Voedingsadvies

Laatste Update: 8 augustus 2023

Stevia een gezonde zoetstof?

Vorige week heb ik een artikel op de blog geplaatst over het onderwerp aspartaam. Dit is een kunstmatig ontwikkelde zoetstof die bij gebruik volgens wetenschappers zowel voor als nadelen heeft. Hierop kreeg ik leuke reacties en de vraag of “stevia” wel voor 100% een gezonde zoetstof  en goede vervanger is voor suiker.

Zelf kende ik het wel, gebruik het ook, maar om nu direct te zeggen dat ik alles weet over stevia zou een leugen zijn. Dit weekend heb ik het een en ander uitgezocht en kwam ik tot een aantal leuke ontdekkingen.

Inhoud:
1. Wat is stevia?
2. Voor- en nadelen van stevia
3. Genezende werking?
4. Is stevia verboden?
5. Verschillende producten

Wat is stevia?

Voor diegene die nog niet van stevia hebben gehoord allereerst een kleine intro! Stevia (zie afbeelding) is een plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika. De bladeren van deze plant hebben een zachte zoet smaak (1). Stevia wordt al eeuwenlanglang gebruikt door de inwoners uit Zuid-Amerika als zoetmaker.

De bladeren van de plant smaken niet alleen zoet. Ze hebben ook nog een aantal andere positieve effecten. Overig bestaan er meer dan 200 planten die bij de “stevia-familie” horen. Echter diegene die een zoete smaak heeft wordt stevia rebaudiana genoemd.

Voor- en nadelen van stevia

Voordelen

Vele mensen beweren dat stevia het perfecte alternatief is voor kunstmatige zoetstoffen als aspartaam! Het bevat geen calorieën en koolhydraten, maar het smaakt toch erg zoet! Dit betekent dat mensen met suikerziekte toch gebruik kunnen maken van dit middel (natuurlijk altijd overleggen met de arts).  Het is een plantaardig product en het wordt dus niet bewerkt. Hierdoor behoudt de plant de gezondheidsvoordelen.

Het bevat anti-oxidanten, zou de bloeddruk en cholesterol (2) doen verlagen, is een antibacterieel middel en zo zijn er nog een aantal voordelen (3).

Verder wordt het uitwendig gebruikt als schoonheidsmiddel. Hierover meer in de volgende paragraaf.

Ook zal het je nog een aantal euro’s in je portemonnee schelen aangezien je veel minder van de zoetstof stevia hoeft te gebruiken dan wanneer je normale suikerklontjes gebruikt!

Nadelen

De reden waarom de verkoop van stevia werd tegengehouden door de overheid was omdat er te weinig onderzoek was verricht naar de effecten van de plant. In het begin dacht men dat het een kankerverwekkend middel zou zijn op lange termijn. Onderzoeken hebben dit uitgesloten! Verdere nadelen zijn niet bekend…

Genezende werking?

Stevia gezondheidStevia bevat enorm veel vitamine en mineralen. Hieronder een klein overzicht:

 • Vitamine A, B, C
 • Zink
 • Sodium
 • Fosfor
 • Chroom
 • Calcium
 • Rutine


Omdat het geen calorieën bevat zal het je dus ook indirect helpen om af te vallen. In tegenstelling tot aspartaam zal bij gebruik geen hongergevoel worden opgewekt.

Mensen die bepaalde aandoeningen hebben kunnen geen suikers gebruiken omdat het de aandoening alleen maar zou verergeren. Aandoeningen als: Candida schimmel, diabetes 2, hoge bloeddruk.

Stevia heeft een positieve werking op de huid. Het gaat bacteriën tegen dus wanneer het op een wondje wordt gesmeerd zal dit sneller helen en zal littekens tegengaan. Hierdoor wordt het steeds vaker in creme’s verwerkt tegen eczeem, acne en roos.

Is stevia verboden?

Stevia verbodenStevia is een middel dat jarenlang verboden was. Dit komt omdat er (20 jaar geleden)  erg weinig onderzoeken waren verricht om de daadwerkelijke effecten van stevia in kaart te brengen. Jarenlang wordt er al “gevochten” om dit middel op de markt te brengen. Onlangs op nu.nl stond er nog een artikel dat we steeds dichter bij de toelating van stevia komen

In andere landen, bijvoorbeeld Japen, wordt het al meer dan 30 jaar gebruikt en in op dit moment is maakt het een groot deel uit van de bestaande zoetstoffen die worden gebruikt voor productie (40%). In Zuid-Amerika wordt het al meer dan 1000 jaar gebruikt met positief effect.

Politieke en economische belangen.

Producenten van chemische zoetstoffen proberen al jaren de verkoop van stevia tegen te houden door druk uit te oefenen op de politiek. Natuurlijk wordt dit ontdekt. Of dit dus echt waar is weten we dus niet.

Wanneer stevia daadwerkelijk op de markt wordt gezet, zal de omzet van chemische zoetstoffen dalen, dat is een feit!

Gaten is de wet

Voor diegene die stevia willen gebruiken zijn er toch mogelijkheden. Producten van stevia mogen worden verkocht op het moment dat ze worden gebruikt voor uitwendig gebruik! Verkoop van stevia vanuit het buitenland is ook niet verboden!

Maar tot op heden is het verboden om het te verkopen in de winkels. Echter de toelating van stevia in de Nederlandse schappen komt steeds dichterbij!

Verschillende producten

Er zijn verschillende stevia producten die alleen buiten Nederland te koop zijn (inwendig gebruik dan)!  Op verschillende webshops op het internet zijn de producten te koop.

 • Zoetjes
 • Stevia in poedervorm
 • Vloeibare stevia
 • Chocolade met stevia erin verwerkt
 • Stevia suikerklontjes


Ook op amazone.com zijn er verschillende producten verkrijgbaar.

Lees keer: Gratis suiker eBook
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09637480903193049
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900722000685
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224420304593

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Stevia is in alle vormen ook te krijgen in de Nederlandse winkels.
  Maar........de stevia is wit en bewerkt, en er zit maar een heel klein beetje stevia in,
  Ik heb zuivere steviapoeder en die is uiteraard groen, want het is een plantje.

  1. Hoi Rebecca. Ik was eigenlijk op zoek naar ( gemalen) groene steviablad maar waar o waar. Dan zijn een paar plantjes ook een mogelijkheid. Waar koop je die ?
   Groet, Cok

 2. Stevia is inmiddels verkrijgbaar in poedervorm in de meeste supermarkten ( o.a. De AlbertHein), het staat in het schap waar o.a. de zoetstoffen van Canderel en aspartame te vinden zijn. Helaas is het t.o.v. Aspartame een stuk duurder.

 3. Beetje domme vraag misschien, maar ik heb STevia zoetjes gekregen via, via. Nu blijken ze bijna 8 maanden over de datum te zijn!! Ik heb er vanmorgen tóch 1 in de thee gedaan, een viezige waas over mijn thee was het gevolg....
  Wie weet of dit schadelijk is of geen kwaad kan? (de datum staat er niet voor niets op, maar je hebt producten waar het meer opstaat omdat dat verplicht is..)
  Heel graag antwoord via: [email protected] omdat ik hier niet meer kom.

  1. Ik heb u een e-mail gestuurd.

   Aangezien het maar om een kleine hoeveelheid gaat zou het verder geen problemen moeten geven. Echter, wanneer je klachten ondervindt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

   Succes!

 4. Wil je echt een gezonde leefstijl ontwikkelen, dan zou je alle toegevoegde suikers moeten weg laten. De reden dat we op zoek zijn naar "gezonde" suikers/zoetstoffen is dat we met z'n alle een suikerverslaving hebben ontwikkeld. Stevia/ Agave zijn gezonder ten op zichte van geraffineerde witte suiker. Te vergelijken met cola light tov gewone cola: allebij ongezond, maar als ze met elkaar vergelijkt de ene een "gezondere" keuze. We houden ons dus voor de gek door een ongezond product gezond te bestempelde door het te vergelijken met een zelfde soort product wat nog ongezonder is. Het beste is afkicken van alle toegevoegde suikers. Dit duurt 4 weken en daarna voel je je fitter, gezonder, energieker en alles smaakt beter. Enjoy!

 5. Een nadeel van stevia is dat sommige mensen een bittere nasmaak ondervinden. Er zijn verschillende receptoren op de tong voor bitter. De mix van receptoren op de tong is erfelijk bepaald, waardoor niet iedereen hier last van heeft. Teven is dit vooral afhankelijk van glucoside samenstelling van de Stevia. Er is onderzoek gaande om te glucosiden die weinig bijdragen aan de zoete smaak en veel bijdragen aan de bittere smaak te verwijderen (= een vorm van raffineren) of de plantje zo te veredelen dat ze meer van de wel zoete maar niet bittere glucosiden bevatten.

 6. Ik gebruik al jaren pure witte Steviapoeder, zonder toevoegingen, ik bestelde het jarenlang in Duitsland, niet goedkoop maar het gaat enorm lang mee, ik zag een houdbaarheidsdatum op de verpakkingen maar daar ging ik soms wel een jaar of nog langer overheen, geen enkel bederf of probleem bemerkt.
  Tegenwoordig is het in Nederland ook gewoon te koop, ik heb nu potjes met 50 gram inhoud waar ik de laatste keer 15,95 voor betaalde, en zo'n potje gaat maanden mee, er zit een doseerlepeltje bij.
  De bittere smaak? Dat valt heel erg mee, je went er heel snel aan.
  De troep die AH en andere supermarkten verkopen hoef ik echt niet, heel klein percentage Stevia, de rest met allerlei zooi aangevuld..Kassa!
  Hopelijk hebben de lezers en lezeressen van deze site er iets aan, groetjes..Marian

  1. @Marian Nekeman
   20 april 2015 op 14:10

   "Tegenwoordig is het in Nederland ook gewoon te koop, ik heb nu potjes met 50 gram inhoud waar ik de laatste keer 15,95 voor betaalde, en zo’n potje gaat maanden mee, er zit een doseerlepeltje bij."

   Beste Marian, waar is de goede Stevia dan te koop? Die info mis ik.

   Mvg,

   Jan

 7. Ik gebruik sinds kort greensweet stevia vloeibaar 2 a 3 druppen door mijn dagelijkse havermout,
  verkrijgbaar bij "de tuinen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share