Jicht en Voeding

Laatste Update: 16 februari 2014

Zuivelproducten en urinezuur toegelicht (vervolg)

yoghurtAls je last hebt van jicht dan weet je dat urinezuur daar een belangrijke rol in speelt. Melk en andere zuivelproducten blijken een belangrijke invloed te hebben op het beheersen van deze aandoening.

Artsen adviseren daarom vaak aan jichtpatiënten meer zuivelproducten te consumeren. In een vorig artikel heb ik het al even gehad over de relatie zuivel en jicht. Echter, dit artikel zal een aanvulling zijn op welke relatie er is tussen zuivelproducten en de productie van urinezuur in ons lichaam?

Jicht is een erg veelvoorkomende vorm van artrose, zeker bij oudere mannen. De oorzaak ligt in het feit dat er urinezuur opgebouwd wordt in het lichaam. Dit komt ofwel omdat het lichaam er teveel van aanmaakt of omdat het problemen heeft om het af te breken. Hoewel de exacte oorzaak nog onbekend is zijn de gevolgen daarvan wel duidelijk: er vormen zich kristallen van urinezuur in onze gewrichten of nieren wat kan leiden tot heel pijnlijke klachten.

We hebben op de blog al een aantal artikelen gepubliceerd waarin we tips geven hoe jichtaanvallen te voorkomen door het maken van aanpassingen in je dieet of levensstijl. Zoals je daar kan lezen zijn er bepaalde voedingsproducten die het risico op jichtaanvallen kunnen vergroten maar er zijn er ook die het kunnen verkleinen, kersen bijvoorbeeld. Waar we echter nog geen aandacht aan besteed hebben is hoe zuivelproducten hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

jichtaanvalGezondheidswetenschappers adviseren namelijk om vetarme, magere zuivelproducten vaker op het menu te zetten als je al eens jicht gehad hebt of daar een verhoogd risico op hebt. Verschillende studies toonden immers de positieve effecten van zuivelproducten op de beheersing van de urinezuur-niveaus in ons lichaam aan.

Zo was er de grote lange termijn-studie bij mensen die in de Britse zorgsector werken (HPFS-studie) en die aantoonde dat mensen die dagelijks meer dan gemiddeld magere zuivelproducten consumeerden ongeveer 18% minder risico liepen op jicht. Er werd geen vergelijkbaar effect vastgesteld met volle zuivelproducten. Vandaar dat ook enkel magere zuivelproducten geadviseerd worden door dokters.

Hoe kan dit verklaard worden?

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen. Zo bevatten zuivelproducten de eiwitten caseïne en lactalbumine. Deze zouden de afscheiding van urinezuur via de urine stimuleren. Op die manier kan ons lichaam dus meer overtollig urinezuur kwijtraken. Verder hebben studies uitgewezen dat koeienmelk de productie van urinezuur vermindert doordat het een laag gehalte aan purines heeft. Bovendien bevordert het eveneens de afscheiding van urinezuur.

Er zit in melk nog een zuur, orotisch zuur genaamd, en dat verhindert dat urinezuur terug opgenomen wordt door de nieren. En in sommige soorten zuivelproducten zitten er dan ook nog eens stoffen die ontstekingswerende eigenschappen hebben. Hierdoor kan ons lichaam beter de ontstekingen die veroorzaakt worden door urinezuur-kristallen bestrijden.

Besluit?

Uit al deze gegevens kunnen we dus concluderen dat zuivelproducten, en dan in het bijzonder de magere varianten ervan, het risico op jichtaanvallen sterk verkleinen. Mensen die een verhoogd risico lopen op deze aandoening wordt dan ook aangeraden, als deel van een hele reeks aanpassingen die ze zouden moeten maken in hun dieet en levensstijl ook vaker zuivelproducten op het menu te zetten.

De effecten van zuivelproducten kunnen deels verklaard worden doordat ze bepaalde proteïnes en stoffen bevatten die de urinezuurproductie terugdringen, de afvoer van overtollig urinezuur bevorderen en ontstekingsremmend werken. De juiste werking ervan is echter nog niet volledig duidelijk en meer onderzoek daarnaar is noodzakelijk om dit beter te begrijpen.

Heb jij al eens een jichtaanval gehad? Heeft je arts je toen aangeraden meer zuivelproducten te consumeren of niet? Alle vragen of reacties op dit artikel zijn zoals steeds welkom. Klik op de link hieronder om ze achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goedemorgen,

    Dus als ik goed begrijp, is Magere Franse Kwark en Karnemelk juist goed om Urinezuur te verlagen ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share