Seborroïsch Eczeem: Wat is het en hoe behandel je het?

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende milde vorm van eczeem waardoor de huid er vettig en vooral schilferig uit ziet. Vaak komt het voor op alleen de hoofdhuid. Bij volwassen wordt er vaak een link gelegd met roos en bij baby’s wordt er een link gelegd met luier uitslag. Ook kan seborroïsch eczeem andere gebieden van het lichaam aantasten zoals je gezicht, borst en plekken op de armen, benen en lies.

Hoe vaak komt seborroïsch eczeem voor?
Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij baby’s jonger dan 3 maanden en bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Bij volwassenen hebben vaker mannen er last van dan vrouwen.

Wat zijn de oorzaken?
Artsen en specialisten weten nog niet precies de oorzaak van seborroïsch eczeem.  De oorzaak verschilt ook bij baby’s en volwassenen vanwege het feit hoe het lichaam met eczeem omgaat. Ook kan seborroïsch eczeem voorkomen vanwege een genetische  rol, maar meestal komt het voor bij baby’s en verdwijnt weer rond de pubertijd. Ook kan de oorzaak liggen door een gist genaamd malassezia en komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor op de huid. Maar soms neemt de hoeveelheid toe en het resultaat is huidproblemen en natuurlijk seborroïsch eczeem.

De malassezia zorgt ervoor dat cellen sneller vervangen worden en je hierdoor ook schilfers krijgt en last van ontstekingen. De aandoening kan door het uiterlijk ook eenvoudig worden verward met psoriasis.

Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld?

De behandeling van seborroïsch eczeem hangt van een aantal factoren af.  Allereerst de locatie van het eczeem en natuurlijk de leeftijd.

Bijvoorbeeld seborroïsch eczeem op de hoofdhuid (hoofdroos) bij volwassenen wordt behandeld met een effectieve shampoo. Er zijn veel merken en soorten shampoos op de markt en het doel is om de hoeveelheid gist terug te brengen. Normaal gesproken gebruik een je een anti roos shampoo een paar keer per week totdat je het onder controle hebt gekregen. Vervolgens herhalen om het onder controle te houden.

Deze vorm van eczeem wordt ook wel behandeld met kokosolie. Een masker van kokosolie kan namelijk de schimmel die de eczeem veroorzaakt doden en daarbij helpt kokosolie om de huid goed te hydrateren. Hierdoor sla je 2 vliegen in 1 klap.

Ook kun je overwegen om bij je huisarts voor een lotion te vragen om hardnekkige problemen direct aan te pakken in combinatie met een effectieve shampoo.

Vanzelfsprekend wordt seborroïsch eczeem bij baby’s op een andere manier behandeld dan bij volwassenen. Dit komt omdat je velen malen voorzichtiger moet zijn bij baby’s om eczeem aan te pakken. Vaak wordt begonnen met een milde shampoo en er wordt gebruik gemaakt van een zachte borstel zoals een tandenborstel om de overmatige schilfers te verwijderen. Maar wees voorzichtig omdat het los maken van de huid de kans op infecties kan vergroten. Overleg daarom altijd eerst met een arts voordat je zoiets doet!

Indien shampoo niet goed werkt ga dan naar je huisarts voor een sterkere variant (met zwavel).

Wat kan ik nu doen?

Tijdens mijn onderzoek naar verschillende chronische huidaandoeningen ben ik tot de conclusie gekomen dat het vooral komt door een levensstijl die eczeem veroorzaakt.  Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne en ga in eerste instantie aan de slag met een voordelige anti roos shampoo die je zonder recept kunt krijgen.

Goede hygiëne tegen seborroïsch eczeem

Schimmel is een van de belangrijkste veroorzakers van seborroïsch eczeem. De hygiëne moet er dus vooral op gericht zijn om schimmel op de huid te voorkomen. Schimmel heeft baat bij vocht en warmte. Probeer daarom ervoor te zorgen dat je huid droog blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door katoenen kleding te dragen.

Als je gaat sporten kan zweet dat te lang blijft zitten ook voor schimmel zorgen. Dagelijks jezelf wassen en goed afdrogen is daarom het meest verstandig om dit eczeem te verminderen.

Als je gezichtsbeharing hebt, zoals een baard of snor, overweeg dan om deze te scheren. Hierdoor kan je huid beter luchten en heeft de schimmel minder houvast. Een baard of snor kan het eczeem op die plaatsen erger maken dan nodig is. De verleiding om het te verstoppen is natuurlijk groot, maar de kans dat je ervan af komt wordt er wel een stuk kleiner door.

Shampoo en andere middelen tegen seborroïsch eczeem

Als je jezelf dan wast is het belangrijk om gebruik te maken van een verzorgende shampoo. Deze shampoo kan anti-roos zijn, maar ook een antischimmel werking hebben. Shampoo met extra zink kan al heel goed helpen. Ook teer in de shampoo wordt bij sommige mensen aangeraden, maar dit wordt over het algemeen gebruikt voot mensen met psoriasis. Ook shampoo met salicylzuur helpt tegen deze vorm van eczeem. Dit stofje zit ook in fruit, wilgenbast en cactussen. Als je op internet zoekt naar shampoo's met deze stof kun je hier meerdere van vinden.

Ook tea tree olie kan helpen tegen deze vorm van eczeem. Als dit is toegevoegd aan de shampoo kan dit ook veel effect hebben.

Aloe vera aanbrengen op de plaatsen waar je last hebt van seborroïsch eczeem kan dit ook verminderen. In een onderzoek waar mensen 2 keer per dag aloe vera aanbrachten op de plaatsen met deze vorm van eczeem had meer dan 60 procent daarna minder last van de schilferige plekken.

Het versterken van je immuunsysteem

Ook raad ik je het aan om je immuunsysteem te versterken door een periode zo gezond mogelijk te eten en veel water te drinken. Dit kun je eventueel aanvullen met weerstand verhogende supplementen. Het nemen van vis-olie supplementen zorgt bijvoorbeeld voor meer omega 3. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van visoliesupplementen het seborroïsch eczeem vermindert.

Vermijd ook producten met alcohol dit kan juist voor een opleving van deze vorm van eczeem zorgen.

Voor luier uitslag is het slim om met je huisarts te praten vanwege de gevoeligheid van baby’s en om deze vorm van seborroïsch eczeem op een mildere manier te behandelen!

Tot slot...

Seborroïsch eczeem is erg vervelend en kan bij zowel kleine kinderen als volwassenen voorkomen. De behandeling voor deze 2 groepen is verschillend. Bij kleine kinderen moet je heel voorzichtig zijn en kun je het beste overleggen met een arts voor de juiste aanpak.

Als volwassene kun je veel doen door de verzorgingsproducten die je gebruikt aan te passen en door kleding te kopen die veel ademt, zoals katoenen shirts. Hierdoor krijgt de schimmel die dit eczeem veroorzaakt minder kans om zijn slag te slaan.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X13000023