Koolhydraten

Laatste Update: 6 augustus 2020

Koolhydraten uitgelicht

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Koolhydraten En Voeding

Koolhydraten zijn de laatste jaren toch vrij negatief in het nieuws gezet.  Nu is het absoluut een feit dat teveel geraffineerde suikers zeker niet goed voor je gezondheid is. Echter, wat je wel moet begrijpen is dat suiker essentieel is voor je gezondheid. Je hebt namelijk glucose nodig om te functioneren.

Echter, te veel glucose is zeker niet de bedoeling!

Steeds vaker krijg ik vragen over koolhydraten en daarom heb ik besloten om een uitgebreid artikel te schrijven over koolhydraten en waarom ze zo belangrijk voor ons zijn.

Maar om alles duidelijk te maken zal ik eerst beginnen met de uitleg wat koolhydraten nu precies zijn. Laat je niet misleiden door de verschillende diëten die je zullen vertellen dat je koolhydraten moet laten staan als je wilt afvallen. Koolhydraten zijn essentieel voor je lichaam!

Het is wel zo dat sommige koolhydraten beter voor je zijn dan andere en er zijn inderdaad ook nog verschillende soorten koolhydraten(1).

Echter, eindelijk worden alle koolhydraten omgezet in glucose. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de soort koolhydraten dat je eet.

De beste bron voor koolhydraten zijn volkorengranen, groentes, fruit en bonen.  De koolhydraten die erg snel omgezet worden in glucose en arm zijn aan belangrijke voedingsstoffen zijn:

 • Witbrood
 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Bewerkte voedingsmiddelen

Deze voedingsstoffen verhogen indirect de kans op hart- en vaatziekten en direct het risico overgewicht.

Koolhydraten kun je vinden in verschillende soorten voedingsmiddelen zoals brood, melk, tomaten, aardappelen, spaghetti, sportdranken en zo'n beetje alle bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt.

Nu kun je zeker niet alle koolhydraten over één kam scheren.

Er zijn twee groepen koolhydraten namelijk: enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten.

Hieronder een tabel van verschillende soorten enkelvoudige koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten:

Complexe koolhydraten:

Alles wat uit meer dan 3 suikermoleculen bestaan worden complexe koolhydraten genoemd. Men dacht eerder dat complexe koolhydraten beter voor een mens is dan enkelvoudige koolhydraten, het is niet zo simpel als ja of nee.

Alle koolhydraten worden omgezet in glucose. Je spijsverteringsstelsel probeert de koolhydraten te “breken” (2) naar enkele moleculen omdat ze dan pas door onze bloedbaan kunnen gaan. Daarnaast zal je lichaam de simpel verteerbare koolhydraten direct omzetten in glucose of opslaan in de lever en spieren.

Teveel aan koolhydraten worden omgezet in vet. Vandaar dat een voedingspatroon met te veel koolhydraten een enorme dikmaker is.

Vezels is een ander verhaal. Vezels kunnen niet door ons spijsverteringsstelsel worden afgebroken in enkele suikermoleculen en daardoor zullen vezels als geheel door het lichaam bewegen. Mensen die last hebben van constipatie worden vaak geadviseerd om meer vezels te eten omdat deze vezel zorgen voor een betere stoelgang.

Goede koolhydraten en slechte koolhydraten

Sommige populaire dieet programma's zullen je vertellen dat koolhydraten slecht voor je zijn. En dat koolhydraten alleen het probleem zijn van overgewicht en het lichaamsvet.

Het is aangetoond d.m.v. het Atkinson dieet (wat gebaseerd is op veel eiwitten eten) dat op het moment dat je minder koolhydraten binnenkrijgt, dat je lichaamsgewicht kan verliezen en vet makkelijker kan verbranden. Echter dit is alleen maar op korte termijn bewezen, op lange termijn is dit dieet niet vol te houden.

En zijn twee testen geweest die hebben aangetoond dat je bij een low-carb diëten sneller afvalt dan bij een vet arm dieet, zelfs sneller dan een mediterraan dieet(3). Echter, dit betekent niet dat een koolhydraatarm voedingspatroon beter voor je is. Een lichaam heeft koolhydraten nodig! Als je op lange termijn weinig koolhydraten eet, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid (in negatieve aard).

Als je toch nog zo weinig mogelijk koolhydraten wilt eten, probeer dan de koolhydraten te halen uit fruit, groeten, peulvruchten en volkorenproducten. Naast het feit dat ze goede koolhydraten bevatten, zijn ze ook nog eens een goede bron voor vitaminen en mineralen en vezels. Deze zijn essentieel voor een goede gezondheid en je lichaam kan deze vitaminen niet zelf aanmaken. Daardoor is het nodig dat je ze uit voeding haalt.

Er is een studie (1) geweest die de relatie heeft aangetoond tussen een laag-koolhydraten dieet en hartklachten. De kans dat je hartklachten ontwikkeld is vele malen groter dan wanneer je te weinig koolhydraten eet.

Koolhydraten kunnen je lichaam negatief beïnvloeden op het moment dat je alleen maar simpele koolhydraten binnenkrijgt uit bewerkte voedingsmiddelen. Snelle koolhydraten kom je vaak tegen in snoepgoed, melkchocola, taarten en allerlei andere zoetigheden. Deze vorm van koolhydraten geven in een keer teveel suiker af en het lichaam zal dit omzetten in vet.

Je vraagt je misschien nu af wat dan wel goede koolhydraten zijn...

Goede koolhydraten

Goede routines in je leven is erg belangrijk, maar dit is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Als je een routine wilt maken van goede koolhydraten eten, heb ik een 5-tal tips voor je!

 1. Start de dag met volkorengranen. volkoren of speltbrood  en volle ontbijtgranen vallen hieronder zoals havermout. Als jij de dag begint met een goed gezond ontbijt, is de kans groot dat je een succesvolle dag hebt. Door in de ochtend je lichaam veel goede voedingsstoffen te geven, zal je lichaam goed kunnen functioneren. Je bent frisser, alerter en je krijgt meer energie.
 2. Het is niet erg om tussendoor een snack te nemen. Maar probeer tijdens de lunch wel weer iets gezonds te nemen.
 3. Ik vind een rijstgerecht heerlijk. Witte rijst bevat (net als witbrood)  niet veel belangrijke voedingsstoffen. Als je een gerecht klaarmaakt met rijst, probeer dan vanaf vandaag alleen bruine rijst te gebruiken. Dit zit vol met goede koolhydraten en vol met energie.
 4. Net als witte rijst en witbrood, is ook witte pasta een koolhydraat die "beter" kan. Probeer rode, groene, bruine of zelfs zwarte pasta te gebruiken. Naast dat dit goede koolhydraten bevat zal het ook een extra leuk effect aan het gerecht geven.
 5. Ze zijn misschien niet altijd even lekker, maar bonen (niet de witte) zitten vol met langzame verteerbare koolhydraten. Daarnaast zit het ook nog eens vol met eiwitten en vezels.

Conclusie

Als je wist wat goede koolhydraten voor je kunnen betekenen, weet ik zeker dat je nooit meer een koolhydraat arm dieet zal volgen. Wat je wel moet onthouden is, is dat er een GROOT verschil zit tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Als je als doel hebt om af te vallen, is het niet altijd de goede oplossing om geen koolhydraten meer te gaan eten. Snelle koolhydraten maken je dik, complexe koolhydraten doen dit zeker NIET.

Vergeet niet dat teveel zeker ook niet de bedoeling is. Bij de behandeling van diabetes is een koolhydraat-arm dieet weer aan te bevelen. Echter, onder normale omstandigheden is een low carb dieet zeker niet nodig.

Ongeacht of je wilt afvallen of juist niet wilt aankomen, koolhydraten zal je elke dag moeten eten voor een optimale gezondheid!

Lees meer: Gratis eBook over suikers

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]1. http://www.foxnews.com/health/2014/05/27/low-carb-vegan-diet-may-reduce-risk-for-heart-disease/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]

Bronnen:

 1. http://apjcn.nhri.org.tw/SERVER/APJCN/17/s1/16.pdf
 2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/gmic.19897
 3. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  even een vraagje: in veel recepten zit bruine rijst. Is dit te vergelijken met volkoren rijst? En zo nee, waar kan ik bruine rijst krijgen? Ook bij de Tuinen wellicht? Of ook bij de ah? (ik ga zelf vrijwel altijd naar de Jan Linders).

  Groetjes Suzanne

  1. Susanne
   Natuurlijk is bruine rijst gewoon volkoren rijst, andere bestaan niet, anders zijn ze net als witte rijst bewerkt
   Er wordt te veel gezeurd over koolhydraten , iedereen weet dat alle toegevoegde suiker slechter is als uit het product zelf
   Het woord afvallen is een mode woord geworden , in plaats van gezond eten. Bussenis gaat vaak voor een mens gezondheid
   Jammer is dat
   Veel gezondheid toe gewenst
   Annie

 2. Ik zit namelijk een vraag dat niemand mij had kunnen vertellen,
  Want ik loop sinds vorig jaar bij dietiste en daar was mij verteld dat ik maar 4 Aardappels mag eten om dat
  te veel aardappels slecht voor me is om dat de Koolhydraten dat daar in zitten kan omzetten in suiker
  en als ik daar te veel van binnen krijgt suiker hoger wordt dat ik diabetes kan worden. Ik ben daar er van geschrokken
  want waar ik woont hebben we erg veel aardappels op het menu hebben staan, en de gene die het warm eten
  opschept meer aardappels op schept, en dat ik niet moet luisteren naar de dietiste, want ik neem
  voor in de koffie alleen maar zoetjes omdat ik was geschrokken dat mijn suiker 7.1 was.
  Help me astublieft wat moet ik nou doen en wat kan ik er tegen doen.
  Ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden. want ik heb geen zin om pillen te krijgen om suiker naar beneden te laten
  Gaan.

  1. Persoonlijk vind ik dat een eenzijdig verhaal van de diëtist. Het grootste gevaar van suikers zijn de toegevoegde suikers in bewerkt voedsel. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden door de etiketten goed te lezen.
   Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de adviezen van je diëtist in de wind moet slaan, maar een goede discussie over de herkomst van het teveel aan suiker kan helemaal geen kwaad.

   Lees even verder voor meer informatie:
   https://www.optimalegezondheid.com/18-beste-tips-om-je-bloedsuikerspiegel-natuurlijk-te-verlagen/

   Veel succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik dat graag van je!

 3. Top uitleg en veel mensen zouden dit moeten lezen. Heel goed uitgelegd.
  Hopelijk volgen veel mensen deze raad op

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share