Suiker

Laatste Update: 28 juli 2020

De Waarheid Over Suiker

Niemand kan ontkennen dat je als mens zijnde suiker nodig hebt. Het is zelfs cruciaal voor voor je hersenen om te functioneren(1). Maar toch zijn mensen vaak "bang" voor suiker en daar is een goede reden voor.  Dit komt omdat ze denken dat alle suikers zorgen voor gewichtstoename, maar dit is absoluut niet het geval.

Laat ik dat even toelichten:

Wanneer je een maaltijd eet worden koolhydraten omgezet in glucose. Met andere woorden, elke vorm van koolhydraten worden uiteindelijk omgezet in glucose. Het maakt niet uit of je havermout, spelt, quinoa, wilde rijst, pasta of witte suiker eet, het wordt allemaal omgezet in glucose.

In normale hoeveelheden gebruikt je lichaam glucose als brandstof.  Het is zelfs één van de belangrijkste brandstoffen voor je lichaam. Zo heeft je hersenen constant een aanvoer glucose nodig om te functioneren. Gelukkig hoef je niet de hele dag te eten, je lichaam is ook in staat glucose om te zetten in glycogeen voor een constant aanvoer glucose.

Echter, het gaat mis wanneer je grote hoeveelheden glucose binnenkrijgt. In grote hoeveelheden is glucose namelijk erg giftig en kan de oorzaak zijn van gezondheidsklachten zoals diabetes type 2 , overgewicht (2) en zelfs hart- en vaatziekten(3).

Bovendien zal witte suiker zal sneller worden opgenomen door je lichaam dan wilde rijst. Daarnaast is het een feit dat we tegenwoordig teveel suiker binnenkrijgen. Veel meer suiker dan we eigenlijk nodig hebben.

Regelmatig krijg ik te horen dat geraffineerde suiker prima kan in kleine hoeveelheden. Daarbij een voedselgroep volledig uitsluiten niet het beste advies is. Dat klopt, een macronutriënt volledig ui je voedingspatroon (koolhydraten, eiwitten, vetten) is zeker niet verstandig, vandaar dat een strikt vermageringsdieet ook niet zal werken op lange termijn.

Echter, suiker zelfs zoals we die kennen is de uitzondering. Alhoewel suiker natuurlijk voorkomt is veel voedingsmiddelen, maar op zich zelf bevat suiker:

 • Geen voedingsstoffen
 • Geen eiwitten
 • Geen gezonde vetten
 • Geen vitamines, mineralen en voedingsvezels

Ze worden ook wel ‘’lege calorieën’’ genoemd en zijn verantwoordelijk voor talloze gezondheidsklachten op lange termijn.

Hieronder een video waarin het effect van suiker op je lichaam wordt toegelicht:

Wat is suiker precies?

Heel kort door de bocht is suiker een mix tussen glucose en fructose, dit worden ook wel simpele suikers genoemd en tref je in verschillende voedingsmiddelen aan. In het artikel verschillende soorten suiker ontdek je de exacte verschillen, voornamelijk het effect op je metabolisme.

Er zijn verschillende soorten suiker, namelijk simpele suiker dat ook wel monosacchariden zoals glucose, fructose en galactose worden genoemd. Daarbij heb je ook complexere vormen dat disachariden worden genoemd zoals sucrose, maltose en lactose.

Ik zal bovenstaande even kort toelichten:

 • Zoals gezegd worden alle koolhydraten en suiker omgezet in glucose. Glucose tref je natuurlijk aan in planten en in fruit door een proces van fotosynthese. In je lichaam wordt glucose gebruikt als energie of omgezet in glycogeen (dit doet je lever). Zodoende heeft je lichaam toegang tot glucose wanneer je niet eet (anders zou je niet kunnen slapen zonder te eten).
 • Fructose wordt ook wel fruit suiker genoemd en is ook een vorm van suiker! Vandaar dat je niet overmatig veel fruit moet eten omdat fructose ook omgezet wordt in glucose.
 • Sucrose tref je aan in bijvoorbeeld suikerriet en tref je ook aan in fruit, dit wordt ook wel een complexere variant genoemd.
 • Tenslotte hebben wel lactose dat ook wel melksuiker wordt genoemd.

Wat gebeurt er wanneer je suiker binnenkrijgt?

Wanneer je suiker eet zal je lichaam 1. Het verbranden voor energie 2. Opslaan in lichaamsvet wanneer je niet zoveel nodig hebt.

Hierbij komt je stofwisseling ook zeker om de hoek kijken. Indien je een tragere stofwisseling hebt door ouderdom of door genetische factoren zul je ook sneller aankomen. Daarbij is je lichamelijke activiteit ook zeker een factor. Indien je veel beweegt heb je meer brandstof nodig dan wanneer je maar amper beweegt of niet aan sport doet.

Het grote probleem is dat het erg eenvoudig is om teveel suiker binnen te krijgen. Een vers geperst glas sinaasappelsap bevat al meer suiker dan je nodig hebt.

Bovendien is het niet alleen suiker, ook koolhydraten moet je niet onderschatten. Wanneer je voedingspatroon uit 40 -60% koolhydraten bestaat (wat bij veel mensen het geval is). Dan heb je ook te kampen met hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Sterker nog, onderzoek (1) laat zien dat een koolhydraatrijk voedingspatroon zo’n beetje het meest ongezonde voedingspatroon is.

Een goede richtlijn is om gebruik te maken van de glycemische index, hiermee kun je hoge pieken en dalen voorkomen. Zo is het bekend dat aardappelen bijna dezelfde pieken in je bloedsuikerspiegel geven als witte suiker.

De volgende vraag is dan ook: Hoeveel suiker kun je nemen?

Ik ben van mening dat je net zo als transvetten geen geraffineerde suiker moet eten. Hiermee doel ik op witte kristalsuiker dat je in grote hoeveelheden aantreft in kant- en klare bewerkte voedingsmiddelen, deze doen maar schade dan goed.

Suiker dat van nature voorkomt in fruit en groente is een ander verhaal. Je krijgt namelijk niet alleen fructose binnen, maar ook vezels, vitamines, enzymen etc. om de spijsvertering te bevorderen en je lichaam te voorzien van belangrijke nutriënten.

Top redenen om geen geraffineerde suiker meer te eten 

 1. Suiker bevat geen belangrijke nutriënten en erg slecht voor je tanden.
 2. Toegevoegde suiker is erg rijk aan fructose en bijzonder schadelijk voor de lever.
 3. Teveel suiker kan zorgen voor insuline intolerantie, jicht, overgewicht en nog veel meer klachten. Sterker nog, veel van de gezondheidsklachten waar veel mensen last van hebben wordt versterkt door overconsumptie suiker.
 4. Suiker is erg verslavend doordat het je hormonen beïnvloed.
 5. Suiker heeft invloed op je cholesterol (de slechte) en kan uiteindelijk voor hart- en vaatziekten zorgen.
 6. Suiker geeft je geen verzadigd gevoel waardoor je steeds meer blijft eten.

Tot slot

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je suiker onder controle krijgt. Elke keer wanneer je bewerkte kant- en klare voedingsmiddelen eet (als je die zo mag noemen) breng je niet meer maar juist minder gezondheid in je leven.

Maak daarom vandaag de beslissing om:

 • Minder suiker te eten
 • Meer gezonde voedingsmiddelen te eten die niet bewerkt zijn.
 • Geen frisdrank of sapjes meer te drinken, maar gewoon water.

Wat is jouw ervaring met suiker? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Lees meer: Gratis eBook over suikers

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166223613001306
 2. https://care.diabetesjournals.org/content/33/11/2477.short
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743519304530

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Sinds ik mijn meiden weinig (spelt)brood maar juist avocado, vis, rauwkost en yoghurt meegeeft naar school zijn hun leerprestaties enorm omhoog gegaan en zijn ze erg goed te pas en minder kouwelijk!

  1. Het is natuurlijk altijd lastig om deze vorderingen alléén toe te kunnen schrijven aan het verbeterde eetpatroon, maar het zal ongetwijfeld wel een grote rol gespeeld hebben.

   Zijn er meer die direct resultaten gezien hebben na een verbeterd voedingspatroon bij de kids?

   Ben benieuwd,
   Jack

 2. Hoi ik lees altijd wat niet mag maar vraag mij af welke suikers wel mogen of iets anders van zoet voor in de koffie

  1. Alle vormen van suiker zijn slecht voor je, zeker in grote hoeveelheden. Laat ik dat even voorop stellen. Maar er zijn vormen die minder slecht zijn. Honing zou, zeker voor in de koffie, de beste keuze zijn. Honing bevat suiker, maar daarnaast ook heel veel andere goede voedingsstoffen. Heel wat anders dan de geraffineerde suikerklontjes.
   Blijf in ieder geval ver weg van kunstmatige suikers (zoetjes) en de commerciële stevia.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share