“Vandaag even niet, ik heb écht een hele zware dag gehad….”. En je gaat weer languit op de bank met de afstandsbediening en een heerlijk wijntje onder handbereik. “Morgen is beter, want dan heb ik het minder druk. Vanavond neem ik het er nog even van…”
Hoe vaak heb je jezelf dat nu al horen zeggen?
De goede voornemens waren goed op oudjaarsavond, Een strakke buik en het wegwerken van die zwabberende onderarmen wegwerken stonden erg hoog op je lijstje. Maar inmiddels is het 3 weken later, en de prioriteit is inmiddels fors gezakt. Waarom?
Natuurlijk heb je het druk met werk, kids opvoeden, huishouding runnen en natuurlijk je sociale leven. Maar hoe druk je het ook hebt, zolang je geen medische redenen hebt om niet meer te gaan bewegen, zijn alle argumenten waarschijnlijk smoesjes en excuses. Het wordt tijd dat je jezelf een forse schop onder je achterste geeft, en overgaat tot actie!
Smoesjes!
Op internet gaat een lijst rond met meest gebruikte smoezen om maar niet te gaan sporten en te werken aan je lichaam en je gezondheid. Voor de ‘Aha-erlebnis’ hier even een kleine bloemlezing van de 5 meest gebruikte smoezen:
Geen tijd…
Natuurlijk heb je het ontzettend druk. Een drukte die veel stress geeft en je lichaam uitput. Maar als je je tijdsindeling even de revue laat passeren, dan zal er ongetwijfeld een moment zijn om te bewegen. Bijvoorbeeld iedere dag een half uur minder Tv-kijken is een oplossing. En als je dan tòch die ene serie niet wilt missen, doe dan je oefeningen op een loopband of fiets in de woonkamer, terwijl je TV kijkt!
Te moe…
Het klinkt misschien erg vreemd en tegenstrijdig, maar sporten en bewegen geeft je meer energie dan het je kost. Een korte wandeling in je middagpauze geeft je bijvoorbeeld al voor meer dan 2 uur extra energie. Dit komt doordat je met sporten extra zuurstof aangevoerd krijgt in je vitale organen, met name je hersenen. Ook wordt door bewegen je kwaliteit van slapen fors veel beter, zodat de smoes over moeheid beslist geen geldige smoes is.
Geen geld voor de sportschool of zwembad…
Dit is een hele leuke smoes, en voor sommige mensen zal dat inderdaad waar zijn. Maar het is beslist géén reden om maar niets te hoeven doen! Er zijn genoeg alternatieven om zonder sportschool toch aan beweging en sport te doen. Er zijn veel oefeningen die je thuis kunt doen met minimale middelen. Buiten sporten kun je doen door te wandelen of te joggen. Geen geld is dus ook een zeer slechte smoes!
Ik voel me te depressief om te sporten…
Uit recent onderzoek aan de Harvard University in Amerika, is gebleken dat lichaamsbeweging een heel positief effect heeft op stress, depressie en angst. Als je bijvoorbeeld drie keer per week een half uurtje fietst heeft dat hetzelfde effect als enkele maanden medicatie met antidepressiva.
Ik schaam me voor mijn lichaamsbouw…
Als je je erg onzeker voelt over je lichaam, kan dit inderdaad een probleem zijn als je naar een sprotschool of zwembad wilt gaan om te sporten. Een alternatief is om een sprotschool te zoeken die speciale uren hebben voor gelijkgestemden, dus voor vrouwen die erg onzeker zijn over hun lichaamsomvang.
Op deze manier kun je toch naar de sportschool, zonder dat je al die slanke dames om je heen hebt. Ook kun je natuurlijk gewoon thuis sporten, of buiten. Maar dat is individueel en is qua motivatie erg lastig om door te zetten.
Je ziet hier dat er zo veel smoezen bestaan, maar dat al deze smoezen gebruikt worden om jezelf alleen maar een reden te geven om maar niet te hoeven gaan. Het wordt tijd voor actie. Het wordt tijd jezelf in je nekvel te grijpen en iets te doen!
Wat wil je bereiken?
Voordat je keuzes gaat maken uit het gigantische aanbod van sporten, fitness en andere manieren van bewegen, moet je jezelf eerst afvragen wat je doel is. Wil je gewoon wat kilootjes kwijt? Wil je werken aan je uithoudingsvermogen en algemene gezondheid? Of ben je ontevreden over je niet meer zo strakke buik? Of stoor je jezelf aan die zwabberende bovenarmen? Of je borsten zijn niet meer zo stevig als toen je 20 was? Allemaal verschillende motivaties, die allemaal stuk voor stuk vragen om een eigen aanpak.
Iedere vrouw heeft haar eigen wensenlijstje, en iedereen heeft haar eigen motivatie om dit te bereiken. Het is juist deze motivatie die de basis zal vormen voor het succes van je goede voornemens. Als je overigens meer wilt weten over motivatie in het algemeen en de geheimen van het doen, lees dan even mijn special hierover.
Klik hieronder om deze special te lezen:
“De geheimen van het doen”
Algemene gezondheid
Dat sporten en bewegen in het algemeen goed is voor je algemene gezondheid, is beslist geen geheim meer. Sporten verbeterd je conditie en je weerstand, en heeft ook een preventieve werking tegen een aantal belangrijke gezondheidskwalen. Er is inmiddels overduidelijk bewezen dat dat bij een aantal specifieke kwalen het risico fors verkleind wordt, of de klachten doen verminderen:
- Overgewicht / Obesitas
- Hart- en Vaatziekten
- Osteoporose
- Beroertes
- Hypertensie
- Lage rugklachten
- Diabetes type 2
- Vroegtijdig overlijden
Daarbij kan sporten ook de kwaliteit van leven verbeteren bij een aantal chronische aandoeningen zoals
- COPD
- Kanker
- Reumatische aandoeningen
Overgewicht
De belangrijkste oorzaak van overgewicht is te veel eten, en daarbij te weinig bewegen. Met andere woorden: Te veel energie tot je nemen, maar deze niet ten volle gebruiken. Je lichaam zal dan de overtollige energie opslaan in de vorm van lichaamsvet, voor eventueel later gebruik. En het is juist dit vet wat we niet willen!
Er zijn verschillende redenen waarom de een meer beweegt dan de ander. Dit kan te maken hebben met het soort werk wat je doet, je opvoeding of aangeleerde gewoontes. Er zijn mensen die veel snoepen, en dan ook nog ‘verkeerd’ snoepen, waardoor het allemaal sneller gaat dan je zelf in de gaten hebt.
Sporten kan, in combinatie met een gezond eetpatroon, een belangrijke bijdrage leveren aan het verbruiken van de dagelijks ingenomen energie, zodat er geen extra opslag van lichaamsvet meer is. Daarnaast is het zaak om het reeds opgeslagen lichaamsvet te gebruiken. Dit kan alleen in een weloverwogen combinatie van sporten en eten.
Als je af gaat vallen door alleen maar winder te eten, neemt je spierweefsel af met alle gevolgen van dien. Je lichaam wordt slapper. Door afvallen te combineren met sporten, vermijd dit nare bijverschijnsel.
Billen
Je billen bevatten 3 spieren, waarvan de zogenaamde Gluteus Maximus de grootste is. Deze bepaald ook voor het grootste deel de vorm en de stevigheid van je billen in het algemeen. Na verloop van tijd, en dit is bij de een eerder dan bij de ander, worden de bilspieren slapper en verschijnen er putjes en striae in de huid. Niet zitten treuren, want je kunt er relatief eenvoudig iets aan doen. Of je nu maatje 34 of 44 hebt, strakke billen kun je altijd bereiken met een aantal goede fitness-oefeningen die je gewoon lekker thuis kunt doen.
Er zijn ook een aantal sporten die heel goed zijn voor de stevigheid van je billen, dus misschien train je je billen al zonder dat je het weet!:
- Tennis: Door naar de bal te reiken, strek je je lichaam steeds uit waardoor je ongemerkt je bilspieren traint.
- Wandelen: Het wandelen op een steile helling traint je bilspieren extra. Bij een afdaling worden met name de dijen getraind.
- Joggen: Iedere keer dat je een stap doet, en je voet optilt, train je je bilspieren.
- Fietsen: Als je een heuvel op fietst, moet je beslist in het zadel blijven zitten en niet op de pedalen gaan staan. Door te blijven zitten wordt de focus van de dijen naar de billen verplaatst.
- Schaatsen/Skaten: Bij beide sporten worden de bilspieren getraind, en wel iedere keer dat je je afzet.
Borsten
Als je aan het afslanken bent door minder te eten, worden je spieren slapper, en gaan onder andere je borsten hun stevigheid verliezen. Als je gaat afvallen in combinatie met sport ga je lichaamsvet verbranden, dus ook je lichaamsvet in je borsten. Er is dus een kans dat je van een cup C naar een cup B of kleiner gaat. Hier kun je weinig aan veranderen. Maar je kunt wel speciale oefeningen doen om het spierweefsel achter je borsten te verstevigen waardoor de borsten minder gaan hangen en iets naar voren komen.
Buik
Hét trauma van iedere vrouw: De buik! Een klein buikje hoort nu eenmaal bij de lichaamsbouw van de vrouw, net als bredere heupen. Je kunt je buik wel platter maken, of in ieder geval platter te doen lijken, door je buikspieren goed te trainen.
Benen
Als je alleen maar wilt sporten en bewegen om slankere benen te krijgen, vallen er op voorhand een aantal zaken af. Zo krijg je bijvoorbeeld van krachttraining voor je onderlichaam steviger benen, wat niet de bedoeling is in dit geval. Over het algemeen kun je stellen dat duursporten beter zijn voor slankere) benen dan krachtsporten. Ook worden er goede resultaten behaald met bepaalde vormen van Yoga.
Bovenarmen
In de winter is het minder erg, maar als je in de zomer een T-shirt draagt, en die vervelende blubber-armen komen weer tevoorschijn, is het een ander verhaal. Dit kun je vermijden door bepaalde fitnessoefeningen te doen. Het belangrijkste gegeven hierbij is het trainen van je triceps. Deze spiergroep ligt aan de achterzijde van je bovenarm. Train je deze spiergroep, dan krijg je automatisch strakkere bovenarmen en zullen die lelletjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Vaginale spieren
Als je rondkijkt op een sportschool, zie je de meest gruwelijke apparaten voor alle mogelijke spiergroepen. Maar ééntje zijn ze daar duidelijk vergeten: Iets om je vaginale spieren te trainen.
Waarom zou je in hemelsnaam je vaginale spieren willen trainen? Dat is eigenlijk erg eenvoudig: met steviger bekkenbodemspieren heb je intensere seks en zijn je orgasmes frequenter en intenser. Over het algemeen leid dit tot een hoger libido.
Ook het aanspannen van de bekkenbodemspieren tijdens de seks zal je partner zeer aangenaam verrassen!
Ok, en nu aan de slag!
Heb je je doelen gekozen en opgeschreven? In het volgende deel van deze special over Fitness voor Vrouwen gaan we per onderdeel bekijken wat de beste fitnessoefeningen zijn.
Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Fitness voor Vrouwen Special deel 2: Aan de slag!