Stress

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over stress deel 1: Introductie

Mensen zeggen steeds vaker dat ze last hebben van stress, dat ze ‘gestrest’ zijn maar het feit is dat stress meer is dan af en toe je niet lekker voelen, het heeft een duidelijke oorzaak en is een echt probleem. Te veel stress teistert onze samenleving en zorgt voor verschillende fysieke en mentale problemen, problemen waarvan men nooit zou denken dat het door stress komt. Wat is stress precies en wat zijn de oorzaken van stress?

Wat is stress precies?

Stress is een respons van het lichaam op bepaalde eisen van binnen en buiten het lichaam. Sommige mensen denken dat stress alleen maar door slechte dingen komt maar dat is niet waar, stress kan worden veroorzaakt door zowel goede als slechte ervaringen. Zodra mensen zich ‘gestrest’ voelen door iets wat om hun heen gebeurt dan reageert het lichaam daar op. De reactie van het lichaam is dan om chemische stoffen in het bloed vrij te geven waardoor iemand meer energie en kracht heeft. Dit kan een goede zaak zijn wanneer stress wordt veroorzaakt door fysiek gevaar, want het lichaam geeft je de energie en kracht om het gevaar te ontlopen of te ontvluchten.

Dit kan echter ook problematisch werken. Wanneer iemand stress ervaart als een reactie op iets emotioneels, dan is er geen uitlaatklep voor deze extra energie en kracht die het lichaam ineens heeft. Daarom praten experts vaak over 'goede' of 'positieve' stress en 'slechte' of 'negatieve' stress

Wat zijn oorzaken voor stress?

Er zijn veel verschillende dingen die stress kunnen veroorzaken –het kan iets fysieks zijn (zoals de angst voor iets gevaarlijks) of emotioneels zijn (bijvoorbeeld je zorgen maken over familie of werk). Vaststellen wat de mogelijke oorzaak van stress is voor veel mensen vaak de eerste stap in het leren hoe ze beter om kunnen gaan met stress. Een paar van de meest voorkomende oorzaken van stress zijn:

 • Overleving stress - Je hebt misschien wel eens de uitdrukking "vechten of vluchten” gehoord. Dit is een veel voorkomende reactie op gevaar bij zowel mensen als dieren. Als je bang bent dat iets of iemand jouw fysiek pijn kan doen, dan reageert het lichaam  met een extra hoeveelheid energie. Op dat moment ben je beter in staat om de gevaarlijke situatie aan te gaan (vechten) of te ontsnappen (vluchten). Dit is overleving stress.
 • Interne Stress – Soms merk je dat je jezelf zorgen maakt over dingen waar je niet iets aan kan doen of misschien merk je dat je je zorgen maakt zonder daar een duidelijke reden voor te hebben. Dit is interne stress en het is een van de belangrijkste soorten stress om te begrijpen en proberen te beheersen. Interne stress betekent eigenlijk dat iemand gestrest raakt om zichzelf. Dit gebeurt vaak wanneer we ons zorgen maken over dingen die we niet kunnen beheersen of onszelf in situaties laten lokken waarvan we weten dat het stress gaat opleveren. Sommige mensen raken verslaafd aan de gehaaste en gespannen levensstijl die het gevolg is wanneer iemand zichzelf constant onder stress zet. Deze mensen zijn vaak op zoek naar stressvolle situaties en voelen stress bij dingen die voor de meeste mensen niet stressvol zijn.
 • Omgeving Stress – Dit soort stress is een reactie op de dingen om je heen die stress kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan lawaai, drukte, werkdruk of familie. Het identificeren van deze factoren geeft iemand de kans om ze te vermijden of beter met deze factoren om te gaan. Dat zal helpen het stress niveau laag te houden.
 • Vermoeidheid en overwerkt– Dit type stress bouwt zichzelf gedurende een lange tijd en kan een flinke tol op het lichaam eisen. Het kan worden veroorzaakt door te veel of te hard te werken op het werk, tijdens school of wanneer je thuis bent. Het kan ook worden veroorzaakt wanneer je niet goed weet hoe je jouw tijd het beste kan beheren of als je nooit eens de tijd neemt voor wat rust en ontspanning. Dit kan een van de moeilijkste vormen van stress zijn om te vermijden omdat veel mensen het gevoel hebben dat deze vorm van stress buiten hun controle staat.

Hoeveel stress is teveel?

Omdat stress veel schade kan veroorzaken is het belangrijk om te weten hoeveel stress jouw lichaam precies aankan. Maar hoe veel stress "te veel"is verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen gemakkelijk vijf, zes, of zeven tegenvallers verwerken terwijl andere mensen bij de eerste tegenslag al niet meer weten wat ze doen moeten. Sommige mensen lijken zelfs beter te functioneren met de opwinding en uitdaging die een levensstijl met veel stress met zich mee brengt. Het vermogen om stress te verdragen hangt af van vele factoren, bijvoorbeeld de kwaliteit van mensen om iemand heen, de algemene kijk op het leven die ze hebben, emotionele intelligentie en genetica.

Dingen die het stress verdraagzaamheid niveau beïnvloeden

 • Het ondersteunend netwerk – Een sterk netwerk van begripvolle en ondersteunende vrienden en familieleden is een enorme buffer tegen de dagelijkse hoeveelheid stress die iemand voelt. Hoe eenzamer en geïsoleerder iemand is, hoe groter de kans is dat ze erg kwetsbaar zijn voor stress.
 • Het gevoel van controle – Wanneer iemand vertrouwen heeft in zichzelf en voelt dat ze het vermogen hebben om bepaalde problemen zelf te kunnen oplossen, dan is het makkelijker om stress niet al te serieus te nemen. Mensen die gevoelig zijn voor stress denken vaak dat dingen buiten hun controle staan.
 • Je houding en kijk op het leven – Mensen die goed tegen stress kunnen hebben vaak een optimistische houding. Dit soort mensen heeft vaak de neiging om uitdagingen te aanvaarden, hebben een goed gevoel voor humor, en accepteren dat verandering een deel van het leven is. Door deze kijk op het leven is het mogelijk om bepaalde problemen van zich af te laten glijden.
 • Het vermogen om goed met emoties om te gaan – Mensen zijn kwetsbaar voor stress als ze niet weten hoe ze zichzelf moeten kalmeren en weer positief kunnen worden op het moment dat ze verdrietig, boos of bang zijn. De mogelijkheid om emoties in balans te brengen helpt bij het oplossen van eventuele problemen.
 • Kennis en voorbereiding - Hoe meer iemand weet over een stressvolle situatie waarin ze zich bevinden, met inbegrip van hoe lang deze situatie zal duren en wat ze kunnen verwachten, hoe gemakkelijker het zal zijnom deze situatie positief op te vatten. Wanneer iemand met een realistisch beeld een operatie ondergaat dan iseen pijnlijk herstel minder traumatisch dan wanneer iemand verwacht dat ze onmiddellijk weer kunnen rondrennen.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:

Alles over stress deel 2: Gezondheidsklachten

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack .

  Wat fijn dat je nog steeds aan me denkt , hartelijk dank daarvoor.
  Heel fijn dat je iets schrijft over stress ik weet hoe dat voelt echt niet fijn .
  Maar door er over te vertellen ,ben ik heel blij dat te lezen , hier kan ik wel iets mee hoor .
  Dank je wel voor het versturen hiervan.
  Jack ik wens je een fijne dag .
  met natuurlijk heel veel gezondheid.
  Hartegroetjes Leny.

 2. Stress veranderd subtiel de chemie in je hersens en dit zorgt voor een dis balans.

  Bij een langdurige stress zal paniek en angstgevoelens het gevolg zijn, en deze kunnen uitmonden in angst en paniek aanvallen. Stress zorgt ervoor dat energie toevoer naar je hersens en de rest van je lichaam worden geblokkeerd.

  het is belangrijk om te luisteren naar je geest en lichaam wanneer deze sensaties en informatie aan je door geven. belangrijk is van de automatische piloot af te stappen en in het hier en nu te leven. Mindfulness is een prima hulp bij stress en zelf vervreemding door stress.

  Cor

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share