Een recent gepubliceerde studie in het Britse 'Medical Journal' onderzocht de link tussen de inname van suiker en overgewicht. Hiervoor gebruikten ze de data van verschillende studies uit het verleden. Hun conclusie was dat indien mensen erin slaagden significant minder suiker op te nemen in hun dieet hun lichaamsgewicht gemakkelijk met een kilogram of meer zakte.
Deze resultaten suggereren dat suiker ons lichaamsgewicht doet toenemen omdat het een overconsumptie van energierijk voedsel stimuleert. Met andere woorden: het eten van suiker leidt ertoe dat je juist meer calorieën wilt eten.
Uiteraard is het geen nieuws dat suiker slecht is voor onze gezondheid. Veertig jaar geleden reeds verscheen een boek geschreven door de Britse arts John Yudkin, waarin hij beweerde dat een te hoge inname van suikers verantwoordelijk was voor meer hartproblemen. Verder weten we dat suikerconsumptie onze tanden aantast en dat teveel suikers in ons dieet ervoor zorgen dat we te weinig andere, gezonde, voedingsstoffen opnemen.
Voor sommige wetenschappers is suiker zelfs de brandstof die leidde tot de overgewichtsepidemie die we nu kennen.
'Giftig'
Robert Lustig, een professor in kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië is bekend omwille van z'n onderzoek naar de effecten van suiker in ons dieet. Hij gelooft dat suiker verslavend is.
In een recent interview verklaarde hij het volgende: “Onze tong kent vijf smaakgebieden: zoet, zout, zuur, bitter en 'umami'. Suiker overstemt de andere vier zodat je de negatieve kanten van bepaald voedsel niet meer kan proeven. Je kan zelfs een hondendrol goed laten smaken als je er maar voldoende suiker overheen gooit.”
Verder stelt de professor dat de suiker die we dagelijks op tafel zetten bekend staat als sucrose, wat eigenlijk gemaakt is van twee suikers (glucose en fructose) die chemisch aan mekaar gebonden zijn. Hij omschrijft dit produkt als 'chronisch giftig'.
Ook dokter Richardson; een onderzoeker aan de universiteit van Oxford en stichter van een non-profit organisatie die gezond eten wil promoten is het hiermee eens. Hij voegt er ook aan toe dat in het dieet van kinderen er veel te veel 'lege' koolhydraten en suikers zitten.
We zien volgens hem een trend waarbij zogenaamd 'verwerkte', industrieel geproduceerde, voedingsproducten een steeds groter deel van het dieet van kinderen beginnen te vormen. Cake, snoepgoed, koekjes, allerlei snacks, chips... voor meer en meer kinderen vormt dit het hoofddeel van hun dagelijkse dieet.
Dat terwijl fruit en groenten zo levensbelangrijk zijn voor kinderen. Het is hieruit dat ze de essentiële vitamines en mineralen halen. We lopen volgens dokter Richardson dan ook het risico dat deze jongste generatie later in hun leven veel problemen met diabetes zal krijgen.
De ene suiker is de andere niet
Suiker bestaat in alle vormen en soorten. Het komt natuurlijk voor in fruit en melk bijvoorbeeld, en over deze vorm van suiker hoeven we ons geen zorgen te maken. Maar wanneer suiker wordt toegevoegd aan andere voedingsproducten zoals granen, desserts, snoepgoed, bereide voeding en limonades dan wordt het wel problematisch, zeker in grotere hoeveelheden.
Op de ingrediëntenlijst vinden we suiker terug onder vier verschillende benamingen: sucrose, glucose, fructose en maltose. Toegevoegde suikers hebben absoluut geen toegevoegde waarde. Ze leveren ons wel energie maar voor de rest geen andere essentiële voedingsstoffen.
Vooral gesuikerde drankjes zijn volgens specialisten gevaarlijk. Doordat we ons minder snel vol voelen bij het drinken van bijvoorbeeld Coca-Cola dan wanneer we gesuikerd voedsel eten kunnen we door het drinken van veel limonade enorme dosissen suiker binnenkrijgen.
Gezondheidsspecialisten
Gezondheidsspecialisten zijn het er dan ook over eens dat de consumptie van suikerrijke drankjes het ons moeilijker maakt om onze totale inname van calorieën te controleren en het regelmatig drinken ervan een factor kan zijn die bijdraagt aan overgewicht bij kinderen. Al is het volgens hen niet de suiker zelf die ons dik maakt, er is dus wel een oorzakelijk verband tussen teveel suiker en overgewicht.
Suiker industrie
Lobbygroepen van de 'suikerindustrie' weigeren toe te geven dat suiker verslavend of zelfs giftig zou zijn. En dat deze lobbygroepen machtig zijn werd onlangs nog bewezen in België, waar een campagne van de diëtistenvereniging om mensen te 'informeren' over suiker gesponsord bleek door Coca-Cola. Hun officiële stelling luidt: “Zoetigheid is niet giftig. Belangrijke onderzoekscomités hebben naar alle bewijs over suikers gekeken en naar de ziektes die professor Lustig toeschrijft aan de overconsumptie van suiker maar ze hebben geen bewijs kunnen vinden dat de mate waarin we momenteel suikers consumeren schadelijke effecten zou hebben.”
Bovendien is er volgens hen juist een afname in de consumptie van suiker terwijl overgewicht wel nog op een stijgende lijn zit, net zoals diabetes. Het kan dan ook niet volgens hen dat er een oorzakelijk verband is.
Ondanks die mooie woorden van de suikerindustrie gaan er toch meer en meer stemmen op om de overheid te laten ingrijpen. In Frankrijk is er een belasting ingevoerd op suikerrijke drankjes en ook in andere landen wordt nagedacht over manieren om het aantal suikers in onze voeding wettelijk te beperken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan suikers te limiteren tot 10% van onze dagelijkse energiebronnen. De Amerikaanse 'Heart Organisation' suggereert zelfs een nog lagere limiet van 5%. Ook bevelen deze organisaties aan de consumptie van verwerkte graanproducten en aardappelen te matigen om zo de totale inname van suikers te beperken.
Conclusie?
Hoe belangrijk is suiker in jou dieet? Let je erop dat je niet teveel suikers binnenkrijgt? En zoja waar let je dan zoal op? Probeer je weinig te snoepen? En kijk je soms ook hoeveel suiker die diepvriespizza nu eigenlijk bevat? We horen graag wat jouw methodes zijn om van die suikerverslaving af te komen dus stuur ons zeker je reactie door!
Jack,
Even een update: het WHO heeft op 5 maart 2014 een richtlijn opengezet voor "publieke consultatie" tot 31 maart 2014 (www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/) met aanbeveling om niet meer dan 5% van de dagelijkse energieconsumptie te eten uit toegevoegde suikers.
Ze hebben het hier over de "verborgen" suikers in gefabriceerd voedsel (25 gr toegevoegde suiker voor iemand die een 2000 calorieendieet volgt) en niet over natuurlijke suikers in vers fruit. Duimen maar dat ze dit er door krijgen en dat het dan nog "op een gezonde wijze wordt uitgevoerd" door de overheid.
Ik ben 10-10-14 geopereerd. Gastric bypass. Ben nu 30 kg. afgevallen en voel me veel beter.
Ik sport 6x per werk en heb sinds mijn operatie besloten om slechts onbewerkte produkten te eten. Geen suiker, snoep, koek, chips e.d.
De knop is omgezet en nu gaat het volgen van dit eetpatroon vanzelf!
Beste Ruud,
Geweldig dat je zo'n grote stap voorwaarts hebt gezet in het verbeteren van je gezondheid. Ga zo door!
Succes!
Jack.
Suiker is suiker voor je lichaam. Er zijn nog een pak mensen die geloven dat smoothies gezond zijn.
Door suiker te eten maak je insuline aan in je lichaam. Dit wordt opgeslagen als vet. Suiker is een dikmaker.
Helemaal met je eens, Herman.
Suiker is suiker, ook al komt dat uit gezonde producten zoals smoothies en honing.
Alles met mate...