Rosacea

Laatste Update: 16 augustus 2023

Verschillen tussen "acne" en "acne rosacea"

Roze wangen, ze zijn schattig bij kinderen of de Kerstman maar bij mensen tussen de leeftijd van 20 tot 60 kunnen ze pijnlijk zijn. We hebben het hier over de huidaandoening acne rosacea die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen, bij vrouwen iets vaker maar bij mannen dan weer ernstiger.

Hoewel het acne rosacea wordt genoemd is het niet echt acne. Rosacea deelt echter een aantal van de fundamentele eigenschappen met acne, maar er zijn een aantal verschillen tussen acne en rosacea.

De verschillen

Het kan moeilijk zijn om deze verschillen te identificeren daar beide vooral het gezicht aandoen en toch totaal verschillende aandoeningen zijn. Een diagnose zal moeten vastgesteld worden door een arts met een goede kennis van de huid, of nog beter door een dermatoloog. Enkel wanneer je de oorzaak kent kan ook opzoek gegaan worden naar de juiste behandeling, die verschilt voor acne en acne rosacea.

Acne

Acne komt vooral voor bij tieners, maar kan ook mensen treffen tussen 25 en 40 (1). De zichtbare effecten zijn pukkels, cysten, witte puistjes en mee-eters, en kunnen voorkomen over het hele lichaam met concentraties of vooral het gezicht maar ook nek, rug en borst. Mensen met een vette huid hebben een verhoogd risico op acne en zonder behandeling of antibacteriële verzorging en in combinatie met  gaan krabben en prutsen aan de acne door irritatie, kan dit littekens vormen.

Rosacea

Rosacea wordt beschouwd als een chronische huidaandoening, die vaak begint als iemand de middelbare leeftijd heeft bereikt (2). Het dominante kenmerk is roodheid in het aangezicht zoals bij dronken mensen en kan doorgegeven worden van ouder op kind. Rosacea komt vooral voor op de neus en wangen en komt ook voor bij mensen met een droge huid. In een vroeg stadium ontstaat er een geleidelijke roodheid, vaak ten onrechte aangeduid als zonnebrand of dermatitis. Zoals eerder vermeld kan acne littekens veroorzaken, dit is echter bij acne rosacea niet het geval.

De rosacea conditie van de huid kan worden verergerd door een aantal oorzaken. Het wordt aanbevolen aan mensen met rosacea de blootstelling aan de zon te vermijden. Een andere verzwarende factor geassocieerd met rosacea is de inname van te veel gekruid eten of het drinken van alcohol en dan specifiek rode wijn.

Waarom heeft rosacea een rode kleur?

Waarom wordt het aangezicht nu juist rood? De roodheid wordt opgewekt door het verwijden van de bloedvaten en kunnen rode lijntjes achterlaten, deze kunnen verminderen, zelfs tijdelijk verdwijnen en later weer terugkomen.

Dit dus door een aantal interne en externe factoren.

En hoewel acne rosacea erg vervelend kan zijn, hebben mensen die ermee te maken hebben gelukkig geen last van witte puistjes of mee-eters.

Hoewel rosacea niet volledig kan worden uitgesloten, kan een effectieve behandeling van de symptomen de aandoening verlichten. In de meeste gevallen is een effectieve behandeling van rosacea een combinatie van voorgeschreven medicijnen en/of crèmes met een specifieke veranderingen in levensstijl (3). Artsen kunnen ook bepaalde zonnecrèmes, milde reinigingsmiddelen en andere huidverzorgingsproducten voorschrijven om de gezondheid van de aangetaste huid te gaan verbeteren.

Traditionele behandelingen?

Gebruik echter geen traditionele acne behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat je het tegenovergestelde effect bereikt en je acne rosacea alleen maar erger maakt door huidirritaties. Een acne behandeling kan agressief werken en bevat chemische elementen terwijl een acne rosacea behandeling mild moet aangepakt worden.

Acne behandeling: Chemische elementen

Acne rosacea behandeling: Milde behandeling

Laser behandelingen worden steeds meer en meer gebruikt voor een behandeling met langer durend effect maar zijn uiteraard duurder dan ander methodes. De verwijde bloedvaatjes worden met de laser terug nauwer gemaakt wat het rode effect wegneemt. Dit type van behandeling is effectief te noemen als men geduld heeft en meerdere sessies kan ondergaan.

Acne rosacea is geen beschamende aandoening en ook geen aandoening zonder oplossing. Een bezoek aan je dokter of dermatoloog  zet je op de juiste weg om de aandoening aan te pakken en zijn instructies opvolgen zal je ongetwijfeld positieve resultaten opleveren.

Bronnen:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60321-8/fulltext?cc=y%3D
  2. https://karger.com/drm/article-abstract/210/2/100/111676/Rosacea-An-Update?redirectedFrom=fulltext
  3. https://www.quasix.eu/pdf/4-1/Update_Rosacea_9.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share