Gezondheidsklachten

Laatste Update: 7 april 2017

Preventie van nierstenen (deel 2)

Om ervoor te zorgen dat iemand in de toekomst minder kans maakt op problemen met nierstenen dan kan een combinatie van levensstijl veranderingen en medicijnen de beste oplossing zijn.

De volgende zijn allemaal belangrijke stappen bij de preventie van nierstenen:

Veranderingen in levensstijl

Het is mogelijk het risico op nierstenen te verkleinen door de volgende veranderingen in het dagelijks leven door te voeren:

 • Drink gedurende de hele dag door genoeg water – Voor mensen die een voorgeschiedenis van nierstenen hebben is het een goed idee om minstens 2,5 liter urine per dag te produceren. Een arts kan een patiënt soms vragen of ze de urineproductie gedurende de hele dag kunnen meten. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de patiënt genoeg water drinkt. Wanneer het buiten warmer is of wanneer de persoon regelmatig veel zweet dan kan het mogelijk zijn dat je nog meer water moet drinken om maar genoeg urine te produceren. Wanneer de urine licht en helder is dan kun je er vanuit gaan dat je genoeg water drinkt.
 • Eet minder oxalaatrijke voedingsmiddelen – Als de patiënt zelf vaak last heeft van calciumoxalaat stenen of een familiegeschiedenis heeft dan is het een goed idee om voedingsmiddelen rijk aan oxalaten zoveel mogelijk te vermijden. Bepaalde producten met veel oxalaten zijn rabarber, bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.
 • Kies een dieet met weinig zout en dierlijke eiwitten – Verminder de hoeveelheid zout die je in je dagelijkse dieet binnenkrijgt en kies voor niet-dierlijke eiwitbronnen, zoals peulvruchten.
 • Eet calciumrijke voedingsmiddelen, maar pas op met calcium supplementen – Calcium in de voeding heeft geen direct effect op het risico op nierstenen. Tenzij een arts iets anders adviseert is het belangrijk om calciumrijke voedingsmiddelen te blijven eten. Het is wel een goed idee om het even met de arts te overleggen voordat je begint met calciumsupplementen, omdat deze zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op nierstenen. Je kunt het risico met calciumsupplementen verminderen door deze supplementen bij een maaltijd te nemen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de hoeveelheid mineralen en zuur in onze urine onder controle houden en kunnen nuttig zijn bij mensen die vaak last hebben met bepaalde soorten nierstenen. Het soort medicatie dat een arts zal voorschrijven zal afhangen van de specifieke aard van de nierstenen zelf. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Calcium-stenen – Om te voorkomen dat calciumstenen zich beginnen te vormen kan de arts een thiazidediuretica of een fosfaat bevattend preparaat voorschrijven.
 • Urinezuur-stenen – In dit geval zal de arts allopurinol voorschrijven, dit is een medicijn dat de hoeveelheid urinezuur in het bloed en urine omlaag brengt en ervoor zorgt dat de urine alkalisch blijft. In sommige gevallen kunnen allopurinol en een alkalisch middel de urinezuurstenen zelfs ontbinden.
 • Struviet-stenen – Om struviet stenen te voorkomen, kan de arts bepaalde strategieën aanraden om de urine vrij van infectie-veroorzakende bacteriën te houden. Langdurig gebruik van kleine doses antibiotica kan helpen dit doel te bereiken. Zo kan een arts bijvoorbeeld een antibioticum vóór en een tijdje na de operatie om de nierstenen te behandelen aanraden.
 • Cystine stenen –  Cystine steenvorming kan moeilijk te behandelen zijn. De arts kan het adviseren om meer te drinken zodat het lichaam meer urine produceert. Als dat alleen niet goed genoeg werkt dan kan de arts ook een medicijn voorschrijven dat de hoeveelheid cystine in de urine vermindert.

Wat veroorzaakt calciumoxalaat nierstenen?

Calcium nierstenen vormen de meerderheid van nierstenen, het is zelfs zo dat ongeveer 85 procent van alle problemen met nierstenen komen door calcium nierstenen. Calcium verbindt zich met oxalaat en fosfaat in de darmen en urinewegen, dit zorgt voor de vorming van deze harde calciumstenen. Hoewel er geen directe aanwijsbare oorzaak is van calciumoxalaat nierstenen kunnen een aantal factoren wel degelijk invloed hebben op de steenvorming van calciumoxalaat.

Genetische factoren

Volgens verschillende experts spelen genetica en familiegeschiedenis een duidelijke rol bij de vorming van deze nierstenen. Calciumoxalaat nierstenen komen voor bij mensen die hoge hoeveelheden van calcium, oxalaat en zuur in hun urine hebben. De precieze redenen waarom deze personen hoeveelheden hebben die hoger zijn dan de normale hoeveelheden calcium en oxalaat zijn grotendeels onbekend, maar kunnen bijvoorbeeld wel genetische factoren betrekken die de absorptie van calcium en oxalaat reguleren en op die manier niersteenvorming bevorderen.

Dieet

Calcium kan zich verbinden met oxalaat tijdens de spijsvertering, hierdoor ontstaat calciumoxalaat. Wanneer calcium zich verbindt met oxalaat dan kan het niet gemakkelijk in het lichaam worden geabsorbeerd. Hierdoor kunnen deze stenen zich dan ook vrij gemakkelijk vormen omdat de nieren en urinewegen steeds hogere hoeveelheden calciumoxalaat zullen bevatten.

Sommige experts geloven dat een dieet rijk aan oxalaat-bevattende voedingsmiddelen de hoeveelheid nierstenen zou kunnen bevorderen. Deze voedingsmiddelen zijn onder andere donkere bladgroenten zoals spinazie, snijbiet, bieten, maar ook chocolade, zwarte thee, en producten die gemaakt worden van sojabonen.

Interessant genoeg lijken diëten rijk aan calcium weinig effect op de vorming van nierstenen te hebben en kan volgens sommige experts zelfs de kans op nierstenen verkleinen. Het gebruik van calciumsupplementen of vitamine D of vitamine C supplementen kan ook de productie van nierstenen bevorderen en moet worden vermeden als die persoon al risico loopt op nierstenen. Regelmatig gebruik van calciumcarbonaat antacida kan ook steenvorming doen toenemen.

Zuur in de urine

Calciumoxalaat en calciumfosfaat neerslag vanuit de urine kunnen gemakkelijker een niersteen vormen wanneer de urine te zuur is. Een dieet rijk aan eiwitten en vlees kan de urine zuurgraad verhogen en helpen zo deze stenen te vormen. Insulineresistentie verhoogt de urine zuurgraad ook en dus ook het risico op steenvorming. Mede hierdoor hebben mensen met diabetes en mensen die te zwaar zijn een groter risico op calcium stenen.

Onvoldoende vloeistoffen

Calcium, oxalaat en zuren hebben ook vrij spel in de urine van mensen die te weinig vochtinname hebben. Mede hierdoor is het aanbevolen dat mensen met een verhoogd risico op calcium nierstenen minstens 12 glazen water per dag drinken. Dit zal helpen om het teveel aan calcium en oxalaat weg te spoelen bij de nieren en ook helpen om de urine zuurgraad te verlagen.

Eten wat je moet vermijden met nierstenen

Nierstenen worden veroorzaakt door kristallen in de urine die samen beginnen te klonteren. Kleine kristallen kunnen het lichaam ongemerkt gewoon ongemerkt verlaten, maar grotere kristallen kunnen aanzienlijke pijn veroorzaken en kunnen zelfs een medische behandeling vereisen. Wanneer je last hebt van nierstenen dan is het mogelijk dat de arts het zal adviseren om de hoeveelheid voedingsmiddelen die oxalaten bevatten in het dagelijkse dieet te verminderen.

Oxalaten zijn organische zuren die van nature in planten, dieren en mensen voorkomen. Daarnaast kan een arts ook nog eens zegen dat het een goed idee is om voedsel dat urinezuur bevat te vermijden of minder voedingsmiddelen te eten met een hoog calcium gehalte. Hoewel de eigen arts specifieke aanbevelingen zal geven op basis van de onderliggende oorzaak van jouw eigen nierstenen zijn er wel bepaalde producten die je zelf al zou kunnen proberen te vermijden.

Bepaalde groenten

Met groenten eet je altijd gezond nietwaar? Dat blijkt echter niet helemaal zo. Er zijn bepaalde groenten die erg veel oxalaten bevatten. Een paar verschillende voorbeelden zijn: snijbiet, bleekselderij, boerenkool, prei, bieten, okra, bonen, groene mosterd, zoete aardappelen, groene bonen, zomer squash, boerenkool, spinazie, waterkers, paprika, boerenkool, rabarber, aubergine, sojabonen en witte maïs. Daarnaast zijn er ook nog groenten die je moet vermijden als de nierstenen worden veroorzaakt door urinezuur.

Deze zijn onder meer: peulvruchten, bloemkool, spinazie, asperges en champignons.

Fruit

Ja, ook fruit kan af en toe problemen opleveren bij mensen met nierstenen. Vruchten met veel oxalaten zijn onder andere: bosbessen, mandarijnen, aardbeien, frambozen, bramen, rode bessen, druiven en de schillen van citrusvruchten.

Eiwitrijk voedsel

Voedingsmiddelen die het urinezuur kunnen verhogen, zijn onder meer haring, sardines, ansjovis en orgaanvlees zoals zwezerik en lever. De eigen arts kan het ook adviseren om het eten van oesters, die veel calcium bevatten, te beperken. Wanneer de patiënt last heeft van urinezuur stenen dan het worden aanraden de hoeveelheid vlees dat wordt gegeten bij elke maaltijd te beperken.

Overige producten

Een arts kan het adviseren om het eten van zuivelvoedingsmiddelen met calcium, waaronder kaas en yoghurt, te beperken. Daarnaast zijn dranken met veel oxalaten waarschijnlijk niet meer toegestaan of zeer beperkt. Hieronder vallen onder andere koffie, bier, chocolademelk, en thee. Mineraalwater kan calcium bevatten; zelfs bij het drinken van mineraalwater is het belangrijk het even de dokter te vragen of het kan als je al eens last hebt gehad van nierstenen.

Andere voedingsmiddelen veel oxalaten zijn onder andere chocolade, tofu, peterselie, bieslook, pecannoten en tarwekiemen. Andere voedingsmiddelen die het urinezuur kunnen verhogen zijn gist (bakkersgist of biergist), jus, consommé en alcoholische dranken. Wanneer iemand last heeft van nierstenen dan kan de arts het aanbevelen voedingsmiddelen waar veel zout in zit te vermijden, denk bijvoorbeeld aan tomatensap of verwerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet.

Eten om een niersteen gemakkelijker kwijt te raken

Hoewel veel nierstenen zeer pijnlijk zijn wanneer ze het lichaam dreigen te verlaten is er gelukkig wel iets wat je zelf kunt doen om het gemakkelijker te maken. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je het uitscheiden van nierstenen iets gemakkelijker maken.

Eten met veel calcium

Vroeger was het geloof bij veel doctoren dat mensen die last hadden van calcium nierstenen juist absoluut geen calcium moesten binnenkrijgen. Ze geloofden zelfs dat mensen die een familiegeschiedenis van nierstenen hadden calcium maar helemaal moesten vermijden.

Echter, er zijn minstens twee wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat minstens twee porties calciumrijke voedingsmiddelen per dag zou kunnen helpen om de ontwikkelingssnelheid van calcium bevattende nierstenen te verminderen. Voedingsmiddelen met veel calcium zijn melk, kaas, yoghurt, groene bladgroenten en sinaasappels.

Water

Water lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is uiterst belangrijk bij het uitscheiden en voorkomen van nierstenen. Je moet voldoende water drinken om 2 liter urine te produceren, en dat elke 24 uur. Dit is minstens 3.5 liter water of misschien zelfs meer per dag, en een deel van deze waterconsumptie moet ’s nachts gebeuren. Het schoonmaken van het lichaam met water zal ook helpen de urinewegen schoon te spoelen, hierdoor zal het ook gemakkelijker worden om nierstenen uit te scheiden.

Eten met weinig natrium

Om nierstenen gemakkelijker kwijt te kunnen raken is het belangrijk om de dagelijkse inname van natrium (zout) in het dieet te verlagen. Natrium kan zorgen voor een toename van calcium in de urine, dit zou kunnen leiden tot een grotere kans op calcium steenvorming.

Naast het feit dat je geen zout zou moeten toevoegen aan het voedsel dat je eet, moet je ook vasthouden aan verse groenten en fruit. En natuurlijk het gebruik van natuurlijk vlees in plaats van bewerkt vlees. Vermijd soep in blik en maak zelf je eigen soep, of waar mogelijk kun je kiezen voor zoutarme keuzes.

Volle granen

Volle granen zijn rijk aan onoplosbare vezels. Dit type vezel hecht zich aan de deeltjes calcium en helpt op deze manier bij het uitscheiden van calcium via de ontlasting in plaats van via de nieren. Dit zorgt voor een verminderde kans op problemen met calcium nierstenen. Probeer om hele tarwe, rogge, gerst en / of bruine rijst te eten om ervoor te zorgen dat de urine geen last heeft van vervelende mineralen.

Er zijn natuurlijke meerdere natuurlijke middelen die mensen met nierstenen misschien zouden moeten overwegen. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat deze voor iedereen werken of dat ze zelfs mogelijk zijn voor iedereen, maar ze zijn wel handig om te weten.

Conclusie voeding

De meeste niet-invasieve benadering van het oplossen van nierstenen is door middel van een goede, gezonde voeding. Het maken van een paar goede veranderingen in het dieet kan vaak de oorzaak van de nierstenen aanpakken. Urinezuur stenen kunnen bijvoorbeeld vaak optreden wanneer er teveel vlees in de dagelijkse voeding zit.

Dit betekent dus minder vlees eten en ook andere zuur-producerende voedingsmiddelen, zoals snoep, junkfood, frisdrank, en alcohol niet meer of veel minder eten. Dit kan zorgen voor een vermindering van de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Eet een dieet rijk aan volle granen, vers fruit en groenten, magere eiwitten en gezonde oliën en vetten.

Het drinken van veel water om zo elke dag de nieren te kunnen spoelen is ook erg belangrijk. Houd het in gedachten dat bepaalde stoffen zoals koffie en alcohol ons lichaam uitdrogen. Als je dus deze dranken wil blijven drinken dan moet je NOG meer water gaan drinken. Daarnaast moet je calciumsupplementen vermijden bij het behandelen van nierstenen.

Kruiden

Kruiden zoals hortensia, Gelderse roos, en citroen kunnen helpen om het ongemak van nierstenen te verlichten. Maar Eupatorium purpureum (in dezelfde familie van het Koninginnenkruid) is een kruid dat daadwerkelijk helpt om deze nierstenen ook op te lossen. Het wordt al erg lang gebruikt door natuurgeneeskundigen om nierstenen op te kunnen lossen.

Volgens de complementaire geneeskunde is guldenroede een kruid dat al erg vaak geprezen is voor de doeltreffendheid in de behandeling van nierstenen. Dit komt vanwege het feit dat het kruid werkt als een diureticum en ook nog eens anti-inflammatoire effecten heeft. Veel van deze kruiden zijn te vinden in natuurlijke reformwinkels als kruidenthee of in capsule vorm.

Homeopathische geneesmiddelen

De minst agressieve benadering voor de natuurlijke gezondheidszorg zou erg goed homeopathie kunnen zijn. Homeopathische geneesmiddelen zijn afkomstig uit organische stoffen die in hun natuurlijke staat giftig zijn. Ze worden echter verdund tot zulke kleine afmetingen dat er zeer weinig van de gevaarlijke stof achterblijft.

Homeopathie is gebaseerd op het principe dat "iets geneest als iets," en dat het lichaam het aangeboren vermogen heeft om zichzelf te kunnen genezen. Dit klinkt misschien vergelijkbaar met het idee achter vaccins, behalve dat er met homeopathische middelen er weinig of geen bijwerkingen zijn. Homeopathische geneesmiddelen voor nierstenen zijn Berberis Vulgaris, Sarsaparilla, hortensia en benzoëzuur.

Een homeopathisch evaluatie omvat een complexe beoordeling van de juiste remedie om het lichaam te kunnen behandelen. Overleg met een homeopathisch arts voor jouw eigen individuele aanbevelingen en doseren.

Heb je zelf nog aanvulling op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Probeerde ik gezond e eten met vers fruit en groente is het nog niet goed lees ik nu, echt om te janken man. Ik at o.a veel mandarijnen, bosbessen, bramen, noten, tomaten, paprika, kip kalkoen filet vis vlees soms bloemkool spinazi pindakaas alcoholvrije bier en wijn. Nu lees ik dat ik bijna niks meer kan eten. Misschien is het op handing de volgende keer meer goede alternatieve erbij te vemelden.

  1. Ik kan mij voorstellen dat het een shock is. Echter, een goed gebalanceerd voedingspatroon specifiek tegen nierstenen hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Het is overigens beter om niet te veel fruit te eten. Je zou denken dat fruit heel gezond is. Dit is ook wel waar, alleen in beperkte hoeveelheden. Ik ga een special schrijven wat een dieet precies moet zijn als je last hebt van nierstenen, bedankt voor de tip en succes!

   1. Beste Jack,

    Ik ben heel benieuwd naar je special met precieze beschrijving van een dieet bij nierstenen (ofwel ter voorkoming van).
    Wanneer verwacht je dit te zullen hebben geschreven? En waar kan ik het dan vinden?

    Alvast bedankt!
    Gr. Janneke

   2. Heb m'n hele leven last en veel pijn als gevolg van nierstenen !!! Wil ook graag weten wat ik wel of niet kan eten te voorkoming van deze zeer pijnelijke aanduning die als maar terug komt ! Radeloos en hoopeloos !!! Gr.Mersida

 2. geachte hr, ik ben 81 jaar oud ik weet al jaren dat ik nierstenen hebt,maar vandaag kreeg ik vreselijke pijn in mijn zij en kon niet plassen.Ik drink 3liter water per dag ook sodawater en rode wijn. Sinds kort drink ik vier kopjes appelazijn verdund met water, om mijn suikergehalte goed te houden.Dit gaat prima ik ging van 13 in twee weken naar 6 en verloor 5 kilo gewicht.Ik vraag u komt het misschien door de appelazijn die aanval.

  Hoogachend Leen.Egberts

  1. Je moet inderdaad even terug naar je behandelend arts. Het enige wat ik hier over kan zeggen is: Gezien het feit dat appelazijn de mogelijkheid heeft om je nierstenen op te lossen, zou ik zeggen dat je bestaande nierstenen nu in beweging zijn en dat de pijn wordt veroorzaakt door één van de nierstenen.

   Laat je me even weten hoe het afloopt?

 3. Bij dieren (katten) is er ooit eens een studie gedaan bij huiskatten die calciumoxalaat nierstenen vaak aanmaakten.
  Daar had men ontdekt dat huiskatten die niet buiten konden (en dus geen toegang hadden tot regenwater) dat ze dus 100% afhankelijk zijn van kraantjes water, het bleek in die studie dat katten die enkel kraantjes water konden drinken op een gemeente waar enkel hard water is (geen waterverzachter) dat die 90% van de gevallen van alle calciumoxalaat niersteen problemen voorstelde bij katten!

  Misschien moet je als mens dus ook opletten met hard water

  1. Je hebt daar beslist een punt, Sebastien.
   Helaas bieden niet alle gemeentes 'zacht' water aan, hoewel het vaak wel het doel is.

   Om diverse redenen (behoud van was- en afwasmachine, beter voor je huid) kun je je eigen water verzachten met behulp van filters, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd ivm de relatief hoge prijs voor een installatie.

  2. De reden dat katten die niet naar buiten kunnen eerder steentjes aanmaken, heeft te maken met stress, waar katten zeer gevoelig voor zijn, en gebrek aan beweging. Calciumgehalte in kraanwater maakt een minimaal verschil...
   Opvallend in dit artikel is dat eerst gebruik van yoghurt wordt ontraden vanwege Ca gehalte, en even later uit publicaties blijkt dat Ca uit voeding juist zou beschermen tegen nierstenen, en dat wel melkprodukten aangeraden worden. De uitdrukking "magere eiwitten" vind ik grappig...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share