Dieet

Laatste Update: 27 juni 2018

Het soepdieet onder de loep

Door het menu dat je klaarmaakt, kun je zien of de voeding die je in je dieet hebt opgenomen vetarm en vezelrijk is. En hoewel verscheidenheid in een menu niet iets is dat je bij een buffet in een all-you-can-eat restaurant kunt zien, biedt het je wel elke dag opties, wat belangrijk is voor diegenen onder ons die van keuzes houden. Het primaire doel is om dit maaltijdplan als startpunt te gebruiken om te beginnen aan een gezonder, meer bescheiden eetplan op de langetermijn.

Hoewel de eerste versies van het dieet niet uitzonderlijk gezond zijn geweest, is er nu meer informatie bekend en is het dieet aanzienlijk veranderd. Veranderingen in het dieet omvatten, tenminste in sommige versies, de toevoeging van eiwitsupplementen om de substantie te verbeteren en de voedingswaarde te verhogen, het natriumgehalte te verlagen en/of de vochtinname te verhogen.

In de loop der jaren hebben veel mensen hun eigen persoonlijke twist toegevoegd om het soepdieet beter bij hun eigen levensstijl te laten passen. Daar is niets mis mee, zolang je de basis-eetprincipes die in het dieet zijn geïntroduceerd maar volgt. Dus als je een speciale gelegenheid hebt of als je graag in korte tijd een paar kilo’s wilt verliezen, is het soepdieet misschien precies wat je zoekt.

Ten eerste zul je terwijl je dit dieet volgt geen honger hebben. Je kunt zoveel als je wilt eten van het voedsel dat in het programma is opgenomen! En hoewel het dieet zelf slechts zeven dagen duurt (en niet langer dan dat moet worden gevolgd), is het gemakkelijk om je eraan vast te houden en biedt het een geweldige ‘aftrap’ voor een meer gematigde manier van eten.

De grootste zorg is natuurlijk over je gezondheid en welzijn en daarom zullen we in dit artikel de ins en outs van het dieet gedetailleerd beschrijven en je uitleggen hoe je het op de voet kunt volgen en hoe je op verantwoorde wijze, in een relatief korte tijd de beste resultaten kunt behalen. Je zult voordat je het weet weer in die jurk passen!

Het soepdieet van dag tot dag

Dag 1 van het soepdieet

Op de eerste dag van het dieet kun je al het fruit consumeren dat je wilt eten, maar bananen zijn niet toegestaan. Waarom zijn bananen niet toegestaan? Ze zitten niet alleen vol met fructose (fruitsuiker) zoals alle soorten fruit en het zijn ook zetmeelrijke vruchten, waardoor ze hoger dan de meeste soorten fruit in koolhydraten zijn. Eet op deze eerste dag alleen soep en fruit.

Dit is de ‘inductiedag’ die je lichaam door je de hele dag te vullen met vezelrijke, vetarme keuzes voorbereidt op gewichtsverlies. Je kunt zoveel van deze voedingsmiddelen eten als je wilt maar kies geen vruchtensappen, fruitgebak(!) of fruitsnacks. Alleen goede, ouderwetse soorten fruit van bomen, en natuurlijk soep, is toegestaan!

Maak je geen zorgen als je nog nooit soep hebt gemaakt. Aan het einde van dit hoofdstuk staat er een recept, dat je samen met recepten voor een aantal andere smakelijke gerechten tijdens dit dieet kunt eten. Niet iedereen is natuurlijk een viersterrenchef, maar zelfs een kind zou deze recepten kunnen maken.

Dag 2 van het soepdieet

Je moeder zei waarschijnlijk altijd: "Eet je groenten!"

Vandaag is de dag dat je je moeder echt trots zult maken! Dit is voor iedereen een groentendag. Je mag geen fruit eten, maar je kunt wel alle verse, rauwe of gekookte groenten naar keuze eten.

Het dieet raadt je ook aan om geen zetmeelrijke groenten zoals maïs te eten en ze stellen ook voor om peulvruchten zoals gedroogde bonen (denk aan pinto bonen, boterbonen) te vermijden. Hier is een lijst van enkele van de groenten die het soepdieet aanbeveelt en enkele manieren waarop je ze misschien voor een beetje variatie kunt eten.

  • Gestoomde pompoen en uien (een persoonlijke favoriet van mij!)
  • Rauwe baby wortelen
  • Ringen verse paprika
  • Gekookte babyspruiten (als spruitjes jouw ding zijn)
  • Groene bonen in een slowcooker klaargemaakt (echt heerlijk!)
  • Verse of bevroren peultjes
  • Verse of bevroren broccoliroosjes
  • Gestoomde bloemkool, wortels en broccoliroosjes

Wees creatief en gebruik een beetje citroensap of gekruid zoutom het mee op smaak te brengen. Er zijn enkele heerlijke nieuwe kruidencreaties die een beetje meer smaak kunnen bieden. Probeer de versies van citroenpeper, knoflookaroma's en koriandermengsels van "Miss Dash" eens. Je zult merken dat deze dag, vooral als je eenmaal weet wat je graag eet, gemakkelijk te doorstaan ​​is!

Vaak verwarren mensen dorst met honger. De volgende keer dat je honger hebt, drink je eerst een glas water om te zien of het gevoel afneemt.

Net als je dacht dat misschien wel honger zou gaan krijgen mag je tijdens deze dag een grote gepofte aardappel met (een beetje) boter opeten. Dit zal je helpen een verzadigd gevoel te krijgen en je helpen om een goede nachtrust te krijgen. Zorg er gewoon voor dat je op een bepaald moment van de dag vandaag wel je soep eet!

Dag 3 van het soepdieet

Op de derde dag kun je kiezen uit de fruit- of groentevoedselgroepen. Eet net zoveel totdat je vol zit. Gebakken aardappelen, hoewel heerlijk, zijn echter vandaag niet toegestaan. Op deze dag is het belangrijk om veel water te drinken en natuurlijk de soep te eten.

Ik stel voor dat je altijd een flinke fles water bij je hebt. Sommige van mijn collega's vullen ze met water en bevriezen ze de avond ervoor. Ze laten het water dan in de loop van de volgende dag langzaam ontdooien, zodat ze de hele dag ijskoud water hebben om te drinken. Dit is een geweldige optie voor diegenen onder jullie die genieten van de smaak van een ijzig glas water maar tijdens de werkdag geen koelkast ter beschikking hebben.

Het is een goed idee om opnieuw zetmeelrijke groenten en fruit, zoals bananen, zoveel mogelijk te vermijden. Terwijl je lichaam naar deze koolhydraten hunkert kun je er beter niet aan toe geven.

Dag 4 van het soepdieet

Houd je van bananen? Dan kun je je de volgende dag net als een aap helemaal vol eten!

Je kunt vandaag tot acht bananen eten om je lichaam te helpen met de hunkering naar snoep die je waarschijnlijk hebt ervaren.

Je kunt op deze dag ook zoveel glazen magere melk drinken als je wilt. Magere melk is tijdens gewichtsverlies beter voor je omdat de vetlaag volledig van de bovenkant is ‘afgeroomd’. Als je 1%, 2% of zelfs volle melk drinkt, kun je tot 10% of meer van je aanbevolen dagelijkse inname van calorieën weg drinken – en dat alleen met melk!

Hoewel er enige discussie is over de vereisten van melk als onderdeel van een voedingsplan, weten we allemaal dat we calcium nodig hebben om onze botgezondheid te ondersteunen. Een bijkomend voordeel is dat onderzoeken aantonen dat het toevoegen van calcium aan je dieet de hoeveelheid gewichtsverlies die je ervaart, kan verhogen.

Verdeel je maaltijdplan op dag vier met soep, bananen en magere melk. Je zult je vandaag zeker verzadigd voelen!

Dag 5 van het soepdieet

Tegen het einde van het soep dieetplan zul je vlees beginnen toe te voegen aan je dieet. Je kunt ongeveer 300 gram rundvlees en zes verse tomaten eten. Als je wilt, kun je ook gebraden of gebakken kip eten in plaats van rundvlees. Zorg ervoor dat je, voordat je het opeet, wel de vetrandjes weghaalt. Die zijn strikt verboden!

Dit zal in tegenstelling tot de vorige dagen een echte traktatie zijn, omdat je lichaam zal beginnen met het hunkeren naar voedsel dat tot nu toe niet op het menu stond. Dag vijf is een geweldige dag om te beginnen met het introduceren van deze nieuwe voedingsmiddelen tijdens je maaltijden.

Dag 6 van het soepdieet

Op de laatste twee dagen moet je minstens eenmaal per dag je soep eten. Geniet op dag zes van twee of zelfs drie steaks met groene bladgroenten. Eet echter geen aardappelen! Je kunt zoveel vlees eten als je wilt. Blijf om de opbouw van urinezuur te verminderen ook goed drinken. Zes tot acht glazen is een goede aanbeveling, maar als je meer kunt drinken, doe het dan!

Dag 7 van het soepdieet

Aan het einde van het soep dieet plan, kun je bruine rijst (zoveel als je wilt, zolang het maar het bruine spul en niet het witte spulis), ongezoet cranberrysap en groenten toevoegen. Eet totdat je vol bent!

Hulp bij het volgen van het soepdieet

Zoek een ondersteuningsgroep

Om dit te laten slagen is het belangrijk om iemand te vinden die hetzelfde doet. Het helpt sommige mensen om een ontmoeting in de sportschool te regelen of het eten van de juiste soorten voedsel samen in te plannen. Het geeft je het gevoel dat je die andere persoon in de steek laat als je het programma niet goed volgt en eigenlijk doe je dat ook!

Dit is de reden dat veel succesvolle diëten groepen of clubs promoten waar je lid van kunt worden om ondersteuning te vinden. Weight Watchersorganiseert groepsbijeenkomsten waar je ideeën kunt uitwisselen, voedselkeuzes die je hebt gemaakt met elkaar kunt delen en tips kunt delen over hoe het programma voor jou heeft kunnen werken. We werken ook aan een soepforum voor jou.

Er is ook een vorm van verantwoording die je maakt als je je verplicht om wekelijks naar de sportschool te gaan of gewoon elke dag op een bepaald tijdstip je oefeningen te doen. Je zult dezelfde gezichten zien en enkele mensen leren kennen die je zullen missen als je er niet bent, zelfs als ze niet je beste vrienden voor het leven worden.

Mensen zijn gewoontedieren en wanneer je een paar dagen niet komt opdagen, zullen je maatjes bezorgdheid. Soms is dat slechts een klein beetje extra dat je nodig hebt om je aan te kleden en naar de sportschool te gaan en zeker als je er niet veel zin in hebt.

Het kan goed zijn om dit soort ondersteuning te hebben en deel uit te maken van deze groepen, omdat ze een gedeelde communityervaring waarvan het prettig is om deel uit te maken bevorderen, vooral wanneer je aan iets werkt dat zo zwaar voor zoveel mensen is. JE BENT NIET ALLEEN. Het is de menselijke aard om met anderen te willen praten en om anderen te helpen.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een geweldige manier om extra calorieën te verbranden, je stofwisseling (de snelheid waarmee je normaal calorieën verbrandt) te verhogen en de efficiëntie van je hart te verhogen. De volgende activiteiten verbranden ongeveer 10 calorieën per minuut: basketbal, fietsen, voetbal, zwemmen, flink doorwandelen en krachttraining.

Om het bewegingsbereik voor spieren en gewrichten te verbeteren, rek je eerst wat voordat je gaat trainen. Dit zal ook de flexibiliteit vergroten.

Sommigen zijn meer geïnteresseerd in het idee om gewoon gedurende de dag minder calorieën te eten in plaats van te trainen in de sportschool. Voor velen van ons helpt de extra activiteit ons de calorieën te verbranden van het voedsel dat we niet willen opgeven. Er zijn echter ook onderzoeken die suggereren dat trainen iemand hongeriger maakt wat eigenlijk niet echt de bedoeling is want dan ga je eten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat een gemiddelde man van 90 kilo slechts drie calorieën verbrandde als hij een trap opliep. DRIE! Hij had de lift kunnen nemen en beter de boter op zijn toast voor het ontbijt overgeslagen. Onderzoekers zijn geneigd te geloven dat het zelfs zonder fysieke activiteit er beter is om het juiste voedsel te eten, dan het eten van het verkeerde voedsel.

De sleutel is om eerst en vooral te beheren wat je eet. Bepaal wat je in je mond stopt en begin dan langzaam maar zeker het gewichtsverlies te implementeren. Je kunt wel dagelijks oefeningen gaan doen, maar je zult gegarandeerd de mist in gaan als je blijft eten zoals je altijd hebt gegeten. Je moet voordat het gewicht aanpakt eerst je eetgewoonten veranderen.

Stel haalbare doelen!

Wanneer je een doel voor jezelf stelt moet je je realistisch realiseren wat wel en wat niet haalbaar is. Als het erom gaat je doel voor je lichaam te bepalen, moet je echt eerlijk tegen jezelf zijn. Zet emotie en je voorkeur voor een bepaald streefgewicht opzij en concentreer je in plaats daarvan op doelen voor je gezondheid en het beeld dat je wilt zien als je in de spiegel kijkt. Wil je 60 kilo wegen of wil je gewoon gezonder zijn? Ontwikkel een reeks kortetermijn- en langetermijndoelen die voor jou zullen werken en schrijf ze op.

Wijs voor de kortetermijndoelen geen voedselgerelateerde kleine beloningen toe en grotere motivaties zijn voor de langetermijndoelstellingen. Dit zal je helpen om je in de goede richting te houden. Een deel van het plezier van afvallen is om kleine beloningen zoals een manicure/pedicurendag, een leuke nieuwe outfit in een kleiner maatje, een avondje uit wetende dat je er geweldig uitziet, of wat dan ook te krijgen. Wetende dat er aan het eind van je harde werk iets te wachten staat, naast het verliezen van gewicht en het gezond zijn, kan je echt gemotiveerd houden om ervoor te blijven gaan.

Dus hoe weet je nu eigenlijk wat een redelijk doel voor jezelf is? Eén van de beste manieren om je conditie te beoordelen is het berekenen van je body mass index (BMI). Je BMI is een zeer betrouwbare indicator voor de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt op basis van je lengte en huidige gewicht (tenzij je een bodybuilder bent of een super opgepompte atleet, dan heeft de schaal niet zoveel zin).

Gebruik die informatie om een ​​redelijk streefgewicht voor jezelf te stellen en korte- of langetermijndoelen, zoals aangegeven door je BMI te handhaven.

Stel dat je bijvoorbeeld 1 meter 65 bent en 75 kilo weegt. Voor jouw lengte wordt dit gewicht als 'zwaarlijvig' beschouwd en moet je enkele kilo’s afvallen voordat je naar de volgende categorie kunt gaan. Stel ook enkele kleine tussendoelen. Beloon jezelf na het voltooien van elk doel (niet met eten).

Een verlies van vijf pond zou een uitstekend doel voor de korte termijn zijn en met het soepdieet is dit in slechts een paar korte dagen ook gemakkelijk te behalen. Misschien wil je uiteindelijk wel je gezonde BMI-gewicht behalen. Dat zou je langetermijndoel kunnen zijn.

Het soepdieet onder de loep

De belangrijkste focus is hier om doelen te stellen die je bijna niet kunt bereiken. De redenering hierachter is dat als je een doel stelt dat je zeker kunt bereiken, het niet echt een doel is. Het is dan meer een evenement. Een doel moet bijna te moeilijk zijn om te bereiken en je zou er elke keer net onder kunnen vallen, maar dat is natuurlijk geen probleem. Het gaat erom jezelf uit te dagen!

Laten we eerlijk zijn: maak je doelen niet zo moeilijk dat je ze, zelfs niet met de grootst mogelijke aandacht voor het programma nooit zult kunnen bereiken. Als je dat doet, ben je alleen maar bezig met mislukken. Gebruik het doelblad achterin deze handleiding om een ​​aantal korte- en langetermijndoelen te stellen die misschien best wel pittig kunnen lijken, maar die je uiteindelijk door hard te werken wel kunt overwinnen. Dan zul je uitkijken naar de kleine mini beloningen die je zelf hebt ingesteld. Het is een zware strijd, maar de eindresultaten zijn het waard en het enige dat je hoeft te doen is te luisteren naar iemand die al heeft gevochten en die precies weet waarover je het hebt.

Tot slot…

Het soepdieet is één van de vele manieren om snel een paar kilo kwijt te raken. Maar laten we wel heel duidelijk zijn dat dit niet blijvend zal zijn als je na je soepdieet weer in je oude eetgewoontes valt. Aan de andere kant kun je het soepdieet nooit je hele leven lang volgen. Bedenk goed dat het soepdieet een crashdieet is, wat grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid als je dit té lang volgt.

Hou het beperkt tot een week, en stap dan over op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, bij voorkeur in combinatie met veel bewegen. Dat is uiteindelijk de enige manier om duurzaam af te vallen.

Meer weten hierover? Lees dan hier even verder:

Duurzaam afvallen zonder dieet!


Bronnen

en.wikipedia.org/wiki/Cabbage_soup_diet

www.fastslimbody.com/cabbage-soup-diet

health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/diets/cabbage-soup-diet.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share