Superfoods

Laatste Update: 27 oktober 2017

Peterselie gezond: De 12 krachtigste toepassingen

Peterselie gezond: De 12 krachtigste toepassingenpeterselie gezond

Wist jij dat peterselie niet alleen een smakelijk bijgerecht maakt, maar ook ideaal is als onderdeel van een gezond dieet voor ziektebestrijding?

Wat veel mensen niet weten is dat peterselie een van de krachtigste kruiden zijn op het gebied van voedingswaarde. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit kruid kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren!

Laten we beginnen...

1. Peterselie gaat diabetes tegen

Vrijwel iedereen weet dat peterselie gezond is, maar wist je ook dat dit kruid in sommige landen als natuurlijke behandeling bij diabetes wordt gebruikt?

Wetenschappers vonden deze ontdekking wel erg interessant, waardoor ze dit verder gingen onderzoeken. Door middel van gecontroleerde studies kwam men er inderdaad achter dat peterselie krachtig werkt bij diabetes.

Heb jij dus al diabetes of pre-diabetes, probeer dan elke dag peterselie te consumeren. Vooral in warme maaltijden is dit kruid heerlijk, maar ook in een groene smoothie zorgt het voor een rijke smaak.

2. Bescherm jezelf tegen osteoporose

Het feit dat peterselie kan worden gebruikt bij osteoporose is natuurlijk wel erg verrassend.

Osteoporose zorgt ervoor dat je botten zwakker worden, waardoor de kans op blessures natuurlijk toeneemt. Ook botbreuken komen vaker voor wanneer je lijdt onder deze aandoening. Osteoporose kan voorkomen wanneer je calciumreserves in je lijf uitgeput raken.

Osteoporose kan ook voorkomen wanneer een bepaald eiwit lekt in de botten. Hierdoor worden je botten gevoeliger voor beschadigingen.

Peterselie bevat juist een heleboel calcium en kan tevens voorkomen dat het eiwit dat osteoporose kan veroorzaken in de botten terecht te komen.

Heb je zelf last van osteoporose en wil je op natuurlijke wijze deze aandoening aanpakken, probeer dan ook elke dag peterselie in je dieet te verwerken.

3. Peterselie gaat kanker tegen

Het klinkt extreem, maar peterselie heeft een krachtig effect tegen kanker. Peterselie bevat namelijk bepaalde flavonoïden die preventieve effecten hebben tegen kanker, en dan met name huidkanker. Dit wil zeggen dat peterselie de groei van kankercellen direct kan tegengaan. Bovendien bevat het groene kruid ook een heleboel chlorofyl, deze stof is erg effectief gebleken in het bestrijden van de carcinogene effecten die voorkomen wanneer je bijvoorbeeld voedsel warm maakt op de grill.

Peterselie heeft zodoende dus een dubbelzijdig effect en kan eigenlijk niet in je dieet missen.

4. Sterkere botten

Peterselie is een rijke bron van vitamine K. Een tekort aan vitamine K kan juist er voor zorgen dat je botten gevoeliger zijn en je eerder een breuk oploopt. De combinatie van vitamine K met calcium zorgt voor een krachtige combi om je botten te beschermen . Uit onderzoek is ook gebleken dat je botdichtheid toeneemt wanneer je regelmatig peterselie consumeert.

5. Een sterker immuunsysteem

Peterselie bevat zulke krachtige eigenschappen dat het wordt beschouwd als een van de beste antioxiderende kruiden. Hierdoor is het kruid dus uitstekend in staat om je lichaam te helpen ziekten te bestrijden. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het groene kruid je kan helpen je immuunsysteem te versterken.

Merk je dat je een zwak immuunsysteem hebt en vaak ziek en verkouden wordt, probeer dan regelmatig peterselie olie te gebruiken om je immuunsysteem een boost te geven en ziekten en allergieën te bestrijden.

6. Bestrijd artritis met peterselie

Artritis wordt gekenmerkt door een zwelling van de gewrichten. Dit kan natuurlijk niet alleen maar erg veel pijn doen, maar zorgt ook voor immobiliteit.

Uit onderzoek is gebleken dat peterselie een bepaalde olie bevat die artritis tegengaat en de zwelling kan verminderen. Zodoende heeft peterselie ook pijnstillende effecten.

Wil je direct van deze pijnstillende effecten gebruik maken, breng dan peterselie olie op je gewrichten aan.

7. Ga tandpijn tegen

Wie had gedacht dat peterselie zou kunnen helpen bij tandpijn?

Echter is uit onderzoek gebleken dat peterselie niet alleen maar krachtig werkt bij tandpijn, maar ook verbrandingen kan verminderen. Het kan zelfs gebruikt worden bij insectenbeten.

Peterselie bevat substanties die de bacteriën die ontsteking veroorzaken doden, waardoor pijn en zwelling afnemen. Ook wanneer je een insectenbeet hebt, en peterselie olie op je huid aanbrengt, kan dit voorkomen dat je insectenbeet ontsteekt.

Ook bij brandwonden kan peterselie pijnverzachtend werken en bovendien bescherming bieden tegen bacteriën. Breng daarvoor peterselie olie aan op je huid en laat dit gedurende enkele uren zitten zonder af te wassen.

8. Peterselie drijft overtollig vocht af

Hou jij vaker vocht vast en lijkt niets wat je doet te helpen? Dan ben je niet de enige.

Veel vrouwen houden vocht vast, niet alleen gedurende de menstruatie, maar ook gedurende andere momenten tijdens de maand. Dit heeft met name te maken met hormoonschommelingen.

Peterselie kan je echter helpen om vocht af te drijven op natuurlijke wijze. Het kruid werd bovendien honderden jaren lang gebruikt bij nierstenen, ontstekingen van de plasbuis en vele andere aandoeningen.

Zelfs een oedeem kan worden behandeld met peterselie, is uit een recente studie gebleken.

Bij een oedeem is er sprake van een bijzondere vochtophoping, wat meer is dan andere mensen zouden kunnen vasthouden. Hierdoor zorgt dit vocht voor een plaatselijke zwelling.

Ongeacht of je nu lijdt aan een oedeem,nierstenen of andere aandoening, peterselie is een geweldige toevoeging aan je dieet om deze aandoeningen te bestrijden.

9. Sterkere bloedvaten

Wist jij dat hart- en vaatziekten niet zomaar worden veroorzaakt door een te hoog cholesterol,maar juist door beschadigde bloedvaten? Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak in Nederland en vaak wordt dit bestreden door middel van zware medicatie, die allerlei bijwerkingen met zich meebrengt.

Echter kun je met behulp van peterselie juist de echte oorzaak van deze ziekten bestrijden, en dat zijn beschadigde bloedvaten.

Omdat peterselie rijk is aan foliumzuur, kan het de productie van een bepaald eiwit dat de bloedvaten beschadigd verminderen. Dit eiwit wordt verdacht de boosdoener te zijn achter beschadiging van de bloedvaten, evenals blokkades in de vaten. Deze zorgen wederom voor de chronische ziekten waar we het eerder over hadden.

Je kunt echter je bloedvaten al eenvoudig versterken door middel van een regelmatige consumptie van peterselie.

10. Een zuivere huid

Wist je dat peterselie je huid van binnen diep kan reinigen? Over het algemeen denken we bij peterselie aan een kruid dat wellicht interne gezondheidsvoordelen biedt, maar weinig voor onze huid zou kunnen doen. Echter, niets is minder waar. Peterselie wordt al jaren gebruikt bij puisten en andere vlekken op de huid. Omdat peterselie juist het onderliggende probleem aanpakt, kun je je huid diep van binnen reinigen.

De voornaamste oorzaak van huidproblemen is namelijk dat je lever niet meer alle gifstoffen even effectief uit je lichaam kan verwijderen. Dit kan met hormonen te maken hebben, maar vaker dan niet ook met een ongezond dieet. Peterselie stimuleert je lever om deze gifstoffen effectiever te verwijderen.

Bovendien is het groene kruid ook rijk aan vitamine A en vitamine K, evenals vitamine C. Deze vitaminen spelen ook een grote rol bij het bestrijden van onder andere acne en jeugdpuistjes.

Daarnaast gaat peterselie-ontstekingen tegen en heeft het antioxiderende eigenschappen.

11 . Minder rimpels met peterselie

Dit zal de meesten hoogstwaarschijnlijk verrassen.

Maar twijfel niet, want dat peterselie lijntjes en rimpels tegen kan gaan is een wetenschappelijk bewezen feit.

De reden hiervoor is het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C staat er bekend om een echt schoonheidsvitamine te zijn, omdat het de veroudering van de huid tegengaat.

Bovendien zorgt deze vitamine voor een verhoogde productie van collageen, wat je huid flexibeler en strakker maakt.

Peterselie kan zodoende helpen beschadigingen aan je huid te herstellen en je huid zachter en stralender te maken. De beste manier om hier gebruik van te maken, is door peterseliesap te drinken of peterselie in een groene smoothie te verwerken.

Celwanden worden hierdoor beter geopend, zodat de voedingsstoffen beter bereikbaar zijn voor het lichaam.

12. Peterselie bestrijdt jeugdpuistjes

Jeudgpuistjes worden over het algemeen veroorzaakt door hormoonschommelingen. Desalniettemin kunnen ook externe factoren een rol spelen bij het verergeren van jeugdpuistjes en acne. Met peterseli kun je je huid een mooie verzorgingsbeurt geven, en door middel van de ontstekingsremmende eigenschappen, gaat peterselie bovendien vorming van nieuwe jeugdpuistjes tegen. Ook eventuele ontstekingen worden zo voorkomen.

Maak hiervoor een mengsel van peterseliesap , honing en enkele druppels limoensap en breng het mengsel aan op je huid. Laat gedurende 15 minuten zitten en was je gezicht vervolgens zorgvuldig met water.

Tot slot...

Voeding heeft een krachtig effect op onze gezondheid. Vaak is het helemaal niet nodig om medicijnen voor bepaalde aandoeningen te slikken, wanneer je gewoonweg gezond eet.

Door bepaalde voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen, zijn de ziektewerende effecten bovendien nog krachtiger. Peterselie is een van deze voedingsmiddelen.

Eet het op je sandwich, in je salade of in een smoothie. Peterselie kan in allerlei gerechten verwerkt worden.

Wat is jouw favoriete manier om peterselie te eten?

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605004073

http://naturalsociety.com/compound-in-parsley-among-most-potent-anti-cancer-compounds/

 

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Kan peterselie het effect van bloedverdunners te niet doen of de medicatie vernietigen ?
  Heeft peterselie geen gevaar op medicatie voor hart patiënten
  Graag een antwoordje aub

  1. Peterselie is zeer rijk aan vitamine K. En deze werkt de bloedverdunners tegen.
   Dus nee, het is niet aan te raden om peterselie te eten als je bloedverdunners slikt.

   1. Ook ik slik bloedverdunners maar ik heb ook dikke voeten waardoor ik hydochloortyozide moest slikken wat veel pijn in spieren veroorzaakt . Nu gelezen dat peterselie beter is voor gezwollen enkels en voeten daar bij slik ik magnesium. wat moet ik doen om de zwellingen weg te krijgen?

  1. Dag Marlou, uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse hoeveelheid van 20 mg al gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Ik vermoed niet dat er echt een maximum grens is aan de hoeveelheid die je inneemt. Een bordje peterselie alleen is alleen wel lekkerder met andere groenten erbij en creëer je een heerlijke diversiteit aan smaken op je bord! Groetjes Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share