Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Seborroïsch Eczeem en hoe te behandelen

Seborroïsch eczeem is een veel voorkomende milde vorm van eczeem waardoor de huid er vettig en vooral schilferig uit ziet(1). Vaak komt het voor op alleen de hoofdhuid. Bij volwassen wordt er vaak een link gelegd met roos en bij baby’s wordt er een link gelegd met luier uitslag. Ook kan seborroïsch eczeem andere gebieden van het lichaam aantasten zoals je gezicht, borst en plekken op de armen, benen en lies.

Hoe vaak komt seborroïsch eczeem voor?
Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij baby’s jonger dan 3 maanden en bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Bij volwassenen hebben vaker mannen er last van dan vrouwen.

Wat zijn de oorzaken?
Artsen en specialisten weten nog niet precies de oorzaak van seborroïsch eczeem.  De oorzaak verschilt ook bij baby’s en volwassenen vanwege het feit hoe het lichaam met eczeem omgaat. Ook kan seborroïsch eczeem voorkomen vanwege een genetische  rol, maar meestal komt het voor bij baby’s en verdwijnt weer rond de pubertijd. Ook kan de oorzaak liggen door een gist genaamd malassezia en komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor op de huid. Maar soms neemt de hoeveelheid toe en het resultaat is huidproblemen en natuurlijk seborroïsch eczeem.

De malassezia zorgt ervoor dat cellen sneller vervangen worden en je hierdoor ook schilfers krijgt en last van ontstekingen. De aandoening kan door het uiterlijk ook eenvoudig worden verward met psoriasis.

Uit onderzoek blijkt wel dat het risico op het krijgen van seborroisch eczeem hoger wordt bij vrouwen die een Westers dieet volgen(2).

Hoe wordt seborroïsch eczeem behandeld?

De behandeling van seborroïsch eczeem hangt van een aantal factoren af.  Allereerst de locatie van het eczeem en natuurlijk de leeftijd. Over het algemeen is de focus om schimmels op de huid te verminderen (3).

Bijvoorbeeld seborroïsch eczeem op de hoofdhuid (hoofdroos) bij volwassenen wordt behandeld met een effectieve shampoo. Er zijn veel merken en soorten shampoos op de markt en het doel is om de hoeveelheid gist terug te brengen. Normaal gesproken gebruik een je een anti roos shampoo een paar keer per week totdat je het onder controle hebt gekregen. Vervolgens herhalen om het onder controle te houden.

Deze vorm van eczeem wordt ook wel behandeld met kokosolie. Een masker van kokosolie kan namelijk de schimmel die de eczeem veroorzaakt doden en daarbij helpt kokosolie om de huid goed te hydrateren. Hierdoor sla je 2 vliegen in 1 klap.

Ook kun je overwegen om bij je huisarts voor een lotion te vragen om hardnekkige problemen direct aan te pakken in combinatie met een effectieve shampoo.

Vanzelfsprekend wordt seborroïsch eczeem bij baby’s op een andere manier behandeld dan bij volwassenen. Dit komt omdat je velen malen voorzichtiger moet zijn bij baby’s om eczeem aan te pakken. Vaak wordt begonnen met een milde shampoo en er wordt gebruik gemaakt van een zachte borstel zoals een tandenborstel om de overmatige schilfers te verwijderen. Maar wees voorzichtig omdat het los maken van de huid de kans op infecties kan vergroten. Overleg daarom altijd eerst met een arts voordat je zoiets doet!

Indien shampoo niet goed werkt ga dan naar je huisarts voor een sterkere variant (met zwavel).

Wat kan ik nu doen?

Tijdens mijn onderzoek naar verschillende chronische huidaandoeningen ben ik tot de conclusie gekomen dat het vooral komt door een levensstijl die eczeem veroorzaakt.  Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne en ga in eerste instantie aan de slag met een voordelige anti roos shampoo die je zonder recept kunt krijgen.

Goede hygiëne tegen seborroïsch eczeem

Schimmel is een van de belangrijkste veroorzakers van seborroïsch eczeem. De hygiëne moet er dus vooral op gericht zijn om schimmel op de huid te voorkomen. Schimmel heeft baat bij vocht en warmte. Probeer daarom ervoor te zorgen dat je huid droog blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door katoenen kleding te dragen.

Als je gaat sporten kan zweet dat te lang blijft zitten ook voor schimmel zorgen. Dagelijks jezelf wassen en goed afdrogen is daarom het meest verstandig om dit eczeem te verminderen.

Als je gezichtsbeharing hebt, zoals een baard of snor, overweeg dan om deze te scheren. Hierdoor kan je huid beter luchten en heeft de schimmel minder houvast. Een baard of snor kan het eczeem op die plaatsen erger maken dan nodig is. De verleiding om het te verstoppen is natuurlijk groot, maar de kans dat je ervan af komt wordt er wel een stuk kleiner door.

Shampoo en andere middelen tegen seborroïsch eczeem

Als je jezelf dan wast is het belangrijk om gebruik te maken van een verzorgende shampoo. Deze shampoo kan anti-roos zijn, maar ook een antischimmel werking hebben. Shampoo met extra zink kan al heel goed helpen. Ook teer in de shampoo wordt bij sommige mensen aangeraden, maar dit wordt over het algemeen gebruikt voot mensen met psoriasis. Ook shampoo met salicylzuur helpt tegen deze vorm van eczeem. Dit stofje zit ook in fruit, wilgenbast en cactussen. Als je op internet zoekt naar shampoo's met deze stof kun je hier meerdere van vinden.

Ook tea tree olie kan helpen tegen deze vorm van eczeem. Als dit is toegevoegd aan de shampoo kan dit ook veel effect hebben.

Aloe vera aanbrengen op de plaatsen waar je last hebt van seborroïsch eczeem kan dit ook verminderen. In een onderzoek waar mensen 2 keer per dag aloe vera aanbrachten op de plaatsen met deze vorm van eczeem had meer dan 60 procent daarna minder last van de schilferige plekken.

Het versterken van je immuunsysteem

Ook raad ik je het aan om je immuunsysteem te versterken door een periode zo gezond mogelijk te eten en veel water te drinken. Dit kun je eventueel aanvullen met weerstand verhogende supplementen. Het nemen van vis-olie supplementen zorgt bijvoorbeeld voor meer omega 3. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van visoliesupplementen het seborroïsch eczeem vermindert.

Vermijd ook producten met alcohol dit kan juist voor een opleving van deze vorm van eczeem zorgen.

Voor luier uitslag is het slim om met je huisarts te praten vanwege de gevoeligheid van baby’s en om deze vorm van seborroïsch eczeem op een mildere manier te behandelen!

Tot slot...

Seborroïsch eczeem is erg vervelend en kan bij zowel kleine kinderen als volwassenen voorkomen. De behandeling voor deze 2 groepen is verschillend. Bij kleine kinderen moet je heel voorzichtig zijn en kun je het beste overleggen met een arts voor de juiste aanpak.

Als volwassene kun je veel doen door de verzorgingsproducten die je gebruikt aan te passen en door kleding te kopen die veel ademt, zoals katoenen shirts. Hierdoor krijgt de schimmel die dit eczeem veroorzaakt minder kans om zijn slag te slaan.

Bronnen:

 1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X13000023
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X18324801
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546634.2018.1473554

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb al 8 jaar SEBORROISCH ECZEEM en altijd er veel last gehad ervan, ik gebruikte velen zalfjes en shampoos die teer en hormonen bevatten wat allemaal niet hielp of het was maar voor een dag. Ik merkte al gauw dat ik daardoor haaruitval kreeg en ontzettend veel jeuk en dikke schilfers. na veel zoeken op internet en natuurwinkels te zijn af gegaan heb ik wat prodructen gevonden die mij goed helpen. ik neem elke dag een theelepel biologische cocos olie van royal green, een halve theelepel biologische hennepzaad olie voor me omegas 3 en 6 en om de dag 10 druppel zwarte komijn zaad olie, mijn haar was ik elke drie dagen met biologische Appel azijn ik neem dan een lege emmer en een glas appel azijn en giet dat boven de emmer over me haar en herhaal dat meerdere keren, masseer het daarna lichtjes over me hoofd huid of kam me haar een keer en herhaal een paar keer het spoelen met appel azijn. de eerste keer prikt het op de huid dat is heel normaal. Ik dep het met watjes op me gezicht en heb al snel gemerkt dat alle schilfers ontstekingen en jeuk en zelf pukkels en vuiligheid snel verdwijnen. een echte aanrader ik gebruik het nu zo'n 4 maanden en mijn sebbr eczeem blijf hierdoor weg. Gr Dex

  1. Aan alle mede slachtoffers: Je komt er nooit ( tot nu toe 2019) vanaf, ik worstel er al 60 jaar mee, wassen wassen en nog eens wassen met Denorex ,H&S enz. 60 jaar ALLES geprobeerd, hoop dat als ik kaal word het over zal zijn, tot nu :gewoom accepteren

 2. Hebben jullie ook last van wimper uitval? Zo ja valt daar ook iets tegen te doen?

  Mijn huisarts zei om bij ogen (wenkbrauwen/wimpers) zachtjes Zwitsal shampoo beetje schoon te maken maar het werkt helaas totaal niet.

  Ik hoop dat iemand met goede tips kan komen .

  Groetjes mona

 3. Ongeveer 2,5 jaar geleden begon ik plekjes op mijn hoofdhuid op te merken. Eerst voelde ik vooral dat er wat "bultjes" opzaten, maar omdat ik niet kon zien wat het was krabde ik dat er af. Op een gegeven moment begon ik vlak achter mijn haargrens op mijn voorhoofd schilfers op te merken. De huid werd ook rood. Ook op mijn achterhoofd begon ik dit te voelen.
  Ik heb het eerst een hele tijd genegeerd, omdat ik dacht dat het wel over zou gaan, maar ik begon wel rekening te houden met mijn haar, bijvoorbeeld door het wat langer te laten, zodat mensen de plekjes boven mijn voorhoofd niet zouden zien. Op een gegeven moment wilde ik er echt van af, en ben ik naar de huisarts gegaan. Daar werd gelijk seborrhoïsch eczeem vastgesteld, en kreeg ik een shampoo voorgeschreven met Ketoconazol erin (ik hoop dat ik het goed spel). Dit werkte nauwelijks, maar ik dacht dat dit te maken had met dat ik het niet goed gebruikte, aangezien ik in de behandelperiode een week weg was geweest en het in die periode niet gebruikt heb.
  Een jaar later heb ik nogmaals zo'n flesje gevraagd, maar weer werkte het niet. De plekken werden wel groter, maar de schilfering en de mate waarin ik er last van had fluctueerden erg. Ik begon ook te merken dat ik met zweten hele erge jeuk op mijn hoofdhuid en gezicht kreeg (dat tweede waarschijnlijk doordat er kleine schilfertjes toch in mijn poriën of iets terecht kwamen, maar dat is puur mijn hypothese).
  Toen ik afgelopen maand doorkreeg dat er haar uit begon te vallen, en er op meer plekken schilfers ontstonden, ben ik weer naar de huisarts gegaan. Gelukkig zei hij gelijk dat er naast de shampoo ook een andere behandeling was. De shampoo bestrijdt namelijk alleen de schilfers die veroorzaakt worden door een gist dat zich op eczeemplekken vestigt. Hij begon over een zalf als hormoonbehandeling. Ik vond dit eerlijk gezegd nogal rigoreus klinken, maar ik heb er wel mee ingestemd.

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar verschrikkelijk blij mee ben. Ik moest de eerste week elke dag dit zalfachtige spul op mijn hoofdhuid smeren (het is een wit flesje met een substantie waar Topicorte steroïden in zitten geloof ik). Ik ben nu zo'n twee weken verder, en de plekjes zijn nagenoeg verdwenen. Ik merk dat ik bij het sporten nauwelijks meer last heb van jeuk. Ik moet wel toevoegen dat ik deze steroïden moet blijven gebruiken, de eczeem verdwijnt namelijk nooit helemaal. Ik gebruik nu 2 keer in de week de Ketoconazolshampoo, en smeer daarna de hormonenzalf in mijn haar. Tot nu toe gaat dat prima.

  Als laatste wil ik zeggen dat ik iedereen kan aanraden naar de dokter te stappen met deze klachten. Ik hou er persoonlijk helemaal niet van om naar de dokter te gaan, maar ik merk achteraf dat mijn eczeem een enorme hoeveelheid stress met zich meebracht. Als het waaide bijvoorbeeld was ik bang dat iedereen de schilfers en roodheid zag, aangezien het zichtbaar was als ik mijn haar omhoog deed, en ik was altijd bang dat het erger zou worden. Mijn zelfvertrouwen was dus enorm gedaald, zonder dat ik dit zelf in die periode echt door had (waarschijnlijk negeerde ik het onbewust). Sorry voor het lange verhaal, maar ik wil graag laten zien dat het bij mij heeft gewerkt en zo anderen helpen.

  Koen

  1. Geen sorry, Koen.
   Het lange verhaal is een oprecht verhaal waarin je veel gedeeld hebt met ons. Op deze manier kunnen andere lezers hier weer van profiteren.

  2. Hallo Koen,

   Dit verhaal is precies omschreven hoe het bij mij is gegaan en met precies dezelfde symptomen!
   Ik ga vanmiddag naar de dokter en dan ook vragen naar de andere behandel methode, op het moment heb ik het alleen maar moeten doen met de Ketoconazol shampoo (die ook niet werkte voor mij).

   Grote angst om echt kale plekken te krijgen door het seborrisch eczeem.

   Hopelijk is het te genezen!

   groeten,

   Yannick

 4. hoi,

  ik ben 17 jaar en heb last van Seborroïsch eczeem. ik heb vele zalfjes en shampoo gebruikt en het hielp niet. ik had gehoord dat honing en citroen goed is voor de huid. ik maakte vervolgens een mix van honing en citroensap en smeerde het voor het slapen gaan op me huid. ik merk dat de uitslag vermindert maar het gaat niet echt permanent weg. weet iemand een alternatief.

  gr

  sander

  1. Dat kan inderdaad een prima alternatief zijn, Sander. Met name honing staat bekend om zijn anti-bacteriële eigenschappen.
   Voor de rest, alle kennis die ik heb over eczeem, kun je vinden op https://www.optimalegezondheid.com/eczeem/
   Wellicht staat daar dé oplossing tussen die voor jou werkt. Eczeem is namelijk erg persoonlijk, iedereen reageert weer anders op bepaalde oplossingen. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen.

   Veel succes!

 5. Hoi,

  Ik ben een dame van 26 jaar en ben 12 weken zwanger. Tijdens mijn zwangerschap mag ik van mijn huisarts geen gebruik maken ( vanwege schade ongboren kind )van mijn zalf ( gebruik ik rondom mijn neus ) met benzoëzuur met salicylzuur en ketoconazal voor hoofdhuid. Ik ben op zoek naar een alternatief middel voor tijdens het zwangerschap. Mijn eczeem verergert met de dag.

  Groet.

  Pris

 6. Nıets en maar ook nıets zal werken als je je nıet houd aan een bepaald dıeet. In ıeder geval geen zuıvelproducten en gefrıtuurde voedsel eten. Daarnaast ook tarweproducten vermıjden, vooral pasta. Het ıs een moeılıjk dıeet maar geloof mıj, houd je dıt 1 maand vol, dan zıe je nıets meer van je eczeem

  1. Wat at je dan wel, daar ben ik wel benieuwd naar. Ik eet inderdaad wel veel yoghurt muesli, dat is mijn favoriete brunch (ik ontbijt nl. nooit). Als brood ook niet mag weet ik het echt niet meer, heb jij tips?

  2. Dit is heel erg kort door de bocht, ik ga er vanuit dat je hierbij doelt op een paleo achtig dieet. Ik heb dit dieet zonder problemen in grote lijnen 2 jaar vol gehouden. In principe een super dieet, en als je een beetje tijd neemt voor je zelf om lekkere maaltijdjes te maken voor op je werk etc. dan merk je dat brood laten liggen vrij easy is.
   Maar om terug te komen op je reactie Tuna, het is erg kort door de bocht omdat een Paleo achtig dieet vaak loodrecht botst met een histamine arm dieet (histamine intolerantie lijdt ik zelf ook aan, en is voor zover ik weet regelmatig voorkomend bij mensen met allergie). in een paleo dieet worden eieren, vissoorten, citrusvruchten, noten aanbevolen, maar in een histaminearm dieet weer streng afgeraden.
   Het is dus echt per persoon afhankelijk, maar neemt uiteraard niet weg dat je reactie zeker van belang is en veel mensen er baat bij zullen hebben! het proberen waard, en baadt het niet schaadt het zeker niet. kwa voedingsstoffen prefereer ik wel degelijk de paleo achtige diëten.

  3. Hoi tuna. Heb jij echt langdurig baat gehad bij een dieet. Ik ben nu streng op dieet en eet geen zuivel en tarwe. Net als het bijna helemaal weg is komt het toch weer terug. Wat is jouw ervaring. Mvg sahila

 7. Guhl anti roos shampoo is bij mij het enige wat werkt! Op af en toe een schilfertje na eindelijk na jaren geen last meer van eczeem!!

  1. Wat fijn dat je geen last meer hebt van eczeem, Ilona!

   Zijn er meer mensen die hier (positieve of negatieve) ervaringen mee hebben?

   1. Ja, dat kan ik bevestigen. Guhl anti roos shampoo met blauwe malva heeft bij mijn partner aanzienlijk meer effect dan een Ketoconazol shampoo. Die laatste deed eerlijk gezegd niets. Mijn partner heeft hardnekkig sebhorrioisch eczeem op zijn hoofdhuid. Veel middelen geprobeerd op recept en als supplementen slikt hij er Kurkuma en visolie met vitamine-e bij. Totdat hij een anti-schimmelkuur van onze huisarts kreegvoorgeschreven. Dat is een kuur met pillen, wordt ook voorgeschreven aan mensen die last hebben van Candida. Tijdens die kuur heb ik toen voor hem een flinke pot scrub gemaakt op basis van natuurlijke producten. Ik wil dit recept graag met jullie delen.
    Deze maak ik van:
    400 gram kokosolie
    200 ml appelazijn
    30 druppel lavendel olie
    30 druppels tea tree olie
    5 eetlepels castor olie
    12 aspirine tabletten die ik vooraf oplos in de appelazijn (Dit vanwege de ascetylsalicylzuur) 2 handjes basterdsuiker
    2 handjes grof zeezout
    Die laatste maal ik kort in de vijzel, anders is het wel heel grof. Dit alles doe ik op kamertemperatuur in een mengkom en prak met een vork de ingrediënten te een smeuïge massa. Te nat? Laat het eerst koud worden in de koelkast. Daarna nog steeds? Voeg dan wat baking soda en meer kokosolie toe. Voorzichtig beetje bij beetje want dat bruist met de appelazijn. Daarna doe ik het in een weckpot en bewaar dit in de koelkast.

    Voordat hij zijn haar wast, smeert hij dit mengsel op zijn hoofdhuid en laat dit minimaal 5 minuten intrekken. Daarna scrubt hij zijn hoofdhuid en wast dan zijn haar. Het scrubmasker gebruikt hij bij iedere wasbeurt, 3 tot 4 x per week. 3 x per week gebruikt hij de Guhl blauwe malva shampoo en 1 x per week Resdan teershampoo. Hiermee kan hij het onder controle houden. Nee, het is zeker niet weg want hier en daar zit af en toe een plekje met witte uitslag en ook wel eens een korstje, maar dit is acceptabel. Het was voor de kuur en het scrubmasker vele malen erger, zijn hoofdhuid zat zo vol dat hij haar verloor en nieuw haar er niet doorkwam. De supplementen slikt hij nog steeds, eveneens aangevuld met Biotine. Zijn haar groeit terug en de kapper heeft dit ook bevestigd. Het vergt dus vooral discipline en heel veel onderzoek naar wat voor iemand werkt.
    Ik hoop met het achterlaten van mijn scrubmasker recept, dat dit anderen ook kan helpen. Als het scrubmasker teveel werk of te kostbaar is, bedenk dan dat het insmeren van de hoofdhuid met alleen kokosolie en dat een paar uur in laten trekken óók al een gunstig effect kan hebben. De sleutel is discipline. Herhaal dit dus dagelijks of zeer regelmatig (hangt uiteraard af van hoe hardnekkig de eczeem klachten zijn) totdat er verbetering te zien is, daarna zou je de frequentie af kunnen bouwen. Lieve groet, Iris

   2. Hardnekkige schilfers/korsten kun je ook losweken met de Superbalm van Lush. Hierin zit Ascetylsalycilzuur en veel andere verzorgende ingrediënten. Kostbaar goedje, maar werkt wel heel erg goed.
    Dat combineer ik vaak met kokosolie als ik de hoofdhuid van mijn partner insmeer. Superbalm op de hardnekkige plekjes en de rest van zijn hoofdhuid met kokosolie. Nachtje in laten werken , de volgende dag hoofdhuid schubben en daarna wassen.
    Succes! Lieve groet, Iris

 8. Ook ik heb hier last van, niet heel erg maar telkens terugkerend op twee plekken in mijn haar, achter mijn oren. Ik gebruik soms selsun, een best dure shampoo die je bij de apotheek koopt. Als ik dit een paar weken gebruik, in een kuurvorm zoals de verpakking zegt, is het weg. Het komt alleen wel weer altijd na een paar maanden terug. En dan kan ik weer opnieuw beginnen...

 9. Ik heb al zo'n twee weken last van huidschilfers en rooie plekken op mijn hoofd en ik had een keer contact gemaakt met de huisarts en die had tegen me gezegd dat het Seborroïsch eczeem was en die had me aangeraden om middeltjes te gebruiken als speciale shampoos en zalfjes. Zijn er ook andere soorten manieren om dit te verhelpen?

 10. vorige vrijdag naar dermatoloog geweest met mijn dochter en zij heeft seborrisch exzeem in haar haren. Moet nu 1 maal per week haren wassen met clobex shampoo (enkel op voorschrift) en de andere dagen met elution van ducray. Zou binnen enkele weken moeten verdwenen zijn.

 11. Ik ben kapster en werk met het merk Mediceuticals . Wij hebben verschillende producten waarmee je dit exceem heel goed onder controle kan krijgen. Samen met letten op je voeding is er dus heel goed wat aan te doen.
  Pas om met hormoonzalf, helpt op korte termijn heel goed maar wordt je huid heel dun van en werkt slecht voor je bijschors nieren . Dus heel slecht eigenlijk voor je

 12. Heee, ik ben een meid van 22 jaar, ik heb heel erg last van seborrisch eczeem, ik heb heel veel last van schilfers en haar uitval. Ik gebruik een shampoo die ik van de dokter heb gekregen, en een zalf voor mijn gezicht.

  Ik merk dat ik kale plekken krijg op mijn hoofd, dat haalt alle zelfvertrouwen omlaag. Heeft er iemand tips wat ik daar aan kan doen? Om te zorgen dat het haar uitval minder word en geen kale plekken meer bijkomen?

  Ik hoop op tips, dank u wel!

 13. Al jaren last van seborroische dermatitis vooral in de herfst en winter. Wat bij mij erg goed helpt is mijn haar 1 a 2 keer per week te wassen met Selsun. Daardoor veel minder last van jeuk en huidschilfers.

 14. Ik heb ketozonacol shampoo waardoor het bij mij binnen drie weken weg is meestal kwam het dan weer terug binnen paar maandjes en moest ik snel nieuwe halen.. Een tip en vooral voor de dames en heren met langer haar, je haar blijft vaak vochtig na het douchen en afdrogen.. Fohnen na elke wasbeurt of een keer zwemmen maakt dat het veel langer wegblijft bij mij omdat het geen kans krijgt om te gisten noem ik het maar..

 15. Wat bij mijn vriend ontzettend heeft geholpen is het slikken van supplementen: biotine (vitamine b), visolie (omega 3/6), zinktabletten en resveratrol. Het eczeem was van de een op andere week verdwenen!

 16. Na heel veel onderzoeken heb ik seborriosche.
  Komt altijd op tijden waar ik niet zit op te wachten.
  Diverse onderzoeken gehad en vele zalfjes.
  heeft niet geholpen.
  Vooral bij de ogen en langs de neusvleugels is het rood en brandering lijkt wel of ik in de fik sta.het enige helpt een beetje als ik naar buiten ga en er veel koude wind over mijn gezicht waait.
  Het leven wordt er niet vrolijke op.wordt er af en toe depresief van.
  Ik hoop dat er iemand is die mij het goede middel kan geven dat het wat aangenamer word voor mij.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share