Immuunsysteem versterken deel 1

2016-11-14T10:48:48+01:00augustus 11th, 2012|Immuunsysteem Versterken|18 Reacties

Laatste update: door

Deel 1: Inleiding Immuunsysteem

Deze week zal in het teken staan van het immuunsysteem en over hoe we ons immuunsysteem kunnen versterken. Je immuunsysteem is écht een wonderlijk mechanisme om je te beschermen tegen ziekte, bacteriën, maar ook chronische klachten. Het is de eerste lijn van verdediging tegen indringers die niet in het lichaam thuis horen.

Veel van mijn cursisten hebben de vraag:
‘’Wat kan ik doen om mijn immuunsysteem te versterken?’’

Het beste advies dat ik kan geven om je immuunsysteem te versterken ligt in je leefstijl. De eerste stap is dan ook om zoveel mogelijks suikers uit je dieet te verwijderen. Wist je dat na het eten van geraffineerde suikers het immuunsysteem na 20 minuten al verzwakt is? Het remt de aanmaak van witte bloedcellen (t-cellen). Mensen met een ongezonde leefstijl zijn daarom ook veel vaker ziek! Ik kan dit uit eigen ervaring zeker onderbouwen. Voordat ik mijn levensstijl op orde kreeg at ik veel suikers.

Je kent ze wel: lekkere koekjes, chocoladerepen, bergen met chips en suiker fruit drankjes. Niet geheel verwonderlijk als ik nu terugkijk was ik 4x per jaar écht flink ziek. Ik kreeg altijd een vervelende griep waardoor ik tenminste een week uit de roulatie was. Eveneens was ik genoodzaakt allerlei middelen uit de apotheker te nemen om de symptomen te verlichten.

Nu word ik nog steeds weleens ziek, maar lang niet zo extreem als eerder. Wanneer ik een griep voel opkomen neem ik wat extra immuunsysteem boosters (waar we het straks over gaan hebben) en meestal zijn de klachten binnen 2 dagen weer weg. Wat ik dan altijd ook doe is suikers in deze periode HELEMAAL uit mijn dieet te verwijderen. Want ik wil mijn immuunsysteem dan zo goed mogelijk helpen natuurlijk.

Maar wat is het immuunsysteem precies?

Het immuunsysteem is gemaakt van cellen die het lichaam beschermen tegen virussen en slechte micro-organismen de hele dag door. Het doel van je immuunsysteem is dan ook om je lichaam gezond te houden en infecties te voorkomen. Een groot aantal ziekten wordt veroorzaakt door problemen die verband houden met het  falen van het immuunsysteem.Laten we echter eerst de rol van het immuunsysteem eens bekijken . Elk organisme dat ons lichaam aanvalt zal leiden tot infecties en ziekten en het is de plicht van je immuunsysteem om achter deze organismen aan te gaan en om ze te vernietigen voordat ze verdere schade kunnen aanrichten.

Daarom zal een persoon van wie de immuniteit sterk is niet snel ziek worden. Het klopt dat sommige mensen geboren zijn met een sterker immuunsysteem dan anderen. Maar gelukkig kun je heel veel doen om je immuniteit te verhogen.

Werking (t-cellen)

T-cellen zijn een bepaald type witte bloedcellen die van essentieel belang zijn voor het immuunsysteem en zijn de kern van adaptieve immuniteit, het systeem dat het lichaam immuunrespons op specifieke ziekteverwekkers laat reageren. De T-cellen zijn als soldaten die gericht indringers zoeken en vernietigen.Ze dragen bij aan de afweer op twee belangrijke manieren. Ze bieden hulp aan de complexe werking van het immuunsysteem, vergelijkbaar met de raad van bestuur die het bestuur helpt. Regulatoire T-cellen zijn verder essentieel voor het behoud van perifere tolerantie, het voorkomen van auto-immuunziekten en het beperken van chronische inflammatoire ziekten.

Immature T-cellen (T- stamcellen) migreren naar de thymus in de hals, waar ze volgroeien en splitsen in verschillende rijpe T-cellen en zo actief worden in het immuunsysteem in reactie op een hormoon thymosin genaamd en andere factoren. T-cellen die mogelijk worden geactiveerd tegen de lichaamseigen weefsels worden meestal gedood of gewijzigd tijdens dit maturatie proces.

Er zijn verschillende soorten rijpe T-cellen. Niet al hun functies zijn bekend. T-cellen kunnen stoffen, cytokines genaamd, zoals interleukines, verder de immuunrespons helpen stimuleren.

Waarom zo belangrijk?

Zoals ons afweermechanisme ons  tegen ziekten en kwalen beschermt, is ons immuunsysteem de hoeksteen om ons lichaam fit en gezond te houden. Sommige bacteriën of virussen vallen aan en ons  immuunsysteem stuurt de troepen naar de poorten der gezondheid ter verdediging om ziekte buiten te houden. Globulinen of B-cellen zijn de cellen belast met het circuleren van het bloed en het beheer van  aanvallen van indringers, terwijl de lymfocyten of T-cellen patrouilleren in het lichaam om alle vreemde materialen te beheersen en er zich van te ontdoen.

Voor sommige ongelukkige mensen is er een aantal erfelijke ziekten die ertoe leiden dat hun immuunsysteem niet goed functioneert. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door afwijkingen in de chromosomen, wat een tekort betekent in de productie van antilichamen globuline, T lymfocyten of beide. In dergelijke gevallen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Het is mogelijk om te overleven met weinig immunoglobulinen zoals globuline. Deze kunnen aan een patiënt worden toegediend.

Maar een tekort aan witte bloedcellen is veel ernstiger en iedereen geboren met een dergelijke conditie sterft meestal jong aan een virale infectie.Zoals je ziet kan de eigen immuniteit van het lichaam een zeer belangrijke bescherming zijn tegen bepaalde vormen van infecties en ziekte. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Het is dus belangrijk om ons immuunsysteem te stimuleren.

Ziekte afweren

Het lichaam heeft een aantal componenten die allemaal samen werken om te vechten tegen ziekte. Als een component niet werkt, kan het systeem volledig falen. Als alternatief kan het beschadigd raken, gekaapt, en gemanipuleerd worden door ziekteverwekkers. Soms kan het lichaam "vrienden" en "vijanden" verwarren en andere cellen in het lichaam aanvallen van.

Er zijn 3 factoren waardoor een immuunsysteem verzwakt wordt

  1. De eerste grote groep wordt immunodeficiëntie genoemd, waarbij het lichamelijke afweer mechanisme  inactief wordt als gevolg van leeftijd, voeding, of overname zoals invoering van buitenlichamelijke ziekteverwekkers zoals HIV.
  2. Een andere categorie is auto-immuniteit, waarbij het lichaam geen onderscheid tussen zichzelf en vreemde pathogenen maakt. Als gevolg hiervan valt het vaak zichzelf aan, waardoor een soort zelfvernietiging ontstaat.
  3. Ten slotte is er overgevoeligheid, het lichaam gaat overreageren met een enorme respons, wat ervoor zorgt dat het eigen weefsel beschadigd raakt. Deze toestand wordt gekenmerkt door reacties op allergieën. Dit is een mechanisme waardoor anafylactische reacties ontstaan.Immuunsysteem ziekten komen dus met een set van complicaties die gevarieerd zijn en tegelijkertijd beperkt zijn.

De beste manier om de valkuilen van een slechte gezondheid in het immuunsysteem en dus ziekte te voorkomen is door middel van goede preventie van ziekten, versterking van je immuunsysteem, maar ook vroege opsporing. Vroege opsporing stelt ons in staat om te profiteren van de hedendaagse ontwikkelingen in de biologische wetenschappen.

Anti lichamen