__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Voedingsadvies

Laatste Update: 14 maart 2018

21 gezondheidsvoordelen van rauw cacao

4.9
(10)

De voordelen van cacao zijn echt fantastisch: het kan je geheugen verbeteren, je gevoel van gelukzaligheid vergroten, je kans op hartaandoeningen verminderen, je vet helpen verliezen, je immuniteit vergroten en je veel energie geven.

De Inca's beschouwden het als de drank der goden, een associatie die uiteindelijk ook de wetenschappelijke naam aan de cacaoboom gaf, Theobroma cacao, wat is opgebouwd uit de Griekse woorden theo (god) en broma (drank).

Het zal je misschien verbazen om te horen dat rauw cacao bijna vier keer zoveel antioxidanten bevat als reguliere bewerkte pure chocolade, twintig keer meer dan bosbessen en 119 keer meer dan bananen.

De rauwe (natuurlijk gefermenteerde) cacao en de bewerkte chocolade, die wordt verkocht in repen en blokken, zijn twee volledig gescheiden voedingsmiddelen. Bewerkte chocolade wordt gemaakt met geroosterde cacao, suiker, melk en andere ingrediënten, die het in een vast voedingsmiddel veranderen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de toevoeging van zuivelproducten de opname van antioxidanten in chocolade daadwerkelijk blokkeert. Hoewel bewerkte chocolade misschien heerlijk smaakt, worden de voordelen van cacao alleen in de onbewerkte vorm aangetroffen.

Hoe smaakt rauw cacao?

De meeste natuurlijke cacao die er vandaag de dag beschikbaar is, heeft een gistingsproces ondergaan dat de bitterheid wegneemt. Zowel rauw cacaobonen als de gepelde cacaobonen ondergaan het fermentatieproces, dat de antioxidanten conserveert. Als je voor de eerste keer cacao eet, raden we je aan om natuurlijk gefermenteerde rauw cacaobonen te gebruiken.

Het cacao in een chocoladereep is als zodanig niet 'ongezond'. De belangrijkste factor, die het minder gezond maakt, is de suiker die eraan wordt toegevoegd om een ​​standaard chocoladereep te kunnen maken. Ook is het zo dat wanneer cacao wordt geroosterd om een ​​standaard chocoladereep te kunnen maken, je wat van de antioxidante flavonoïden, de gunstige enzymen en andere voedingsstoffen verliest - wat natuurlijk niet gebeurt bij rauw cacao of rauwe chocolade.

Maar hoe weet je nu dat de donkere chocolade ook 99% cacaobestanddelen heeft? Cacaobestanddelen zijn wat overblijft nadat de cacaoboter (de olie in de cacaoboon) is gescheiden van de gemalen rauw cacaobonen. Cacaobestanddelen worden gebruikt om cacaopoeder van te maken. 'Rauw cacao' kan betrekking hebben op de hele bonen, de vaste stoffen of het poeder, zolang het tijdens de bewerking maar niet wordt verhit. Het is dit verhittingsproces dat ervoor zorgt dat er een deel van de voedingsstoffen verloren gaan.

Kan rauw cacao ooit net zo lekker smaken als chocolade?

Nou, het zal nooit helemaal zoals chocolade smaken, tenzij je zoveel suiker toevoegt, dat je je net zo goed de energie en het geld kunt besparen en meteen naar goedkopere soorten kunt grijpen.

Er zijn echter wel een aantal manieren om rauw cacao te gebruiken. Je kunt het natuurlijk als kant-en-klare rauwe chocoladerepen kopen, maar deze bevatten vaak een natuurlijke zoetstof zoals agave-nectar of kokossuiker om het lekker te maken.

Als je de gepelde bonen (gewoon stukjes hele rauw cacaoboon) of cacaopoeder koopt, kun je dat om de bittere smaak van de cacao in evenwicht te brengen het beste mengen met iets dat al een natuurlijke zoetheid heeft. Meng de bonen bijvoorbeeld met wat noten en gedroogd fruit, zoals goji-bessen als lekker tussendoortje of meng ze door je smoothies. Je kunt de cacaopoeder ook toevoegen aan smoothies of zelfs chocoladeroomijs van de rauw cacao maken door dit te mengen met bevroren bananen, cacaopoeder en cacaobonen.

21 voordelen van het eten van rauw cacao

Voel je gelukkig met rauw cacao

Op sommige dagen moet je gewoon je gelukzaligheid zoeken en cacao is dan één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt consumeren. Cacao bevat de stemmingsverbeteraar anandamide - die ook wel bekend staat als de gelukzaligheidsmolecule en je een gevoel van euforie geeft.

Gebruik het als een afrodisiacum

Een andere stemmingsverbeterende verbinding, die in cacao wordt gevonden, is PEA of phenethylamine, dat de afgifte van endorfines en aangename opiumachtige neurochemicaliën triggert. Deze komen vaak vanzelf vrij als we verliefd worden en tijdens seksuele activiteiten. (Het enige andere voedsel op aarde dat PEA bevat is de blauwgroene alg.)

Bovendien verbeteren deze chemicaliën het libido, wat waarschijnlijk de reden is waarom chocolade zo populair is op Valentijnsdag of als een teken van liefde.

Balanceer hormonale stemmingswisselingen

Cacao verhoogt het gehalte van serotonine in de hersenen, dat een hersenstof is waardoor je je goed gaat voelen. Wanneer vrouwen PMS ervaren, neemt het serotoninegehalte drastisch af. Het is bewezen dat de voordelen van cacao de hersenfuncties verhogen en de gevoelens van welzijn herstellen.

Bescherm je hart en voorkom het krijgen van hart- en vaatziekten

Flavanolen, een ontstekingsremmende en hart-beschermende antioxidant die wordt aangetroffen in rauw cacao, kan je beschermen tegen hart- en vaatziekten, het risico op het krijgen van een beroerte verminderen en de bloedcirculatie helpen te verbeteren.

Cacao bevat meer dan 700 verbindingen en de complexe antioxidanten, die erin worden aangetroffen en die bekendstaan ​​als polyfenolen, helpen ook het 'slechte cholesterol' te verminderen en verharding van de bloedvaten te voorkomen.

Het is verbijsterend om te weten dat geen enkel medicijn op de markt in de buurt komt van de beschermende voordelen van cacao.

Rauw cacao kan de vorming van bloedstolsels voorkomen

Wetenschappers hebben ontdekt dat cacao het bloed verdunt en de vorming van bloedstolsels kan voorkomen. Deze bevinding laat zien dat het eten van rauw cacao net zo goed is als het nemen van een aspirine per dag.

Rauw cacao kan vroegtijdige veroudering voorkomen

De polyfenol-antioxidanten in cacao behoren tot dezelfde groep antioxidanten als die in groene thee en in rode wijn worden gevonden. Deze anthocyanines (te vinden in donkere vruchten) en catechines (te vinden in groene thee) beschermen onze cellen tegen voortijdige oxidatie of vernietiging en kunnen ons langer jong houden.

Een kop warme cacao voor de maaltijd kan je helpen om vet te verliezen

Dit komt door de MAO-remmers in cacao, die de eetlust doen afnemen.

MAO-remmers worden vaak aangetroffen in producten voor gewichtsverlies. Maar de unieke MAO’s, die van nature in cacao zitten, zorgen ervoor dat er meer serotonine in de hersenen zal gaan circuleren. Eet niet meer dan 40 gram of vier volle theelepels cacao per dag.

Als je de smaak van cacao te sterk of te bitter vindt, voeg er dan kokosmelk, rijst of notenmelk aan toe. Vermijd zuivel, omdat dat de absorptie van antioxidanten zal voorkomen.

Door het rustig te verwarmen en je eigen heerlijke warme cacaodrank te maken, laat je meer antioxidanten vrijkomen en verhoog je de eetlustremmende eigenschappen.

Voeg ook eens een theelepel cacaopoeder toe aan een kopje koffie of heet water en drink dit 10-15 minuten voor je volgende maaltijd. Wie heeft er dan nog die gevaarlijke dieetpillen nodig? Wij niet.

Rauw cacao geeft je veel energie

Rauw cacao geeft je door één van de hoogste concentraties magnesium, die in deze natuurlijke voedselbron wordt aangetroffen, veel energie en bestrijdt vermoeidheid. Magnesium helpt je ook te beschermen tegen osteoporose, vermindert de ontwikkeling van diabetes Type II en het verlaagt de bloeddruk.

 • Rauw cacaopoeder (2 eetlepels) bevat 52mg of 14% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
 • Rauwe gebroken cacaobonen of -bonen bevatten per 100 gram 272mg of 65% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
 • De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor magnesium voor mannen is 420mg en voor vrouwen is dit 320mg

Rauw cacao is goed voor je haar

Krijg met deze geweldige bron van zwavel glanzend haar, sterke nagels en verbeter de gezondheid van je lever en je alvleesklier.

Verlaagt op natuurlijke wijze je bloeddruk

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 470 mannen bleek dat patiënten, die elke avond een kleine hoeveelheid cacoa aten, door de voordelen van dit voedingsmiddel hun bloeddruk op een natuurlijke manier konden verlagen.

Rauw cacao vermindert de insulineresistentie

De antioxidanteigenschappen van cacao bleken ook bij mensen met een verstoorde glucosetolerantie en bij rokers de insulineresistentie en de gevoeligheid te kunnen verminderen.

Rauw cacao is goed voor je nieren

Cacao heeft de capaciteit om het functioneren van de nieren te helpen verbeteren en de darmfunctie te stimuleren.

Reset met cacao je metabolisme en herstel je innerlijke balans

Het onvoldoende binnenkrijgen van antioxidanten via je dieet, kan op de lange termijn gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Uit een Zwitsers onderzoek uit 2009 bleek dat cacao in minder dan twee weken de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagde, het metabolisme verbeterde en zelfs voor een verbeterde darmflora zorgde.

Voorkom verbranding door de zon

Uit een recent onderzoek, dat is uitgevoerd door Londense wetenschappers, bleek dat deelnemers die 12 weken lang 20 gram cacao aten in staat waren om twee keer zo lang, als degenen die dat niet deden, in de zon te blijven, zonder te verbranden.

Krijg een stralende huid en verbeter ook de huidtextuur

In 2006 ontdekt wetenschappers dat vrouwen, die dagelijks een kopje cacao dronken met minstens 326 mg flavon, een betere huidtextuur hadden, een verbeterde microcirculatie ervaarden en een verhoogde zuurstofverzadiging en een verbeterde huidhydratatie hadden in vergelijking met degenen die dat niet deden. Roer wat cacaopoeder door je kopje koffie of voeg het toe aan een smoothie.

Als preventie tegen huidkanker

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat cacao je kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die kanker veroorzaken.

Bestrijd tandbederf

Uit recente onderzoeken is gebleken dat een extract van cacaopoeder zelfs effectiever was bij het voorkomen van het krijgen van gaatjes dan fluoride. Dit kristalachtige extract, dat vergelijkbaar is met cafeïne, helpt het tandglazuur te verharden.

Rauw cacao geneest hoest beter dan codeïne

De stof theobromine, die wordt gevonden in cacao, bleek hoest beter te kunnen stoppen dan codeïne of commerciële drankjes en pilletjes tegen hoest. Tijdens de onderzoeken is het equivalent van twee kopjes gebruikt. In feite ontdekte het Britse onderzoek dat codeïne slechts iets effectiever was dan de placebo om hoesten zonder bijwerkingen te kunnen voorkomen.

Verbetert de cognitieve functie en voorkomt de ziekte van Alzheimer

Uit een onderzoek bleek dat als mensen van middelbare leeftijd twee kopjes cacao per dag dronken, het geheugen verbeterde en de bloedtoevoer naar de hersenen flink verhoogd werd.

Rauw cacao helpt bij een goede spijsvertering

Dankzij de vezel die de spijsverteringsenzymen van het lichaam stimuleert en die wordt aangetroffen in rauw cacao, is er bij regelmatige consumptie van cacao een betere spijsvertering.

Rauw cacao bevat gezonde vetten

Ons lichaam heeft, in tegenstelling tot wat sommige artsen beweren, vet nodig. Vetten zijn de helpers die chemische reacties voor groei, immuunfunctie en de metabole functie veroorzaken. Gezonde vetten in rauw cacao lijken op het enkelvoudig onverzadigde vet dat in olijfolie wordt aangetroffen.

Tips voor het kopen van cacaopoeder

 • Ga op zoek naar gecertificeerde eerlijke producten. Er zijn veel geweldige merken om uit te kiezen en als je deze producten koopt draag je er aan bij dat werknemers een eerlijk loon krijgen.
 • Ga op zoek naar biologisch. Het klopt dat niet alle biologische cacao zo lekker smaakt als de niet-biologische, dus je zult een paar merken moeten testen om er achter zien te komen wat je het lekkerst vindt. Maar als je het kunt vinden, kies dan voor biologisch.
 • Zoek naar cacao met een hoger vetgehalte. Ja, dat heb je goed gelezen. De echt goede cacao die veel smaak heeft (en dus meer bevredigt en waar je ook niet zoveel van hoeft te gebruiken) heeft maar liefst 24% meer vet dan de goedkope soorten.
 • Zorg ervoor dat je ongezoet cacaopoeder koopt en let er dus goed op dat er geen suikers in zitten. Vermijd verpakkingen met het label ‘gemalen chocolade’, want dit zijn chocoladerepen die gemaakt zijn van poeder en toegevoegde ingredienten, die we juist willen vermijden. Zorg ervoor dat het enige ingrediënt cacao is.

Vijf manieren om elke dag cacao te gebruiken

De ultieme vochtinbrengende crème

Maak heerlijke zelfgemaakte bodybutter, die ruikt alsof je een eigen chocolaterie hebt geopend.

Ingrediënten:

 • 225 gram ongeraffineerde cacaoboter
 • 250 milliliter kokosolie

Bereidingswijze:

 • Roer alle ingrediënten goed door elkaar en smelt het au-bain-marie tot een glad mengsel. (Voorzichtig!).
 • Giet het dan over in een schone kom (een kom waarin je het kunt opkloppen) en koel het mengsel dan gedurende 20 tot 40 minuten in de vriezer. Het mengsel moet stevig zijn en stevig aanvoelen als je het aanraakt. Let er wel op dat het niet volledig solide wordt.
 • Klop het halfvaste mengsel 3-5 minuten op totdat er zichtbare witte pieken ontstaan. Het ziet er dan een beetje uit als dikkere slagroom.
 • Schep het mengsel in schone potjes en dek ze af met een dekseltje.
 • Koel de potjes met daarin het mengsel gedurende een uur in de koelkast.

LET OP: als je in een warmer klimaat leeft, kun je je mengsel beter in de koelkast bewaren, omdat het anders zou kunnen smelten. Als het per ongeluk wel smelt, kun je het weer opnieuw opkloppen.

Cacao ‘havermout’ om een glutenvrij en koolhydraatarm ontbijt mee te maken

Probeer eens cacao (namaak havermout) ontbijtpap klaar te maken als een lekker fudge-achtig alternatief voor gewone havermout. We kunnen geen genoeg krijgen van het eten van deze chocoladetaart als ontbijt. Het is bijna een chocoladetaartbeslag, maar toch gezond voor jou. Eén kommetje bevat, als je stevia gebruikt, ongeveer 150 calorieën.

Ingrediënten:

 • 65 gram kokosmeel
 • 1 eetlepel rauw cacaopoeder
 • 3 theelepels stevia of zoetstof naar keuze
 • 240 milliliter water

Bereidingswijze:

 • Meng het kokosmeel, de cacaopoeder en de stevia in een kom, die in de magnetron kan, goed door elkaar.
 • Voeg dan het water toe en roer er een glad en romig mengsel van.
 • Plaats het gedurende 2 minuten in de magnetron en roer het daarna even goed door. Als dat nodig is, kun je een eetlepel water toevoegen want de consistentie kan per merk dat je gebruikt verschillen. Plaats het daarna nog 1 minuut in de magnetron.
 • Laat het dan een paar minuten afkoelen en geniet ervan!

Power smoothie met cacao en bessen

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels rauw cacaobonen
 • 1 gepelde banaan
 • 1 eetlepel goji-bessen
 • 125 gram bevroren of rauwe frambozen
 • 240 milliliter kokosmelk of notenmelk
 • Handjevol ijs

Bereidingswijze

 • Doe alle ingrediënten samen in de mengbeker van de blender en blend het gedurende één minuut tot een romig en glad mengsel.

Ontspannend kopje cacao koffie voor twee

gezondheidsvoordelen rauw cacao

Ingrediënten:

 • 480 milliliter kokosmelk of cashewnotenmelk
 • 3 dadels zonder pit
 • 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
 • 3½ theelepel rauw cacaopoeder
 • 1 theelepel gemalen koffie (optioneel)

Bereidingswijze:

 • Doe alle ingrediënten samen in de mengbeker van een blender en blend alles gedurende 1 minuut totdat je een glad en romig mengsel krijgt.
 • Giet het mengsel dan over in een pannetje en verwarm het langzaam totdat het is opgewarmd.
 • Giet in daarna in mokken en geniet ervan.

 Steak met cacoabonen & groenten met knoflook

Ingrediënten voor de marinade op basis van cacao:

 • 2 theelepels cacaobonen (gemalen in een blender of in een keukenmachine) of cacaopoeder
 • 1 theelepel zeezout
 • 1 theelepel grove suiker, Lucuma of kokoskristallen
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder, kurkumapoeder en zwarte peper
 • ½ theelepel komijn en tijm (optioneel)
 • 2 grasgevoede steaks (ribeye, filet, biefstuk of zelfs gehakt)

Ingrediënten voor de groenten met knoflook:

 • 950 gram fijngehakte boerenkool of spinazie
 • 3 geplette teentjes knoflook
 • Zeezout en rode chilivlokken
 • 1 eetlepel of een scheutje verse citroen
 • 65 milliliter water
 • 2 eetlepels olijfolie, kokosolie of grasgevoede boter

Optionele stap: wij houden ervan onze steaks minimaal 5 uur of zelfs een hele nacht in een stuk keukenpapier of papier te wikkelen omdat het vlees dan een rijpere en droge smaak krijgt. Draai de steaks om de paar uur wel even om.

Bereidingswijze:

 • Doe alle kruiden samen in een kom (pas eventueel de verhoudingen naar smaak aan).
 • Wrijf dan de steaks gelijkmatig aan alle kanten in met het kruidenmengsel met daarin ook de cacao. Doe dit zo kort mogelijk voor het bereiden.
 • Grill of bak het vlees in een koekenpan. Als je het vlees in een koekenpan bakt, voeg dan een eetlepel kokosolie toe zodat de pan goed heet wordt en strooi vervolgens een beetje extra zout in de olie terwijl je het vlees de gaarheid naar wens geeft. Wij vinden dat de kokosolie de biefstuk mooi bruin maakt.
 • Als het vlees gaar is, haal je het uit de pan en bedek je het met folie.
 • Laat de steaks vijf minuten rusten.

Tijd om je groenten te gaan bereiden.

 • In een aparte pan laat je wat olie opwarmen.
 • Voeg dan vervolgens de uitgeperste knoflook en de rode chilivlokken toe en als de knoflook goudbruin is, voeg je de groenten en het water toe.
 • Roer de groenten af en toe om en als ze mooi van kleur en beetgaar zijn, zet je het vuur af.
 • Strooi dan wat zout en het sap van de citroen over de groenten.
 • Roer alles nog even goed door en serveer het met het vlees.

Je kunt eventueel ook nog wat cacaobonen over de salade heen sprenkelen, over je gebakken vlees strooien of in plaats van noten aan gerechten toevoegen.

Tot slot...

Cacao werd al door de Azteken als een heilig voedsel beschouwd en alleen gereserveerd voor volwassen mannen van hoge rang zoals bijvoorbeeld priesters, overheidsfunctionarissen, krijgers en militaire officieren. Men dacht dat het een té bedwelmende voeding zou zijn voor vrouwen en kinderen...

Zijn wij even blij dat men hier nu anders over denkt.

Sterker nog, je moet altijd wanneer je maar wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van cacao want dat is, zo blijkt nu, gezond.

Vergeet dat je beter geen folieverpakking kunt openen wanneer je zin hebt in een stukje chocolade. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke rauw cacao om van de maximale voordelen als een superfood te kunnen profiteren.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Mr. Hendriks,
  heb je artikel met veel interesse gelezen en moet toegeven dat ik moet verder zetten met wat ik reeds lang toepas, pure cacaopoederdrank als energiebooster en antioxidant ”dagelijks””te gebruiken.
  Ik volg ook zeer goed het bloedgroep dieet van Dr. d’Adamo “Ear wright for your type” en ben super gezond en oud en toon 15j jonger dan ik ben, te weten aan de reacties van álle bekenden.. ik heb ook nog alle kracht en ongelooflijk goe uithoudingsvermogen........
  Dank en beste groet,
  An

  1. Hoi An,

   Wat leuk om te horen dat u zo gezond bent! Cacaopoeder is echt een ware vondst zo zie je maar weer! en er 15 jaar jonger tonen kan ook helemaal geen kwaad! Houd ons op de hoogte van hoe het verder met u gaat!

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

februari 23, 2021

februari 16, 2021

februari 16, 2021

februari 11, 2021

februari 9, 2021

februari 8, 2021

32 Shares
Tweet
Pin2
Share30