief. Dus het stimuleren van het systeem is normaal of over het algemeen ook niet nodig. Overactiviteit kan leiden tot allergieën en auto-immuniteitsaandoeningen.

Stay tuned... Morgen zal ik deel 2 online zetten

Immuunsysteem versterken deel 2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo
  Ik heb 'n paar maanden geleden te horen gekregen dat ik het syndroom van sjogren heb.
  Vraag me af of dat ik dan hetzelfde moet gaan doen .
  Zit ik dan in dezelfde groep die jullie hier beschrijven
  Gr Corrie

  1. Hallo Corrie,

   Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat je immuunsysteem overactief is en de eigen lichaamscellen 'aanvalt'. Dit artikel gaat over het versterken van je immuunsysteem, actiever maken. In jouw geval ben je meer gebaat bij het in balans brengen van je immuunsysteem, dus eigenlijk afzwakken van de activiteit.

   Jack

 2. Kan je als je 2x gordelroos hebt gehad, alsnog een injectie halen om e.e.a. in de toekomst te voorkomen?

  1. Hallo Yvon,

   Gevoelsmatig denk ik dat dat geen probleem hoeft te zijn, maar ik ben geen arts. Ik denk dat je deze vraag beter aan je behandelend arts kunt voorleggen.

   Succes,
   Jack

  2. Een uit grootmoeders doos:
   Een goede bekende, een vrouw van in de negentig, had daar het volgende voor: een koerdijf in een kooitje boven de deur in de huiskamer. Het beestje werd oud en overleed. Voor dat ze het beestje had had ze gordelroos. Toen het beestje dood was kreeg ze de gordelroos in ernstige maten terug. Direct nadat ze weer een koerduif had genomen verdween de gordelroos.
   Het is een wonderlijk verhaal. De vrouw leeft nog steeds, is ver in de negentig en heeft geen (last van) gordelroos.

   1. Hoi Pim,

    Hoe vreemd ze ook klinken, en hoe onverklaarbaar ze ook lijken te zijn....de trucjes uit grootmoeders doos blijken soms effectiever dan we willen geloven.
    Is er iemand die last heeft van gordelroos en dit wil proberen? Het kan in ieder geval geen kwaad.

    Ik hoor het graag,
    Jack

 3. Hallo
  Ik heb een te snelle schildklier,dus een immuunziekte. Is mijn immuunsysteem te sterk dan? Ik ben snel verkouden, heb 2x over iets ernstigs gehad...wil graag mijn immuunsysteem versterken? Hoe zit het bij een schildklieraandoening?

  1. Hoi Esra,

   Dit klinkt een beetje tegenstrijdig: Een overactief immuunsysteem proberen om nog sterker te maken.
   Een tijdje terug kwam ik een heel interessant artikel tegen over schildklieraandoeningen, waar ook dit probleem zijdelings in behandeld wordt.
   Het artikel vind je hier

   Jack

 4. Hoi,

  Ik heb nu voor de 2e keer Alopecia Areata. Met de 1e keer had ik ongeveer 80% mijn haar verloren. Ik wil ervoor zorgen dat dit mij niet nogmaals overkomt. Hoe kan ik dit aanpakken?

  Gr.
  Gul

  1. Hallo Gul,

   Ik begrijp heel erg goed je wens, maar hierin zal ik je moeten teleurstellen. Aangezien deze aandoening de haarwortels aantast wordt de groei van het haar geblokkeerd. En als er nog haren groeien, dan breken deze heel gemakkelijk af. Een afdoende en bewezen werkzame behandeling hiervoor is niet voorhanden. De medische wereld is hierover erg verdeeld.

   Met andere woorden, zolang de aandoening voortduurt, zullen er kale plekken optreden. Dat is inherent aan de aandoening.

   Groet,
   Jack

  2. Hoi Gul,

   Misschien kan het boek van Hulda Clark je een uitkomst bieden. Het boek heet "the cure for all diseases." Het boek mag gratis gedownload worden. Ik heb een linkje voor je erbij gezet.
   http://alternativa-za-vas.com/support-files/cure_for_all_diseases.pdf

   Zorg ervoor dat je om de zoveel tijd je lichaam ontgift (cleans). Ontgif je darmen, lever, gal, nieren en bloed. De reingingskuren kan je lezen in het boek van Hulda clark en op http://www.heelnatuurlijk.nl kun je kuren aanschaffen. Kijk onder het kopstukje detox-info.

   Ook kun je op http://www.clarknederland.nl kijken voor meer informatie, boeken, dvds en kuren.
   Ik hoop dat het helpt.

   Bless.

   1. Hoi Deeveejee,
    Heel erg bedankt voor je reactie en voor de link. Ik heb ondertussen wet cupping therapie ondergaan. Deze therapie kan ik echt iedereen aanraden! Mijn haaruitval is direct gestopt! Ik ben zo opgelucht en voel me zo energieker nu.
    Ik ben wel benieuwd wat jij hebt gestuurd dus ik ga dat nu ook wel even checken. Bedankt!

    Groetjes,
    Gul

 5. Hallo mijn immuunsysteem is naar de knoppen zeg maar.Na lange tijd is er uit gekomen dat ik de heliobacter bacterie heb met alle symptomen van dien.Kuur gekregen die als bacteriën heeft gedood is weer terug vermoed ik.nu in korte tijd mijn regenboogvlies ontsteking terug,oorontsteking en nu blaasontsteking gebruik probiotica voor balans maar wordt hier knettergek van ben of was nooit ziek.Hoe gaan weidt aan pakken ,Starte met geen suiker te gebruiken?Weten jullie hoe ik mijn immuunsysteem kan herstellen ?Vast bedankt

 6. Hallo , ik heb bronchiale astma al van mijn kinderjaren , is mijn immuunsysteem dan te goed omdat ik op alles zo snel reageer en hoe kan ik mijn immuunsysteem versterken

 7. Hallo ik kamp al van oktober met netelroos , nu sta ik sinds paar maanden op dieet waarbij ik alles moet eten wat mijn aders niet openzet en alles moet laten wat ze wel open zet .
  Nu voorlopig gaat het wel maar nu ben ik deze week ziek geweest en had er terug meer last van .. mijn inmmuunsysteem is niet goed meer ik doe al van alles maar wat is echt goed om immuunsysteem een duwtje in de rug te geven

 8. zeer interessant artikel. Over immuunsysteem is er inderdaad weinig te vinden op indernet. Bedankt hiervoor

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share