Algemeen

Laatste Update: 5 april 2018

Wat kun je doen tegen schouderklachten?

Schouderklachten kunnen bij iedere pees, ligament of spier, die zich in het schoudergebied bevindt, optreden. Eén ding is echter zeker en dat is wanneer je schouder pijn gaat doen, het moeilijk zal zijn om je te concentreren op andere taken.

Iedereen kan op elke leeftijd schouderpijn krijgen. Mensen die vaak langdurig achter laptops, smartphones of tablets zitten, zijn het meest kwetsbaar voor deze aandoening.

Wat veroorzaakt schouderklachten?

Er zijn weinig belangrijke factoren, die gewoonlijk bijdragen aan het optreden van schouderpijn. De meest voorkomende zijn de letsels van weke delen zoals ligamenten, pezen en schouderspieren. De reden kan een repetitief- of een overbelastingsletsel zijn.

Af en toe kan de pijn in de schouder ook komen door verwondingen aan de biceps of van de nek. Verscheidene andere oorzaken zijn bursitis, artritis, tendinitis, gescheurd kraakbeen, splinters van botten, een bevroren schouder, een gebroken schouderbot en verwondingen aan het ruggenmerg.

Sommige specifieke ziekten, die ook de schouderpijn veroorzaken, zijn nekwervelkwalen of hart-, lever- en zelfs galblaasaandoeningen.

Symptomen

Naast pijn kun je ook last krijgen van klachten zoals zwellingen en gevoeligheid bij de gewrichten.

Een niet al te ernstige schouderpijn kan volledig thuis worden behandeld; het wordt echter wel aanbevolen om in het geval de toestand verslechtert een arts te raadplegen.

20 huismiddeltjes om schouderklachten te behandelen

Hier zijn de 20 beste huismiddeltjes tegen pijn in de schouder, die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken om van de pijn in je schouder af te komen en je schouderspieren te versterken.

 1. Koud kompres

De eenvoudigste en meest effectieve tip in de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder is een koud kompres, omdat het vrijwel onmiddellijk je pijn verlicht. De kou zal je helpen om het getroffen gebied te verdoven en zo pijn en ontsteking te verlichten.

Wat moet je doen?

 • Doe wat ijsblokjes in een plastic zak en wikkel de zak in een handdoek.
 • Breng het kompres ongeveer 15 minuten direct aan op het getroffen.
 • Doe dit een paar keer per dag en het liefst meerdere dagen achter elkaar.

Ook kun je een handdoek met koud water natmaken en deze direct op de schouder aanbrengen.

Let op: vermijd het gebruik van ijs direct op de huid omdat dit bevriezingsverschijnselen kan veroorzaken.

 1. Warm kompres

Het is vergelijkbaar met een koud kompres en het is ook een uiterst effectieve tip in de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder, die je onmiddellijk verlichting van zwelling, ontsteking en pijn kan brengen. Het wordt aanbevolen om 48 uur nadat het letsel zich heeft voorgedaan een warm kompres te gebruiken. Dit kompres is ook effectief bij het verlichten van pijnlijke spieren die zijn uitgerekt.

Wat moet je doen?

 • Neem een ​​kruik en vul deze met heet water en breng het in een comfortabele ligpositie vervolgens ongeveer 15 minuten direct op de schouder aan. Doe dit een paar keer per dag.
 • Je kunt ook de douche gebruiken om ongeveer 10 minuten lang wat warm water over de schouder te laten lopen. Blijf gedurende deze tijd wel staan. Bovendien kun je twee keer per dag genieten van een warme douche.
 1. Drukverband

Door een compressie te gebruiken, betekent dit dat er om de zwelling te verminderen een gelijke druk op het getroffen gebied wordt uitgeoefend. Een compressiepakking of een drukverband kan je voldoende steun voor de schouder bieden en de ongemakken verlichten.

Je kunt ook sommige soorten rekverband of zelfs een warme wrap gebruiken, die gemakkelijk in de winkel kunt vinden. Laat je schouders voor enkele dagen in het verband, totdat de zwelling en de pijn zijn verdwenen. Bovendien moet je om de genezing te bespoedigen met een kussen de schouder omhoog houden.

Let op: doe het rekverband niet te strak om omdat dit kan leiden tot een inefficiëntie van de bloedsomloop en dat kan de conditie verergeren.

 1. Epsom-zout

Het magnesiumsulfaat maakt van Epsom-zout een waardevolle optie in de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder. Het is in staat om de bloedsomloop in het hele lichaam en de gespannen spieren in het bijzonder te verbeteren.

Wat moet je doen?

 • Los 2 kopjes Epsom-zout op in een warm bad.
 • Dompel gedurende minimaal 20 minuten je hele lichaam, inclusief de schouder, onder in het water.
 • Doe dit 3 keer per week.
 1. Massage

Deze tip in de lijst met huismiddeltjes wordt vanwege de effectiviteit sterk aanbevolen voor pijn in de schouder. Laat je schouder zachtjes masseren om je te ontdoen van stress en spanning in de schouder. Bovendien zal het de bloedsomloop verbeteren en de stijfheid en de zwelling verminderen.

Je moet een massage van een professionele massagetherapeut krijgen en je kunt voor een beter effect wat etherische olie zoals mosterd-, sesam-, kokos- of olijfolie gebruiken.

Wat kun je doen tegen schouderklachten?

Wat moet je doen?

 • Neem wat olie en verwarm deze en breng het dan direct op de schouder aan.
 • Kneed zachtjes de schouderspieren en druk zachtjes om de pijn te verlichten en de bloedstroom te bevorderen.
 • Na 10 minuten masseren, neem je voor een maximaal effect een warme handdoek om op de schouder aan te brengen. Zo blijft de schouder zo lang mogelijk warm.
 • Doe dit een paar keer per dag.

Let op: vermijd in het geval het pijnlijke gebied als je dit niet kunt verdragen

 1. Kurkuma

De curcumine in kurkuma is de belangrijkste reden dat kurkuma in de lijst van huismiddeltjes tegen pijn in de schouder staat. Door de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kan kurkuma de zwelling en de pijn ook aanzienlijk verlichten.

Wat moet je doen?

 • Neem 2 eetlepels kurkumapoeder en een eetlepel of meer kokosolie en meng her door elkaar om er een pasta van te maken. Gebruik de pasta dan om op de schouder aan te brengen en laat het indrogen. Reinig het vervolgens met warm water. Doe dit 2 keer per dag.
 • Een andere manier is om een theelepel kurkumapoeder in wat kokende melk te mengen. Voeg wat honing toe en consumeer het twee keer per dag.
 • Ook kun je een supplement op basis van kurkuma nemen: 3 keer per dag 250 – 350 mg, maar doe dit alleen na overleg met je arts.

Let op: Gebruik niet te veel kurkuma als je bloedverdunners gebruikt.

 1. Appelciderazijn

Het zou een grote vergissing zijn als we appelciderazijn in de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder zouden overslaan. Het bevat de meest verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschap en zelfs de alkaliserende eigenschap kan effectief de ontsteking en de pijn kan verzachten.

Wat moet je doen?

 • Neem 2 kopjes azijn en voeg het toe aan een warm bad. Week je lichaam inclusief de schouder onder water gedurende minimaal 20 minuten. Doe dit 1 keer per dag een aantal dagen achter elkaar.
 • Ook kun je 1 eetlepel azijn gemengd in warm water met wat honing 2 keer per dag gedurende 1 week innemen.
 1. Gember

Met anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen is het geen verrassing dat gember op de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder staat. Bovendien kan het je helpen om de bloedsomloop te verbeteren en het genezingsproces te bevorderen.

Wat moet je doen?

 • Consumeer elke dag 2 - 3 kopjes gemberthee. Om de thee te bereiden, doe je 1 eetlepel gesneden gember in een beetje kokend water en je laat deze ongeveer 10 minuten trekken. Zeef het dan, doe er wat honing in en drink het op.
 • Je kunt ook een supplement met gember, maar doe dat alleen na overleg met je arts.
 1. Lavendelolie

Deze mooie etherische olie kan op de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder niet ontbreken omdat het geweldig kan helpen bij het ontspannen van de vermoeide schouderspieren terwijl het tevens helpt bij het verlichten van ontstekingen en pijn.

Wat moet je doen?

 • Doe wat druppels lavendelolie in een warm bad. Dompel het lichaam inclusief de schouder gedurende minimaal 30 minuten onder. Doe dit één keer per dag.
 • Je kunt ook wat druppels lavendelolie mengen met 1 - 2 eetlepels olijfolie en het opwarmen. Gebruik de warme gemengde olie voor het masseren van van de pijnlijke en gespannen spieren van de schouder.Doe dit een paar dagen achter elkaar 2 keer per dagvoor ongeveer 10 minuten.
 1. Olijfolie

Zoals hierboven al vermeld, zijn veel essentiële oliën geweldig om schouderpijn te voorkomen en olijfolie is hiervan ook een uitstekend voorbeeld. Net als andere is het een geweldige aanvulling op je bloedcirculatie, waardoor je de zwelling kunt verminderen. Je kunt deze olie direct op de huid aanbrengen. Om een beter resultaat als pijnverlichting te bereiken,kun je beter warme olijfolie gebruiken. Op deze manier worden de voedingsstoffen sneller opgenomen in de huid.

 1. Limoen

In veel gevallen komt schouderpijn voort uit gezondheidsproblemen en misschien heb je ook last van nekspierpijn. Artritis is één van de meest voorkomende oorzaken. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Voor het geval de pijn van artritis komt, kun je limoenvoor je pijnlijke schouders en nekpijn gebruiken.

De beste manier om limoen te gebruiken om pijn te bestrijden, is door het te mengen met honing. Beiden zijn ontstekingsremmend en helpen om de gifstoffen in je lichaam te verminderen.

 1. Zwartband Melasse

Het gebruik van zwarte bandmelasse om schouderpijn te verminderen, is al vele jaren getest. Hoewel er nog geen definitieve conclusie is, is het zeer wel mogelijk dat het magnesiumgehalte verantwoordelijk is voor de voordelen ervan. Je zult schouderpijnbehandelingen thuis heel snel versnellen. Een andere manier om de resultaten voor een gekneusde schouder te maximaliseren is om melasse te gebruiken met appelciderazijn.

Wat moet je doen?

 • Je hebt melasse (1/4 kopje), appelciderazijn (half kopje), honing (half kopje) en gemalen gember (1 theelepel) nodig.
 • Meng dit allemaal met wat water.
 • Consumeer het regelmatig elke dag.
 1. Kokosolie

De meeste ingrediënten in deze lijst hebben veelzijdige toepassingen en kokosolie is niet anders. Het valt niet te ontkennen dat het één van de meest voorkomende huismiddeltjes is voor schouderpijn. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen ondersteunen je bij het aanpakken van schouder- of nekspierpijn. Er zijn veel manieren om kokosolie te gebruiken. Je kunt het gebruiken om je schouder regelmatig te masseren. De kokosolie kun je ook toepassen bij het koken.

 1. Cayennepeper

Hete peper heeft brandende effecten, voornamelijk vanwege het gehalte aan capsaïcine. Deze verbinding is algemeen bekend om het verlichten van pijn als gevolg van sommige problemen, zoals artritis of spierpijn. Daarom kunt u hete peper als pijnverlichting voor de schouder gebruiken.

Wat moet je doen?

 • Doe de cayennepeper (ongeveer een ½ theelepel) in olijfolie (1 kop).
 • Meng dit met wat aloë vera-gel.
 • Breng deze pasta aan op de schouder.

Let op: het mengsel mag nooit in contact met je mond, ogen of neus komen,want dit kan ernstige irritaties geven.

 1. Alfalfa

Dit kruid is in staat om de bloedstroom in het lichaam te bevorderen, wat uitermate gunstig is voor het verlichten van zwelling en ontsteking. Daarom is het begrijpelijk waarom alfalfa kan verschijnen in de lijst met huismiddeltjes voor pijn in de schouder.

Wat moet je doen?

 • Drink 1 - 2 kopjes alfalfathee een paar keer per dag. Als je de thee wilt bereiden, neem je een theelepel gedroogde bladeren van dit kruid, giet er heet water overheen en je laat dit ongeveer 5 minuten trekken. Zeef de blaadjes eruit en drink het op.
 • Ook kun je een alfalfasupplement nemen, maar alleen na overleg met de arts.
 1. Muntbladeren

Het verkoelende effect van munt kan de meest ideale keuze zijn uit de lijst met huismiddeltjes voor schouderpijn, vooralals je een branderige pijn in de schouder moet verlichten. Je hoeft alleen maar regelmatig een paargekneusde bladeren op de schouder te leggen.

 1. Zwarte sesam

Het enige zaad dat past op de lijst met huismiddeltjes tegen schouderpijn is zwarte sesam. Het is in staat om je een briljante verlichting van de pijn in je schouder te brengen. Je kunt wat zwarte sesamzaadjestenminste 10 uur in wat water weken en dan kun je de geweekte zaden samen met wat water consumeren.

 1. Knoflook

Dit machtige ingrediënt kan verschillende soorten pijn behandelen en schouderpijn is daarop geen uitzondering. Je kunt knoflookolie gebruiken om de schouder te masseren of je kunt wat teentjes knoflook in wat kokosolie koken. Gebruik dan dat mengsel om direct op de schouder aan te brengen voor pijnverlichting. Ook kun je in het geval kokosolie niet beschikbaar is wat olijfolie nemen.

 1. Verbeter de romboïde spieren

Dit zijn de spieren, die tussen de schouderbladen liggen en worden beschouwd als de meest essentiële spieren voor de beweging van de schouder. Als je een sterkere schouder wilt hebben, moet je eerst sterkere romboïde spieren hebben. Je moet oefeningen doenzoals duwen, trekken en reiken. Het hebben van zwakke romboïden kan ook pijn in de schouder veroorzaken. De meest aanbevolen oefening voor romboïde spierenis roeien.

 1. Een gezond dieet

De laatste tip van de lijst met huismiddeltjes tegen pijn in de schouder is vrij eenvoudig, maar het kost veel moeite om dit efficiënt te doen. Je moet als je last van schouderpijn hebt, het dieetplan aanpassen. Je moet meer voedsel consumeren dat rijk is aan eiwitten om de sterkte van je spieren te verbeteren. Bovendien zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals vette vis zoals tonijn en zalm, noten en zadenook nodig om de pijn te verlichten. Er zijn ook voedingsmiddelen die als tussendoortje kunnen worden gebruikt om tijdens de pauzetijd te knabbelen.

Extra tips

 • Laat je schouder zoveel mogelijk rusten om de genezing te verbeteren.
 • Verhoog de schouder met behulp van kussens om pijn en zwelling te verminderen.
 • Houd de juiste houding aan om de snelle genezing van je schouder te ondersteunen.
 • Als je last hebt van schouderpijn, houd je de elleboog opzij om de schouder even te laten rusten.
 • Breng enkele eenvoudige rekoefeningen voor de nek aan om de behandeling van schouderpijn te ondersteunen.
 • Neem een ​​dikker kussen om te slapen om voldoende steun te hebben voor de schouder en nek.
 • Pas acupressuur en acupunctuur toe voor een snel herstel.
 • Doe wat lichte strekoefeningen om de pijn te verlichten. Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan een professionele trainer.
 • Consumeer elke dag een paar glazen citroenwater om te voorkomen dat er mineralen in de gewrichten terechtkomen, die pijn aan de schouder en andere delen van het lichaam kunnen veroorzaken.
 • Neem de 0,0125%-capsaïcine gel om op de schouder aan te brengen voor pijnverlichting.
 • Rook niet en gebruik geen andere tabaksproducten omdat dat de genezing kan vertragen.

Tot slot…

Schouderspierpijn is tegenwoordig een veel voorkomend probleem dat niet altijd wordt erkend. Het leren van schouderklachten verhelpen is echter niet de sleutel. We moeten beginnen met het voorkomen van schouderpijn. Normaal gesproken komt het meestal door onze onjuiste houdingen wanneer we werken of slapen. Daarom is het tijd om kleine veranderingen in je dagelijkse leven aan te brengen.

Trouwens, als schouderpijn wordt veroorzaakt door blessures, moet je tijd nemen om je lichaam te laten herstellen. De toepassing van deze huismiddeltjes voor pijn in de schouder is slechts een deel van het proces, omdat je eerst voor jezelf moet zorgen door te weten hoe je de pijn kunt voorkomen.


Bronnen

orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/

www.medicinenet.com/shoulder_pain/symptoms.htm

edrugsearch.com/shoulder-pain-relief/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share