Rosacea en Lupus : gelijkend maar toch verschillend
De vorm van rosacea die het vaakst verward wordt met lupus is granuleuze (korrelige) rosacea (GR). Dit is een variant van rosacea die gekenmerkt wordt door een uitbraak van geelbruine of roodbruine papels over het gelaat. Ongeveer 10% van alle mensen die rosacea ontwikkelen krijgt deze vorm ervan.
Deze rosacea is vaak moeilijk te onderscheiden van andere granuleuze huidziekten in het gelaat, zeker de vorm van lupus die een roodheid en jeukerig gevoel in het gelaat veroorzaakt lijkt hier heel erg op. Als je lupus hebt valt je immuunsysteem gezonde cellen en weefsels aan. Dit kan je gewrichten en spieren treffen maar ook je bloedvaten of organen. Er zijn veel vormen van lupus maar de meest voorkomende is lupus erythematosus, deze treft het hele lichaam. Iedereen kan lupus krijgen maar vrouwen lopen het meeste risico.
Er bestaat geen test om lupus op te sporen en er is geen remedie tegen. Maar met een aantal veranderingen in de leefwijze van de patiënten en medicijnen zijn de symptomen wel onder controle te krijgen.
Tuberculose?
Vroeger werd granuleuze rosacea soms verward met tuberculose vandaar dat het ook 'micropapulaire tuberculosis' genoemd werd. Ondertussen is de wetenschap er wel achter dat er absoluut geen verband is met tuberculose. Hoewel de exacte oorzaak van granuleuze rosacea niet bekend is lijkt onderzoek erop te wijzen dat er een verband is met het voorkomen van de demodex-mijt. Maar artsen kunnen tegenwoordig dan wel duidelijk vaststellen dat het niet om tuberculose gaat, ze hebben het moeilijker om het onderscheid te maken met lupus.
Een overzicht van de wetenschappelijke literatuur over het onderwerp leert ons dat lupus vaak bekeken wordt als een variant van granuleuze rosacea. Er zijn zelfs onderzoeken geweest naar rosacea waarbij men per ongeluk ook patiënten met lupus in de onderzoeksgroep opnam. Beide ziektes hebben als gemeenschappelijke symptomen symmetrisch verdeelde, kleine maar stevige geelrode of geelbruine papels over het gezicht.
Deze zijn vooral terug te vinden op het voorhoofd, rond de oogleden en op de wangen. Maar er zijn wel degelijk verschillen: Rosacea komt regelmatig ook voor in de ogen (oculaire rosacea), waar dit bij lupus nooit het geval is. De wondjes veroorzaakt door lupus verdwijnen normaalgesproken spontaan over een periode van twaalf tot achttien maanden en laten soms een litteken achter. Rosacea daarentegen verdwijnt niet vanzelf.
Behandeling granuleuze rosacea
De behandeling van granuleuze rosacea is dezelfde als de behandeling voor alle vormen van rosacea voor wat betreft de medicatie. Meestal wordt tetracycline, doxycycline of minocycline voorgeschreven en dit is ook effectief gebleken. Lupus is echter vaak resistent tegen deze klassieke behandelingen van rosacea. Corticosteroïden blijken wel redelijk goed te werken bij lupus, waar ze bij rosacea juist voor een verergering van de symptomen zorgen.
Artsen en wetenschappers pleiten er dan ook voor om patiënten grondig te onderzoeken alvorens een behandeling voor één van deze twee aandoeningen op te starten. Onder andere een onderzoek van de ogen kan helpen om te zien of een patiënt aan lupus dan wel aan rosacea lijdt.
Heb je zelf één van deze aandoeningen of ken je mensen in je omgeving die hiermee rondlopen? En werd bij jou of bij hen de diagnose meteen correct gesteld of niet? Welke onderzoeken deed je behandelende arts vooraleer met medicatie te starten? Wij en onze lezers weten er graag meer over! Laat je reactie hier achter.
Hallo, bij mij is door de huisarts direct rosacea vastgesteld en ik kreeg rozex zalf mee. Deze creme heeft het wel wat verzacht maar helemaal ging het niet weg. Aangezien ik niet wilde om iedere dag cortisone te smeren de rest van mijn leven en ben op zoek gegaan naar andere middelen. Nu gebruik ik lotion en dagcrème met tea tree erin. Nu 2 jaar verder zijn ze er achter gekomen dat ik lupus heb.......
25 jaar geleden kreeg ik een wit plekje op mijn rechter wang (Ik heb een donkere huidtint).
Gaat eerst jeuken en vervolgens na een paar dagen begint het.plekje het pigment te verliezen.
Ben door de huisarts verwezen naar een dermatoloog, Hij stelde vast (zonder verdere onderzoek) dat het Lupus is.
Kreeg daarvoor Diprosone creme 0,5 mg/g. Deze hielp niet omdat er meer plekjes bij kwamen vooral op mijn hoofd.
De plekjes zij gewoon zo glad als een normale huid, alleen het donkere pigment verdwijnt waardoor het wit wordt.
de plekjes zijn droog en ook niet schilverig. Later kreeg Protopic zalf 1mg/g. Na 3 maanden zou je er iets van merken.
Dit zalf hielp ook niet. Moet mee leren leven zegt de dermatoloog. Dus geen behandeling verder. Nu zit mijn gezicht en hoofd vol met de plekjes. Homeopatische middelen helpen ook niet. Mijn handen en overige lichaamsdelen zijn gewoon normaal.
Het is ook geen Vitiligo volgens de huidarts.