Spirulina: natuurlijk supplement tegen het herpesvirus?
Een van de oudste levensvormen op aarde, spirulina, is een blauwgroene micro-alge die miljarden jaren geleden zuurstof produceerde in onze atmosfeer, zodat andere levensvormen zouden kunnen verschijnen. Spirulina is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden als nieuw superfood en met goed recht. Deze micro-alge bevat zoveel voedingsstoffen dat je er al bijna op leven kunt. Bijna.
Honderden studies hebben de superfood-status van spirulina bevestigd. De alge bevat maar liefst 60-70% compleet eiwit, wat betekent dat alle 8 essentiële aminozuren en 10 niet-essentiële aanwezig zijn, die allemaal je gezondheid bevorderen. Dat is meer eiwit dan rundvlees, kip of sojabonen. Bovendien bevat spirulina een hogere concentratie van voedingsstoffen dan enige andere voedingsbron, ongeacht of deze dierlijk of plantaardig is.
Sommige van de andere waardevolle bestanddelen omvatten: gamma-linoleenzuur (GLA), linolzuur, arachidonzuur, vitamine B12, ijzer, nucleïnezuren RNA en DNA, chlorofyl en phycocyanine, wat alleen in blauwgroene algen voorkomt en verschillende vormen van kanker tegengaat.
Spirulina is licht verteerbaar, beschermt het immuunsysteem, helpt bij de opname van mineralen en vermindert het cholesterol. Het product wordt oorspronkelijk gewonnen uit warme alkaline meren in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika, waar spirulina al eeuwenlang door de inheemse bevolking werd gebruikt vanwege de sterke gezondheidsvoordelen.
Waarom een spirulina supplement nemen?
Uit recente onderzoeken wordt het steeds duidelijker dat gezondheid voornamelijk verbonden is met micronutriënten (vitaminen, mineralen, enz.) en niet zozeer afhangt van macronutriënten (veel of weinig koolhydraten, vet, enz.). Het eten van voedingsmiddelen die barstensvol met micronutriënten zitten is dus erg belangrijk om een gezond gewicht te behouden, chronische en degeneratieve ziekten te voorkomen of te genezen en de levensduur te maximaliseren. Spirulina is misschien wel de meest voedzame bron van deze micronutriënten die momenteel bekend is en wordt al jarenlang gebruik vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.
Mensen die spirulina toevoegen aan hun (gezonde) dieet als superfood, merken vaak een toename van energie en een verbetering van de algehele gezondheid. Spirulina levert voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam te reinigen en te genezen en bescherming te bieden tegen verschillende soorten kanker en virussen zoals influenza, herpes, bof, mazelen en HIV.
Het is algemeen bekend dat vis gezond voor ons is vanwege de omega-vetzuren. Maar hoe komen vissen eigenlijk aan deze vetzuren? De vetzuren kunnen aangemaakt worden omdat vissen blauw-groene algen zoals spirulina consumeren. Vetten zoals omega-3 vechten tegen hart- en vaatziekten, verminderen arthritis, osteoporose, diabetes en depressie en kunnen LDL-cholesterol, oftewel de 'slechte' cholesterol verlagen.
Het hoge gehalte aan vitamine B12 maakt spirulina bovendien uitstekend voor de ontwikkeling van gezond zenuwweefsel en de stofwisseling van elke cel in het lichaam. Dit betekent ook dat spirulina kan helpen schade aan de zenuwen (zoals bijvoorbeeld het geval is bij ziekten zoals fibromyalgie) te herstellen. Spirulina is ook bekend om het hoge gehalte aan beta-caroteen, dat wordt omgezet in vitamine A, een essentiële voedingsstof die nodig is voor gezonde immuniteit, tanden, bot, slijmvliezen, huid en ogen.
Spirulina bevat ook alle andere B-vitaminen, vitamine D, vitamine K, vitamine E, calcium, chroom, koper, jodium, magnesium, fosfor, kalium, selenium en zink. Het heeft verschillende anti-oxidanten, fytonutriënten en carotenoïden. Het beschermt de hersenen en ontgift de lever en de nieren. Het balanceert de pH in je lijf om chronische ontsteking, de wortel van veel ziekten, te bestrijden. Het balanceert het immuunsysteem, en kalmeert een overactief immuunsysteem, wat belangrijk is omdat een overactief (of ontstoken) immuunsysteem verantwoordelijk is voor auto-immuunziekten. Deze worden dan wederom veroorzaakt door slechte voeding en een slechte spijsvertering, en ook hier heeft spirulina een positief effect.
Spirulina tegen het herpesvirus
Het herpesvirus, Herpes Simplex, is een virus dat verantwoordelijk is voor een koortslip en genitale herpes. Er zijn twee soorten van dit virus: type 1 (HSV-1) is meestal verantwoordelijk voor een koortslip (ook wel koortsblaasjes genoemd), terwijl type 2 (HSV-2) verantwoordelijk is voor bijna 90% van de gevallen van genitale herpes (de overige 10% wordt veroorzaakt door HSV-1).
Bij sommige mensen (vooral kinderen) kan een initiële HSV-1 infectie de volgende symptomen veroorzaken: koorts; pijnlijke zwellingen en open zweren op het tandvlees en de binnenkant van de wangen; of een pijnlijke, zere keel. Wanneer deze herpessymptomen voorkomen, beginnen zij gewoonlijk 2-12 dagen na blootstelling aan iemand met HSV-1.
Symptomen van een eerste episode van genitale herpes komen meestal opzetten binnen 2 tot 10 dagen na blootstelling aan het virus en duren gemiddeld 2 tot 3 weken. Vroege symptomen kunnen jeuk of een branderig gevoel; pijn in de benen, billen, of het genitale gebied; vaginale afscheiding; of een gevoel van druk in de buikstreek omvatten. Binnen enkele dagen verschijnen dan zweren op de plaats van infectie. Deze kunnen ook optreden op de cervix bij vrouwen of bij de urinewegen bij mannen.
Deze kleine rode bultjes kunnen zich vervolgens ontwikkelen tot pijnlijke blaren of open wonden. Over een periode van enkele dagen vormt zich een korstje op de wondjes en deze genezen vervolgens zonder littekenvorming. Andere symptomen die een eerste episode van genitale herpes kunnen vergezellen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijnlijk of moeilijk urineren, vaginale afscheiding en opgezwollen klieren in de liesstreek.
Na de eerste infectie van de huid of slijmvliezen, verspreidt het virus zich naar de sensorische zenuwen aan het einde van het ruggenmerg. Bij de meeste mensen wordt het virus daar inactief. In andere gevallen kan het echter weer worden geactiveerd. Wanneer het virus wordt gereactiveerd verspreidt het zich langs de zenuwen naar de huid waar het zich vermenigvuldigt op het oppervlak op of nabij de plaats van de oorspronkelijke zweren, waardoor vervolgens weer nieuwe zweren kunnen uitbarsten. Deze reactivatie gaat echter niet altijd gepaard met nieuwe zweren.
Het herpesvirus aanpakken met spirulina
Er zijn recentelijk verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij de resultaten hebben aangetoond dat een spirulina extract effectief de besmetting met het herpesvirus type 1 (HSV-1)  zowel als type 2 (HSV-2) kan voorkomen. Spirulina beschikt over uiterst sterke antivirale eigenschappen. De sterkste antivirale werking werd echter gevonden tegen HSV-2, wat inhoudt dat spirulina waarschijnlijk het effectiefst is in het voorkomen van genitale herpes. Echter kan het ook een koortslip helpen voorkomen en eventueel zelfs genezen. (1)
Andere gezondheidsvoordelen van spirulina
Door de superfood-status, heeft spirulina nog veel meer voordelen. Het hoge aantal antioxidanten zorgt voor een betere bescherming van het immuunsysteem, bestrijdt vrije radicalen, vertraagt het verouderingsproces, vermindert eetlust en bevordert gewichtsverlies, ondersteunt de gezondheid van cardiovasculaire systemen in het lichaam, verbetert de spijsvertering en gastro-intestinale gezondheid, creëert een gezonde darmflora in het spijsverteringskanaal en zorgt ervoor dat het lichaam meer rode en witte bloedcellen produceert die bacteriën en virussen doden.
Geloof het of niet, dat is nog niet alles.
De antimicrobiële werking van spirulina gaat de groei van ziekteverwekkende bacteriën en gisten tegen. Het chlorofyl in de microalge werkt als een reinigingsmiddel voor het bloed en verzorgt het met voldoende zuurstof. Polysachariden verbeteren de functionaliteit van het beenmerg en de milt.
Spirulina is ook goed voor de huid: het vermindert ouderdomsvlekken, eczeem, acne en huiduitslag. Het is goed voor de ogen en gaat glaucoom, cataract en een slecht zicht tegen. Studies hebben aangetoond dat spirulina allergieën vermindert en respiratoire functie – evenals sportprestaties – verbetert. Door een spirulina supplement tussen de maaltijden te nemen kun je bovendien de stijging van de bloedsuikerspiegel verminderen door middel van het hoge eiwitgehalte. Uiteraard kan dit een zeer positief kenmerk zijn van dit supplement voor mensen met diabetes.
Spirulina supplement nemen?
Spirulina is genoemd volgens de spiraalvorm die het maakt wanneer de alge groeit. Het plantje groeit het beste in warme, zoetwatermeren, maar wordt ook gevonden in zout water en natuurlijke bronnen. Spirulina geeft juist deze donkergroene kleur aan het water. Het wordt geoogst en in een dikke pasta verwerkt, dan gedroogd en vervolgens verpakt in poeder of vlokken of verwerkt in tabletten of capsules.
Spirulina is gemakkelijk verteerbaar en heeft niet dezelfde harde celwand die anderen algen hebben. De smaak is wel wennen. Je kunt daarom bijvoorbeeld het beste kiezen voor poeder en dit toevoegen aan pap of smoothies, of neem het in pilvorm tijdens het ontbijt.
Andere dingen die je moet weten
Wist je dat spirulina bescherming biedt tegen schadelijke straling? Het beschermt de organen en helpt de straling uit het lichaam te ontgiften. Zo werd spirulina onder andere gebruikt om de kinderen van Tsjernobyl te behandelen.
Spirulina heeft geen bijwerkingen; het is zeer veilig. Het bevat wel jodium, waar sommige mensen allergisch tegen kunnen zijn. Pas wel op met de dosis. Bouw dit stapsgewijs op en neem niet te veel in het begin, anders kunnen de ontgiftingsverschijnselen wel eens naar zijn.
Een deel van de spirulina wordt in het wild geoogst en getest op veiligheid en zuiverheid, terwijl het andere deel wordt gekweekt om contaminanten in het milieu onder controle te houden. Voordat je een supplement koopt, doe dan even onderzoek naar het merk dat je wilt kopen of vraag een ervaren medewerker van de reformwinkel. Zij kunnen je vaak een goed advies geven.
Tot slot...
Spirulina is relatief goedkoop, gemakkelijk te vinden en het houdt zich erg lang. Het is een geweldige aanvulling op je dieet en wie weet, misschien helpt het je ook van je herpesvirus af te komen!
Succes!
Bronnen:
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12406511
- http://www.iimsam.org/publications_and_reports.php
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2505406
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10907410
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26667726
Goedemiddag Robert. Ik lig momenteel. Met een zeer heftige uitbr van herpes digitales op bed, veel pijn en wonden. Heeft zeker gesluimerd al jaren. Nu 2 kuren van huisarts Valaciclovir en een pil tegen schimmel. Sinds 5 dagen is dit nu zo en er komt nu flinke buikpijn bij en rugpijn. Is dit verloop normaal. Paracetamolhelpt niet veel. Ik heb vanochtend jouw Herpes verdwijnplan aangeschaft maar dat duurt nog even. Wat kan ik nu doen tegen de pijn??
Onnodig te zeggen dat je de tips uit het Herpes Verdwijnplan goed moet opvolgen. De pijn zal minder worden, maar er is geen 'snelle' oplossing tegen de pijn.
Enige wat je nu kunt doen is paracetamol of ibuprofen.
Veel succes, en als je nog vragen hebt: aarzel dan niet!
Hallo,
Toevallig heb ik eens spirulina poeder gekocht en heb het in huis. Mijn vrouw heeft het Herpes virus (geen uitbraken voor zover we weten) maar ze is ook zwanger. Is Spirulina veilig te nemen als je zwanger bent? En aan welke hoeveelheden moet je dan denken om per dag te nemen?
Groet,
Mark
Er is nog té weinig bekend over spirulina en zwangere vrouwen. Deze combinatie wordt dus afgeraden!
En hoe zit het als je dot wilt gebruiken en borstvoeding geeft aan 2, ouds 11 maanden?
Graag hoor ik meer.
Mag spirulina i.c.m antidepresiva?
Heb eczeem en eczema Herpeticum...wat is beter tegen herpes..lysine of spirulina?
Gr Moon
Lysine is het meest effectief, en ook een bewezen oplossing, Monique
mij is het niet helemaal duidelijk wat met onderstaande stuk bedoeld word en heb daar een paar vragen bij:
helpt het de uitbraken voorkomen? en besmetting aan derden te verminderen of voorkomen? wat word bedoeld met "genezen". Geld dit voor beide gevallen?
Er zijn recentelijk verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij de resultaten hebben aangetoond dat een spirulina extract effectief de besmetting met het herpesvirus type 1 (HSV-1) zowel als type 2 (HSV-2) kan voorkomen. Spirulina beschikt over uiterst sterke antivirale eigenschappen. De sterkste antivirale werking werd echter gevonden tegen HSV-2, wat inhoudt dat spirulina waarschijnlijk het effectiefst is in het voorkomen van genitale herpes. Echter kan het ook een koortslip helpen voorkomen en eventueel zelfs genezen. (1)
Hoi iedereen,
Ik heb het al moeilijk met het tikken van dit bericht. Zit momenteel midden in een herpesaanval waarbij ik met name blaasjes heb op mijn vingers en handen. Ik heb het al een paar jaar (2018). De eerste aanval had ik blaasjes over mijn hele lichaam en sindsdien heb ik om de zoveel tijd last van blaasjes op mijn vingers. Soms merk ik ze niet eens, dan zie ik opeens vervellingen op mijn handen. Soms voel ik pijn als ze opkomen, tinteling en dan zie ik het blaasje. Ik merk dat het gevaar met rondlopen van herpes je soms gewoon kan vergeten dat je het hebt tot het weer opkomt.
Waar ik ook benieuwd naar ben, is het mogelijk dat er hier gewoon een middel op korte termijn voor komt? Ik lees toevallig dat het wel lijkt dat er wat doorbraken zijn geweest in de verschillende onderzoeken die er lopen.