Stevia een gezonde zoetstof?

2016-11-08T10:42:20+01:00mei 21st, 2012|Voedingsadvies|12 Reacties

Laatste update: door

Stevia een gezonde zoetstof?

Vorige week heb ik een artikel op de blog geplaatst over het onderwerp aspartaam. Dit is een kunstmatig ontwikkelde zoetstof die bij gebruik volgens wetenschappers zowel voor als nadelen heeft. Hierop kreeg ik leuke reacties en de vraag of “stevia” wel voor 100% een gezonde zoetstof  en goede vervanger is voor suiker.

Zelf kende ik het wel, gebruik het ook, maar om nu direct te zeggen dat ik alles weet over stevia zou een leugen zijn. Dit weekend heb ik het een en ander uitgezocht en kwam ik tot een aantal leuke ontdekkingen.

Inhoud:
1. Wat is stevia?
2. Voor- en nadelen van stevia
3. Genezende werking?
4. Is stevia verboden?
5. Verschillende producten

Wat is stevia?

Voor diegene die nog niet van stevia hebben gehoord allereerst een kleine intro! Stevia (zie afbeelding) is een plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika. De bladeren van deze plant hebben een zachte zoet smaak. Stevia wordt al eeuwenlanglang gebruikt door de inwoners uit Zuid-Amerika als zoetmaker.

De bladeren van de plant smaken niet alleen zoet. Ze hebben ook nog een aantal andere positieve effecten. Overig bestaan er meer dan 200 planten die bij de “stevia-familie” horen. Echter diegene die een zoete smaak heeft wordt stevia rebaudiana genoemd.

Voor- en nadelen van stevia

Voordelen

Vele mensen beweren dat stevia het perfecte alternatief is voor kunstmatige zoetstoffen als aspartaam! Het bevat geen calorieën en koolhydraten, maar het smaakt toch erg zoet! Dit betekent dat mensen met suikerziekte toch gebruik kunnen maken van dit middel (natuurlijk altijd overleggen met de arts).  Het is een plantaardig product en het wordt dus niet bewerkt. Hierdoor behoudt de plant de gezondheidsvoordelen.

Het bevat anti-oxidanten, zou de bloeddruk en cholesterol doen verlagen, is een antibacterieel middel en zo zijn er nog een aantal voordelen.

Verder wordt het uitwendig gebruikt als schoonheidsmiddel. Hierover meer in de volgende paragraaf.

Ook zal het je nog een aantal euro’s in je portemonnee schelen aangezien je veel minder van de zoetstof stevia hoeft te gebruiken dan wanneer je normale suikerklontjes gebruikt!

Nadelen

De reden waarom de verkoop van stevia werd tegengehouden door de overheid was omdat er te weinig onderzoek was verricht naar de effecten van de plant. In het begin dacht men dat het een kankerverwekkend middel zou zijn op lange termijn. Onderzoeken hebben dit uitgesloten! Verdere nadelen zijn niet bekend…

Genezende werking?

Stevia gezondheidStevia bevat enorm veel vitamine en mineralen. Hieronder een klein overzicht:

  • Vitamine A, B, C
  • Zink
  • Sodium
  • Fosfor
  • Chroom
  • Calcium
  • Rutine


Omdat het geen calorieën bevat zal het je dus ook indirect helpen om af te vallen. In tegenstelling tot aspartaam zal bij gebruik geen hongergevoel worden opgewekt.

Mensen die bepaalde aandoeningen hebben kunnen geen suikers gebruiken omdat het de aandoening alleen maar zou verergeren. Aandoeningen als: Candida schimmel, diabetes 2, hoge bloeddruk.

Stevia heeft een positieve werking op de huid. Het gaat bacteriën tegen dus wanneer het op een wondje wordt gesmeerd zal dit sneller helen en zal littekens tegengaan. Hierdoor wordt het steeds vaker in creme’s verwerkt tegen eczeem, acne en roos.

Is stevia verboden?

Stevia verbodenStevia is een middel dat jarenlang verboden was. Dit komt omdat er (20 jaar geleden)  erg weinig onderzoeken waren verricht om de daadwerkelijke effecten van stevia in kaart te brengen. Jarenlang wordt er al “gevochten” om dit middel op de markt te brengen. Onlangs op