• 21 gezondheidsvoordelen van rozemarijn

21 gezondheidsvoordelen van rozemarijn

2018-08-31T16:02:01+01:00september 7th, 2018|Kruiden en Planten|3 Reacties

De meest interessante gezondheidsvoordelen van rozemarijn zijn het vermogen om het geheugen en de stemming te verbeteren, de ziekte van Alzheimer te behandelen, kanker te genezen, ontstekingen te verminderen, pijn te verlichten en het immuunsysteem te beschermen. Het kruid helpt ook om de bloedsomloop te stimuleren, het lichaam te ontgiften, het lichaam tegen bacteriële infecties te beschermen, vroegtijdige veroudering te voorkomen en huidaandoeningen te genezen.

Dat is een hele lijst, dus kunnen we rustig zeggen dat Rozemarijn in het rijtje van de superfoods hoort.

Wat is rozemarijn?

Rozemarijn (ook wel Rosmarinus officinalis genoemd) is een meerjarige houtachtige groenblijvende plant, die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Het heeft fijne naaldachtige bladeren met een zilveren glans en roze, paarse, witte of blauwe bloemen. Het is één van de meest voorkomende en gebruikte kruiden in het kruidenrek. Het kruid heeft een warme en licht bittere smaak, maar toch geeft het een heerlijke smaak en aroma aan soepen, sauzen, stoofschotels, braadstukken en de vulling van gerechten. Het kan in gedroogde poedervorm of als verse bladeren worden gebruikt. De bladeren kunnen ook worden gebruikt om thee, etherische olie en een vloeibaar extract mee te bereiden.

Het kruid werd door de oude Romeinen, de Grieken, de Egyptenaren en de Hebreeërs als heilig beschouwd en nu komt het vooral voor in de Italiaanse keuken. Het wordt ook wel 'het maandagochtendkruid' of 'het goede oude kruid' genoemd.

De plant bevat een essentiële olie, waarvan bekend is dat deze het geheugen stimuleert.

Het is ook bekend dat rozemarijn het kruid is met de meeste antioxidanteigenschappen en dat het schimmel, bacteriën en kanker kan bestrijden.

De antioxiderende eigenschappen van de extracten van rozemarijn verschillen als gevolg van:

 • De genetische- en groeicondities
 • De geografische oorsprong
 • De klimaatomstandigheden
 • Het extractieproces
 • De kwaliteit van de originele plant
 • De oogstdatum
 • De opslag en de verwerking

Rozemarijn kan in een groot aantal vormen worden ingenomen, waaronder:

 • poeder
 • thee
 • extract
 • olie

De verschillende vormen van rozemarijn kunnen ook verschillende effecten produceren. De extracten verschillen vooral afhankelijk van hoe de rozemarijn wordt geëxtraheerd en welke verbindingen er worden geëxtraheerd.

De geschiedenis

Hoewel rozemarijn oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, groeit het nu in een groot deel van de streken met een gematigd klimaat in Europa en Amerika. Rozemarijn is al duizenden jaren een gewaardeerde smaakmaker en wordt ook volop gebruikt in de natuurlijke geneeskunde. Een deel van de populariteit van rozemarijn kwam voort uit de wijdverspreide overtuiging dat rozemarijn het geheugen stimuleerde en het versterkte, waarvoor het trouwens nog steeds veel wordt gebruikt.

In het oude Griekenland plaatsten studenten rozemarijntwijgen in hun haar wanneer ze voor hun examens studeerden, droegen geleerden het ook in hun haar en gooide rouwende mensen het geurige kruid ook in het graf van de overledene als een symbool van herdenking.

In het oude Engeland veranderde het vermogen van rozemarijn om het geheugen te versterken het in een symbool van trouw en het speelde een belangrijke rol in de kostuums, de versieringen en de geschenken, die op bruiloften werden gebruikt.

Rozemarijnolie werd voor het eerst in de 14e eeuw gewonnen, waarna het werd gebruikt om in opdracht van de koningin van Hongarije Hongaars water mee te maken, wat de bijnaam is van een zeer populaire cosmetica die in die tijd werd gebruikt. In de 16e en 17e eeuw werd rozemarijn populair als een hulpmiddel voor de spijsvertering en gingen apothekers het verkopen.

Aangezien het moderne onderzoek zich vooral concentreert op de voordelige actieve componenten in rozemarijn, is onze waardering voor de therapeutische en de culinaire waarde van dit kruid vernieuwd.

De voedingswaarde van rozemarijn

Verse rozemarijn bevat veel soorten vitaminen zoals vitamine A,