Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 29 november 2016

Sauna deel 2: De sauna en je gezondheid

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Sauna deel 1: De sauna als ontspanning

In het eerste deel van deze driedelige special hebben we kennis gemaakt met de lange geschiedenis van de sauna. Misschien wil je nu meteen je spullen pakken om een bezoek aan de plaatselijke sauna te brengen, maar dan moet ik je toch even vragen om wat geduld. Zoals uit dit artikel zal blijken is saunagebruik prima voor je lichaam, mits je in goede gezondheid verkeerd. Als je bijvoorbeeld last van hartklachten hebt, of een te hoge bloeddruk, moet je oppassen!

Let op! De sauna en je bloeddruk

Als direct gevolg van de hoge temperatuur in de sauna, worden je bloedvaten wijder. Dit geldt speciaal voor de kleinere bloedvaatjes in je huid. Hierdoor heeft het bloed minder weerstand en heeft een groter stroomgebied. Hierdoor zal je bloeddruk gaan dalen. Hoe hoger je bloeddruk is bij het begin, hoe meer deze gaat dalen als gevolg van de warmte.

Het tegenovergestelde gebeurt tijdens het afkoelen. De bloedvaten zullen zich vernauwen of zelfs sluiten, waardoor de weerstand voor het bloed groter wordt, en het stroomgebied zich zal verkleinen. Gevolg hiervan zal zijn dat de bloeddruk zal gaan stijgen. Hoe lager de beginwaardes, hoe meer de druk zal gaan stijgen.

Het is daarom belangrijk om te weten dat je nooit extremen op moet gaan zoeken. Bijvoorbeeld zonder opwarmen direct de sauna instappen, of direct na de sauna het koude dompelbad induiken. Deze extremen zijn niet goed voor je lichaam!

Als je weet dat je normaal al een hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk om met name bij de afkoelingsfase erg voorzichtig te zijn. Als je dit te snel doet, kun je duizelig worden, vlekken voor je ogen krijgen of zelfs helemaal wegvallen. Bij een hoge bloeddruk is het wijs om éérst je arts te raadplegen voordat je de sauna bezoekt.

Let op! De sauna en hartklachten

Ook mensen die hartklachten hebben moeten voorzichtig zijn bij het opwarmen en bij het afkoelen. Ga geen extremen toepassen en doe het rustig aan. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat, wanneer je je aan de regels voor opwarmen en afkoelen houdt, een rondje sauna voor een hartpatiënt geen extra gevaren oplevert.

Maar het is altijd verstandig om je huisarts of je behandelend arts te raadplegen voordat je van een middagje sauna gaat genieten.

Let op! De sauna en je contactlenzen, bril en sieraden

Je contactlenzen kun je in principe gewoon inhouden, want de warmte van de sauna of het stoombad is niet schadelijk voor de lenzen. Wel kun je na een tijdje last krijgen van een branderig of schurend gevoel. Door regelmatig met je ogen te knipperen voorkom je dat het bindvlies uitdroogt en je lenzen beginnen te irriteren. Denk er wel aan dat je je lenzen gemakkelijk kunt verliezen in het dompelbad of in het zwembad.

Je bril ophouden in de sauna is niet erg verstandig. Als je een metalen montuur hebt, zal deze zich opwarmen wat je huid achter de oren gaat irriteren. Kunststof monturen zullen geen irritatie opleveren, maar het kunststof kan plastisch worden onder invloed van de warmte. Zet dus gewoon je bril af voordat je de sauna betreedt. Er is toch niks te zien!

Je sieraden moet je altijd afdoen! Dit geld voor ringen, kettinkjes en zelfs de piercing. Deze metalen voorwerpen zullen warm worden, en bij contact met de huid kunnen ze lelijke brandplekken opleveren.

Let op! De sauna en zwangerschap

In principe kun je tijdens een zwangerschap gewoon de sauna blijven bezoeken, zeker wanneer je dit al gewend bent uit de periode van voor je zwangerschap. Als bijvoorbeeld je hartslag versneld in de saunacabine, zal ook de hartslag van je ongeboren baby gaan versnellen. Op zich geen probleem, want dat gebeurt ook als je aan het traplopen, fietsen of joggen bent. Allemaal activiteiten die je als zwangere vrouw gewoon kunt uitoefenen.

Er zijn echter wel een paar uitzonderingen:

In de eerste drie maanden van je zwangerschap is de embryo zich nog volop aan het ontwikkelen, dus is het theoretisch niet erg verstandig om de sauna te bezoeken. Zeker niet wanneer je in dezelfde periode een hogere bloeddruk hebt en bloeddrukverlagende medicijnen slikt.

In de laatste 6 weken van je zwangerschap kun je in principe prima de sauna gebruiken, maar het gebruik van het dompelbad, zwembad of jacuzzi raad ik je sterk af omdat er al een ontsluiting kan zijn. Bij het gebruik van een dompelbad kan er in theorie een infectie optreden. Om af te koelen kun je dus beter een douche nemen, of de koud-waterslang.

De sauna en afvallen

Tijdens een saunabezoek kun je wel tot 1,5 liter vocht verliezen. Klinkt erg aantrekkelijk voor diegene die af willen vallen en op deze manier overtollig vocht willen verliezen. Voor het moment is dit waar, maar direct na het rondje sauna moet je weer water gaan drinken om het vochtverlies aan te vullen. Dus per saldo ga je in de sauna beslist niet afvallen.

Wel ga je je lichaam reinigen waardoor alle lichaamsprocessen beter gaan werken. Dit zal een poging tot afvallen wel ondersteunen, maar saunabezoek zal niet direct tot gewichtsvermindering leiden.

De sauna en je huid

Tijdens een saunabezoek wordt met name je huid in de meest optimale vorm gereinigd. Door de hoge temperaturen zullen de poriën en de bloedvaten zich maximaal verwijden waardoor gifstoffen zoals make-up resten, stof en andere smerigheden gemakkelijk afgevoerd kunnen worden door het zweten.

Als je dan na het saunabezoek je lichaam rustig aan afkoelt, zal je de afvalstoffen samen met het zweet wegspoelen, en trekken de bloedvaten en poriën weer samen. Deze beweging zorgt uiteindelijk voor een betere doorbloeding van de huid. Ook verweken oude hoorncellen door het zweten, waarna je deze onder de douche gemakkelijk kwijtraakt.

Bij regelmatig saunagebruik zal de huid zich sneller vernieuwen, voelt zachter en soepeler aan en zal uiteindelijk het verouderingsproces van de huid vertragen.

De sauna en je immuunsysteem

Door regelmatig gebruik van de sauna, zal je lichaam zich gaan verharden en gaan wennen aan temperatuurswisselingen, met name door het proces van verwijden en vernauwen van de bloedvaten. Je zult merken dat je hierdoor minder gevoelig wordt voor temperatuurswisselingen waardoor je minder snel kou zult vatten.

Het is zelfs al gebleken dat saunabezoek tijdens een griepepidemie je weerstand hoger maakt en dus minder snel gegrepen wordt door de griep.

De sauna en ontstressen

Stress is in principe niet slecht voor je lichaam, als het maar niet structureel wordt. Zodra je in een proces van continu stress zit, breek je je lichaam beetje bij beetje af. De sauna kan helpen in het volledig ontstressen van het lichaam en de geest. Je zult merken dat je, na een saunabezoek, weer helderder kunt denken en hernieuwde energie krijgt om te gaan werken of om andere dingen te gaan doen.

De sauna en het reinigen van je lichaam

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat de 1,5 liter vocht die je tijdens een saunabezoek verliest, direct uit je bloed wordt gehaald. Natuurlijk reageert je lichaam direct door het vochtverlies in het bloed direct weer aan te vullen, voordat je zelf water hebt gedronken.

Dit vocht wordt gehaald uit allerlei vet-, huid- en spierweefsels. Tijdens het zweten worden ook allerlei melkzuren uit het lichaam gehaald. Deze zijn achtergebleven in je spierweefsels na bijvoorbeeld grote lichamelijke inspanning zoals joggen.

Op deze manier wordt je lichaam tijdens het zweten helemaal schoongespoeld en alle achtergebleven resten van de stofwisseling en van ziekteprocessen raak je hierdoor kwijt. Dit principe is één van de belangrijkste werkingen van de sauna.

De sauna en astma

Als je regelmatig een sauna bezoekt, zal het aantal astma-aanvallen geleidelijk aan verminderen. De oorzaak hiervan is het activeren van de bijnieren, waardoor het lichaamseigen cortison wordt aangemaakt.

Ook tijdens het bezoek aan de sauna zal je direct resultaat boeken doordat je vrijer kunt ademhalen. De slijmvliezen worden namelijk tot wel 6 x zo sterk doorbloed dan normaal. Dit is nodig om de ingeademde warme saunalucht te kunnen verdragen in de longen.

De ademhalingsspieren, die dan inmiddels oververhit zijn, ontspannen zich door dit proces waardoor de luchtpijpvertakkingen zich gaan verwijden. Je zult merken dat je na een saunabezoek veel vrijer en ruimer adem kunt halen.

Het perfecte rondje sauna

Inmiddels is het wel duidelijk dat regelmatig saunabezoek een weldaad kan zijn voor je lichaam. Maar om het maximale profijt te halen uit een rondje sauna, zijn er een aantal spelregels waar je je aan moet houden. In het derde deel van deze special ga ik je precies vertellen hoe je dit kunt doen!

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Sauna deel 3: Het perfecte rondje sauna

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share