Mentale Gezondheid

Laatste Update: 9 januari 2024

Hoe goed is wellness voor je gezondheid?

Het is heerlijk om een dagje naar de wellness te gaan. Lekker zwemmen, bubbelbad en vervolgens misschien wel even laten masseren. Ieder jaar groeit het aantal wellness faciliteiten gestaag en het aantal bezoekers van de wellness centra groeit mee!

Positief

Een bezoek aan de sauna kan een ontspannende werking hebben wat goed is voor je gezondheid. Maar weten we voor de rest ook wat de toegevoegde waarde is voor je gezondheid? Is het alleen het ontspannende gevoel wat je er aan overhoudt, of zijn er nog meer pluspunten aan een bezoek aan een wellness?

Negatief

Zijn er ook negatieve punten bij een bezoek aan de wellness? Afgelopen weekend ben ik zelf naar een wellness geweest en hier is ook het idee van dit artikel ontstaan.

Eigenlijk kun je het zien als een kleine review van een bezoek aan de wellness.

Voordelen van wellness

De eerste vraag die we ons eigenlijk zouden moeten stellen is “waarom gaan we naar de wellness”? Misschien klinkt het raar, maar alles wat wij mensen doen moet als het ware een “doel” hebben. Het doel van een bezoek aan de wellness 3 onderdelen:

  • Mentale ontspanning
  • Fysieke ontspanning
  • Sociale activiteit

Mentale ontspanning

De wereld waarin wij leven wordt steeds mee gekenmerkt als een achtbaan die eigenlijk steeds sneller gaat. Het lijkt er wel op alsof ieder jaar overschakelen naar een hogere versnelling.

We hebben het steeds drukker en drukker…

Stress

Bij een gezonde levensstijl horen zowel perioden van enorme drukte als perioden van enorme ontspanning. Het is logisch dat ons lichaam niet alsmaar “on edge” kan zijn, dit zal ons op lange termijn namelijk opbreken. Stress is hierbij het keywoord en misschien wel de epidemie van deze eeuw.

Een bezoek aan een van de vele wellness centra kan ervoor zorgen dat je even alle mentale ballast van je schouders afhaalt. Stress zal verminderen en de mentale batterij wordt opgeladen. Je ontsnapt ook even aan de drukke realiteit (1).

Concentratie en efficiëntie

Tevens hebben wetenschappers onderzocht wat de invloed van wellness op ons concentratie vermogen en efficiëntie is wanneer we minimaal 1 keer per week iets van wellness doen.

Het schijnt dat mensen die regelmatig een bezoek aan een wellness brengen minimaal 2 keer zo productief is en een beter concentratievermogen heeft. Vooral mensen die een baan hebben die niet veelzijdig is, kan een bezoek aan de lokale sauna je nieuwe energie geven.

Fysieke ontspanning

Het is bewezen dat wanneer je regelmatig naar de wellness gaat, dat je simpelweg langer leeft! Naast dat je mentaal gestrest kan zijn, kan je lichaam ook worden blootgesteld aan stress. Niet goed op lange termijn.

Sauna, massages of baantjes zwemmen leveren allen een positieve bijdragen aan fysieke ontspanning. Dit is van tijd tot tijd zeker nodig!

Daarnaast is het goed voor je cardiovasculaire gezondheid, je huid en je luchtwegen (2).

Heb je last van reuma? Ook dan kan het bezoek aan een spa positieve gevolgen voor je hebben. Het mineraalwater en het nemen van een modderbad verlicht voor veel mensen met reuma de klachten (3).

Sociale activiteit

Last but not least, het is een hele leuke sociale activiteit. Met een groep vrienden (veel vrouwen doen het) een middag/dag naar de sauna/wellness gaan is een erg leuke sociale (teambuilding) activiteit.

Verder blijkt dat een bezoek aan de wellness je een positievere houding ontwikkeld waardoor je sociaal gezien sterker wordt, omdat je lekker in je vel zit.

Nadelen van wellness

Zo een-twee-drie kan ik niet een hele rij van voor- of nadelen opnoemen. Toch zijn er een aantal dingen die een bezoek aan de wellness minder prettig maken.

Kosten: Een bezoek aan de wellness kan nogal duur zijn, helemaal wanneer je dit een aantal keren per maand wilt gaan doen. Een paar uurtjes naar de wellness kosten je toch al gauw enkele tientallen euro’s.

Hygiëne:  De wellness centra waar ik ben geweest waren qua hygiëne prima. Ondanks de strenge controles en richtlijnen kan het voorkomen dat de hygiëne niet geheel optimaal is.

Nederlands onderzoek (bron 2) laat wel zien dat wellnesscentra een bron kunnen zijn voor de legionella, wat invloed kan hebben op je longen. Dit onderzoek is wel meer dan 14 jaar oud, dus ik neem aan dat de hygiëne inmiddels verbeterd is.

Om een voorbeeld te noemen: draag altijd slippers, want een voetschimmel heb je zo te pakken.

Aandoeningen: Voor mensen met bepaalde huidaandoeningen kan een bezoek aan de wellness meer nadelen hebben dan voordelen. Een bezoek aan een stoombad of blootstelling aan UV-licht van de sauna kan de aandoening, bijvoorbeeld acne alleen maar doen prikkelen.

Conclusie

Af en toe een bezoek aan de wellness kan zeker geen kwaad. Afgezien dat het een leuke activiteit is in het weekend, heb je er ook op lange termijn veel plezier aan. Je kunt betere tegen mentale en fysieke stress, het is een leuke teambuilding activiteit en we kunnen.

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14649365.2012.734846
  2. https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/ese.17.08.20097-en
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-010-1628-6

[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Leuke teambuilfing activiteit? Daar slaat de schrijver de plank mis. Mensen gaan naakt naar de sauna, ik ga al meer dan 20 jaar naar de sauna en hoor de mensen soms zeggen; als ik maar geen bekenden of collegas tegenkom.

    Conclusie; sauna is ongeschikt voor teambuilding, veel mensen schamen zich ook voor hun lichaam. Dus nee.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share