Cellulite

Laatste Update: 10 augustus 2020

Cellulite, de nachtmerrie in de zomer

Er zijn veel dingen die alle vrouwen gemeen hebben, vandaag gaar het over een onderwerp waar veel vrouwen liever niet over willen praten. Sommige walgen er zelfs van, ik heb het over cellulite. Niet iedereen vindt cellulite erg, maar als je zou kunnen kiezen zou je dit liever kwijt dan rijk zijn.

Je kunt het op verschillende manieren benoemen; sinaasappelhuid, putjes, cellulite en cellulitus(1). Iedere vrouw weet wat het is: Het zijn die putjes in de bovenbenen en billen. In de winter zal je er waarschijnlijk niet echt veel problemen mee hebben, maar op het moment dat het zomer wordt ben je vast niet de enige die in de kast gaat kijken of de rokjes niet TE KORT zijn!

In dit artikel alles in het teken staan van cellulite, ik zal je vertellen wat het nu precies is, hoe het komt dat jij hier wellicht last van hebt, en wat je kan doen om hier van af te komen!

Wat is cellulite?

Als je last hebt van cellulite komt dit door een verstoring van het bindweefsel en de toename van vetcellen in de onderhuid. cellulite is een typische kwaal waar vooral vrouwen door getroffen worden. Wist je dat 90% van de vrouwen hier last van heeft? cellulite komt het vaakst voor op de billen, dijen en bovenbenen. Je zou denken dat er door de grote hoeveelheid mensen die er last van hebben wel iets aan te doen is. Dat is er zeker, maak het is niet met een pilletje opgelost.

Doordat het bindweefsel verhardt, trekt het de huid om die verhardingen. De vetcellen vormen de kussentjes die door het bindweefsel wordt omringd. Hormonen zijn in 9 van de 10 keer de oorzaak van het cellulite probleem. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het vet wordt opgeslagen en opzwellen. Hierdoor kunnen afvalstoffen ook niet goed meer worden afgevoerd. Dit proces kan door een bepaalde levensstijl in een neerwaartse spiraal terecht komen! Gezond eten, en goed sporten zijn KEY!

Iedereen kan last hebben van cellulite, dus niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Tevens zal ik ook een fabeltje uit de wereld verhelpen. Als je denkt dat alleen vrouwen met overwicht last kunnen krijgen van cellulite heb je het mis. Dunne mensen kunnen met zo goed last krijgen van die lelijke puntjes(2).

Het maakt ook niet uit hoe oud een persoon is. Deze aandoening is ook niet leeftijdsgebonden. Vrouwen op leeftijd en vrouwen die net in de pubertijd komen kunnen er last van krijgen.

Waarom heb ik cellulite?

Door de toename van het hormoon oestrogeen kan er cellulite ontwikkelen. We kunnen er niets aan doen (dit zou je ook niet willen), maar het zorgt wel indirect voor het cellulite probleem. Dit proces van de vetophoping kan daadwerkelijk vertraagd worden.

Dit wetende, kunnen dit proces ook versneld worden. Hierdoor kan de cellulite zich sneller gaan ontwikkelen. Hierboven heb ik je al verteld dat een bepaalde levensstijl ervoor kan zorgen dat cellulite een echt probleem kan worden. Door slecht te eten (veel ongezonde koolhydraten) en weinig te sporten, zal het cellulite proces zich sneller ontwikkelen.

Je zit waarschijnlijk niet te wachten op de vraag “waarom heb ik cellulite?”. Je wilt natuurlijk veel liever weten wat jij tegen cellulite kan doen. Gelukkig zijn er veel verschillende dingen die jij kunt ondernemen om het cellulite proces te minimaliseren! Helemaal met de zomer voor de boeg is dit natuurlijk fijn om te weten.

Wat kan ik er tegen doen?

Er zijn veel dingen die je (gelukkig) zelf kunt doen om cellulite tegen te gaan. Zoals al eerder verteld kun je niet van cellulite afkomen door een simpel pilletje te slikken. Daadwerkelijk actie ondernemen is het aller belangrijkste wat er is.

Niets komt je zomaar aanwaaien en alles wat je wilt bereiken is daadwerkelijk mogelijk, mits er natuurlijk actie ondernomen wordt.

Sport en cellulite
Regelmatig sporten is natuurlijk altijd al van belang voor een optimale gezondheid. Echter door speciale bewegingsoefeningen die gericht zijn op de benen en billen, kun je zelf cellulite “weg trainen”. Het makkelijkste wat je kunt doen is simpelweg hardlopen! Erg goed voor je benen en billen en daarnaast zorg je ook dat je buikvet aangepakt wordt.

Voeding
Naast voeding is ook sport erg belangrijk. Iedereen zou moeten letten op zijn/haar voeding, want voeding is de brandstof voor je lichaam. Slechte brandstof zal een auto ook niet goed doen. Daarom moeten we er altijd voor zorgen dat we goede brandstof binnen krijgen.

Een aantal belangrijke punten om de weten:

 • Drink altijd 2 liter water per dag
 • Mijd snelle koolhydraten!
 • Geen witte pasta, witbrood of witte rijst!
 • Eet voldoende eiwitten (goede brandstof, ook voor het trainen!!)


Massage
Er zijn tegenwoordig ook massages die voor een vermindering zorgen van cellulite! Door de huid op een bepaalde manier de masseren zal de bloedcirculatie in je lichaam verhogen. De zuurstoftoevoer wordt hierdoor gestimuleerd waardoor je huid er een stuk beter uitziet. Dit soort massages zijn niet kinderachtig, er wordt heftig gemasseerd!

Massages kunnen positief uitpakken (3), maar het is zeker geen geneesmiddel.

Conclusie

De conclusie die je uit dit artikel kunt halen is dat je daadwerkelijk wel iets kunt doen om cellulite aan te pakken. Echter zal je hier wel veel energie in moeten steken. Sport en voeding  zijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn op je cellulite!

Voor meer tips en mijn specifieke cellulite programma, klik dan hier!

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dsu.12360
 3. http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/5052

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi! Handig artikel, alleen een foutje; mijd trage koolhydraten? Ik denk dat hiermee; mijd snelle koolhydraten mee bedoeld wordt.
  Groetjes

 2. Ondanks dat ik 6 dagen in de week krachtsport doe en 2 keer in de week 50 minuten hardloop blijft de cellulitis. Ook mijn voeding is helemaal afgestemd. Voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Roken en drinken doe ik ook niet. Ik heb geen overgewicht. Zijn er nog andere zaken die ik kan doen?

  1. Hey Britta,
   Ik heb hetzelfde probleem en heb nu cellulitis cups gekocht. Hiermee kun je jezelf als het ware een bindweefselmassage geven, waardoor de cellulite na 6 weken sterk verminderd. Ik ben nog niet zo lang bezig, maar Google het eens en dan zie je de voor en na foto's.

 3. heyy ik ben een meisje van 13 (lijk wel ouder haha) maar ik heb een probleem namelijk ik ga binnenkort met school zwemmen en ik ben zo onzeker over mn lichaam ik heb super dikke billen en benen en mn buik is ook niet plat en aldoor als ik mezelf in bikini zien word ik zwaaaar depri iemand tipsssss? btw heb ook die cellulite ofs op mn onderlichaam :((

 4. Hoi Ik heb zelf cellulites op mijn buik Ik Ben zelf mollig Ik Ben 2 kilo afgevallen dear Ben Ik blij me en de cellulites is weg bedankt voor de tips.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share